Soru - Linux Geçiş Sürecinizi Nasıl Yönettiniz?

Başlatan yakusha, 18 Şubat 2022 - 00:08:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yakusha

Malesef sitede genel olarak soru-cevap yapılabilecek bir başlık göremediğim için en yakın bu forum göründü, buradan yazıyorum.

Bir kaç sorum var. Bu sorulardaki cevapları yazmayı planladığım "Linux Geçiş Sürecinizi Nasıl Yönetirsiniz" gibi bir yazı içinde kullanmayı planlıyorum.

- Linux ile nasıl tanıştınız?
- Kalıcı bir linux kullanıcısı mısınız yoksa dual-boot olarak mı kullanıyorsunuz?
- Eğer ki tam daimi bir Linux kullıcısıysanız bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?
- Bireysel bir kullanıcı mısınız yoksa kurumsal olarak da Linux kullanıyor musunuz?
- Linux altında hangi araç, uygulama ve teknolojileri kullanıyorsunuz?

Kendi cevaplarım

- Linux ile nasıl tanıştınız?

Tam olarak hatırlamıyorum ama 2006-2007 yıllarında yayınlanan LinuxNet dergisinin çeşitli sayılarını alıp hediye edilen Linux dağıtımlarını bilgisayarıma kurup kullandığımı hatırlıyorum. Lakin kalıcı bir internet bağlantım olmadığı için bu denemelerimin başarılı olduğunu söyleyemem.

- Kalıcı bir linux kullanıcısı mısınız yoksa dual-boot olarak mı kullanıyorsunuz?

İlk başta Ubuntu ile gelen ve windows içine Linux kurmaya yarayan araçlarla dual-boot olarak Linux kullandığımı düşünüyorum. Sanal makine kurmayı çok daha sonra öğrendim.

- Eğer ki tam daimi bir Linux kullıcısıysanız bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?

Aslında uzun süre 2007-2010 arasında açık kaynak üstüne bir şeyler yapmaya çalıştım. Yazılım indirme sitesi yaptığım bile oldu ki o yıllarda çok popülerdi. O bahaneyle pek çok özgür yazılımı tanıdım. Sonrasında kendimi sahipli ve paralı yazılımlar yerine özgür yazılımlar ile iş yaparken buldum. 2010 yılında bir firmada sistem yöneticisi olarak çalışıyordum ve 25+ bilgisayar vardı ve hepsine virüs bulaştı. O sıralar ben dual-boot olarak Linux kullanıcısıydım. Virüsten kurtulmak için tüm bilgisayarları o zamanki en güncel Windows sürümüne geçirdik. Bu geçişe kendi bilgisayarım da dahildi. Hatta muhasebe ve önemli bilgisayarlar için antivirüs programları da aldık. Lakin bir hafta sonra kendi bilgisayarımda virüs bulunca artık yeter deyip kesin olarak 2010 yılında Linux'a geçiş yaptım ve yaptığım ilk işlerden birisi bu foruma üye olmak oldu.

- Bireysel bir kullanıcı mısınız yoksa kurumsal olarak da Linux kullanıyor musunuz?

Şahsen bireysel bir kullanıcıyım. Genelde PHP altında çeşitli siteler hazırlamışlığım var (30 kadar). Yazdığım işler her zaman Linux sunucularda çalıştı. Şu an 3 sitem var ve hepsi Cloud olarak Linux sunucularda çalışıyor. Çalıştığım şirkette de çeşitli Linux/Unix makinalar var lakin benim işim gereği o makinalarla hiçbir alakam yok.

- Linux altında hangi araç, uygulama ve teknolojileri kullanıyorsunuz?

PHP ile programlama yaptığım için PHP, MySQL/MariaDB, Apache çoğu zaman kurulu oluyor. Eski kafalı olduğum için halen FileZilla ile siteyi canlıya alıyorum. LFTP ile yedekleme yapıyorum. Git ile sürüm takibi yapıyorum. Yazdığım kodların bir kısmını Github, çoğunu BitBucket üzerinde yedekliyorum. Gitg uygulaması ile yazdığım kodları yedeklemeden önce gözden geçiriyorum. Kate ile kodlama yapıyorum. Nautilus arada çakıldığı için Dolphin dosya yöneticisi de yedek olarak daima kurulu. Thunderbird ile mail takibi yapıyorum. Ana internet tarayıcım Firefox, arada Chrome ile de bakmam gerektiği oluyor. Tabii ki ofis yazılımlarına gerek duyduğum oluyor. Appimage olarak LibreOffice ve gecelik sürüm olarak Collabora Office kurulu. Gimp benim için vazgeçilmez bir uygulama. WinFF'i videoların biçimlerini değiştirmem gerektiğinde kullanıyorum. Doğal olarak ffmpeg kullanmış oluyorum. Torrent için qBittorrent uygulamasını kullanıyorum. Mağaza yerine Synaptic kurulu. Çoğu zaman terminalden yazılım kurup kaldırıyorum. XnConvert isimli yazılım ile resimleri toplu olarak genelde format değiştiriyor veya toplu olarak küçültüyorum. Müzik için youtube, video için VLC işimi görüyor. En son olarak Virtualbox kurulu. Arada farklı dağıtımları denemek için ihtiyaç oluyor.

Teşekkürler.

Varsa sizin hikayelerinizi de benimle paylaşabilir misiniz?
Artık bu forumu kullanmıyor.

xhektor

Linuxla nasıl tanıştım.
Bir bilgisayar dergisinin verdiği dağıtımı bilgisayarıma yüklemeyi başarınca çok mutlu olmuştum. Windowsdan çok daha değişik gelmişti bana. ilk tanışmam böyle oldu. Zaten bilgisayarı da yeni öğrenmeye başlamıştım. Daha o zamanlar windows 98 yeni çıkmıştı.

Kalıcı bir linux kullanıcısı mısınız yoksa dual-boot olarak mı kullanıyorsunuz?
Ben bir son kullanıcı olmama rağmen sıkı bir Linux taraftarıyım ve kalıcı kullanıcıyım. Şu an bilgisayarımda sadece Ubuntu Linux var ve bana lazım olan bütün işlerimi rahatça hallede biliyorum. Windowsa ihtiyaç duymuyorum.

Eğer ki tam daimi bir Linux kullıcısıysanız bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?
Bilmiyorum nedendir ama Linux bana daha çekici geliyor. Virüslerin olmaması ise daha bir çekici hale getiriyor. Müzik dinlemek, netten film izlemek, müzik cd lerimi mp3 e çevirmek, fotoğraf albümü oluşturmak, çektiğim kamera kayıtlarını (çocukların) izlemek bunları yapıyorum normal zamanda. Fazla oyun oynamıyorum. Bütün bunlar için Ubuntu bana yetiyor.

Bireysel bir kullanıcı mısınız yoksa kurumsal olarak da Linux kullanıyor musunuz?
Bireysel bir kullanıcıyım.

Linux altında hangi araç, uygulama ve teknolojileri kullanıyorsunuz?
Openshot ile resimlerimi video klip haline dönüştürüyorum, sound juicer ile müzik cdlerimi mp3 yapıyorum, clementine ile müzik dinliyorum, chromium ile web de gezinip film izliyorum.

gecegezen

#2

Umarum yazınıza yardımcı olabilirim.

- Linux ile nasıl tanıştınız?
Millennium başlangıçında lise yıllarının başlarında veya hemen önce bir derginin verdiği bir kaç cdler ile tanıştım diye bilirim. Bu cdleride; Redhat, Knoppix ve Gelecek Linux dağıtımları vardı. Maalesef redhat cd'sını daha yolda kaybettim veya dergiden çıkmamıştı. Bende Gelecek linux'u dual boot olarak kurmuştum. kde 3 sürümü ve gnome 2 ilk versiyonları vardı galiba gnome çok çirkin gelmişti o zaman bende kde kullanmıştım genelde o zamanlar programların içinde gelmesine çok şaşırmıştım ofis, media player, hatta oyunlar bile. Ama modemi gelecek linux ile bir türlü çalıştıramamıştım.
Daha sonra okul sorunları falan derken ailem bilgisayarı suçlu gördü beni bilgisayardan uzaklaştırdı birde modem çalışmayınca çokta kullanamadım.
Ama asıl kullanmaya başlamam üniversite için izmir'e gittiğimde oldu, 2006-8 yıllarda usb bellekler hayatımıza çok fazla girmişti ödev teslimlerini bile usb bellekler ile gerçekleştiriyorduk ki virüsler çok hızlı yayılıyordu ve benim bilgisayarda baya eskimişti o zamanlarda virüsler ile iyice kullanılmaz hale geliyordu. Bende internette girdim ve yaygın linux dağıtımlarına bakmaya başladım. önüme debian fedora gibi dağıtımlar çıktı o sıralarda ubuntu'ya kapalı kaynaklı sürücüleri kurmak diğer dağıtımlara nazaran daha kolay olduğu için birde ubuntu-tr forumu en aktif forum olduğu gördüğüm için ubuntu'da karar kıldım galiba 09.04 sürümüydü.


- Kalıcı bir linux kullanıcısı mısınız yoksa dual-boot olarak mı kullanıyorsunuz?
Kendimi kalıcı bir kullanıcı olarak tanımlamak isterdim ama dual-boot kurulu bilgisayarımda zamanımın tamamına yakının ubuntu ile geçirsem de Mindows 10 ve bir baska linux dağıtımı ile genelde 3 farklı sistem kurulu oluyor. Sanal sistemlerle bu sayı baya yükseliyor. Oyun gibi bazı durumlarda diğer sistemlerde daha fazla seçenek ile daha az sorun çıkardığını düşünüyorum.


- Eğer ki tam daimi bir Linux kullıcısıysanız bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?
Zamanla. İlk yaptığım hata diğer sistemde alıştığım yazılımları kullanmaya çalışmak oldu daha sonra alternatiflerinin aramaya başladım. Ama alternatifleri aynı tadı vermiyor. Mesela ilk zamanlarda Wine uyumluluk katmanını ilk kurduğum yazılımlar arasındaydı son yıllarda işe sunu fark ettim bir programın alternatifi aramaya gerek yok olmadığını fark ettim mesela yapmak istediğim şey ne bir pdf düzenlemek pdf düzenleyen yazılımlar neler, libreoffice draw, veya windows isosunu boot etmek herhangi bir programa gerek yok grub zaten bu isi yapabiliyor. Yani sorunlar için program aramaktansa çözüm aramaya başladım.

- Bireysel bir kullanıcı mısınız yoksa kurumsal olarak da Linux kullanıyor musunuz?
Kendi bilgisayarımda yaptığım düzenlemeler dışında iş için kullanmadım. Uzunca bir sürede pek kullanabileceğimi düşünmüyorum maalesef.


- Linux altında hangi araç, uygulama ve teknolojileri kullanıyorsunuz?
Şu sıralar brave rewards (bat projesi ) yüzünden  Brave kullanmaya başladım ama Firefox'un bende yeri ayrı, mailler için Thunderbird,  Resim düzenleme için Gimp,  paket yönetimi için synaptic ve gdebi kurulu tutsam da bende genelde konsoldan apt ile deb paketlerini yönetiyorum. clipboard yöneticisi olarak diodon,  btrfs dosya sistemi ile timeshift duruyor açıkçası pek ihtiyacım olmadı. Video oynatıcısı olarak smplayer ve vlc kurulu uzun zamandır bir seçim yapamıyorum ikiside iyi oynatıcılar. Ses sunucusu olarak pipewire denedim ve onda takıldım, easyeffect ile baya iyi duruyor. libreoffice yazılımları kurulu birde ama arayüzü çok eski hissettiyor artık. Bunlar benim olmazsa olmazlarım şu sıralar.

Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw