true type

Başlatan Bambal, 23 Aralık 2010 - 23:30:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bambal

"Linux işletim sisteminin ve dağıtımların her zaman şikayet konusu olan belki de büyük sorunlarından biri, yazı tiplerinin Windows ve MacOS işletim sistemlerindeki kadar iyi görüntülenmemesi idi.

Bunun çok önemli bir sebebi vardı. TrueType yazı tipleri Apple şirketince patentli olan bytecode vurgulama özelliği sayesinde arzu edilen seviyede görünüm veriyorlardı. Bu özelliğin patentli olması ve kullanılmasının bir çok ülkede yasa dışı sayılması nedeniyle; Freetype projesi bu özelliği bulundurmamakta, bir kısım Linux dağıtımları dışında Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Mandriva gibi bir çok dağıtım bu özellik olmadan yazı tipi görüntüleme sunmak zorunda kalmaktaydılar. Patentleri yasal bir engel olarak görmeyen dağıtımlar da bu özelliği ancak Freetype kaynak kodlarına yama uygulayarak sunabilmekteydiler.

Bu durum bundan yaklaşık iki ay önce değişti. Bytcode vurgulama özelliğinin tüm patentlerinin yasal süresi tüm dünya çapında doldu. Böylece bytecode vurgulama özelliğinin kullanılması tamamen yasal hale geldi. Freetype projesi de aldığı kararla önündeki yasal engeller kalkan bu özelliği öntanımlı olarak Freetype paketlerine dahil etti. Artık yakın günlerde yeni Freetype paketlerinde arzu edilen Truetype yazı tipi görünümünü yaşayabileceğiz...

Darısı Microsoft' un ClearType teknolojisinin başına...

Kaynak: http://freetype.sourceforge.net/patents.html"
mandrava nın sitesinde böyle bir yazı okudum. Bunun anlamı nedir sizce? Artık linux de mac os x gibi güzel bir görünüme mi sahip olabilecek. (Bence çok güzel de)
!EÇB!

sema

Alıntı yapılan: Bambal - 23 Aralık 2010 - 23:30:02
Mandriva'nın sitesinde böyle bir yazı okudum. Bunun anlamı nedir sizce? Artık linux de mac os x gibi güzel bir görünüme mi sahip olabilecek. (Bence çok güzel de)

Linux zaten çok güzel bir görünüme sahip de konu bazı yazı tipleri ile ilgili;

Alıntı YapTrueType yazı tipleri Apple şirketince patentli olan bytecode vurgulama özelliği sayesinde arzu edilen seviyede görünüm veriyorlardı. Bu özelliğin patentli olması ve kullanılmasının bir çok ülkede yasa dışı sayılması nedeniyle; Freetype projesi bu özelliği bulundurmamakta, bir kısım Linux dağıtımları dışında Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Mandriva gibi bir çok dağıtım bu özellik olmadan yazı tipi görüntüleme sunmak zorunda kalmaktaydılar.

Freetype projesi bytecode özelliği patentli olduğu için, bu özellik olmadan sunuluyormuş Linux taraflarında. Artık öyle bir sorun kalmamış görünüşe göre..
susema

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.