Harici disk hatası: wrong fs type, bad option,bad superblock on /dev ...

Başlatan foma, 26 Ekim 2009 - 03:58:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

foma

Harici hard disk birden bire bağlanmamaya başladı. Eskiden otomatik olarak bağlanırdı.
Diski bağlamaya çalıştığım komut ve aldığım hata;

sudo mount -t vfat /dev/sdb1 /media/wd -o force
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1,
      missing codepage or helper program, or other error
      Bazı durumlarda syslog'da bulunan bilgiler yararlıdır.
      dmesg | tail  gibi birşeyler deneyin

mount komutunu dosya sistemi kısmını ntfs-3g olarak da denedim o dosya sistemine sahip olmadığına dair hata aldım.

sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 40.1 GB, 40060403712 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 4870 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xe6b4e6b4

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        4688    37656328+  83  Linux
/dev/sda2            4689        4870     1461915    5  Ek
/dev/sda5            4689        4870     1461883+  82  Linux takas / Solaris

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160041885696 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x9ade1962

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1   *           1       19457   156288321    c  W95 FAT32 (LBA)

Testdisk ile bölüm tablosu oluşturmayı denedim. Bir şeyler yaptım ama sanırım oluşturamadım. Kullanamadım o yazılımı.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?action=printpage;topic=4115.0 adresindekileri de denedim. Forumda ilgili hemen hemen her başlığı da denedim. ubuntuforums'da da 15-20 başlık incelemişimdir. Ama hiç biriyle çözemedim. Windows'da da çalışmıyor.
fstab dosyasını değiştirdim, bilgisayarı yeniden başlattım yine olmadı. İki gündür baya şey yaptım yani.

İçindekiler önemli olduğu için bilmediğim bir şeyler de denemedim çok fazla. Ama artık her türlü öneriye açığım. İçindekileri kaybetmeden nasıl hallederim bu işi?
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

heartsmagic

Testdisk üzerine gitmeni öneririm. Eğer olacaksa onunla bir şeyler olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

foma

Testdisk ile bölüm tablosu oluştursam, disk içindeki verileri kaybeder miyim? Bir de hangi yolu izlemem lazım bölüm tablosu için anlamadım ki o yazılımdan bir şey. 160 gb ağzına kadar doluydu diskin içi de. vay be moralim çok bozuk.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?

heartsmagic

Bölüm tablosu oluşturmak verilere dokunmuyordu yanlış hatırlamıyorsam. O iş forumda anlatılmıştı bir iki kere. @sessizce anlatmıştı. Onun iletileri üzerinden arama yaparsan bulursun. Başarılı olduğunu hatırlıyorum. Kendim tarif edemiyorum zira hiç o şekilde veri kurtarmadım ya da bölüm tablosu oluşturmadım.

foma

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=11652.msg143939#msg143939 adresindeki mesajdan yola çıkarak yapmaya çalıştım ama 7. resimdeki yeşil yazılı bir menü çıkmadı. Devam edecek bir seçenek yoktu.

Ek:
Gparted ile bölüm tablosu oluştur dedim. Diskteki bütün veriler silinecek dedi. Bölüm tablosu işinden vazgeçtim bende. Şimdi photorec ile verileri kurtarmayı denedim. Verileri kurtarıyor ama hem çok uzun sürüyor hem de yeterli disk alanım yok. Yarın ya da ertesi gün bütün verileri kurtarıp diski beçimlendirmeyi deneyeceğim.

bytan

Photorec bir kere kullanmıştım. Dediğin gibi hem uzun sürdü, hem de tüm dosyalarımı kurtaramadı. Aynı dosyayı, farklı isimlendirmelerle kurtarılan klasörüne aktardı; özellikle kurtarmak istediğim "1 adet" dosyayı ise kurtaramadı. Hayalkırıklığını anlatmama gerek yok. :) Umarım kurtarabilirsin verilerini.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

plymouth

Bu hatayı bende 2 adet harici USB taşınabilir -bir adet 3.5" toshiba ve 2.5" philips - disk takıp boot etmeye çalışınca  alıyorum.
Her ikisinde de Ubuntu Kurulu. Normalde ayrı ayrı Boot ediyorlar sonra -X Server yüklenince- diğerinin kablosunu takıyorum.
Soruna çözümüm tam olarak yok,
Ama kaç adet USB portunuz dolu bir kontrol edin.
Ayrıca sizin fdisk -l komutunuzun çıktısından anlaşılan, linux diskin ortam tanıtıcısını win95 tanıtıcısı olarak algılıyor.
Bir liveCD ile sistemi açın ve USB diskinize tekrar ulaşmaya çalışın.
Aklıma gelen birşey daha var. Gpartedi çalıştırınca "Görünüm" menusunden "Dosya sistem destek" komutunu verin.
Açılan tablo makinannızın okuma-yazma özelliğinin hangi disk sistemi/-leri- üzerinde yeteneklerinin olduğunu ve eksik programların adları yazıyor.(Aşagıda ki resimde de görünüyor)
apt-get ile direkt ntfsprogs u yuklemeyi deneyin.

Umarım bir faydam dokunur...
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

foma

@plymouth, dediklerini denedim ama bir şey değişmedi.

Şimdi photorec ile resimleri kurtardım. 16000 civarı resmi 5 saatte kuratrdı. Hepsini geri getirdi mi bilmiyorum tabi. Benim anlamadığım photorec ile diskin içeriğine ulaşabiliyorsam normal yoldan neden ulaşamıyorum? Nedir bunun mantığı?

heartsmagic

Farklı mekanizmalar kullanılıyordur kurtarma uygulamalarında, zaten o nedenle adı kurtarma oluyor. Dosya sistemlerinin ulaşamama gibi bir sıkıntısı mevcut demek ki diskte. Acaba Windows olan bir ortamda da denemiş miydin diske erişmeyi?

foma

heartsmagic

Bu durumda diskte fiziksel bir sıkıntı da olabilir. En azından bazı dosyalarını kurtarmışsın.