ubuntu üzerinden ağdaki Windows paylaşım klasörüne yazma sorunu

Başlatan darklordum, 14 Ocak 2016 - 20:15:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darklordum

Merhaba,

Ubuntu üzerinden, networkteki bir windows bilgisayarındaki paylaşım klasörüne şu komutla mount oluyorum :

sudo mount -t cifs -o username=windowsusername,password=windowspassword //windowsserverip/windowssharedfolder /home/user/test

bu komuttan sonra test klasörü içerisinde, windows paylaşım dosyalarımı görebiliyorum.

Ancak test klasöründe normal kullanıcı ile sadece okuma iznim var. root ile uçbirimde klasör oluşturmayı denediğimde klasör oluşturabiliyorum.

Yani benim normal kullanıcı için yazma izni verebilmem lazım.

Bu nedenle sudo chmod -R 0777 /home/user/test dediğimde, '/home/user/test''nın erişim izinleri değiştiriliyor: Erişim engellendi   hatası alıyorum

mount olmadan önce /home/user/test klasörüne chmod 777 verebiliyorum, ancak mount olduktan sonra bu izni veremiyorum. Hatta mount olmadan önce de 777 versem, mount olduktan sonra yine yazma iznim olmuyor.

Yani ne yaptıysam çözüm bulamadım.

Değerli yardımlarınızı rica ederim.

heartsmagic

Önce sudo kullanmadan bağlamayı bir dene. Eğer /home/user komutu verdiğin kullanıcının dizini değilse, o kullanıcıya ait bir dizine bağlamaya çalış paylaşımı. Kısacası komutu veren kullanıcının o dizine yazma çizmi yetkisi olsun. Bir de şu komutun çıktısını buraya aktar lütfen:

id

Yukarıdaki yöntem iş görmezse farklı şekilde denemeye çalışırız.

Bu arada, şu başlığın akıbeti nedir acaba? :)
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50062.msg572633#msg572633
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

darklordum

Alıntı yapılan: heartsmagic - 15 Ocak 2016 - 01:56:53
Önce sudo kullanmadan bağlamayı bir dene. Eğer /home/user komutu verdiğin kullanıcının dizini değilse, o kullanıcıya ait bir dizine bağlamaya çalış paylaşımı. Kısacası komutu veren kullanıcının o dizine yazma çizmi yetkisi olsun. Bir de şu komutun çıktısını buraya aktar lütfen:

id

Yukarıdaki yöntem iş görmezse farklı şekilde denemeye çalışırız.

Bu arada, şu başlığın akıbeti nedir acaba? :)
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50062.msg572633#msg572633

Merhaba,

Önceki başlıkta aynen dediğiniz gibi basit rsync denemeleri yaparak bir noktaya geldim ve o yüzden bu başlıktaki soruları sorar oldum :) Ama tavsiyeniz işime yaradı teşekkür ederim.

Mevcut durumda, dediğiniz gibi windows paylaşım klasörünü, user klasörü altına bir klasöre mount ettiğim de sorunlarım bir kısmı yok oldu. Son geldiğim noktanın özeti :

Windows klasörüne mount oldum :
sudo mount -t cifs -o username=msUserName,password=msPassword //192.168.2.50/backup /home/ali/target

Dosya kopyalamayı denedim:
cp -r /home/ali/source. /home/ali/target/.

Şu çıktıyı aldım:
cp: '/home/ali/target/././F' dizini oluşturulamıyor: Erişim engellendi

Sudo ile dosya kopyalamayı denedim:
sudo cp -r /home/ali/source. /home/ali/target/.

dosyalarım kopyalandı.

Sonra rsysnc ile denedim:
rsync -a /home/ali/source/ /home/ali/target/

Şu çıktıyı aldım:
rsync: failed to set times on "/home/ali/target/.": Operation not permitted (1)
rsync: failed to set times on "/home/ali/target/F": Operation not permitted (1)
rsync error: some files/attrs were not transferred (see previous errors) (code23) at main.c(1183) [sender=3.1.0]

Rsync'i sudo ile kullandım:
sudo rsync -a /home/ali/source/ /home/ali/target/

Şu çıktıyı aldım:
rsync: failed to set times on "/home/ali/target/.": Permission denied (13)
rsync error: some files/attrs were not transferred (see previous errors) (code 23) at main.c(1183) [sender=3.1.0]

Fakat farkettim ki dosyalarım kopyalanmış. Yani aslında sudo rsync ile sonuç aldım ama verdiği hatayı tam olarak anlayamadım. iznim yok ise target'ın altına nasıl kopyaladı bilemiyorum.

id komutu cevabı ise:
uid=1000(ali) gid=1000(ali) gruplar=1000(ali),4(adm),24(cdrom),27(sudo),30(dip),46(plugdev),108(lpadmin),110(sambashare)

Eğer şu izin konusunu halledersem, sırada bilgisayar yeniden başladığında otomatik olarak windows paylaşım klasörüne mount olabilmem için sanırım fstab dosyasında tanımlama yapmam lazım.

Sonrasında da rsync'in inceliklerini öğrenmem gerekiyor.

Hayatında windows dışında bir işletim sistemi kullanmamış biri olarak ubuntu da çok yavaş ilerliyorum.

Ama yardımlarınızla çözeceğim bu sorunları umarım :)

Teşekkürler

heartsmagic

Uğraştığın, araştırdığın ve denediğin sürece ilerleme hızın artacaktır. Bundan emin olabilirsin :)

İlk bağlama komutunu sudo kullanmadan bir dener misin? Sonrasında da işlemleri sudo olmadan denersin. Dizin senin kullanıcın altında olsa da sudo ile bağladığın için root yetkileri ile geliyordur diye tahmin ediyorum. Denersen görürüz beraberce.

Son rsync meselesi içinse, orada aldığın hata dizin/dosya oluşturma tarihleri ile ilgili gibi. rsycn'e -O (büyük o harfi) parametresini eklemeyi bir dene. Diğer konu biraz burayla iç içe girdi gibi ama sorunu hallettikten sonra gerekiyorsa bu başlığa atıfta bulunarak ötekini kapatırız, sorun değil yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.