Ses kartından daha kaliteli müzik dinlemek için nasıl ayar yapmalıyım?

Başlatan Ozgurluk, 22 Şubat 2011 - 15:04:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ozgurluk

Ses kartım Realtek ALC 262 bu ses kartından müzik dinlerken detayları arttırmak için hangi ayarları nasıl yapmalıyım? Ses kartımda bir sorun yok! Sadece sistem gücüne biraz daha yüklenerek daha kaliteli ses dinleyebilir miyim? Bunun merakındayım! Saygılarımla...

cce

merakınıza biraz daha ilave yapalım

ses kalitesinde sadece kaynak (ses kartı) etkili değildir.en az onun kadar hoparlör veya kulaklıklarda etkilidir.bunlarda yapacağınız iyileştirmeler, değişiklikler size istediğinizden fazlasını verebilir

Yiğit Ateş

Ozgurluk

Kesinlikle işe yarar. Yigit kardeş deneyim ben onu. İuan zaten sistemimde pulse audio versiyon 0.9.21.63
Sample rate ayarlarını nasıl değiştirebilirim. 44100 khz belki şuan çalıştığı değer bilemiyorum...
Bunu 44800khz yapabilirsem belki ses çözünürlüğünü biraz arttırdığım için bir müzikde diğer enstrümanların detaylarını duyabilirim. Bunun gibi en mükemmel müzik kalitesine ulaşmak için, ses kartına yapabilceğimiz ince ayarlar sistemi kastıracak belki ama müzik zevkimizi 2 katına katlıycak. Bu gibi ayarları ortalığa dökelim. Teşşekkürler.

Yiğit Ateş

Bağlantıda belirtilen işlemleri yapıp equalizer'la bir deneyin bakalım, belki daha iyi ses kalitesi alabilirsiniz.

Ozgurluk

Evet equlizer basları ve tisleri etkili kullanmamda yararli olacak faydali bir özellik. Fakat ses çözünürlüğünü 44.800 ve derinliğini 24 bit olarak değiştirmeliyim. Biliyorum makinayı zorlıycağından eminim ama müzik kalitesini artıcağından şüphem yok.

Yiğit Ateş

/etc/pulse/daemon.conf dosyasının çıktısı nedir? Örneğin ses sisteminiz 5+1 ise bu dosyada surround ayarı yapılmamış olabilir.

Ozgurluk

Multiband equalizer şuan çok iyi oldu. Mükkemmel müziğe adım adım gidiyoruz. Hele ki ön tanımlı equalizer olarak bir çok seçeneğin gelmesi beni saatlerce tiz ve bas frekansları aramakdan kurtardı. Frekans olarak küçük olanlar equalizer'da bas ve büyük olanlar tiz sesleri işaret ediyor. Bu kadar geniş aralıkda bir equalizer'in olması sevindirici. Ubuntu 10.10'da yada 10.04 sadece uygulamayı terminalden kurarak kullanabilirsiniz. Yalnız verdiğiniz linkdeki ppa'yi ekledim sonrasında konsoldan apt-cache search ile aradım pulseaudio multiband equalizer 10.04 ve 10.10 için yok. Kurulum yaptım sonuç harika. Özellikle bu kadar geniş band aralığına sahip equalizer'in müzik uygulamalarında olmıyacağını belirterek herkese kurmasını tavsiye ederim.

Terminalden kurmak için sırası ile
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8

komutu ile webupd8'in deposunu ekledikten sonra depoları güncelleyip yazılımı install edelim bunun için terminalden

sudo apt-get update && sudo apt-get install pulseaudio-equalizer

Sonrasında PulseAudio Equalizer olarak, Uygulamalar-> ses ve video -> PulseAudio Equalizer olarak yer alır. Buradan çalıştırın. Equalizer enabled ile aktif edin. Sonrasında Bas ve Tizleri ayarlayın yada preset ile daha önceden ayarlanmış ses konfigürasyonlarından birini seçin. Ben laptop speakerlarında tizi dengeli bir şekilde attırmak için full tiz'i seçtim. Yalnız bu değişiklik sistem geneline olacağı için oyunları full tiz ile oynamak istemeyebilirsiniz mesela. Equalizer preset'den konfigürasyonu değiştirin veya enable seçeneğini kaldırırak equlazir'lari pasifleştirin.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Şubat 2011 - 17:54:45

Yigit kardeş tekrar teşşekkürler yazılım gerçekten çok işimi gördü sayende haberdar oldum böyle bir yazılımdan. Şimdi benim makina notebook, 2 kanallı Realtek ALC 262 ses kartı var. cat /etc/pulse/deamon.conf ile çıktı şu şekilde

; daemonize = no
; fail = yes
; allow-module-loading = yes
; allow-exit = yes
; use-pid-file = yes
; system-instance = no
; enable-shm = yes
; shm-size-bytes = 0 # setting this 0 will use the system-default, usually 64 MiB
; lock-memory = no
; cpu-limit = no

; high-priority = yes
; nice-level = -11

; realtime-scheduling = yes
; realtime-priority = 5

; exit-idle-time = 20
; scache-idle-time = 20

; dl-search-path = (depends on architecture)

; load-default-script-file = yes
; default-script-file =

; log-target = auto
; log-level = notice
; log-meta = no
; log-time = no
; log-backtrace = 0

resample-method = speex-float-1
; enable-remixing = yes
; enable-lfe-remixing = no

flat-volumes = no

; rlimit-fsize = -1
; rlimit-data = -1
; rlimit-stack = -1
; rlimit-core = -1
; rlimit-as = -1
; rlimit-rss = -1
; rlimit-nproc = -1
; rlimit-nofile = 256
; rlimit-memlock = -1
; rlimit-locks = -1
; rlimit-sigpending = -1
; rlimit-msgqueue = -1
; rlimit-nice = 31
; rlimit-rtprio = 9
; rlimit-rttime = 1000000

; default-sample-format = s16le
; default-sample-rate = 44100
; default-sample-channels = 2
; default-channel-map = front-left,front-right

default-fragments = 8
default-fragment-size-msec = 10

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Şubat 2011 - 18:04:37

Tahmin ettiğim gibi ses kartı sample rate 44100 khz, verdiğiniz konfigürsayon dosyalarının altında olan /etc/pulse/deamon.conf sonuçları bu şekilde sıraladı. Şimdi ben öncellikle ses kartımda çözünürlüğü sample rate'i 48.000 khz'e çıkarmak istiyorum bu dosyada ki yapacağım değişiklik herhalde işe yarar. Sonrasında 16 bitten 24 bitte ses kartı ve donanım zorlansada çalıştırmak istiyorum. Equalizer tabiki basit bir işlem o kesinlikle makinada zorlanma yapmaz.

Not:

!! Yukarıda ki şimdilik pulse audio multiband equalizer kurulumu ses çipini sisteminizi zorlamaz. Kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

!! Bundan sonra yapmak istediğim işler, ses çipinin sınırlarını zorlayacağıcı sorumluluk herkesin kendindedir! Kullanıcıların kendi insiyatifindedir deneyip denememek.

!! Yapmaya çalıştığımız ses kartı ayarlarına göre farklılık gösterebilir... Ben şimdilik 48.000 Khz ve 24 bit ile cengaverlik yapıcam ses kartım realtek alc 262 bunlar ses kartının konfigürasyonuna göre değişiklilik gösterebilir. Pulse Audio'nun konfigürasyon dosyasına bakın ve daha mükkemmel müzik dinlemek için hangi ayarları kullanmam gerektiğini deamon.conf'da bana anlatın.

Şimdiden herkesin ilgisine teşşekkür ederim.
Saygılarımla...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Şubat 2011 - 19:13:50

Şimdilik 48000 khz'e çıkardım. Doğrusu deamon.conf dosayasında ki sample rate satırında ki yaptığım parametre değişikliği, gerçekten ses kalitesini arttırdı. speex float'i 1 den 4 çıkardım. Ses kalitesi baya artış gösterdi doğrusu. Gerçi daemon.conf üzerinde daha etkili ayar yapabilen kullanıcılar varsa bildiği ayarları açıklamalarını isterim. Saygılarımla...