Hard diskin belirli bir süre sonra uykuya geçmesini istiyorum

Başlatan Sedo79, 11 Nisan 2011 - 16:49:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sedo79

Windows 7 güç seçeneklerinde olduğu gibi, Depo olarak kullandığım NTFS hard diskimi açtığımda, benim belirleyeceğim bir süre sonra uykuya geçmesini istiyorum. Ubuntu'da böyle bir seçenek göremedim. Forumda da hiç kimse böyle bir istek yapmadı herhalde..
hobaaaaaaaaaaaa night train

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sedo79

heartsmagic

Başlığı harici disk olarak okudum ben, deop disk falan denince de harici olan tarafa öneri getirmişim. Dahili diskler için hdparm'a bakabilirsin:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=4019610&postcount=2

Ancak önce hdparm olmayan yolu bir dene:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=4057198&postcount=2

Kısacası kurulu değilse laptop-mode-tools paketini kurup sistemi kullanmayı bir dene.

Sedo79

laptop tools mode
natty desteği yok sanırım..
kurdum fakat çalıştıracak bir şey bulamadım
yanlış mı yaptım acaba

heartsmagic

Çalıştıracak bir şey olduğunu sanmıyorum, kendisinin yapması lazım iyileştirmeyi. Eğer yapmıyorsa dediğim gibi hdparm olayına bakınman lazım. Gerçi disk sataysa hdparm da iş görmüyordu sanırım. Çetrefilli bir iş bu, güzelce bakınmak lazım. Acaba harici diskler için olan yol dahili diskler için de geçerli midir?

Sedo79

Neyse bununla uğraşacağım diye birde hard diskleri patlatmayayım.

Fakat Ubuntu geliştiricileri nasıl bu konuyu atlamış anlamadım.

Sonuçta bağlandığı andan itibaren devamlı çalıştığı için bol bol enerji harcamış oluyoruz, gereksiz yere hemde.. İsraf

Teşekkürler yardımın için..

eribol

İstediğiniz tam olarak nedir anlamasamda Güç Yönetimi Seçeneklerinde "Mümkün olduğunda Sabit Diskin Dönmesini Durdur" diye bir seçenek mevcut. Yani Wİndows 7'de de bunun gibi bir şey olması lazım. Harici disklerde ise durum biraz farklı. Bazı diskler belli bir süre geçtikten sonra duruyor bazıları ise tepki vermiyordu diye hatırlıyorum.

omergex

hard disk sıcaklığından şikayetçiyim uzun zamandır. güç seçeneklerinden mümkün olduğunca sabit diskin dönmesini durduru işaretledim. bilgisayarı da öyles,ne bi 20-30 dakka kendi haline bıraktım (işim çıkmıştı) geldiğimde hard disk sıcaklığını kontrol etmek için hddtemp komutunu verdim ve "drive is sleeping" yazısı çıktı ve disk uyandı ve tekrar çalışmaya (dönmeye sanırsam) başladı. Bu sırada disk sıcaklığına baktım ve sıcaklık düşmüştü ki zaten elle de hissedebiliyordum.Yalnız dediğim gibi uykudan çıkınca disk sıcaklığı tekrar yükselmeye başladı.

bunun üzerine sabit disk daha az çalışsa (dönse) ya da dönmese ne güzel olur diyerekten forumda gezinmeye başladım ve bu başlığı gördüm. Tam da benim aradığım durum.

Nasıl yapabilirim bunu? :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Temmuz 2011 - 04:21:19

ayrıyetten @sedo79 a da kişisel ileti göndererek dikkatini buraya çekmek istedim belki bağzı bilgiler edinmiştir diyerek ama msj iletilmedi. kutusu dolmuş sanırım

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Temmuz 2011 - 04:28:19

foruma bakarken
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=3655.0
konusunu gördüm. Arkadaşın problemi sanırım benim tam tersi ve hatta uyarılmış fazla ısınmaya neden olabilir diye verilen yöntem :) bir şeyler çıkıyor gibi..

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Temmuz 2011 - 04:55:20

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Nisan 2011 - 23:06:32
Başlığı harici disk olarak okudum ben, deop disk falan denince de harici olan tarafa öneri getirmişim. Dahili diskler için hdparm'a bakabilirsin:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=4019610&postcount=2

Ancak önce hdparm olmayan yolu bir dene:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=4057198&postcount=2

Kısacası kurulu değilse laptop-mode-tools paketini kurup sistemi kullanmayı bir dene.

hdparm olayına geçmeden laptop mode tools paketini kurdum ancak bir işe yaramadı. kurduktan sonra * bir şey yapmadım ve kapatıp açmadım bilgisayarı, ilgisi olur mu bilmem
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

heartsmagic

Aslında bu gibi durumlarda powertop uygulaması ufak tefek ipuçları veriyor, fakat bazı önerilerini ugulamak cidden çok zor.

omergex

yukarıda verdiğim linkten yola çıkarak tam tersi bir uygulamaya gittim
sudo hdparm -B 2 /dev/sda

yaparak değeri çok az verdim ve disk sıcaklığı artık ortalama 43 derece oldu ve bilgisayar da yaklaşık olarak 2 saattir açık. önceden 50ye kadar çıktığını düşünürsek çok sevindirici bir haber bu.
Bunun üzerine hdparm programının benim için biçilmiş kaftan olacağını düşünerek hdparm hakkında geniş bir araştırmaya koyuldum:

http://forum.donanimhaber.com/m_1116053/tm.htm linkinde bazı komutlar buldum ve benim de işime yarayabilir, belki daha çok yararlanabilirim bu programdan diye uygulamaya geçtim:
sabitdiskimizi yavaslatmak icin :
# hdparm -M128 /dev/hda

ancak bu Akustik Yonetiminin desteklenmediğini gördüm:
omergex@omergex-Satellite-A300:~$ sudo hdparm -M 130 /dev/sda

/dev/sda:
setting acoustic management to 130
HDIO_DRIVE_CMD:ACOUSTIC failed: Input/output error
acoustic      = not supported

bir de -S anahtarından bahsetmişler, onu uygulamadım hangi değeri uygulayacağımı bilemedim?
benim şimdi merak ettiğim hdparm programından daha başka türlü nasıl yararlanabileceğimdir? hangi anahtarlar benimle ilgili olabilir. dediğim gibi ben sabit diskimin daha az dönmesini(uyumasını, çalışmasını, güç yönetimine geçmesini) -artık ne derseniz deyin- istiyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Temmuz 2011 - 15:24:36

5.1. Disk aktivitesini düşürmeye yönelik daha genel amaçlı bir başlık:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=839998

önerilmiş ve baktığımda da to head için falan diyordu. İngilizcem yetersiz olduğu için malesef yararlanamadım. yardım edebilirseniz sevinirim, bana iş çıkar mı burdan?
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

heartsmagic

İş çıkar mı, belki :)
Fakat bence halinden memnunsan şu an olduğu gibi bırak. hdparm aslında sata disklerde çok verimli çalışmıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Senin bulduğun başlık hdparm ile ilgili değil gerçi, farklı şeyler anlatılmış. Ancak ne kadar işe yarar bilemiyorum. Bir iki değişiklikten bahsediliyor sadece orada.