[Çözüldü]Ubuntu webserver Türkçe dil problemi

Başlatan CeRNoBiL, 30 Ekim 2011 - 20:42:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CeRNoBiL

Arkadaşlar merhaba webserver'i xampp aracılıgı ile kurdum calıstırdım fakat türkçe karakterlerde ilginç bir sıkıntıya denk geldim.

İlk kurulum bittiğinde Türkçe karakterler zaten algılanmıyordu. php.ini konfigürasyon dosyasını açarak
default_charset="utf-8"
olarak değiştirdim ve aktif ettim sunucuyu yeniden başlattım. Şimdi benim sunucum /opt/lampp/htdocs/ dizininde çalısıyor. ben buraya türkçe karakterleri olan bir php dosyası attıgım zaman sıkıntı yok çalışıyor fakat /opt/lampp/htdocs/siteler/site1  ve  /opt/lampp/htdocs/siteler/site2 klasörlerini olusturup içerisine Türkçe karakterli herhangi bir dosyayı attıgım zaman karakter problemi çıkıyor ortaya.
2. tuhaflık şudur: yine php.ini dosyasındaki charseti iso-8859-9 yaptıgım zaman ise site1 ve site2 klasöründeki türkçe karakterler çalışıyor, bu seferde /opt/lampp/htdocs/ yani localhost yazdıgımda gelen ilk ekranda karakter sıkıntısı çıkıyor.

Çözüm olarak ne yapılabilir. Teşekkür ederim..  :)

cagriemer

Aslinda php.ini ile neden oymaniza gerek kaldi onu anlayamadim. Tarayiciniz bir sekilde duzgun goruntuleyemiyor olabilir mi acaba? Ornegin php.ini'de default_charset'i utf-8 olarak birakip, tarayicidan karakter kodlamasini elle sectiginizde yine sorun oluyor mu? Ayrica tarayicida otomatik karakter kodlamasi secimi acik mi?

CeRNoBiL

php.ini dosyasında utf-8 olarak bıraktım. hocam ie9 da site1 ve site2 klasörlerinde kodlama olarak default olarak Unicode(UTF-8) seçili geliyor. böyle olduğunda karakter problemi oluyor. Kodlamayı kendim Türkçe(Windows) olarak değiştirdiğimde sorun yok karakterler düzgün. yine kodlama Unicode(UTF-8) oldugunda ilk başlangıc klasörü htdocs klasöründe de bi sıkıntı yok diğer klasörlerde sıkıntı var. Firefox'da da aynı şekilde.

cagriemer

Neden oluyor bilemiyorum ama bir sekilde tarayici kodlamayi yorumlayamiyor. PHP dosyalariniz icerisinde karakter tanimlamasini zorladiginizda da sorun devam ediyor mu? Asagidaki ornegi bir de iso-8859-9 ile denemeyi ihmal etmeyin. Gerci php.ini de bu ise yariyormus ama denemekte fayda var.

<?php 
   header
('Content-Type: text/html; charset=utf-8'); 
?>

CeRNoBiL

üstat iso-8859-9 yaptım ve öylece bıraktım. Klasörlerde sıkıntı yok o zaman genel olarakda skıntı yok. teşekkür ederim ilginiz için.

cagriemer

Rica ederim. Sorun cozulduyse etiketleyip kapatalim bu basligi.

CeRNoBiL

BayboraKaan

Sorunun cözüldügünde lütfen ilk iletini [Cözüldü] diye düzenlersen cok sevinirim. Gecmis olsun diyerek konuyu kilitliyorum.