Ayrılmamış alan kurtarma ve kurulumda disk bölümleme

Başlatan senkul, 24 Ekim 2011 - 02:22:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

senkul

Merhaba ;

Uzun süredir yedekleme imkanımız olmadığından düzeltemediğimiz, 10.10 üzerine güncelleyerek kurduğumuz 11.04'ü de 11.10'a güncelledik. 11.04'te yaşadığımız masaüstü vs problemler benzer şekilde devam etti. Şimdi artık verilerimizi yedekledik ve 11.10'u usb'den temiz şekilde kurup, LG X 200'ün ne yapabildiğini göreceğiz. Uzun soluklu ve sağlıklı bir deneme sürecine başlıyoruz. Bakalım bu makinede Ubuntu'yu ne kadar kullanabileceğiz. Bundan edineceğimiz tecrubeninforum yöneticisi ve Ubuntu profesyoneli  sizlere de faydalı olmasını umuyoruz.

Uzun zamandır uygulama imkanımız olmayan kimi şeyleri hatırlamakta güçlük çekiyoruz. Forumda bakındığımız ve ardığımız sayfalar yetmeyebiliyor.

Önecelikle halletmemiz gereken şeyler şunlar :

Usb'ye hangi programla ubuntu 11.10 iso'sunu yerleştireceğiz ? Usb'den kurulum yapabilmek için. Unetbootin miydi ? O programla isoyu yazarken özellikle dikkat etmek gereken * bir şey var mı ?

İkinci mesele de ; 10.10'u netbooka kurarken bildiğiniz gibi win7 starter, LG Recovery bölümlerinin yanına kurduk. Şimdi tüm sabit diski tamamen birleştirip, formatlayıp Ubuntu'ya ve D sürücüsü mantığıyla yedeklere yer ayırmak üzre ikiye böleceğiz. Uzuun zamandır win kullanmıyoruz ve artık makinemizde bulundurmayacağız. Bir ara Ubuntuda yedekler ve sistem için aynı bölümü kullanabilirsiniz denmişti. Ancak biz çıkabilecek problemlere istinaden iki disk bölümü düşündik ki, işletim sistemini değiştirme işlerinde yedeklemeyle uğraşmayalım. Çok zor oluyor.

Mesele ise Ubuntu kurulumunda nasıl olduğu değil pek. Burada herşeyi anlattırmak istemiyoruz. İlgili belgelere bakacağız. Aşinayız da zaten. Ancak 10.10 kurulumunda alışık olmadığımız için, 163 GBlık bir disk bölümümüz "ayrılmamış alan" olarak kaldı ve hiç kullanamadık. Bu alanı nasıl tekrar kazanacağız ? Ve aynı şey başımıza gelmesin diye bölümlemede neyi yapmayacağız ?

Şimdilik bu kadar. Bu sorularda aydınlandığımızda kuruluma geçeceğiz ve belkide asıl serüven kurulumdan sonra. Yukarıda dendiği gibi, bakalım LG X200 ne yapabilecek ? Biz Win 7 Starter'ın performansını çok düşük bulmuş ve ikinci gün Ubuntu'yu tercih etmiştik. Ve dahi Ubuntu harikası sayesinde bir "netbook"tan "notbook" performansı aldık. Kimi işler yavaş olsa da.. 3D masaüstü olamayacak ve hatta Compiz yine çalışmayacak sanyoruz. Bakalım..


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ekim 2011, 02:31:15

Ayrıca gerekiyorsa :

senkul@Netbook:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for senkul:

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, toplam 488397168 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x507744e3

   Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1            2048     3147775     1572864   12  Compaq teşhis sistemi
/dev/sda2   *     3147795   108005313    52428759+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       108005376   149021000    20507812+  83  Linux
/dev/sda4       467421184   488394751    10486784   12  Compaq teşhis sistemi
senkul@Netbook:~$


Bir de bazı durumları gösterebilmek için zaman zaman ekran görüntüsü alıyoruz. Ama buraya nasıl koyacağımmızı bilemiyor, beceremiyoruz. Bi ara açıklayan da oldu ama anlayamadık. Bunu yazdığım pencerenin üstünde sol başta resim ekleye tıklayınca [img ] [ /img] şeklinde kod çıksa da ne yapmamız gerek ?
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

heartsmagic

1. USB kurulumu için yine foruma bakabilirsin. Zira, farklı ortamlar için farklı uygulamalar kullanılabiliyor. Kendim pek içli dışlı olmadığım için nokta atışı yapamayacağım ne yazık ki.

2. Disk bölümleme işi kolay. Madem yedekler alınmış, madem tüm disk kullanılacak güzel bir temizlik yap önce. Tüm diski sil ve sonra sıfırdan bölümlere ayır.
a. Ubuntu için 20GB kadar alan. 20 fazla bile gelebilir fakat rahat hareket edersin.
b. 2GB kadar takas alanı. Bunun da boyutu sana bağlı. Askıya alma, uyutma gibi işlemler denenecekse en az bellek boyutu kadar olmalı.
c. Geri kalan alan kadar yedek bölüm.

Gerisi kurulumun kendisi zaten.

Foruma bir şeyler eklemek için:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=6362.0

Buna gerek kalmadan forumda cevap yazdığın bölümde (Hızlı Yanıt değil) sol altta Ek Seçenekler bölümünü de dosya eklemek için kullanabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

senkul

Başardığımızın resmidir  :D

Teşekkürler...

[eklenti yönetici tarafından silindi]
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...


heartsmagic

Özelden gelen istek üzerine konuyu tekrar açıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

senkul

Merhaba ;

11.10 kurulumumuz bitti ve genel olarak memnunuz. Hatta çok şeyi henüz deneyememiş olsak da sorun yok gibi duruyor. Tabii bizim hiç bir zaman 3D bir masaüstümüz olmadı ve dahi Ubuntu'nun 10.10, 11.04 hatta 11.10 itibariyle öntanımlı olarak nasıl bir masaüstüyle geldiğini bilmiyoruz. Mesela bazı ekran görüntülerinde altta bir görev çubuğu görüyoruz ama bizde sol yanda ve tepedeki dışında bişey yok. Bu yüzden ekranımız tamam mı,  Unity çalışıyorsa maharetleri nedir, (Compiz için de aynen) bunları henüz pek bilebilecek kadar araştırmaya vaktimiz olamadı.

Bu başlıkta sıraladığımız kimi soruların, hallediliş şekillerini verip,  sorulacakları sorup, kalan sorularımızı ilgili bölümlerde dile getireceğiz. Arama motorunda bu konu başlığını yazanların karşısına çözülmüş bir başlık gelmeli.


Usb'ye hangi programla ubuntu 11.10 iso'sunu yerleştireceğiz ? Usb'den kurulum yapabilmek için. Unetbootin miydi ? O programla isoyu yazarken özellikle dikkat etmek gereken * bir şey var mı ?

demişiz:

"Başlangıç Diski Oluşturucu" programı yeterli ve basit. Arayüzünün bir kısmı ya da tamamı İngilizce olanlar "Startup Disk Creator" diye arayabilirler. Programın penceresinde istenenlerden başka bir şeye ayrıca dikkat gerektirmiyor. Program önceki Ubuntu dağıtımlarında mevcut. Bulunamazsa Yazılım merkezinde aratılıp kurulu olup olmadığı görülür, değilse indirilip kurulur.

Bir not :

USB Flash belleğe Ubuntu "Başlangıç Diski Oluşturucu" ile Ubuntu'nun bir sürümünü (dağıtımını) kurar ve Ubuntu'yu USB bellekten çalıştırırsanız, sistemin hızı sizi yanıltmasın. Sâbit diske kurulu bir Ubuntu kıyas kabul etmeyecek derecede hızlı olacaktır, tecrûbeyle sâbittir.

... 10.10 kurulumunda alışık olmadığımız için, 163 GBlık bir disk bölümümüz "ayrılmamış alan" olarak kaldı ve hiç kullanamadık. Bu alanı nasıl tekrar kazanacağız ? Ve aynı şey başımıza gelmesin diye bölümlemede neyi yapmayacağız ?


demişiz:

11.10 kurulumunda hiç de zorlanmadan geçtik bu adımları. Okuduğumuz ilgili belgelerde anlatılmış. Ayrılmamış alanı "heartsmagic"in dediği gibi sildik (aslında "Tüm Diski Sil" manasında bir seçeneği kullandık) ve sonra ihtiyaca göre yeniden bölümlendirdik. Sanırım 10.10 kurarken biölüm özelliklerinde "Bölümü Kullanma" seçeneğini seçerek ayrılmamış alan yapmışız. Bölüm artık kullanılabilir durumda. Bazı eski sürümlere âit belgelerde anlatılan bağlanma noktası ayarlarında /media/disk bölümü ismi ve /mnt/disk bölümü ismi seçeneklerinden ikincisini uyguladık (disk bölümü ismi, bölüm daha ham durumda olduğundan o adımda kararlaştırılıyor). Ancak şimdi dosya yöneticisinde görünmeyen, /mnt klasörüne girip bulunabilen bir klasör olarak kaldı. Sanırım bu sürümde bir "disk bölümü" olarak algılanıp, her oturumda bağlanması ve dosya yöneticisinde görünmesi için /media kısmına bağlamalıydık ya da başka birşey... Şimdi ise bunu nasıl düzelteceğimize bakamadık. "Disk Aracı" programıyla biraz denedik ama olmadı.

...Ve dahi Ubuntu harikası sayesinde bir "netbook"tan "notebook" performansı aldık. Kimi işler yavaş olsa da.. 3D masaüstü olamayacak ve hatta Compiz yine çalışmayacak sanyoruz. Bakalım..

demişiz:

Kimi işler önceki iki sürümdeki gibi yavaş. Netbookta belki sadece "netbook edition" olan 10.10da biraz daha hızlıydı. Ortada kendiliğinden gelen bir 3D durumu yok. Birşeyler kurarak deneyemedik henüz. Hızlı menüde Compiz yazdığımızda da birşey bulunamıyor.

Bu başlıkta sorulduğu için burada anlatılacaklar bu kadar. Bir netbooktaki deneyimleri ilgili bölümlerde paylaşacak ve soruları soracağız. Başlığa ulaşacak kimselere faydası için forum sorumlusu arkadaşlar bu yanıtımızda yol göstermeyi gerektiren cümlelerimize gerekli cevapları verip bir müddet sonra kapatabilirler.

Selâmetle...





İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

heartsmagic

Disk bölümü belirtildiği üzere /media altına bağlansa daha güzel olurdu. Haddizatında disk aracı ile de olması gerekiyor fakat pysdm isimli uygulamayı kurarsan aynı işi yapabilirsin, belki biraz daha detaylıdır o. Hiç olmadı fstab dosyası üzerinden de aynı sorunu çözebiliriz.

Altta görev çubuğu gelen şey Gnome Shell kabuğudur, kendisi Gnome3'e ait bir kabuk ve Ubuntu'da öntanımlı olarak kullanılmaz. Ubuntu şu an öntanımlı olarak Unity ile geliyor. Grafik kartı sürücüleri sorunsuz olduğunda Unity 3B, sorunlu olduğunda Unity 2B açılmakta. Compiz var, fakat Unity 3B ile çalışmakta, kısacası mesele grafik kartına ve sürücülerine çıkmakta.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.