Aptosid 2010-3 test sürüşü

Başlatan hasansahin, 03 Ocak 2011 - 14:46:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

Merhaba,

Sidux dağıtımının gelişiminin sona ermesi ve isim değişikliği ile ortaya çıkan "Aptosid" dağıtımını test etme fırsatım oldu. Daha önce ismi Sidux iken birkaç kez kurup test
etmişliğim vardır ama bu biraz daha uzun ve kapsamlı bir inceleme oldu.
İsminden de anlaşılacağı üzere Debian SID üzerine kurulu bir sistemdir. %95 debian'dır diyebiliriz. Farklar nelerdir?

* Aptosid geliştiricilerinin hazırladığı özelleştirilmiş bir çekirdek kullanır. (An itibari ile debian SID 2.6.32.x kullanırken, aptosid'in bu sürümünde 2.6.36-2 kullanılmış)
* Canlı cd (livecd) özelliğine sahiptir ve kurulum basittir. (Normalde sıfırdan debian SID kurmak orta seviyenin üzerinde linux ve debian bilgisi gerektirir.)
* Kendi yapılandırma araçları vardır. Bu araçların bazıları grafiksel, bazılarıda konsol tabanlıdır.
* Aptosid paket deposuna sahiptir. Bu depoda aptosid için hazırlanmış veya özelleştirilmiş paketler bulunur. Aynı zamanda Debian SID depolarınıda kullanır.
* Normalde debian SID için çok fazla destek bulamazsınız ama Aptosid için hazırlanmış geniş bir dökümantasyon vardır. Ayrıca wiki ve forumuda mevcuttur.
* Sadece x86 ve x64 mimarilerini destekler. Debian gibi arm, PPC, risc vs mimarileri desteklenmez.
* Sadece XFCE ve KDE ortamlarını destekler. Debian SID ortamında Gnome kullanmanın stabil ve güvenli olmadığını savunurlar. (Bu düşünceye bende katılıyorum)

Ben amd64 KDE Lite sürümünü test ettim. Bu sadece ingilizce ve almanca dillerini destekleyen ve temel KDE paketlerini baz alan sürümdür. LiveCD özelliği olduğu için
sistemi cd.den sorunsuz başlattım ve sorunsuz bir şekilde grafik ekrana ulaştım. Masaüstünde Aptosid IRC ve Aptosid Setup ikonları var. Kurulum vs yardımı isteyenler,
direkt olarak IRC ortamından yardım alabilirler (ingilizce ve almanca)
Kuruluma başlayınca aşağıdaki gibi bir ekran sizi karşılıyor.



Forward tuşuna basarak ilerliyoruz.



Bu adımda sabit disk bölümlemesi yapılıyor. Diskiniz halihazırda bölümlenmiş ve kuruluma hazırsa direkt olan "root partition" bölümünden seçip format bölümünden
istediğiniz opsiyonu seçin (ext4 öneririm). Mount partitions on boot seçeneği ise  /home, /tmp, /var veya /usr gibi dizinler için ayrı bölümler yaratılmışsa, bu
bölümlerin başlangıçta otomatik olarak bağlanması sağlanır. Sadece kök (/) bölümünüz varsada bu seçeneği işaretleyebilirsiniz.
Eğer diskinizin bölümlendirmeye ihtiyacı var ise, sağ taraftaki bölümden, diski ve disk bölümlendirme aracını seçerek "Execute" tuşuna basarak bölümlendirme yapabilirsiniz.
Bölümlendirme işiniz bittiğinde otomatik olarak bu arabirime geri döneceksiniz.

Forward tuşuna basarak ilerliyoruz.



Bu ekranda ise Grub ve zaman dilimi ayarlarımızı yapıyoruz. Şu üstüne basa basa söylemek gerekir ki; Aptosid ve Debian SID, varsayılan olarak GRUB2'yi kullanmıyor.
Sonradan kurmanız elbetteki mümkün.  Neyse, ben grub seçeneğini seçtim. Installation-target seçeneğinde ise partition seçtim. Çünkü grub'un MBR'ye kurulmasını istemiyorum.
Partition seçerseniz, root bölümünüz neresi ise (/dev/sda1,2,3 vs vs) grub'u oraya kuracaktır.
Sağdaki Timezone seçeneğinde ise preferences butonuna basarak özelleştirme yapabilirsiniz. Hiç * bir şey yapmazsanız Etc/UTC olarak atanacaktır.

Forward tuşuna basarak ilerliyoruz.



Bu kısımda kullanıcı ayarları ve root şifresini atama işlerini yapıyoruz.

Forward tuşuna basarak ilerliyoruz



Bu adımda bilgisayar ismini (hostname) belirliyoruz.

Forward tuşuna basarak ilerliyoruz



Bu adımda ise, her şey tamamsa "Save Config & Next" tuşuna basarak. Kuruluma geçiyoruz. Aşağıdaki ekranda son olarak "Begin Installation" tuşuna basmamız gerekiyor.



Kurulum çok hızlı gerçekleşiyor ve yaklaşık 8-10 dk içinde tamamlanıyor. Kurulumdan sonra ingilizce kullanmak istemeyenler için bazı ayarlar yapmak icap ediyor.
Öncelikle Türkçe yerelleri kurulmalı ve ayarlanmalıdır. Standart olarak herhangi bir tarayıcı yüklü olarak gelmediği için (KDE lite için söylüyorum) sadece KDE'nin gömülü
tarayıcısı Konqueror var. Firefox, Opera veya Google Chrome kuracaksanız, bunu kendiniz yapmalısınız. Synaptic gibi grafiksel bir paket yöneticisi olmadığı için "apt-get"
ile başbaşasınız. (Debian SID kullanmak isteyen birisi için bu sorun olmayacaktır. Türkçe ayarları nasıl yapılır, tarayıcı nasıl kurulur gibi anlatımları bu sebeple yapmadım)
Ayrıca grafik kartınızın sürücülerini, wireless sürücülerini vs kendiniz kurup yapılandırmak zorundasınız.
Temel bir KDE kurulumu olduğu için Kopete gibi yazılımlar kurulu gelmiyor, kendiniz kuracaksınız.

Sistemin açılma,kapanma ve programların tepki süreleri gerçekten çok çok iyi. Kesinlikle memnun kalacaksınız. Debian SID depoları oldukça güncel olduğu için çoklu ortam veya internet
uygulamalarının hemen hemen son sürümlerine depolardan erişebilirsiniz. KDE 4.4.5 kullanılıyor. Neden 4.5.x değil diye soracaksınız. Çünkü Debian, 4.6 sürümü hayata geçmeden ve 4.5 sürümünün
bütün hataları giderilmeden bunu dağıtıma dahil etmeyecektir.

Ben sırf merakımdan Ubuntu PPA depolarını, Aptosid ile kullanılabilirliğini test ettim ve sonuçlar çok iyiydi. Bu nasıl yaptın derseniz, lütfen aşağıdaki bağlantıya göz atınız :

http://blog.anantshri.info/howto-add-ppa-in-debian/

Bu yöntem ile Google Chrome Dev Daily PPA deposunu ekledim ve sonuç kusursuz oldu.

SONUÇ : Aptosid, yeni ve tecrübesiz kullanıcılar için asla uygun bir dağıtım değil. Debian konusunda tecrübeli ve yolunu bulabilen, ayrıca Debian SID platformunu güvenli bir şekilde
kullanmak isteyenler için güzel bir dağıtım. Eğer okuduğunuzu anlayacak kadar ingilizceniz varsa Aptosid manual sayfalarını okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ekran kartınızın sürücüsünü
kurmadan önce mutlaka Aptosid manual'deki ilgili bölüme göz atınız.

Ayrıntılı bilgi için : http://www.aptosid.com/
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.