Isınma Problemi

Başlatan drosha, 05 Nisan 2011 - 15:38:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

drosha

Dünden beri kurduğum sistemle uğraşıyorum ancak enteresan bir sıcaklık sorunu var klavyeye kadar geliyo sıcaklık ki ilk defa böyle bir şey hissettim daha önce findows da fanın oyunlar dışında ses çıkardığına bile şahit olmadım. Neise daha önce açılmış konulara baktım top komutuyla işlemciyi ne yoruyor diye. Ancak çıktıda gördüklerim sadece denemek için urban terror oynayım 10dk kadar sonra çıkmıştım oyundan onun dışında %10u geçen işlem yok hatta çoğu sıfır görünüyo. Sıcaklık hala devam ediyor özellikle nette gezinirken hissediyorum bunu. Nette video falan izlemesemde durum aynı.

barış

Top çıktısını buraya verin bir de biz bakalım.

drosha

drosha@thedrosha:~$ top

top - 16:35:05 up 7 min,  2 users,  load average: 0.12, 0.11, 0.06
Tasks: 176 total,   2 running, 174 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):  2.5%us,  1.4%sy,  0.0%ni, 96.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.1%si,  0.0%st
Mem:   3020000k total,   651204k used,  2368796k free,    48152k buffers
Swap:  5860348k total,        0k used,  5860348k free,   239160k cached

PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND           
1386 root      20   0  169m  75m  43m S    7  2.6   0:40.85 Xorg               
1885 drosha    20   0  101m  19m  12m S    4  0.7   2:31.76 plugin-containe   
1821 drosha    20   0 91856  13m  10m S    2  0.5   0:04.00 gnome-terminal     
1582 drosha    20   0 38632  20m 7156 S    1  0.7   0:05.06 compiz             
1855 drosha    20   0  269m  54m  26m S    1  1.8   0:17.72 firefox-bin       
1844 drosha    20   0  2620 1152  840 R      0  0.0   0:01.79 top               
          1 root      20   0  2888 1696 1224 S     0  0.1   0:00.80 init               
       2 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.00 kthreadd           
       3 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.00 ksoftirqd/0       
       4 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.37 migration/0       
       5 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.00 watchdog/0         
       6 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.01 migration/1       
       7 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.00 ksoftirqd/1       
       8 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.00 watchdog/1         
       9 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.45 migration/2       
      10 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.01 ksoftirqd/2       
      11 root      RT   0     0    0    0 S    0  0.0    0:00.00 watchdog/2         

[1]+  Stopped                 top
drosha@thedrosha:~$
İlginç olan sistem boşta iken bu kadar ısınması

GAREZ

alt panele sağ tıkla panele ekle seçeneğini tıkla işlemci frekans seviyesi izleyiciyi ekle onunla işlemcinin verdiği hızlara bak en düşüğünü seç bak ne olacak?

drosha

933mhz en düşük idi onu seçtim ayrıca alt alta seçenekler var:
conservative
ondemand(seçili olandı)
performance
powersave şekinde.
Birde sorunumdan ayrıca sanırım youtube falan mozilla sistemi fazla yoruyor sanırım sistemi, daha önce böyle bir konu açılmıştı forumda çözüm önerileri gelmişti ancak bulamadım konuyu. Chromium yada farklı bir browser video izlerken değiştirirmi durumu?

ceylandag

Benim emektar acer da köşesine kahve koyduğunuzda inanın soğumuyor ben birçaresini bulamadım.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

drosha

İşlemci frekansını sürekli takip ediyorum. İşlem yapmadıkça 933mhz de, yüke bindiğinde ancak %100 çalışıyor. Sanki hdd fazla ısınıyor. Ayrıca laptop Acer 7741G :))
Bilmiyorum etkisi olurmu ancak ekstra bir tek cairodock var bide compiz fusion da sadece wooble(öle bişeydi) açık o kadar.

ekremsenturk

Eski Bilgisayar'larda Kasa'yı açıp, içinin tozunu ve Fan'nın tozunu almak (veya Fan'ı değiştirmek) yararlı olabilir. Teknoloji'nin en büyük düşmanları, Toz ve Nem'dir. Biraz da teknik detay yazarsanız, aynı modeli kullanan çıkmasa bile, bir şeyler hatırında uyanan birileri çıkabilir.

GAREZ

işlemci davranışını powersave yap ısınması azalabilir bence notebook soğutucu ile kullan... benim msi VR601 şimdilik
Adapter: Virtual device
temp1:       +42.0°C  (crit = +100.0°C)  derece çalışıyor ve powersave ile oluyor...

drosha

Yani sırf nette gezinmek için laptop soğutucusu hani dilim varmıyor ama yani böyle çözümmü olur? Cevabımı kişiselleştirip sizi küçük düşürücü konuşuyormuşum gibi algılamayın ancak boşta bir sistemi soğutmak için laptop soğutucusu kullanmak saçma sapan bir yöntem yani bi işlem yada program sistemi yoruyor ve bunun çözümünü bulmaya çalışmak yerine eyvallah diyip soğutucu kullanmak... Daha ne bi program kullandım ne sistemi yorcak birşey haa ubuntu camiasında mozilla kullanarak youtube a girmek birnevi bench... ve ben bi haber isem o zaman eyvallah. ;D Bi sıkıntı olduğu kesin ancak laptop temiz toz yok ve sistem;
core i3 350m
3gb ddr3 ram
hd5650 ekran kartı
320gb hdd şeklinde

barış

İşlemci yüzünden ısınıyordur bilgisayar büyük ihtimalle. İçeride biriken sıcak havayı dışarı atmak için de fan hızlanıyor haliyle. Diğer Linux dağıtımlarında aynı şey oluyor mu?

heartsmagic

Isınma, işlemcinin sürekli zirve yapması, fanın çalışmamasının farklı sebepleri olabiliyor. Herkeste sorun ortak olmayabiliyor, haliyle çözüm de değişiyor veya bazen hiç bulunamıyor.

Grafik kartın nedir, sürücüleri kurulu mudur?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

drosha

@barış Daha önce bir masaüstü sahibi olduğum için bu laptop ta sadece ubuntu 10.10 kurdum. Fanın ağzının olduğu yeri, altını boşalttım ve biraz yükseğe koydum laptop ı hava akışına engel olmamak için.

@heartsmagic Ekran kartının sürücüsü yüklü daha önce belirttiğim gibi HD5650. Benim aklıma gelen gpu nun sürekli sabit saat hızında çalışması. Buna nasıl bakabilirim yada soruyu daraltayım buna ccc de bakmam mümkünmü? CPU için @Garez in önerisiyle panele işlemci frekans seviyesi izleyici yi ekledim. Çarpan bi yerden sonra düşüyor yani işlemciden kaynaklandığını sanmıyorum.

heartsmagic

Catalyst'te var mı öyle bir şey bilemiyorum şu an zira ATI kullanıcısı değilim ne yazık ki ya da ne şans mı desem emin değilim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

drosha

Şans de bence.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Nisan 2011 - 23:20:48
Catalyst'te var mı öyle bir şey bilemiyorum şu an zira ATI kullanıcısı değilim ne yazık ki ya da ne şans mı desem emin değilim.

GAREZ

GPU ısınıyor çaresi notebook soğutucu... kullanıcıların yorumları hep olumlu... temiz ve fanların çalışması normal ise tek çözüm notebook soğutucu olur...
http://www.vatanbilgisayar.com/cooler-master-nbn-5318-gp-johnlone-12---15.4-notebook-sogutucu-(2-port-usb)/productdetails.aspx?I_ID=46784
bu 41TL...
http://www.vatanbilgisayar.com/xigmatek-npc-d211-shield-12---19-aluminyum-notebook-sogutucu-(2-port-usb)/productdetails.aspx?I_ID=45701
bu 82TL HP DV6 serisi için önerilen tip...
daha ucuzlar var ancak onlar çok etkili değiller...

stratovarius

fglrxinfo

Çıktısını alabilir miyim ?

Erdem

Ben sorunun büyük ihtimal ekran kartı için sahipli sürücüyü kurunca ortadan kalkacağını düşünüyorum. Çünkü açık kaynak sürücü gerçekten çok ses yapıyor.
Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik

drosha

Hocam kendi bulduğunu da denedim ati-amd den de indirdim denedim ancak yok yani. Şuan sadece win7 yüklü işin aslı 11.04e kadar askıya aldım. O zaman tekrar deneyeceğim.

stef_q

Donanım ısınma problemleri bende de var. Sistemde hiç bir şey yapmasamda fan çok hızlı dönüyor ve laptop aşırı derecede ısınıyor. Aynı laptopta windowsta böyle bir problemim yok. Bu sorunu çözerken, cpu yu yoran programları aramakla zaman harcamamak lazım.

Benim sistemimde gpu sürücülerim kurulu değil. Birileri bana cpuya fazla yükleniyorsun bu durumda dedi. Bende mantıklı buldum, hak verdim. Çünkü başka bir cevabı yok bu sorunun. Eğerki sürücüyü kurupta hala ısınma oluyor, aynı donanımda windowsta ısınma olmuyorsa, o zamanda sürücüler doğru düzgün çalışmıyor derim Ubuntuda.

EnziM

dmesg | grep intel

failed to get i915 symbols, graphics turbo disabled hatası varmı?

Varsa bununla ilgili bug açılmış durumda https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/724569

Bu sorun bende var işlemci 75-85 derece arasında bu yüzden ubuntuya ara vermek zorunda kaldım.

zeitgeist

@drosha,

Bu ısınma sorunu sadece Mozilla ve özellikle de Flash uygulamaları çalıştığında mı oluyor yoksa sistem açıldığı andan itibaren kademe kademe yükseliyor mu?

Fan seslerini takip edebiliyor musun? Örneğin Windows ve Ubuntu sistemlerini açtığında fan çalışması ya da hızları arasında fark oluyor mu? Tabi bunu saptaman biraz zor ama belki fan seslerini dikkatlice dinleyerek bir fikir edinebilirsin. Daha önce forumda bir kaç kez işlemci fanının çalışmaması ya da haddinden hızlı çalışmasıyla ilgili konular açılmıştı. Onlara da bir bakılabilir çünkü ekran kartı sürücüleri olasılığını elemişsin.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

drosha

Zaten sessiz bi laptop ım var nazar değmesin. işin garip kısmı fanın devri artmıyordu. Yani Sistem top yekün ısınmaya başlıyor, HDD nin ısısnı klavyenin hemen altında hissediodum ki laptopı aldım alalı ilk defa böyle bir durumla karşılaştım. Ancak yinede fan düşük devirde çalışıyor. Sanki bana 'Rahat ol kontrolümde' der gibi :) Dediğim gibi 11.04 çıksın bide onu indirip denerim. O zamana kadar belki amd nin nisan ayı sürücüsünü de denemiş olurum. Birde merak ettiğim sistemi kurduğumda donanım bulucu gibi birşey çalışıp active dediğim indirip kurduğu ati nin kendi sürücüsü değilmi? Yani sonuçta onu yükleyincede direk siteden indirdiğimi yükleyincede catalyst beraberinde geliyor.

Alıntı yapılan: zeitgeist - 17 Nisan 2011 - 00:01:52
@drosha,

Bu ısınma sorunu sadece Mozilla ve özellikle de Flash uygulamaları çalıştığında mı oluyor yoksa sistem açıldığı andan itibaren kademe kademe yükseliyor mu?

Fan seslerini takip edebiliyor musun? Örneğin Windows ve Ubuntu sistemlerini açtığında fan çalışması ya da hızları arasında fark oluyor mu? Tabi bunu saptaman biraz zor ama belki fan seslerini dikkatlice dinleyerek bir fikir edinebilirsin. Daha önce forumda bir kaç kez işlemci fanının çalışmaması ya da haddinden hızlı çalışmasıyla ilgili konular açılmıştı. Onlara da bir bakılabilir çünkü ekran kartı sürücüleri olasılığını elemişsin.

zeitgeist

Alıntı yapılan: drosha - 17 Nisan 2011 - 01:48:45
...Birde merak ettiğim sistemi kurduğumda donanım bulucu gibi * bir şey çalışıp active dediğim indirip kurduğu ati nin kendi sürücüsü değilmi?

Evet, Ati sürücüsü.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

nebiaydogdu

Acer sistemlerde bu genelde bu ve benzeri sorunlar soğutma grubunun tıkanması nedeni ile oluşuyor çözümü arka kapağı açıp sol üst kenardaki soğutma gurubu ızgaralarının temizlenmesi gelende toz gpu ızgarası önünde ve cpu - gpu ızgaralarının tam arasında birikiyor laptop soğutucusu kullanmak sadece sorun çıkma süresini uzatıyor ama sorun muhakkak eninde sonunda çıkıyor ve temizlik en etkin çözüm