[Çözüldü] Klavye seçeneklerini kaydedemiyorum?

Başlatan matchmaker, 27 Aralık 2010 - 16:04:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

matchmaker

merhaba arkadaşlar..bende ubuntuda ve linuxta yeni olanlardanım..ilk başta netbookuma remix versiyonunu kurmuştum fakat tutarlı olmadığını görünce desktop versiyonunu kurdum..bunda memnunum ancak bi sorum var sizlere..kurarken ilk klavye ayarını türkçe-kürtçe olarak yapmıştım..fakat klavyede farklı harfler çıkınca yanlış yaptığımı anladım..sistem-tercihler-klavye-düzenlerden türkçeyi ekledim ve kürtçeyi listeden kaldırdım..fakat sistemin her açılışında kürtçe tekrar geliyo listeye ve zaman zaman da aktif oluyo nedenini anlayamadım..yani kısaca klavye ayarını bilg kaydetmiyor..yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler..

zeitgeist

Şu an elimin altın Ubuntu olmadığı için klavye seçeneklerine bakarak bir şey söyleyemiyorum, o yüzden alıntı yapayım; şu üç adımı uygulamış mıydın:

Alıntı YapFirst, System > Administration > Language Support > Click on English > Apply

Second, System > Preferences > Keyboard > Layouts > Click your keyboard > close

Third, System > SCIM Input Method Set Up > Global Set Up > Select your keyboard

Sanırım bir de Ubuntu açılışında Gnome masaüstü seçiminde klavye seçeneği de belirlenebiliyordu.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

matchmaker

malesef yaptıklarınızdan sonuç elde edemedim..sanırım konuyu yanlış yere açmışım adminler ilgilenirse çok memnun olurum..

dozi

Normalde ilk mesajınızda belirttiğiniz gibi sistem-tercihler-klavye-düzenler yoluyla düzelmesi gerekirdi. Sistem genelinde kullandığınız dil Türkçe mi?
Bir de
cat /etc/X11/xorg.conf
komutunun çıktısını buraya aktarabilir misiniz?

matchmaker

evet sistem genelinde türkçe kullanıyorum..bu verdiğiniz kodu uç birime yazdım fakat böle bir dizin yoktur diyor..

jayw

Merhaba sizin probleminizi denemek için ben de farklı bir klavye şeması ekledim fakat bir türlü kaldıramadım, iki günlük araştırmalarım sonucunda çözüme ulaştım :) Sorun aynen sizin dediğiniz gibi oluyor. Yeni eklediğim klavye şemasını kaldırıyorum fakat yeniden açtığımda tekrar geliyor. Çözüme şu şekilde ulaştım:

İlk olarak Sistem - Tercihler - Klavye Düzenleri'nden gerekli düzenlemeler yapılır.
Daha sonra ev dizininizdeki .dmrc dosyası açılır.

gedit /home/KULLANICI_ADINIZ/.dmrc

Bu dosyada "Layout" ifadesinin karşısına tr yazılır ve kaydedilir. Benim sistemim İngilizce, klavyem Türkçe ve benim .dmrc dosyam aşağıdaki gibi:

[Desktop]
Language=en_US.utf8
Layout=tr

Siz de bu şekilde dosyanızı düzenleyip, kaydettikten sonra yeniden başlattığınızda düzelmiş olacağını ümit ediyorum.

matchmaker

öncelikle ilginize teşekkür ederim fakat .dmrc dosyasını bulamadım (arama yapmama rağmen) ve de konsoldan yazdığınız komutları yazmama rağmen aradığınız dizin bulunamadı uyarısı aldım..tam olarak nerde olduğunu tekrar yazabilir misiniz?

zeitgeist

Komut çıktılarını buraya aktarır mısın?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

jayw

Alıntı yapılan: matchmaker - 28 Aralık 2010 - 19:30:37
öncelikle ilginize teşekkür ederim fakat .dmrc dosyasını bulamadım (arama yapmama rağmen) ve de konsoldan yazdığınız komutları yazmama rağmen aradığınız dizin bulunamadı uyarısı aldım..tam olarak nerde olduğunu tekrar yazabilir misiniz?

Konsoldan;

sudo gedit ~/.dmrc

yazıp deneyin. Dosyanın konumu kullanıcınıza ait ev dizininiz. Fakat bu gizli bir dosya. Yani;

ls -la ~/.dmrc

yazdığınız zaman dosyayı görebilmeniz lazım. Eğer dosya yoksa ilk komutu yazıp, gedit düzenleyicisinde karşınıza gelen boş pencereye

[Desktop]
Language=tr_TR.utf8
Layout=tr

satırlarını yapıştırıp, kaydeder misiniz? Yeniden başlattıktan sonra işe yarayıp yaramadığını görürüz. Bende işe yaradı, umarım sizde de işe yarar.

matchmaker

arkadaşım dediklerini aynen yaptım zaten senin yazdığın gibiydi dosya ben yinede sildim senin yazdıklarını yaptım fakat yine aynı sorun devam ediyo..anlamadım ben bu işi..

matchmaker

sanırım bu sorunu daha önce yaşayan arkadaşımız yok çözümde yok..teşekkürler..

sema

Şu çıktıda DefaultSession bölümün farklı olsa gerek;

cat /etc/gdm/custom.conf

Aşağıda Session=gnome yazan yeri bir de istediğim çıktıdaki Deffault.Session'un karşısında yazan seçenekle değiştirelim, emin değilim ama düşündüğüm şeyse belki.

Alıntı Yap[Desktop]
Session=gnome
Language=tr_TR.utf8
Layout=tr
susema

matchmaker

cat /etc/gdm/custom.conf

[daemon]
TimedLoginEnable=false
AutomaticLoginEnable=true
TimedLogin=ebutalib
AutomaticLogin=ebutalib
TimedLoginDelay=30
DefaultSession=gnome

verdiğiniz kodun çıktısı bu neyi değiştirceğimi anlamadım..

heartsmagic

gedit ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml ile açacağın dosyanın içeriğini buraya bir geçer misin?
Olmadı xorg.conf düzenlemesi deneriz.

Ayrıca bir şeyi daha görebilir miyiz?
id çıktısı?

Ayrıca bir şey dener misin?
Otomatik girişi iptal et, ardından giriş yap, ardından klavye ayarlarını değiştir, ardından sistemi veya X'i yeniden başlat.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

matchmaker

<?xml version="1.0"?>
<gconf>
   <entry name="options" mtime="1293177097" type="list" ltype="string">
      <li type="string">
         <stringvalue>grp   grp:shift_caps_toggle</stringvalue>
      </li>
   </entry>
   <entry name="layouts" mtime="1293746414" type="list" ltype="string">
      <li type="string">
         <stringvalue>tr</stringvalue>
      </li>
      <li type="string">
         <stringvalue>tr   ku</stringvalue>
      </li>
   </entry>
</gconf>

bu ilk kodun çıktısı.

uid=1000(ebutalib) gid=1000(ebutalib) gruplar=1000(ebutalib),4(adm),20(dialout),21(fax),24(cdrom),25(floppy),26(tape),30(dip),44(video),46(plugdev),104(fuse),111(lpadmin),119(admin),122(sambashare)

bu da id nin çıktısı..

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Aralık 2010 - 22:38:33
gedit ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml ile açacağın dosyanın içeriğini buraya bir geçer misin?

id çıktısı?

Otomatik girişi iptal et, ardından giriş yap, ardından klavye ayarlarını değiştir, ardından sistemi veya X'i yeniden başlat.
Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Aralık 2010 - 22:38:33

id çıktısı?

heartsmagic

Otomatik giriş meselesini denedin mi? Önce onu dene lütfen, zira o şekilde çözülecekse daha sevimli bir yol bulmuş oluruz, belki de böcek keşfetmiş oluruz. Eğer çözülmezse şunu deneyelim. Dosyayı tekrar aç:

gedit ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml

Şu hale getir:
Alıntı Yap<?xml version="1.0"?>
<gconf>
      <li type="string">
         <stringvalue>grp   grp:shift_caps_toggle</stringvalue>
      </li>
   </entry>
   <entry name="layouts" mtime="1293746414" schema="/schemas/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/layouts" type="list" ltype="string">
      <li type="string">
      </li>
    </entry>
</gconf>

Kaydet, kapat. X'i yeniden başlat ya da çık/gir yap.

matchmaker

Alıntı yapılan: heartsmagic - 31 Aralık 2010 - 00:25:24
Otomatik giriş meselesini denedin mi? Önce onu dene lütfen, zira o şekilde çözülecekse daha sevimli bir yol bulmuş oluruz, belki de böcek keşfetmiş oluruz. Eğer çözülmezse şunu deneyelim. Dosyayı tekrar aç:

gedit ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml

Şu hale getir:
Alıntı Yap<?xml version="1.0"?>
<gconf>
      <li type="string">
         <stringvalue>grp   grp:shift_caps_toggle</stringvalue>
      </li>
   </entry>
   <entry name="layouts" mtime="1293746414" schema="/schemas/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/layouts" type="list" ltype="string">
      <li type="string">
      </li>
    </entry>
</gconf>

Kaydet, kapat. X'i yeniden başlat ya da çık/gir yap.

evet şimdi denedim ve sorun çözüldü:) teşekkürler hem de çok çok

heartsmagic

Hangisini denedin :)
Hele bir anlayalım da durumu, böcekten sayıp belki geri bildirim yapmaya çalışırız, tabi yapılmamışsa ve vakit bulabilirsek.

matchmaker

Alıntı yapılan: heartsmagic - 31 Aralık 2010 - 02:12:12
Hangisini denedin :)
Hele bir anlayalım da durumu, böcekten sayıp belki geri bildirim yapmaya çalışırız, tabi yapılmamışsa ve vakit bulabilirsek.

otomatik girişi kaldırdıktan sonra ayarı yaptım sorun çözüldü..böcek nedir? bu arada yardımın için teşekkürler tekrar..

plymouth

Alıntı yapılan: jayw - 28 Aralık 2010 - 14:14:52
Merhaba sizin probleminizi denemek için ben de farklı bir klavye şeması ekledim fakat bir türlü kaldıramadım, iki günlük araştırmalarım sonucunda çözüme ulaştım :) Sorun aynen sizin dediğiniz gibi oluyor. Yeni eklediğim klavye şemasını kaldırıyorum fakat yeniden açtığımda tekrar geliyor. Çözüme şu şekilde ulaştım:

İlk olarak Sistem - Tercihler - Klavye Düzenleri'nden gerekli düzenlemeler yapılır.
Daha sonra ev dizininizdeki .dmrc dosyası açılır.

gedit /home/KULLANICI_ADINIZ/.dmrc

Bu dosyada "Layout" ifadesinin karşısına tr yazılır ve kaydedilir. Benim sistemim İngilizce, klavyem Türkçe ve benim .dmrc dosyam aşağıdaki gibi:

[Desktop]
Language=en_US.utf8
Layout=tr

Siz de bu şekilde dosyanızı düzenleyip, kaydettikten sonra yeniden başlattığınızda düzelmiş olacağını ümit ediyorum.

Bundan öncesinde rc.local içerisine eklediğim satırlar ile sıkıntımı gidermeye çalışıyordum. Ama her seferinde eksik yapılandırma
yüzünden sorun çıkarıyordu.
Bu konuda bir soru da ben sormak istiyorum. Klavye layout için verilmesi gereken bir komut var mı? Misal şu komutları denedim ama kalıcılığı sağlayamadım.
sudo dpkg-reconfigure console-data
sudo setxkbmap tr
install-keymap /usr/share/keymaps/i386/qwerty/trq.kmap.gz

Bundan önce sıkıntımı yukarıda ki ki komutlardan birisini girerek  çözüyordum. Bu komutların herhangi birisi ile klavyem normale dönse de her açılışta yine sorunu çözmek için
işlemi tekrar etmem gerekiyordu. 
Çevresel değişkenleri inceledim ama klavye değişkenini veya saklandığı ve her açılışta okunduğu yeri bulamamış, rc.local içerisine  kodları ekleyerek
çözmeye çalışmıştım. Bu başlık sayesinde bunu da çözdüm.
Çok teşekkür ederim bu çözümü paylaştığınız için. Benim çok işime yaradı.
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

jayw

Alıntı yapılan: plymouth - 31 Aralık 2010 - 20:08:05
Bundan öncesinde rc.local içerisine eklediğim satırlar ile sıkıntımı gidermeye çalışıyordum. Ama her seferinde eksik yapılandırma
yüzünden sorun çıkarıyordu.
Bu konuda bir soru da ben sormak istiyorum. Klavye layout için verilmesi gereken bir komut var mı? Misal şu komutları denedim ama kalıcılığı sağlayamadım.
sudo dpkg-reconfigure console-data
sudo setxkbmap tr
install-keymap /usr/share/keymaps/i386/qwerty/trq.kmap.gz

Bundan önce sıkıntımı yukarıda ki ki komutlardan birisini girerek  çözüyordum. Bu komutların herhangi birisi ile klavyem normale dönse de her açılışta yine sorunu çözmek için işlemi tekrar etmem gerekiyordu. 
Çevresel değişkenleri inceledim ama klavye değişkenini veya saklandığı ve her açılışta okunduğu yeri bulamamış, rc.local içerisine  kodları ekleyerek
çözmeye çalışmıştım. Bu başlık sayesinde bunu da çözdüm.
Çok teşekkür ederim bu çözümü paylaştığınız için. Benim çok işime yaradı.

İşinize  yaramasına sevindim. Aslını isterseniz ben de bu konuda çok tecrübeli değilim. Sadece arkadaş bu sorunu yaşayınca merak edip ben de denedim ve aynı sorunu yaşadım. 2 gün kadar araştırıp, türlü türlü komutlar denedim, dosyaları elle düzenledim fakat bir çözüme ulaşamadım. Hatta arkadaşın çözümüne ulaştığı dosya olan ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml dosyasını da düzenlememe rağmen her yeniden başlattığımda eski haline dönüyordu. En sonunda yabancı bir forumda (sanırım ubuntuforums idi ama emin değilim) bir arkadaş .dmrc dosyasından bahsetmiş, ben de bu dosyayı düzenleyerek sonuca ulaşabildim. Komutla düzelir mi bilmiyorum ama bu konu daha önce defalarca tartışılmış forumlarda, Gnome'a ait sorunlardan birisi sanırım. Zamanında böcek olarak kayıt edilmiş ve düzeltilmiş. Ama anlaşılan yeni sürümlerde hala bu sorun devam ediyor. Bu arada ben sistemimi İngilizce kullanıyorum, yani sorunun Türkçe bölgesel ayarlarından olduğunu da sanmıyorum.

heartsmagic

Peki sizlerde de otomatik giriş etkin mi?

jayw

Alıntı yapılan: heartsmagic - 02 Ocak 2011 - 01:38:38
Peki sizlerde de otomatik giriş etkin mi?

Evet, bende otomatik giriş etkin.

heartsmagic

Sorun oradan kaynaklanıyor o zaman, bir ara bakabilirsek hata kaydına bakalım. Yoksa eğer eklemeye çalışırız.
Aynı başlıkta üç farklı çözüm konuştuk, sanırım kapatma vakti geldi :)