Uçbirimde metin kopyalama-yapıştırma?

Başlatan Al Arabi, 02 Nisan 2011 - 14:36:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Al Arabi

Merhaba, uzun zamandır sormak istediğim bir soruydu bu. Uçbirimde bir metni seçip nasıl kopyalıyıp yapıştırabiliriz?

Uçbirimde çok satırlı (mesala 60 satır) metinler arasında kolay geçiş imkanı var mı? Sorum açıklayıcı olmayabilir. Biraz açayım.  Örnekten yola çıkarsak; mesela 60 satılırlı bir metnimiz var. Normalde uçbirim ilk açıldığında (Üşenmedim saydım :) 24 satırlı gelmekte), tam ekranda ise 40 satırlı gelmekte. Şimdi örneğimizi genişletelim :) Uçbirimde tam ekranda çalışırken diyelim ki en alttaki 60. satırdayım ama ekranda görünen sadece kırk satır ben üstteki ilk 20 satırın 20'sine  kısayolla nasıl ulaşabilirim miyim?

Onca yazı okudum fakat hiçbir yerde bununla ilgili bilgi görmedim!

Ara ara server  sistemlerle uğraşırken bu konuda sıkıntı yaşamamdan dolayı yazdım. Yani ok tuşları ile satır satır çıkmak zaman kaybı.

decent

Shift + Home
Shift + End
Shift + Page Up
Shift + Page Down

tuş bileşimleri işinize yarayabilir.

sem

Taranan metin için;

ctrl + shift +c = kopyala
ctrl + shift + v = yapıştır

Ya da bir metni tarayın; yapıştıracağınız yere gelip farenin orta tuşunu kullanın taralı metin ilgili yere yapıştırılır...

Tüm metni taramak içinse; farenin sol tıkını basılı tutarak bir yandan orta tuş ile kaydırma yapabilirsini.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

Al Arabi

Arkadaşlar şimdi fark ettim, yön tuşları satırlar arası gezemiyorum.Yani iki satır yukarı çıkmak için yukarı yön tuşunu kullandığımda, önceden girilmiş komutları gösteriyor. Bunun bir çözümü var mı acaba?

@decent, verdiğin bilgi on numara, sağolasın.

@sem0900, fakat seçme işlemini klavyeden yapamıyor muyuz?  Bu arada teşekkür ederim her ikinize.

sem

Vaktim olmadığı için sadece bağlantı bırakabiliyorum, vaktim olunca güzel ipucu olabilir bundan dergi için =) GNU Screen diye birimin adı geçiyor, araştırmakta fayda olabilir.

http://superuser.com/questions/228236/how-to-select-text-in-bash-terminal-using-the-keyboard-without-mouse
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

raspacı

Alıntı YapNormalde uçbirim ilk açıldığında (Üşenmedim saydım :) 24 satırlı gelmekte), tam ekranda ise 40 satırlı gelmekte. Şimdi örneğimizi genişletelim :)  Uçbirimde tam ekranda çalışırken diyelim ki en alttaki 60. satırdayım ama ekranda görünen sadece kırk satır ben üstteki ilk 20 satırın 20'sine  kısayolla nasıl ulaşabilirim miyim?
Ek olarak. Uçbirim penceresinde Uçbirim menüsünde en altta 4 farklı seçenekle ekran genişliği ayarlanabiliyor. Düzenle menüsündeki profil tercihlerinden ise diğer ayarlar yapılabiliyor. Terminal ayar dosyaları ise  /home/lev/.gconf/apps/gnome-terminal/profiles/Default  dizininde bulunuyor.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

Al Arabi

Alıntı yapılan: raspacı - 02 Nisan 2011 - 17:46:11
Alıntı YapNormalde uçbirim ilk açıldığında (Üşenmedim saydım :) 24 satırlı gelmekte), tam ekranda ise 40 satırlı gelmekte. Şimdi örneğimizi genişletelim :)  Uçbirimde tam ekranda çalışırken diyelim ki en alttaki 60. satırdayım ama ekranda görünen sadece kırk satır ben üstteki ilk 20 satırın 20'sine  kısayolla nasıl ulaşabilirim miyim?
Ek olarak. Uçbirim penceresinde Uçbirim menüsünde en altta 4 farklı seçenekle ekran genişliği ayarlanabiliyor. Düzenle menüsündeki profil tercihlerinden ise diğer ayarlar yapılabiliyor. Terminal ayar dosyaları ise  /home/lev/.gconf/apps/gnome-terminal/profiles/Default  dizininde bulunuyor.

Teşekkür ederim @raspacı.

@sem0900 verdiğin linki inceledim ve denedim ama malaesef seçim başarısız(substitution failed) uyarısı veriyor.

"Arkadaşlar şimdi fark ettim, yön tuşları satırlar arası gezemiyorum.Yani iki satır yukarı çıkmak için yukarı yön tuşunu kullandığımda, önceden girilmiş komutları gösteriyor. Bunun bir çözümü var mı acaba?"

Bunun cevabı var mı arkadaşlar?

sem

Yanlış anlamadıysam şunu soruyrsunuz;

ctrl + shift + aşağı/yukarı ok tuşları
Burası dünya?

Al Arabi

Alıntı yapılan: sem0900 - 02 Nisan 2011 - 20:07:40
Yanlış anlamadıysam şunu soruyrsunuz;

ctrl + shift + aşağı/yukarı ok tuşları

Evet, söz ettiğim şey bu; fakat  imleçi istediğim satıra çıkartıp  oradaki hatayı kopyalayamıyorum.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Al Arabi

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Nisan 2011 - 00:29:33
@Al Arabi, bu konuda sana önerim screen uygulaması olacak.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,25058.msg300482.html#msg300482

Son paragrafa bakabilirsin.

Yazıyı inceledim. İstediğim şeyler var fakat herhangi bir satıra çıkma veya inme ile ilgili bir bilgi  göremedim. Nasılda dikkatimi çekmedi böyle bir şeyi yapamıyor olmam, hayret!

heartsmagic

Yazıda değil de, benim bir önceki iletimde verdiğim bağlantıda anlatılıyor senin istediğin şey.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.