bilgi edinmek istiyorum

Başlatan bsmeliksah, 08 Aralık 2010 - 15:27:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bsmeliksah

bir kaç sorum olacak..
1- linux kullandığımda microsoft programları da çalıştırabiliyor olacak mıyım? (word,excel vs.)
2- bilgisayarı kasar mı ve her tür programa uyumlu mu (photoshop, vs paket programlar + antivirüs yazılımlar)
3- her iki işletim sistemini kullanabilme imkanım var mı? (windows 7 + linux-beryl..)

rick

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 15:27:22
bir kaç sorum olacak..
1- linux kullandığımda microsoft programları da çalıştırabiliyor olacak mıyım? (word,excel vs.)
2- bilgisayarı kasar mı ve her tür programa uyumlu mu (photoshop, vs paket programlar + antivirüs yazılımlar)
3- her iki işletim sistemini kullanabilme imkanım var mı? (windows 7 + linux-beryl..)
1- Wine ile olur.
2- Değişir ve hayır.
3- Evet. (Beryl bir işletim sistemi değildir.)

bsmeliksah

wine ile olur derken wine? ayrıca beryl vs. ubuntu her neyse işletim sistemi olarak bir sorun görmem yani öyle mi?
ayrıca photoshop gibi programları kullanmak istediğimde windows'a geçiş yapabiliyorum sorunsuzca bu mudur?

umutubuntu

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 15:35:39
wine ile olur derken wine? ayrıca beryl vs. ubuntu her neyse işletim sistemi olarak bir sorun görmem yani öyle mi?
ayrıca photoshop gibi programları kullanmak istediğimde windows'a geçiş yapabiliyorum sorunsuzca bu mudur?

Wine Windows programlarını çalıştırmayı sağlayan bir program, her programı çalıştırmadığı gibi çalıştırdığı programların verimliliği değişkendir.
Grub dediğimiz bir açılış yöneticisiyle istediğiniz sistemin seçimini yaparsınız.
@rick'in dediği gibi Beryl bir işletim sistemi değildir.

rick

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 15:35:39
Wine bir uyumluluk katmanıdır ve Windows programlarının Unix bazlı işletim sistemlerinde çalışmasını sağlar. Sorun derken? Eğer bir önyükleyici kurduysanız, başlangıçta hangi işletim sistemini açacağını soracaktır.

Ek: Benden önce yanıt gelmiş.

bsmeliksah

başlangıçta sorulması.. hmm.. bunu ubuntuyu kurarken ayarlıyoruz yanılmıyorsam öyle değil mi?

Olorin

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 15:44:46
başlangıçta sorulması.. hmm.. bunu ubuntuyu kurarken ayarlıyoruz yanılmıyorsam öyle değil mi?

Evet kurulurken bunun için takas alanı ayrılır...Kurulduktan sonra başlangıç ekranında yani Grub ekranında size hangi işletim sistemini başlatmak istediğinizi soracaktır, yukarı-aşağı yön tuşları ile seçip ENTER a bastığıınızda seçilen işletim sistemi açılır.

rick

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 15:44:46
Hayır. Ubuntu GRUB kullanır ve kurarken ayarlarını kendisi yapar.

bsmeliksah

anayasa seçimleri gibi biriniz hayır diyo biriniz evet diyo.. sistem kendi kuruyorsa o zaman nasıl ayarlanıyo bu meret ben kuracam bu kafamdaki sorulara cevap bulsam rahat edecem. şimdi ubuntu kurduğumda bir şekilde windowsa geçişim mümkün olabiliyor ve bunu kurulumda ayarlama imkanına sahip olabiliyor muyum, (exel, word, photoshop vs paket programları da windowsa geçiş yaptığımda yine kullanabilecek miyim? onları ubuntu kurduğumda kaldırmama gerek yok herhalde.. bunu soruyorum ben sadece. öğrenmek istediğim asıl nokta burda. kusura bakmayın sizleri sıkıyorum bu konuda sanırım ama gerçekten öğrenmek istiyorum.

umutubuntu

- Sistem açılırken hangi işletim sistemini kullanmak istediğiniz soruluyor ve ok tuşlarıyla seçiyorsunuz, bir şey ayarlamanıza gerek yok. (daha açık anlatılabileceğini sanmıyorum)
- Kısaca bir diski ikiye bölüp bir tarafına Windows diğer tarafına Ubuntu yüklüyorsunuz açılışta hangisini çalıştırmak istediğinizi seçiyorsunuz, hepsi bu.
- Windows'u seçip başlattığınızda Windows kullanıyor olacaksınız, haliyle hangi programı kullanıyorsanız onlarıda.

rick

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 16:00:31
anayasa seçimleri gibi biriniz hayır diyo biriniz evet diyo.. sistem kendi kuruyorsa o zaman nasıl ayarlanıyo bu meret ben kuracam bu kafamdaki sorulara cevap bulsam rahat edecem. şimdi ubuntu kurduğumda bir şekilde windowsa geçişim mümkün olabiliyor ve bunu kurulumda ayarlama imkanına sahip olabiliyor muyum, (exel, word, photoshop vs paket programları da windowsa geçiş yaptığımda yine kullanabilecek miyim? onları ubuntu kurduğumda kaldırmama gerek yok herhalde.. bunu soruyorum ben sadece. öğrenmek istediğim asıl nokta burda. kusura bakmayın sizleri sıkıyorum bu konuda sanırım ama gerçekten öğrenmek istiyorum.
Dediğim gibi Ubuntu GRUB'ı kendisi kurar ve kendisi ayarlar. Sizin yapmanız gereken hiç bir şey yok. Ama illa ayarlamak istiyorsanız açılışta GRUB'da komut satırından ayarlayabilirsiniz -ki bunu hiç tavsiye etmem. Eğer ayrı bir diske kurduysanız, Windows'a, dosyalarınıza ve programlarınıza dokunulmayacaktır.

Ek: Ve üçüncü kez benden önce davranıldı.

bsmeliksah

pc'yi ilk açılışta kendim seçiyorum yani.. diğerine geçmek istediğimde pc'yi kapatıp açmam yeterli oluyor demek.. bak bu iyi işte.. windows ile çalışan kısımlar da kaldığına göre sorun yok demektir :) kurarken de tabi ya c'ye kuruyorum ya d'ye orası da bana kalmış sanırım..  nasıl kurulacağını gösteren resimli anlatımlar var onları edindim ubuntu da var beryl de..

umutubuntu

Kurulum yapmadan önce fikir edinme açısından ne nedir nasıl yapılır gibi şeyleri görmek için forum ya da wiki'ye göz atabilirsiniz.
Bu arada Beryl çok eskiden pencere efektlerini sağlayan bir programdı yerini Compiz'e devretti ve artık Beryl diye bir şey yok.

bsmeliksah

dedim ya bilmiyorum ben bu konuda birşey sindire sindire öğreniyorum :)

bytan

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 16:21:59
dedim ya bilmiyorum ben bu konuda * bir şey sindire sindire öğreniyorum :)

Sindire sindire, deneye deneye, araştıra araştıra öğrenirsin. İşin içine girmeden de öyle olur mu böyle olur mu diye sorarak evet ve hayır tarzı yanıtlar alırsın. Söylendiği gibi forum ve wiki'yi kurcalayarak gayet güzel sindirebilirsin. Burada sormuş olduğun ama forum/wiki üzerinde yanıtı olmayan bir konu da yok.

Konuyu da Öneri ve İstekler bölümünden taşıyorum.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

Ayrıca elindeki kaynaklar Beryl'den bahsediyorsa bence onları bir kenara bırakmalısın. Zira iki üç defa söylendiği üzere Beryl bir işletim sistemi değildir ve proje olarak da çok gerilerde kalmıştır.

Eklemek istediğim bir konu da arkadaşlardan birinin evet derken birinin hayır dememesi. Dikkatli okursan @rick'in neye hayır dediğini anlarsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ceylandag

Alıntı yapılan: bsmeliksah - 08 Aralık 2010 - 15:27:22
bir kaç sorum olacak..

1-Open office ile ms ofice dosyaları ile çalışabilirsin.
2-Bilgisayarında kasılma yaşamazsın antivürüse ihtiyacın olmaz ms programlarının türevlerini linux ile kullanabilirsin.
3-2 işletim sistemi kullanabilirsin bilgisayar açılışında seçebilir veya linux ile açıp virtual box ile de kullanabilirsin.
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------