Gnome Software (Ubuntu Software) aracı hakkında düşünceler

Başlatan hatas, 13 Haziran 2016 - 19:43:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hatas

Biliyorsunuz Ubuntu 16.04 sürümü ile birlikte Ubuntu Yazılım Merkezi terk edilerek GNOME Software aracına geçildi. Sürüm notlarında yazdığında göre daha hızlı bir araç olduğu için geçilmiş. Sanırım tek sebep hız değil, Snappy paket sistemine geçiş ile alakası olduğunu yönünde yorumlara rastladım. Bu araç ile ilgili bazı düşüncelerimi ve sorularımı paylaşmak istiyorum.

• Ubuntu Yazılım Merkezi üzerinden kurulabilen bazı  yazılımlara Gnome Software üzerinden ulaşamıyor.

• Ubuntu Yazılım Merkezi'nde sadece uygulamalara değil, dil paketleri, eklentiler, kütüphane dosyaları vb. her çeşit pakete arama kutucuğunu kullanarak ulaşabiliyor ve dilediğimizi kurabiliyorduk. GNOME Software'de ise anladığım kadarıyla sadece ve sadece uygulama paketleri listeleniyor.

Örnek 1: Ubuntu'da en popüler eklenti paketi olan ubuntu-restricted-extras paketini GNOME Software üzerinden kuramıyoruz. Herhalde bu işlemi artık Synaptic Paket Yöneticisi ya da Uçbirimden gerçekleştirmek zorundayız.

Örnek 2: Ubuntu Yazılım Merkezi'nde K3b CD/DVD yazdırma aracı ile ilgili bazı eklentileri kurmak istediğimizde arama kutucuğunu kullanarak bu eklentileri yükleyebiliyorduk ya da K3b'yi aratıp tıkladığımızda resimdeki gibi "İsteğe bağlı eklentiler" başlığı altında dilediğimiz eklentileri işaretleyip kolayca kurabiliyorduk.

• Gnome Software'de uygulama satın almak mümkün değil. Yani ücretli uygulamalar bulunmuyor.

• Güncellemeler sekmesinde sadece uygulama güncellemelerini gösteriyor, diğer güncellemeleri göstermiyor (bkz. alttaki resim).
GNOME Software'in teknik altyapısı belki gelişime daha elverişlidir bilmiyorum ama son kullanıcı açısından Synaptic ve Ubuntu Yazılım Merkezi ile kıyasladığımda daha ilkel ve kararsız geldi. Hızla geliştirileceğini umuyorum.

Ubuntu'nun, GNOME Software ile ilgili geliştirme planları var mı, bilgisi olan var mı? Örneğin uygulama olmayan paketleri (ubuntu-restricted-extras gibi) yükleyebilme özelliği eklenir mi?

betseg

Bildiğim kadarıyla Ubuntu'da eski bir sürüm kullanılıyor, Arch'ta diğer güncellemeleri yapabiliyorum. Diğer konularla ilgili pek bilgim yok.

heartsmagic

Bende hiç uygulama bilgisi getirmiyor örneğin. 16.04 başlığında yazmıştım, uğraş vermeme rağmen düzeltemedim, ilgili bir hata kaydı da bulamadım. Benden başka sorun yaşayan var mı onu da bilemiyorum. Bazı uygulamalar değil, hiçbir uygulama görünmüyor bende. Ayrı bir durum yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fafnir35

Yazılım güncelleştirme konusunda saçmalık var bende de. Yazılım güncelleştirici, güncelleştirilecek yazılımlarla ilgili bildirim veriyor ama aynı zamanda ubuntu software de aynı şekilde bildirim veriyor. İkisi de aynı işi yapmaya çalışıyor. Biri fazlalık ama hangisi anlayamadım :) Keçi daha iyiydi sanki 8)

illedelinux

Lubuntu software center kurun kafanız rahat etsin. O bahsettiginiz sorunların hiç biri Lubuntu software center'de yok. Üstelik hızlı, sistem kaynagını az kullanır, yüklü ögeleri ayrı sekmede gösterir, paketleri bağımlılıklarıyla birlikte kurar, bir sorun varsa uyarır daha neler neler ;D
Ama ben kullanmıyorum, uçbirim veya Synaptic bana her zaman daha cazip gelmiştir :) ;)
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

ahmet_matematikci

Güncelleme sonrası sorun çözüldü. Gnome software gayet hızlı çalışıyor.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

heartsmagic

Bende durum hâlâ aynı. Yok mu yahu benim gibi sorun yaşayan :) Bomboş bir ekran yani? Benden başka kimse yok diye iyice işkillenmeye başladım.

neynefes

Bende de ekran boş gelmiyor. Sadece arama ve listeme olayı çok yavan. Belli başlı uygulamaları gösteriyor. Güncelleme olayında ben terminal üzerinden güncelleme yapıyorum ama yine de uyarı gösteriyor güncelleme var diye. Uygulamaya girip yenile demek gerekiyor.

heartsmagic

İlginç, neyse bir başkası daha aynı sorunu iletmezse ben artık hiç takılmayacağım bu konuya :) Söylediğim gibi kullandığım bir uygulama değil zaten.

hatas

Bende az sayıda uygulama gösteriyor, tamamını göstermeme gibi bir durum yok yani.

İçimde tutayım diyorum ama biraz deşarz olmaya ihtiyacım var sanırım  :( Canonical, Ubuntu Touch'a ağırlık verirken masaüstü sürümünün geliştirmesini dört beş senedir rölantiye almış durumda, belki maddi olanakları yeterli gelmiyordur diyerek bundan dolayı şikayet etmiyorum. Ancak bu Gnome Software vakası tam bir sorumsuzluk. Gnome Software üzerinden herhalde 50-100 tane falan program kurulabilir, geri kalanı listelenmiyor, yazılımın diğer sorunları da cabası.

Kullanıcı dostu olduğunu iddia ederek çevreme tavsiye ettiğim sistemin 16.04 LTS sürümünü yükleyen bir kullanıcının, yeni programlar kurabilmesi için ya komut satırı kullanması gerekiyor ya da Synaptic gibi başka bir arayüz kurup kullanması gerekiyor. Hayret yani, yıl 2016 olmuş, üstelik yanında LTS yazdıkları bir sistemin öntanımlı paket yöneticisi ile adam akıllı programı kurabilmek mümkün değil. Dell'in, HP'nin sahibi olsaydım bilgisayarlarımı öntanımlı Ubuntu 16.04'ü yüklü olarak satmayı asla düşünmezdim, hatta "kardeş bir daha böyle bir sürüm yaparsanız ortaklığımız biter" derdim herhalde :( Canonical göz göre kendi ayağına sıkıyor yani, başka bir şey değil.

Gördüğüm kadarıyla Canonical'ın fiilen şöyle bir politikası var; sürüm takviminden asla taviz vermeyelim, ama dağıtımın kararlılığı, kullanıcı dostu olup olmaması çok önemli değil, biz vaktinde çıkaralım da ister LTS olsun ister ara sürüm olsun, güncelleme gönderip sorunları sonradan hallederiz...

heartsmagic

Katılıyorum, ayrıca aklım da almıyor şu an, neden birçok kullanıcı bundan şikayet etmiyor? Hani bakıyorum çok az hata kaydı var gibi. Bulabildiğim en güncel kayıt:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-software/+bug/1589970

Benim sorunumun özel olduğunu düşünüyorum. Güzel bir zamanda sanala İngilizce olarak kurulum yapıp bakacağım duruma. Ayrıca eksik uygulama meselesini de denerim orada.

Politika konusu öyle değildir tabi, kim ister ki LTS sürümde çalışmayan bir Yazılım Merkezi olmasını. Anladığım kadarıyla ya bize özel sorunlar var (hata kaydı olduğuna göre bize özel olmaması lazım ama) ya da acayip aksilikler yaşandı.

Not: Yukarıdaki hata kaydına beni etkiliyor demek yarar sağlayabilir.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-software/+bug/1589970/+affectsmetoo

hatas

Bende Synaptic kullanıyorum artık, kendi açımdan bir sıkıntı yok ama yeni bir kullanıcı için önemli bir sıkıntı demek. Sinirle biraz genelleme yaptım gibi, kararlılık konusunda öyle problemli bir işletim sistemi değil sonuçta, Gnome Software saymazsak tabi  :)

Bu arada hata kaydında "beni etkiliyor" düğmesine tıkladım...

olaki

2-3 hafta evvel yazılım güncellemelerinin üstüne tıklayınca ayrıntıları gösteren bi pencerenin açıldığını görüp sevinmiştim.

heartsmagic

Bu konu önemli esasında. Ben henüz İngilizce meselesini deneyemedim ama bugün forumda başka bir sorunu bu şekilde çözen gördüm. Açılmama sorunu onunki ama. Hani olay sanki yine Türkçe'ye doğru kayacak gibi.

heartsmagic

Buraya not düşmeyi unuttum ama ben sistem dilini İngilizce'ye çevirip denedim durum hiç değişmedi. Hatta işkillenip sistemi yeniden bile başlattım ama bana mısın demedi. Benim sorunum çok özel bir sorun gibi duruyor, cidden hiçbir yerde alakalı bir şey bulamadım. Bu nedenle olayın yine Türkçe ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Fakat bu konuda da Türk kullanıcılardan ayrışıyorum, zira bende hiç uygulama görünmüyor. Gerçi şimdi bir başka başlık daha gördüm benzer şekilde, fakat orada İngilizce meselesi denenmediği için durum nedir bilemiyorum.

hatas

Birkaç gün önce bir başka bilgisayara Ubuntu 16.04 - 32 bit yükledim. Kurulumda internet bağlantısını sağlayarak Türkçe kurulmasını sağladım. Yeni adıyla "Ubuntu Software" düğmesine tıklayarak çalıştırmak istediğimde, programın arayüzü hiç açılmadı, uçbirimden çalıştırmayı denediğimde de açılmadı, "Zaman aşımına uğradı" gibisinden bir şey yazdı başka bir hata vermedi. Birkaç güncellemeden sonra açılmaya başladı. Uygulamaları göstermeme gibi bir durum yok, farklı bir hata olabilir tabi, yine de not düşmüş olayım.

heartsmagic

Bir ihtimal betadan geldiğim için mi bir şeyler oldu acaba diye düşünmüyor değilim. Neyse, benden başka sorun yaşayan olmasın diye ümit ediyorum şimdilik.