Partition Birleştirme

Başlatan frtxyz, 09 Ocak 2011 - 10:26:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

frtxyz

Merhaba, ubuntu için partitionları içindeki verileri silmeden birleştirebilecek bir yazılım varmı? Benim diskimde şuanki hali ile 3 işletim sistemi kurulu (ubuntu, backtrack ve win7) bukadar çok işletim sistemini kurarken arada 4gb lık boş bir bölüm kaldı. Bu bölümü işletim sistemlerinin herhangi birinin olduğu bölüme eklemek istiyorum.(Tabiki bölümü silmeden) Bu mümkünse bunu yapan bir yazılım varmıdır acaba?
Samsung R530 Dizüstü Bilgisayar
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

Windowsta neymiş :D hayata pencerelerden bakma; dışarı çık. Hayat sokaklarda. UBUNTU...

GNUbuntu

Gparted yapar. Depodan kurabilirsin. Sistem -> Yönetim içinde göreceksin.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Gparted
Burada senin yapmak istediğin şey anlatılıyor mu bilmiyorum ama bir incelemede fayda var. Hatta Gparted ile ilgili forumdaki diğer konulara da bir bak. Ben bir kaç kere veri kaybı olmadan yapmıştım. Fakat uygulamaya başlamadan önce önemle yedeklemelerini yapmanı sağlık veririm. Yine de yardım istersen Gparted'i açtığında ekran görüntünü Foruma ekle.
Önce Saygı...

raspacı

Bunu bir iki kere denemiştim ve olmuştu. Yalnız burada başka bunu deneyen oldu mu bilmiyorum, fazla geri dönüş olmadı. Soru soran bir kaç kişi oldu ama deneyip ne sonuç aldılar bilmiyorum, o yüzden önereceğim yöntemde garanti vermiyorum, yedek alman faydanadır. Denediğim yöntemde genişletmek istediğin sistem g-parted programında (depodan kurulur) 4 gb lık boş diskinden hemen önce gelmelidir. Yani g-parted ekranını şöyle benzetimlersem(simulasyon yerine uydurdum bu kelimeyi umarım doğrudur, bir ara bakar düzeltirim.):
||backtrack || swap ||ubuntu || genişletilecek bölüm (X) || 4 gb ayrılmamış || mandriva||
Burada ubuntu X boş bölümden bir önce olduğu için onu genişletebilirsin. Yapılacak iş canlı cd ile veya diğer sistemlerden X bölümünün boyutunu artırmaktır. Bir yıl kadar önce denemiştim bu şekilde olmuştu. 4 gb bölüm silinmiş olmalıdır ve işlem yapacağın diskler bağlanmışsa ayrılmalıdır (umount). Sende 4 gb dan önce hangi bölüm varsa ona uygulamalısın.
not1: cevap gelmiş.
not2: benzetimlemek zaten varmış. ( Bir sistemi onun gibi davranan bir model ile göstermek)
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

frtxyz

Gparted görüntüm resimde göründüğü şekilde, 3.73 gb lık ayrılmamış bölümü bir alta veya bir üste eklemek istiyorum. O bölümde eskiden takas alanı vardı ama takas alanını sildim, şimdi takas alanımı dosyadan oluşturduğum için o bölüme ihtiyacım kalmadı. Programda izlemem gereken yönergeleri yazarsanız sevinirim.
Samsung R530 Dizüstü Bilgisayar
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

Windowsta neymiş :D hayata pencerelerden bakma; dışarı çık. Hayat sokaklarda. UBUNTU...

raspacı

Öncelikle doğacak zarar konusunda garanti vermiyorum ve yedek almanı öneriyorum. Burada /dev/sda3 veya sda5'e tıkladığında yukarıda ok işareti renklenecektir. Seçili bölümü boyutlandır ya da taşı ifadesi görünür okun üstüne fare gelince. Tıkla oka ve açılan küçük pencereden bölümün alabileceği maksimum boyutu seç, zaten boş kısım kadar ek alacaktır. Seçim tamamlanınca seçimin altındaki "yeniden boyutlandır taşı" butonuna tıkla. Sonra da ana penceredeki yeşil onay işaretini tıkla (üstüne gelince tüm işlemleri uygula yazar). Ve işin bitmiş olur.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.