Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 2. Sayı

Başlatan Eren, 15 Aralık 2008 - 17:16:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 11 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GhouL

Tebrikler çok güzel iş çıkarmışsınız. Umarım devamı gelir :)

openyazilim

olaki

Sudo'nuz gayet "root"... hatta süper root.  :)
Hepinizi tebrik ediyorum.
Elinize emeğinize sağlık.

dozi

Emeği geçen herkesi tebrik ederim güzel bir çalışma olmuş zevkle okuyorum şu anda..
-Göztepe-

OKAN

Okumayı zorlaştırıcı renkler konusunda arkadaşlar haklı. Tayfa bütün bunları değerlendirecetir umarım.

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: aoyilmaz - 18 Aralık 2008 - 15:33:10
Okumayı zorlaştırıcı renkler konusunda arkadaşlar haklı. Tayfa bütün bunları değerlendirecetir umarım.
Üçüncü sayı için daha kolay okunabilen ve sayfa geçişleri çok hızlı olan tasarımlar üzerinde çalışmaktayım. Hatta üçüncü sayının kapak ve sayfa tasarımı bitmek üzere Yaptığım tasarımlarda bütün bu önerileri göz önünde bulundurdum. Üçüncü sayı daha güzel olacak.

Bedreddin

Alıntı yapılan: Verbatim - 16 Aralık 2008 - 18:17:10
Öncelikle ellerinize sağlık, benim söylemek istediklerim de şöyle.

1) Yazıtipi sıradan bir şey yerine daha özel bir şey olmalı, ve başlıklar, alt başlıklar, gereken bölümlerde (örneğin söyleşi bölümünde) sorular ve cevaplar, yazı tipleri, renk ve boyutlandırma seçenekleri kullanılarak farklılaştırılmalı. Bunun yanında bağlantılarla, vurgulanmak istenen söz/söz gruplarının farklılaştırılması da daha iyi olurdu. Ve bu seçimlere bir tanımlama yapılmalı. (Scribus'un böyle bir özelliği var.) Örneğin, 23. sayfada, GetDeb adresiyle hemen ardından geçen paket adı aynı şekilde yazılmış burada bir karışıklık var, bunun yanında, tanımlı bir seçim olmamasından kaynaklı olduğunu sandığım 27. sayfada başka bir bağlantı, yazıyla aynı şekilde belirtilmiş, anlatmak istediğim böyle daha iyi anlaşılacak sanırım.
2) İçindekiler bölümünde yazılar yazar ve sayfa sayısı arasında nokta konulmaması daha estetik gözükebilir.
3) Başlıkların konumları sabitlenmeli, ne demek istiyorum, örneğin 23, 24 ve 25. sayfalardaki Avidemux başlıklarının üçü de farklı yerlerde duruyor. Bunun için Scribus'ta "Guide" çizgiler oluşturursanız bu sorun aşılacaktır. Aynı şekilde derginin temel tasarımının (layout) yerleşimi de sabit değil, özellikle 31.-32. sayfa geçişinde belirgin bir kayma var.
4) Lisans işaretleri derginin başında belirtilmiş, bundan sonra her yazının altında tekrar tekrar belirtmek bence gereksiz olmuş biraz. Çok önemli bir şey de değil.
5) Derginin fon tasarımında, %100 boyutuyla açtığımda çözünürlük problemi yaşanıyor. Başlıklarda olduğu gibi
6) Bazı resimlerde de çözünürlük problemi var * maalesef.
7) Editörden bölümünde nano ekran görüntüsü koymak çok güzel bir fikir olmuş belirtmeden geçemeyeceğim, gördüğümde uzun süre görüntüyü seyredip sonra okumaya başladım :)
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: Verbatim - 18 Aralık 2008 - 19:46:59
Alıntı yapılan: Verbatim - 16 Aralık 2008 - 18:17:10
Öncelikle ellerinize sağlık, benim söylemek istediklerim de şöyle.

1) Yazıtipi sıradan bir şey yerine daha özel bir şey olmalı, ve başlıklar, alt başlıklar, gereken bölümlerde (örneğin söyleşi bölümünde) sorular ve cevaplar, yazı tipleri, renk ve boyutlandırma seçenekleri kullanılarak farklılaştırılmalı. Bunun yanında bağlantılarla, vurgulanmak istenen söz/söz gruplarının farklılaştırılması da daha iyi olurdu. Ve bu seçimlere bir tanımlama yapılmalı. (Scribus'un böyle bir özelliği var.) Örneğin, 23. sayfada, GetDeb adresiyle hemen ardından geçen paket adı aynı şekilde yazılmış burada bir karışıklık var, bunun yanında, tanımlı bir seçim olmamasından kaynaklı olduğunu sandığım 27. sayfada başka bir bağlantı, yazıyla aynı şekilde belirtilmiş, anlatmak istediğim böyle daha iyi anlaşılacak sanırım.
2) İçindekiler bölümünde yazılar yazar ve sayfa sayısı arasında nokta konulmaması daha estetik gözükebilir.
3) Başlıkların konumları sabitlenmeli, ne demek istiyorum, örneğin 23, 24 ve 25. sayfalardaki Avidemux başlıklarının üçü de farklı yerlerde duruyor. Bunun için Scribus'ta "Guide" çizgiler oluşturursanız bu sorun aşılacaktır. Aynı şekilde derginin temel tasarımının (layout) yerleşimi de sabit değil, özellikle 31.-32. sayfa geçişinde belirgin bir kayma var.
4) Lisans işaretleri derginin başında belirtilmiş, bundan sonra her yazının altında tekrar tekrar belirtmek bence gereksiz olmuş biraz. Çok önemli bir şey de değil.
5) Derginin fon tasarımında, %100 boyutuyla açtığımda çözünürlük problemi yaşanıyor. Başlıklarda olduğu gibi
6) Bazı resimlerde de çözünürlük problemi var * maalesef.
7) Editörden bölümünde nano ekran görüntüsü koymak çok güzel bir fikir olmuş belirtmeden geçemeyeceğim, gördüğümde uzun süre görüntüyü seyredip sonra okumaya başladım :)
Öncelikle yaptığınız değerlendirme için teşekkür ederiz.
Yazdıklarınıza sırası ile cavap vermeye çalışacağım.

1- Scribus hala bazı yazı tipleriile uyumsuz ve Türkçe karakterleri yazdıramıyoruz. Kesinlikle farklılaştırma düzenleme link bağlantıları gibi yapılmalı mizanpaj düzenlemesi son güne kaldığı için bu yapılmadı ama şimdilik daha istikrarlı çalışmaktayız. Son düzenlemeleri yapan Burak ve Çağlar arkadaşımıza daha uzun süre tanıyıp gerekli düzenlemeleri yapmalarını sağlayacağız.
2- için pek yorum yapamayacağım. Çünkü o düzenlemeyi ben yapmadım.
3- Bu konuda haklısınız. Bundan sonra bu konuda daha dikkkatli olunacak.
4- Lisans logoları bence güzel duruyor ama şu varki logolar gayet büyük küçültülmeli idi.
5- Çözünürlük probleminden kastınızın ne olduğunu anlamadım. Çünkü scribus 72 DPI çıktı vermekte. Tüm hazırladığım grafikler 72 DPI
6- BU konuda haklısınız. Resim çözünürlüklerini yazarlara bıraktığımız veya yazarlardan gelen resimleri kullandığımız için bazen düşük çözünürlükteki resimeri bile kullanıyoruz. Mesela GIMP ile Rötuş yazısına göz atın orada böyle bir çözünürlük problemi olmadığını göreceksiniz. Bundan sonra tüm resimler bana uğramadan dergiye eklenmeyecek. :D
7- Bencede büzel olmuş.

Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Üçüncü sayıda bu önerilerinizi göz önünde bulunduracağımdan emin olabilirsiniz. 

Bedreddin

E o halde uyumlu olan yazıtiplerinden seçilir :) Onlarda da Türkçe karakter eksikliği varsa dergi takımından "egitimist" daha önce kısa zamanda FCM çevirisi için çok güzel bir iş çıkarmıştı, hazır yazıtiplerine Türkçe karakter eklemişti. Aynı şey takımınızın seçeceği yazıtipleri için de yapılabilir. Zaten bunlar da sabit olacağı için bir defa yapılacak, ve en fazla 2-3 yazıtipine yapılacak. Tabii ki yine takımınızın seçimine kalmış bir şey ama farklı ve daha önemlisi, estetik bir yazıtipi okuyucuların hoşuna gidecektir bence.

Çözünürlük sorununu da zamanım olduğunda bir ekran görüntüsüyle açıklayacağım. Teşekkürler ilginize.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

Burak

Ekip olarak derginin çoğunluk tarafından beğenilmesi bizi mutlu ediyor. Eleştirileri de kesinlikle değerlendireceğiz. Olumlu, olumsuz tüm yorumlarınızdan dolayı çok teşekkürler.

@Gimp Uzmanı; arada "üçüncü sayı şöyle olacak, böyle olacak" deyip ara gazı verme. Bırak da biraz sürpriz yapalım. :D

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: Burak - 18 Aralık 2008 - 23:10:43
Ekip olarak derginin çoğunluk tarafından beğenilmesi bizi mutlu ediyor. Eleştirileri de kesinlikle değerlendireceğiz. Olumlu, olumsuz tüm yorumlarınızdan dolayı çok teşekkürler.

@Gimp Uzmanı; arada "üçüncü sayı şöyle olacak, böyle olacak" deyip ara gazı verme. Bırak da biraz sürpriz yapalım. :D

Zaten @Burak her çıkan sayı büyük bir sürpriz niteliğinde ve indirme rekorları kırıyor. Türkiyede şu anda en fazla sayıda indirilen özgür yazılım dergisi SUDO. Tabiki bazı hatalar olacak. İkinci sayı birinci sayıyı gölgede bıraktı. Üçüncü sayınında ikinci sayıyı gölgede bırakması muhtemel. Biraz gaz verelim heyecan katalım. :D

kanzakande

Ellerinize sağlık. Hüseyin arkadaşıma GİMP için özellikle teşekkür ederim. Hüseyin'den (ya da bir başka arkadaşımdan) bir ricamız daha var: Blender eğitimi. Sağolun.

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: kanzakande - 22 Aralık 2008 - 07:48:07
Ellerinize sağlık. Hüseyin arkadaşıma GİMP için özellikle teşekkür ederim. Hüseyin'den (ya da bir başka arkadaşımdan) bir ricamız daha var: Blender eğitimi. Sağolun.
Ne yazıkki GIMP konusunda Türkçe kaynak çok az. Üretemiyoruz. www.google.com 'da yaptığım aramalarda birkaç satıra sığdırılmış bilgilere rastlıyorum. Bunun bilincine vararak yazılarımı kolay uygulanabilir ve doyurucu olarak hazırlıyorum. Bu arada derginin tasarmınıda yürütüp GIMP ile renk düzeltme konusunu hazırlıyorum. SUDO'daki bilgiler gün geçtikçe eksiksiz bir baynak olacak. Buna benim açık kaynağa armağamın. Bu bana mutluluk veriyor.

Başlangıç düzeyi Blender bilgim var. İleriki sayılarda inkscape ve scribus kesin konuşmak istemiyorum belkide blender konularınada değineceğim.

Üçüncü sayıyı takip etmenizi tavsiye ederim. Üçüncü sayıda renk düzeltme var.

dodoknight

Çok güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.

Ubuntux

2. sayiyi okumakta zorlandim bana gore 1. sayinin okunabilirligi daha yuksek.Kirmizi arka alan gozu cok yoruyor.

Çağlar

3. sayıda daha sade bir arkaplan kullanmaya planlıyoruz. Öneriniz için teşekkürler Ubuntux
We got a badass over here!

ihtiyar said

Alıntı yapılan: CiciTux - 16 Ocak 2009 - 17:13:07
Tasarım güzel ama bana içerik ilk sayıya göre az gibi geldi.

O zaman sizi yeni sayıyı okumaya davet ediyorum. :) 3.sayı çıktı! ;)

teneke

-E-Dergiye emegi geçen tüm arkadaşların ellerine fikirlerine saglık darısı diger tüm sayılara.
-bir öneri bu yayının okunması daha çok noktaya ulaşması sizler için çok iyi bir durumdur.
-daha çok yere ulaşması içinde dosya indirme seçenegine ("tar" uzantıya "rar'ında" eklenmesinde fayda var diye düşünüyorum.) bunuda öneri olarak degerlendirin arkadaşlar. :)

OKAN

Windows daki winrar, tar uzantılı dosyaları açabiliyor diye biliyorum ben. Yanlışım varsa düzeltin.

teneke

-Açtıgını biliyorum tar seçenegiyle birlikte rar'ında olmasında faydavar indirmede diye düşünüyorum. :)

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: CiciTux - 16 Ocak 2009 - 18:20:23
Alıntı yapılan: teneke - 16 Ocak 2009 - 18:16:37
-Açtıgını biliyorum tar seçenegiyle birlikte rar'ında olmasında faydavar indirmede diye düşünüyorum. :)

Sebep nedir? Bana çok saçma geliyor bu Windows adetleri. Tar global bir format ve bütün sıkıştırma yazılımları bu formatı destekliyorken neden Rar kullanılsın.
Bildiğim kadarıyla rar formatı kapalı kaynak kodlu idi.

Eren

frtxyz

Hüseyin Sarıgülün hazırladığı Gimp ile Rötuş yazısı oldukça güzeldi. Emeğinize sağlık.
Samsung R530 Dizüstü Bilgisayar
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

Windowsta neymiş :D hayata pencerelerden bakma; dışarı çık. Hayat sokaklarda. UBUNTU...