Chromium ile kodlara sağ tıklayıp çalıştırabilsek..

Başlatan Aequitas, 25 Aralık 2011 - 15:54:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aequitas

Forumda araması zor bir şey, elimden geldiğince aradım ama netice alamadım.
Bahsettiğim şey, mesela bazı arkadaşlarımız çözüm için bize kod etiketi içerisinde bazı komutlar veriyorlar. Biz bu komutların tamamını ya da ne kadarını çalıştırmak istiyorsak o kadarını seçsek, sonra buna sağ tıkladığımızda "uçbirimde çalıştır" ve "çalıştır" diye seçenekler olsa çok güzel olurdu. Bunun olabilmesi mümkün müdür acaba?

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

alquirel

Açıkçası Gnome ekibinin tarayıcı üzerinden yapabildikleri işlemleri (eklenti yükleme / açma / kapatma / kaldırma) gördükten sonra bunun olabilmesine mümkün değil gözüyle bakamam :D (Gnome ekibi bunun için tarayıcıya bir yan uygulama (plugin) ekliyor.)

Sizin fikir bundan daha kolay bir şey olsa gerek ;)

ekremsenturk

Windows ve İnternetExplorer ile bu mümkün. İnternet'ten bir betik yükleniyor. Ve hemen çalıştır ve mutlu ol diyor ve çalıştırıyorsunuz, oluyor. 
Firefox veya herhangi bir İnternet tarayıcısı Bash komutları çalıştırmıyor. İnternet tarayıcılarının arayüzü farklı, Uçbirimin arayüzü farklı.
Firefox (veya diğer tarayıcılarda kullanılan) eklentilerinde kullanılan betikler farklı, Uçbirimde kullanılanlar farklı.
Firefox ile İnternet'te gezinirken, bazen bir betiğin çalıştırılması için sizden izin iistenir. Genellikle, tam açılmamış bir sayfayı kapatmak istediğinizde, henüz açılamamış reklam pencereleri buna neden olur.

alquirel

Aslında Firefox'ta bağlantılarla çeşitli programlar açılabiliyor. Böyle söyleyince akıllara hemen gelmeyebilir ama hepimizin bildiği örnekleri var bunun.
Mesela mailto:abcd@efg.hjk şeklinde bir bağlantıya tıklandığında eposta uygulaması açılıyor. Aynı şekilde callto:+905201234567 gibi bir bağlantıda da bilgisayardaki telefon yazılımı açılıyor. Aynı şekilde apt:paketismi şeklindeki bağlantılarda da yazılım merkezi açılıyor.

Bu şekilde, uçbirim açılacak şekilde Firefox'a "terminal:sudo apt-get update" tarzında bağlantıları anlayacak bir müdahale yapılabilir mi?

ekremsenturk

Çevrimiçi alquirel

* Ubuntu Türkiye Tayfası
    * *
    *
    *
          o Profili Görüntüle
          o Kişisel İleti Gönder (Çevrimiçi)
    * Dağıtım: Ubuntu
    * Sürüm: 11.10

Ynt: Chromium ile kodlara sağ tıklayıp çalıştırabilsek..
« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2011 - 23:16:55 »

* Alıntı

Aslında Firefox'ta bağlantılarla çeşitli programlar açılabiliyor. Böyle söyleyince akıllara hemen gelmeyebilir ama hepimizin bildiği örnekleri var bunun.
Mesela mailto:abcd@efg.hjk şeklinde bir bağlantıya tıklandığında eposta uygulaması açılıyor. Aynı şekilde callto:+905201234567 gibi bir bağlantıda da bilgisayardaki telefon yazılımı açılıyor. Aynı şekilde apt:paketismi şeklindeki bağlantılarda da yazılım merkezi açılıyor.

Bu şekilde, uçbirim açılacak şekilde Firefox'a "terminal:sudo apt-get update" tarzında bağlantıları anlayacak bir müdahale yapılabilir mi?
Yöneticiye rapor et   Kayıtlı

Firefox'tan kopyalanan bir bölümün Metin düzenleyicide görünen hali.
Bir uygulama vasıtasıyla veya bash ile görüntülenebileck şekilde açıldığındada benzer bir şekilde Uçbirim'dede, hata raporları ile birlikte görüntülenebiliyor.
Tüm Sayfayı kopyalamış olsaydım, bir html belgesi ve birde içinde birçok parça halinde CSS ve HTML belgesi ve farklı formatlarda grafikler (resimler) bulunan bir klasör kopyalanırdı.
Tüm sayfayı Opera veya İnternet Explorer ile kopyalasaydım, bu sefer Firefox ile tüm karakterler birbirene bağlı olarak (boşluksuz) okunabilen veya okunamayan tek bir formatlı belge kayıt edilmiş olursu.
Web tarayıcıları web standardında betikleri okuyabilir ve açabilir

�evrimiçi alquirel

* Ubuntu Türkiye Tayfası
    * *
    *
    * Ä°leti: 1847
    *
          o Profili Görüntüle
          o KiÅ�isel Ä°leti Gönder (Ã�evrimiçi)
    * DaÄ�ıtım: Ubuntu
    * Sürüm: 11.10

Ynt: Chromium ile kodlara sa� tıklayıp çalı�tırabilsek..
« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2011 - 23:16:55 »

* Alıntı

Aslında Firefox'ta ba�lantılarla çe�itli programlar açılabiliyor. Böyle söyleyince akıllara hemen gelmeyebilir ama hepimizin bildi�i örnekleri var bunun.
Mesela mailto:abcd@efg.hjk �eklinde bir ba�lantıya tıklandı�ında eposta uygulaması açılıyor. Aynı �ekilde callto:+905201234567 gibi bir ba�lantıda da bilgisayardaki telefon yazılımı açılıyor. Aynı �ekilde apt:paketismi �eklindeki ba�lantılarda da yazılım merkezi açılıyor.

Bu �ekilde, uçbirim açılacak �ekilde Firefox'a "terminal:sudo apt-get update" tarzında ba�lantıları anlayacak bir müdahale yapılabilir mi?
Yöneticiye rapor et   Kayıtlı

Bu da aynı yazının tekrar (formatsız hali ile) Firefox ile açılmış hali.

Uçbirimden açılan kodlar her zaman bash veya shell komutu değiller. Uçbirimden önce kod'u tanıyan uygulama çağırılıyor ve çağrılan uygulama ( sistemde kuruluysa ) kodları anlıyor ve çalıştırabiliyor. Uygulamanın sürümü farklıysa veya sistemde kurulu değilse ve sistem betiği hiç bir tanıdığı uygulamayla eşleştiremediyse ve böyle bir uygulama ubuntu depolarındada bulunamıyor veya tanımlanamıyorsa, bir hata çıktısı ile işlem sonlanır.

Aynı şekilde Firefox'ta bazı betikleri, web geliştirme uygulamalarına çağrı göndererek, betiklerin düzgün şekilde yorumlanarak görüntülenmesini sağlıyor. Kısacası her betiği farklı bir uygulama çalıştırıyor.

Ayrıyetten Uçbirim grafiksel uygulamaları gösteremiyor. Tersi olarakta grafik pencerelerde yazı karakterleri önce içe aktarılması gerekiyor. Yine Farklı dosya formatları farklı uygulamarlar tarafından yorumlanıp çalıştırılabiliyor.

Bazı betikler doğrudan ait olduğu uygulama tarafından çalıştırılabilirken, bazılarının önce dönüştürülmesi (derlenmesi)  gerekiyor. Bütün betikler aynı şekilde ve aynı uygulamalar ile çalıştırılamadığından dolayı, söz konusu işlem için zahmetli ve kapsamlı bir dönüştürme ve geri dönüştürme işlemi gerekecektir.  Bu tür işlemler bir de sürüm değişiklikleri gerçekleştiğinde, destek sorunu ile karşılaşacaklardır. Ve bilinmeyen betikleri doğrudan Firefox veya herhangi bir tarayıcı ile çalıştırmak, pek güvenli değildir.

Ali İnternet'te dolaşırken bir kaç kod bulur ve ben böyle yapıyorum diye bir yerlere ekler. Kod'un içeriğini kendisi anlamamıştır. Palavra olsun diye ekler. Bulduğu kod'lar yine başka bir yerden başkasından alıntı çıkabilir ve içeriği tüm dosyaları kökten sil, temizlik olsun olabilir.  Ali kod'ların içeriğini bilmez, Veli'de zaten bilmiyordu ve işte havadurumu programı diye Wordpress hazır web sitesinde yayınlıyordu. Sonuç, anlaşılamayan nedenlerden dolayı Video'larım ve MP3'lerim kayboldu olur.

Aequitas

Evet, bu tip şeyler yaşanabiliyor. Mesela dönüşümlü ekran kartları için bumblebee diye bi program var. Onun geçmiş sürümlerinde oluşan çok trajikomik bir böcek vardı. "rm -rf /usr /share/bumblebee....." vs şeklinde (kesinlikle bu kodu çalıştırmayın) bir kod var. Silme komutundan sonraki konum kısmında "/usr" dan sonra bi boşluk bırakılmış. Kullanan herkesin /usr" bölümü uçmuş. Çok güzel fotoğraflar paylaşmışlar hatta Launchpad'de bununla ilgili.

Ama neticede burada da kod etiketi içinde paylaşılan şeyleri hepimiz kopyalayıp uçbirime taşıyıp çalıştırıyoruz. Benim önerimde olan şey de bundan çok farklı bir durum arz etmiyor bence. Sadece o kodu seçip sağ tıklayıp "çalıştır" ya da "uçbirimde çalıştır"a basacağız. Tabi böyle bir şey mümkün olsaydı. Her iki durumda da kullanıcının o kodu çalıştırmak amacıyla bilinçli bir şekilde yaptığı bir eylem.

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

ekremsenturk

Halâ bazı çekingelerim olmak ile birlikte, gelişmelerin önünde engel olmamak uğruna projeyi onaylıyorum. Çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Sizelere başarılar dilerim..