Bağımlılık sorunları

Başlatan Amenofis, 16 Şubat 2012 - 21:33:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Amenofis

Arkadaşlar öncelikle merhaba. Kubuntu 11.10 kullanmaktayım. Paket ekleyip kaldırmayla ilgili bazı sorularım olacak.

Bir paketi kurarken bazı bağımlılıkları atlayıp sadece istediğimiz paketleri kurabilir miyiz?
Bağımlılıkları görmezden gelip sadece istediğimiz paket(ler)i kaldırabilir miyiz?
Paket yöneticisinin belirlediğimiz paketleri kalıcı olarak unutmasını, yani ne kurarken  ne de kaldırırken bağımlılık listesine dahil etmemesini sağlayabilir miyiz?

Yardımlarınız için teşekkürler.

alquirel

Alıntı yapılan: Amenofis - 16 Şubat 2012 - 21:33:31
Bir paketi kurarken bazı bağımlılıkları atlayıp sadece istediğimiz paketleri kurabilir miyiz?

Bunu bir şekilde başarsanız da kurduğunuz paketler bağımlı olduğu diğer paketler olmadan çalışmayacaktır.

Amenofis

Aslında sorunum şöyle. Java geliştirme için eclipse kurdum ve openjdk ve openjre de beraber kuruldu. Fakat ben sun-jdk istiyordum ve önceden kurmuştum. Sistem benim kurduğum jdk yı görmedi ve openjdk yı varsayılan jvm yaptı.

Bunun üzerine update-alternatives ile sun javayı tanıttım. Şimdi ikisi arasında geçiş yapabiliyorum ama openjdk ile benzeri paketlere ihtiyacım yok. Bunları kaldırmak istediğimde inatla eclipse te listeye ekleniyor. Bir şekilde kaldırsam bile java kullanan başka bir uygulama kurmak istediğimde tekrar openjdk yı dahil edecek, halbuki ihtiyacım yok.

heartsmagic

Ortada bir iki gariplik var sanırım. Birincisi OpenJDK zaten kurulu geliyor 11.10 ile beraber. Bir paketin sonradan kurması normal değil. İkincisi Eclipse için OpenJDK bağımlılığı yok:

apt-cache depends eclipse
Alıntı Yapeclipse
  Bağımlılıklar: eclipse-jdt
  Bağımlılıklar: eclipse-pde
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

İletim arada kaynamasın, eclipse-jdt için var OpenJDK (daha doğrusu Java) bağımlılığı.

sudo apt-get remove -s eclipse dediğimizde ne oluyor? Ayrıca şunun çıktısı nedir:

update-alternatives --config java ctrl+c ile kesebilirsin. Gerçi sen ayarladım ben demişsin ama merak ediyorum hangi Java'nın devrede olduğunu.

Amenofis

Evet hocam dediğin gibi openjdk varmış sanırım. Onu sorunsuz olarak kaldırdım fakat jre olanı kaldırmak istediğimde yine birsürü şey eklendi. Bende hepsini temizleyip eclipse i kendi sitesinden tar.gz olarak indirip kurdum. Şuan bir sorun yok gibi.
Sistemde şimdi tek java olduğu için liste şu şekilde:

amenofis@kubuntu:~$ update-alternatives --config java
There is 1 choice for the alternative java (providing /usr/bin/java).

Selection    Path                                 Priority   Status
------------------------------------------------------------
  0            /usr/local/jdk1.7.0_02/jre/bin/java   45        auto mode
* 1            /usr/local/jdk1.7.0_02/jre/bin/java   45        manual mode

Press enter to keep the current choice[*], or type selection number: ^C

amenofis@kubuntu:~$ java -version
java version "1.7.0_02"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_02-b13)
Java HotSpot(TM) Server VM (build 22.0-b10, mixed mode)

openjdk yı kaldırmak istememin sebebi çakışma olmaması içindi. Çünkü sistem sun-jdk yı görmedi (elle tanıttım) ve update-alternatives sadece tek dosya için alternatif üretiyor, jdk nın tamamı için değil.

Önceki sorum halen geçerli bu arada. Mesela freemind kurmak istediğimde tekrar openjdk-6-jre bağımlılık listesine geliyor. Onu saf dışı etmenin bir yolunu bulursam güzel olacak.

heartsmagic

OpenJDK'nın sistemde bulunmasının bir zararı yok aslında, istediğini ayarladıktan sonra çakışma da olmaz. Fakat ben hiç kurulmasın istiyorum diyorsan bağımlılıkları atlatarak paket kurdurabiliyorduk galiba, fakat belirli bağımlılıkları atlatarak kurdurabildiğimizi hatırlamıyorum.

Fakat, sistemde bir Java varsa etkin olarak Freeminde illa OpenJDK mı istiyor yine de?