tek grub/boot ekranında 5 işletim sistemi

Başlatan crazyexelans, 27 Nisan 2011 - 22:18:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

crazyexelans

arakaşlar öncelikle * herkese selam.

bir pc üzerinde 5 işletim sistemi kurulu. sistemler şöyle
1-win 7
2 win xp
3- win flp
4-ubuntu
5-jolicloud

flp yada xp sistemini açmak istediğimde ubuntu grup müneiden win7 açılan boot ekranından önceki sürümleri seçtikden sonra anca xp yada flp yi açabiliyorum.  yapmak istediğim ilk açılan boot ekranından yani ubuntu nun grub ekranından direk olarak xp, flp yada win 7 yi çalıştırabilmek. her bir işletim sistemi aynı boot menüden çalışacak. bu şekilde grub.cfg dosyasını editlemek mümkünmüdür ?

"sudo gedit /boot/grub/grub.cfg" de düzenleme yapa biliyorum. gereksiz girdileri filan sorunsuz bir şekilde kaldırıyorum fakat aynı menüden açılacak şekilde win işletim sistemlerini atayamadım.

misal bu win 7 boot menü girdisi
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set e064cc1b64cbf278
    chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

win 7 yi boot menüye girmeden direk olarak çalıştırmak yada xp yi direk çalıştırmak için nasıl bir düzenleme gerekli ?

heartsmagic

Eğer yanlış bilmiyorsam bunun Ubuntu tarafı ile ilgisi yok. Windows 7 (yanlış hatırlamıyorsam) diğer Windows açılışlarını kendi üzerine alıyor?

Eğer yanlış biliyorsam Windows ile daha içli dışlı olan arkadaşlar beni düzelteceklerdir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

crazyexelans

@heartsmagic öncelikle yorum için çok teşekkürler.
konuyu açmadan önce nacizane araştırmalarım oldu. ilk kurulumu yaparken linüx sürümünden sonra win kurulumu yapılırsa win, linux ü hiçe sayarak bazı dosyaları (sanırım boot) silerek açılış önceliğini kendi boot menüsüne veriyormuş diye okudum. ama şu konudaki caps da win xp var
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=24437.0

acaba o grub menüden xp seçildiği zaman farklı bir boot menüyemi atıyor yoksa açılışamı geçiyor ? eğer direk açılışa geçiyorsa grub.cfg dosyasındaki düzenlemeler ilede bu yapıla bilir diye düşünüyorum. çözüme ulaşa bilemek için mantıksal düşünüyorum sadece.

6ng4n

grubda windows u seçtiğinizde görevi windowsun bootloaderı(xp ntldr, 7 vista bcd kullanıyor) alıyor. o yüzden grubdan açmanız tahminimce mümkün değil tabii ayrıntılı bilgisi olan arkadaşlar farklı cevaplar verebilir.

heartsmagic

Orada XP var ama Windows 7 yok :)

Şimdi, eski yöntemle Grub dosyasına XP'yi eklemeyi deneyebilirsin elbette. Grub başlıklarında örneklerini bulabilirsin. Fakat sonuç ne olur bilemiyorum.

crazyexelans

@6ng4n yorumun için teşekkürler...

@heartsmagic verdiğim linkde söylemek istediğim xp seçildiğinde boot ekranına atmadan direk olarak olarak açılıyorsa kodları manuel olarak uyarlamak şartıylada diğer sistemlerinde otomatik olarak açılmasına sağlaya biliriz sanırım.

manuel olarak grub.cfg dosyasına eklemek istiyorum zaten fakat
Alıntı Yap### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set e064cc1b64cbf278
    chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

kırmızı ile vuruladığım yerlere gireceğim bilgiler ne olmalı onu bilmiyorum. yada bu bilgileri nereden alabilirim? bu bilgileri almak için bi komut varmıdır ?
forum üzerinde başlıklara baktım fakat "işte budur" diye bileceğim bir konu bulamadım. rica etsem manuel olarak eklemek için bir konu linki verebilirmisiniz ?

heartsmagic

os prober kısımlarını düzenlemene gerek yok. Diğer kısımlar zaten senin disk bölümlerinle ilgili. Windows kurulu bölümleri ve UUID değerlerini şu komutlarla görebilirsin:

sudo fdisk -l
sudo blkid

Forumdaki Grub2 başlıklarına bakman lazım, örnek düzenlemeler olacaktı orada.

crazyexelans

malesef olmadı :S yada ben yapamadım.  vermiş oldğun kodlardan bulduğum numaralı bir şekilde ekledim ama sistemi açmaya çalışınca ntldr eksik hatasına düşüyordu. ubuntu win üzerinden kurup win 7 boot menüde düzenleme yapmaya çalışıcam..

bytan

Aldığın çıktıları ve bu çıktılara göre eklediğin kısmı buraya aktarırsan bizler de bakmaya çalışabiliriz.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST