Acer Aspire 5738PG Dokunmatik Ekran Sorunu (Mint 10 Julia)

Başlatan trll_pwll, 07 Haziran 2010 - 19:34:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

@trll_pwll, derleme kolay iş de ondan sonrası önemli. Alıntıladığın yerde 2.6.34 veya 2.6.35 serisi kernele dahil edilecek denmiş. Lucid şu an hangi kernel serisini kullanıyor hatırlayamıyorum. Maverick 35'e geçmiş.

Şurada bir şeyler yazılmış ancak şu saat itibariyle kendimi vermem sanırım pek mümkün değil.
http://lii-enac.fr/en/projects/shareit/linux-howto.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

trll_pwll

ilginiz icin tesekkür ederim.
Müsait oldugunuz bir zamanda tekrar bir bakarsaniz cok memnun olurum.
Kendi bilgim buna yetmedigi ve cok yaygin bilinen birsey olmadigi icin her gecen gün touchscreen`i aktif etme umutlarimi biraz daha yitiriyorum :(

heartsmagic

Bakmaya çalışırım, ancak favori olarak eklediğim birçok başlık duruyor öylece :)
Ayrıca donanım doğrudan bizde olmayınca yapabileceğimiz ancak çeviri oluyor.

trll_pwll

Arkadaslar sorunum halen cözüm bekliyor. Bu benim icin gercekten önemli bir mesele. Biliyorum bu cok yaygin bir problem degil ve cözüm bulmasi zor olacaktir ama siz bulamazsaniz ben bunu hic bulamayacagim. Bilgisi olan arkadaslardan yardiminizi esirgemenizi rica ediyorum.

Tuxie

sevgili arkadaşım bunun çözüm yolunu sana acer servisi anlatabilir.Bende bir acer kullanıcısıyım çok iyi destek veriyorlar onlara derdini anlatırsan iyi kötü bir şeyler söyleyebilirler.ayrıca bir arkadaşımda casper dokunmatik ekran vardı karmıc yüklüydü ama hiç tanıtamadık açıkçası dokunmatik ekranlar çokta ilgimi çekmiyor oda kalemiyle sadece not tutuyordu derslerde.bence olmasada olur ama tabi ki herkes farklı. ;)

trll_pwll

Alıntı yapılan: Tuxie - 19 Haziran 2010 - 23:35:57
sevgili arkadaşım bunun çözüm yolunu sana acer servisi anlatabilir.Bende bir acer kullanıcısıyım çok iyi destek veriyorlar onlara derdini anlatırsan iyi kötü bir şeyler söyleyebilirler.ayrıca bir arkadaşımda casper dokunmatik ekran vardı karmıc yüklüydü ama hiç tanıtamadık açıkçası dokunmatik ekranlar çokta ilgimi çekmiyor oda kalemiyle sadece not tutuyordu derslerde.bence olmasada olur ama tabi ki herkes farklı. ;)
Malesef Acer bu modelinde linux destegi vermiyor. Oyüzden acer servis secenegi malesef devre disi. :(

Tuxie

Ona bakarsan bir çok bilgisayar firması hatta yüzde 90'ı linux desteği vermez winzortlu gelir hepsi ama en azından ubuntuda dokunmatik ekranın çalışıp çalışamayacağını söyleyebilirler diye düşünüyorum bilmiyorum yanlış mı? düşünüyorum doğrusuda vermeleri gerekir hangi işletim sistemini kullanacağımı onlara danışacak halim yok linux u görmezden gelenler bir gün anlıycaklar. >:(

trll_pwll

Yok ben daha önce bu meseleyi konusmustum. Bazi modellerinde linux driverlari da veriyor sitelerinde. Ama bu modelinde linux driverlari yok. Adamin söyledigi bu model icin sadece windows destegi oldugu,  linux icin herhangi bir driver üretmeleri suan icin söz konusu olmadigi. Kisacasi kendi basinin caresine bak diyor. Ortalama 1 yillik almancamla adamla daha fazla tartismaya giremedim :)

Ama ubuntuda dokunmatik ekranlarin calistigini youtubeta falan görmüstüm. Yani calistirilabiliyor ama nasil ?? Bi el atin be üstadlar  :(

heartsmagic

@trll_pwll, ben bakmaya çalışırım demişim ancak vakit bulamamışım. Fakat sen ne kadar bize üstad desen de o donanım elimizde olmadıktan sonra yapacağımız tek şey bakınmak ve "şunu dene, bunu dene" demek olacaktır. Eğer Almancan varsa Ubuntu'nun Almanca forumunda da dile getirebilirsin durumu. Wiki'sinde de belki bir şeyler vardır.

microshade

...SUDO... Süper Ubuntu Dergi Organizasyonu

trll_pwll

stratovarius

Galiba ekran kartın ati ve depodan kurulum yapmışsın. Başlığı okurken xorg çıktın dikkatimi çekti.

Konsoldan ;

sudo aticonfig --initial

Bu komutla ati ayarlarının xorg dosyasına işlemesini sağlayabilirsin. Böylece bir önceki sayfada if'in belirttiği xorg düzenlemeyi yeniden deneyebilirsin.

erginemr

Bu sanırım, artık yaygınlaşmaya başlayan dokunmatik ekranlı bilgisayarlara dair forumumuzdaki ilk başlık. Dokunmatik ekranlı aygıtlar çoğaldıkça, bu tarz yeni nesil konuları  forumumuzda çok göreceğiz. Bu açıdan, sorununuz umarım çözüme kavuşur. (Ayrıca, sizi donanımı desteklemese dahi Ubuntu'yu kullanmak konusundaki sebatınız için tebrik ediyorum.)

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Haziran 2010 - 03:24:58
@trll_pwll, derleme kolay iş de ondan sonrası önemli. Alıntıladığın yerde 2.6.34 veya 2.6.35 serisi kernele dahil edilecek denmiş. Lucid şu an hangi kernel serisini kullanıyor hatırlayamıyorum. Maverick 35'e geçmiş.

Şurada bir şeyler yazılmış ancak şu saat itibariyle kendimi vermem sanırım pek mümkün değil.
http://lii-enac.fr/en/projects/shareit/linux-howto.html

Eğer 2.6.35 serisinde dokunmatik ekran sürücüsü gömülü geliyorsa, kernel-ppa deposunu kullanarak sistem çekirdeğini güncellemeyi deneyebiliriz:
https://launchpad.net/~kernel-ppa/+archive/ppa

Şu mesajdaki direktifleri kullanarak:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,2268.msg219055.html#msg219055

yukarıdaki adresteki Lucid için 2.6.35 sürüm çekirdeğe güncelleme yapmayı deneyin. Eğer başarılı olursanız, sistemi yeni çekirdekle açtığınızda dokunmatik ekranınızın otomatik olarak tanınması gerekiyor.

maydin95

Merak ettim KDE tabanlı bir şey yükleseniz. Örneğin Kubuntu. Çünkü bir yerde KDE'nin son sürümlerinde dokunmatik desteği arttığı mı gteliştirildiği mi ne duymuştum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Eylül 2010 - 20:06:33

Burada PDF si
http://pdf.belgeler.org/howto/touch-screen-howto.pdf

ve burada HTML'si var okuyun derim.
http://docs.comu.edu.tr/howto/touch-screen-howto.html
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

if

Alıntı yapılan: stratovarius - 12 Temmuz 2010 - 22:02:45
Galiba ekran kartın ati ve depodan kurulum yapmışsın. Başlığı okurken xorg çıktın dikkatimi çekti.

Konsoldan ;

sudo aticonfig --initial

Bu komutla ati ayarlarının xorg dosyasına işlemesini sağlayabilirsin. Böylece bir önceki sayfada if'in belirttiği xorg düzenlemeyi yeniden deneyebilirsin.

@stratovarius'un önerisini deneyebiliriz. Bu konu çözülürse başka arkadaşlara da kaynaklık edebilir.

trll_pwll

Mint 10 Julia sürümü yüklenmistir. Dokunmatik ekranim calisiyor fakat ayarlanmasi gerekiyor. Sadece tiklama özelligini yerine getiriyor. Ekrana dokundugum sürece durmadan durdugu yerde tikliyor. Tikladigimda 1 defa tiklayip sürüklemesini istiyorum. Ayarlayacak bir program bulamadim.

Saygilarimla...

maydin95

Ubuntu Unity (ve uTouch) vardı bu sürümde. Acaba o çalıştırmıyor mu ki? Bir baksanız.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

trll_pwll

Alıntı yapılan: maydin95 - 18 Kasım 2010 - 14:56:55
Ubuntu Unity (ve uTouch) vardı bu sürümde. Acaba o çalıştırmıyor mu ki? Bir baksanız.
Peki yani sadece Unity'demi calisiyor utouch. Sonucta Mint ubuntu tabanli onda calismaz mi? Unity netbooklar icin bildigim kadariyla, benimki notebook ve compiz kullanmak istiyorum. Unityde compiz kullanabilirmiyim?

maydin95

Ubuntu Yazılım Merkezinde Unity var ama bir bakmak lazım. Dokunmatik odaklı olduğu için sekmelemişler simgeleri sol tarafa. Sen bence bir dene. Yalnız Compiz kullanılamiyordu hatırladığım kadarıyla.

Ayrıca bir NASIL belgesi vardı okudunuz mu?
http://docs.comu.edu.tr/howto/touch-screen-howto.html (HTML)
http://pdf.belgeler.org/howto/touch-screen-howto.pdf (PDF)

Ayrıca KDE'de denediniz mi? Dokunmatik desteği artırıldı gibi şeyler duymuştum son sürümlerde.

trll_pwll

Ubuntu netbook unity yükleyip utouch denedim fakat sonuc mint ile ayni. Hatta netbook edition stabil calismiyor notebookumda. Anlasilan bir sonra cikacak olan sürümü bekleyecegim...

maydin95

KDE sevmiyorsunuz herhalde onu denememişsiniz de?
Ayrıca verdiğim belgelere bakındınız mı?

trll_pwll

Evet KDE sevmiyorum, oyüzden kurup denemedim.
Verdiginiz belgelere baktim ama ben amatör bir kullaniciyim. Onlari kavrayip uygulayabilecek kadar yeterli bilgim yok malesef. Yinede tesekkür ederim...

trll_pwll

Linux Mint 11 Katya ile birlikte dokunmatik ekranim sorunsuz calkismaktadir. Bilginize...