[Çözüldü]Yanına kurmak ile ayrı disk bölümüne kurmak! Fark nedir?

Başlatan attila, 29 Nisan 2011 - 22:56:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

attila

Merhaba arkadaşlar,

Başlıkta söylediğimi açarsak, 11.04 kurmak istiyorum ama kurulum sırasında çıkan win7 yanına kur ile ayrı bir disk bölümüne kur seçenekleri arasındaki farkı anlayabilmiş değilim. Daha önce ayrı bir disk bölümünde 10.10 vardı. Açılışta seçim yapıyordum.

Şimdi bu Win7 yanına kur dersem tam olarak ne olacak? Win7 dışındaki alanın tamamına ubuntu mu kurulacak? Yoksa gerektiği kadar alana kurulup, tüm sisteme Win7'de olduğu gibi ulaşım mı sağlayacak? Yani iki sistem ayrı bölümler yerine, hangi işletim sistemini açarsam açayım aynı dosyaları mı görecek?

Biraz kafam karıştı. Açıklarsanız sevinirim.

BayboraKaan

Yanına kur seçeneğini seçersen Win7'nin yanına 11.04 kurar.

attila

Sanırım tam olarak anlatamadım söylemek istediğimi.

Yanına kur seçeneğini seçtiğimizde disk bölümleme kısmını atlayıp kuruyor ubuntuyu. Benim merak ettiğim nereye kurduğu.

Daha önce sistemde disk bölümleme yoluyla ayrı bir parçaya ubuntu kurduğumda,  ubuntu üzerinden diğer disk bölümlerine ulaşabiliyordum. Yani C ve D diski diye ayrı ayrı görünüyordu. Eğer ayrı bir disk bölümleme yapmadan yanına kur dersem, win7 kurulu olan C diskine mi kurulacak? Bu durumda ubuntunun sabit büyüklükteki bir alanı olmayacak sanırım. Dosyalar büyüdükçe alanı da büyüyecek galiba. Disk bölümleme ile kurduğumuzda belirlediğimiz büyüklükteki sabit alanla sınırlı oluyordu ubuntu. WİN7 de mesela belli bir disk alanı yok. Kendi dosya sistemi için kullandığı alan dışında diskin geri kalan kısmını tam olarak görebiliyor ve kullanabiliyoruz. ubuntuyu yanına kurarsam onun dosya sistemini de görecek mi? Ubuntu da aynı şey olacak mı? Yoksa sadece ubuntu sistemi altında açtığım dosyaları mı görecek?

Karışık oldu farkındayım,  kusura bakmayın.

karamani44

yanına kur dediğinde windowsun olduğu bölümünden birazı sistem ubuntu için ayıracak ve oraya kurulumu yapacak. ama ayrıc disk bölümünde ise farklı bir bölüm seçebileceksin ya da windowsun olduğu bölümün tamamına kurabileceksin.

attila

Benim anlamadığım eğer aynı disk üzerine kurulabiliyorsa ve bir değişiklik yoksa kullanıcı açısından, neden disk bölümleme olayı var?

Bir de bu yanına kur olayını yaparsam yine açılışta GRUB ekranı çıkıp seçim yapmamı isteyecek öyle değil mi?

decent

Yanına kur seçeneği ile yüklü diğer işletim sisteminin bulunduğu alandan Ubuntu için ve takas alanı için yeni bölümler oluşturulur.
Örnek olarak Eğer bilgisarınızda sadece Windows 7 varsa bu seçeneği seçerek kuruluma geçtiğinizde bir sonraki pencerede Windows 7 ve Ubuntu için ortaya düğme gelir, o düğmeyi sağa sola götürdüğünüzde hangisine ne kadar alan ayıracağınızı belirlemiş olursunuz.

Ayrı disk bölümüne kur seçeneğinde ise bölüm oluşturmak, takas alanı oluşturmak, bölümü nasıl biçimlendirileceği vs. hepsi kullanıcıya bırakılıyor.

Grub, kurulum yaptığınız fizksel diskin MBR kısmına otomatik yazılır.

BayboraKaan

Sorunun yanıtı forumda ve Wikide yeterince mevcut. Ama yinede ufak bir açıklama yapalım.

Sen daha önceden Ubuntu kurdun Kurulum esnasında Windows bölümünü Ubuntu bölerek kendine yeni bir bölüm oluşturdu, verdiğin örnekten devam edelim Windows C oldu Ubuntu D oldu. Kurlum bitiğinde de başlangıç grubu oluşturdu. Bilgisayarını her başlatığında Grub ekranı karşına çıkar ve dilediğin işletim sistemi ile  bilgisayarını çalıştırdın.

Şimdi ise sen Windows ve önceden kurmuş olduğun Ubuntu 10.10 yanına 11.04 kurmak istiyorsun. Yine yan yana kur seçeneğini seçersen Ubuntu 11.04 yukarıda anlatmış olduğum prosedürü tekrarlar ve sana yeni bir bölüm oluşturur bunun adı da E olur.

NOT: Bölüm boyutunu yan yana kur seçeneğinde de kendin isteğine göre ayarlıya bilirsin. Bunun nasıl olduğu da yine forumda ve wikide mevcut. Biraz araştırma yaparsan mutlu sona daha çabuk ulaşırsın.

attila

Teşekkür ederim, şimdi biraz yerine oturdu aklımdakiler.