Hata çıktılarına göre bilgi edinme

Başlatan mehmetux, 26 Aralık 2010 - 13:27:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmetux

Tartışmanın başlangıç noktasını ele alarak, konunun sıcaklığı içerisinde öneri yapasım geldi.

Okuduğum programlama kitaplarının içerisinde hep "hata ayıklama" konusu görmüşümdür, bu konuların ilk başında genellikle hata ayıklamanın bir yetenek olduğundan, bilgisayar ile ilgilenenlere çok şey kattığından falan... bahsediliyor, bu konuyla ilgili bir başlık olsa, makaleler, tecrübeli ve bilgili arkadaşların tavsiyeleri olsa, teşvik edici olur sanıyorum.
Soru sormadam önce empati kurmak lazım.

zeitgeist

@mehmetfun,

Biraz daha açsana meseleyi ben tam olarak anlayamadım, gerçi bu sıralar hiçbir şeyi anlayamıyorum ilk elden  ;) Bir parça bulanık anladıklarım ama sanki iyi bir fikirmiş gibi geldi. Biraz daha açarsan öneri ve istekler bölümüne taşıyalım.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

mehmetux

@zeitgeist aslında söylemeye çalıştığım şey basit bir olay, "Acemiler İçin İlk Durak" başlığında muhtemelen her konuda arama yapınız ibaresi geçiyordur, deneyimli bir kullanıcı hata satırları ile karşılaştığında bu satırların çözümün bir parçası olduğunu anlıyordur, karşılaştığı hataların çözümünü başkalarının yardımı olmadan halletmeye çalışır, bunun kendisi için faydalı olduğunu biliyordur, yapacağı ilk iş google veya destek sitesinde arama kutucuğuna hata satırını (kodunu) girmektir, bunları henüz öğrenmemiş insanlara bu bilinci aşılayan, siteye girince  göze çarpan bir başlık olsa, yaşadığı hataları çözen insanların aslında büyük bir iş yaptığını anlatsa, bir nevi teşvik etse yada forumda hata çözümlerinde bilgi sahibi arkadaşların tüyoları olsa gibisinden bir öneri. 
Soru sormadam önce empati kurmak lazım.

zeitgeist

#3
Anladım. Kulağa hoş geliyor. Acemiler için ve forum kullanımı için bir çok belge hazırlanmış olsa da hata çıktılarına göre sorunlara yönelme tavsiyesi pek gözüme çarpmadı benim de.

Öneri ve istekler bölümüne taşıyayım bu konuyu, ardından yorumlara bakarız. belki bu hususta daha önce hazırlanmış bir şeyler vardır ve açığa çıkar. Yoksa bir belge hazırlanabilir ya da işe yaracak, işlevsel bir açıklama.

Not: Konuya bir başlık geçtim, @mehmetfun önerini daha iyi ifade edeceğini düşündüğün bir başlık varsa değiştir istersen.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

mehmetux

Başlık gayet yerinde olmuş, önemli olan tecrübeli ve bilgili arkadaşların geliştirilebilir bir öneri olup olmadığı konusundaki düşünceleri.
Soru sormadam önce empati kurmak lazım.

sema

Öneri gerçekten çok yerinde. Bir çıktıya nasıl bakılmalı, hatalar nelerdir, hangi hataya göre arama yapmak mantıklı olur ve arama nasıl yapılır! Çok hoş bir konu olur kesinlikle.
susema

heartsmagic

Yaklaşık iki senedir aklımda olan konu :) Abartmadan söylüyorum inanın bunu. Kendi adıma yaşadığım harhangi bir X meselesindeki, herhangi bir Y sorununu çözmek için bir miktar uğraşınca ve sonunda çözünce her seferinde içimden "derleyip toparlayayım şu çözüm işini, ardından genelleyeyim" diye geçirip ardından vakit bulamama, unutma, tembelliğe vurma gibi maddeler yüzünden yarım bıraktığım konu. Yapılabilirse güzel olur aslında, fakat elimizdeki ortam çok geniş. Bir dünya sorun ve çözüm var, hangi birisine örnekleyebiliriz bilemiyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

@heartsmagic; bir arkadaş yapmış hem de çook derinlemesine. Kendisi sanırım Pardus'ta çalışıyor artık :) Her ne kadar yazılar tam olarak isteneni vermese de güzel bir hata giderme ele alınmış. Okunmasını tavsiye ediyorum, başlık uygun iken.

http://blog.arsln.org/

http://blog.arsln.org/bir-hata-kovalamaca-hikayesi/

http://blog.arsln.org/bir-hata-cozme-hikayesi-2/

heartsmagic

@eribol, Fatih'i en son Pardus'ta staj yaparken bırakmıştım :) Linux ve Python iştahı zaten muazzamdı, ayrıca kapasitesini de her şekilde gösteriyordu. Pardus'ta geliştirici olarak yoluna devam etmesine hiç şaşırmadım.

Ayrıca tam da düşündüğüm şeyi yapmış, adım adım çözüm anlatımını yani. Bir sorundaki böceğin bulunarak kapatılmasını sağlamak zevkli olduğu gibi, bunu aktarmak da cidden zevkli olabiliyormuş :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

İki başlığı yan yana koyunca kitap şeklinde sunulabilir :D Öğrenme iştahına hayrandım hâlâ da hayranım.