[Çözüldü] X, xorg.conf, Nvidia Sorunsalı

Başlatan xrhymer, 11 Ekim 2010 - 00:24:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xrhymer

Merhabalar, uzun süredir Ubuntu kullanmamakla birlikte 10.10 kararlı sürümünün çıkması üzerine tekrar sistemime kurmuş bulunuyorum. Başlıktanda anlaşıldığı gibi sorunuma isim vermekte zorlandım.

Sorunuma geçmem gerekirse: Ubuntu Yazılım Merkezinden sahipli Nvidia (96.xx) sürücüsünü kurdum. Daha sonra xorg.conf dosyası oluşturdum -ki daha önceden xorg.conf dosyası yoktu- ve gerekli düzenlemelerimi yapıp kaydettim. Sürücünün etkinleşmesi için sistemi yeniden başlattığımda X açılmadı ve konsola düştü. Sonra "# rm /etc/X11/xorg.conf" komutu ile xorg.conf'u silip tekrar başlatığımda X açılmıştı. xorg.conf'u tekrar kontrol ettim, yoktu. Ayrıca sürücünün kurulu lakin etkin olmadığını öğrendim. (Sistem»Ek Sürücüler) Her xorg.conf oluşturmamda aynı sorunu yaşıyorum.

Teşekkürler.
Dostlarım, dost yoktur. Kendi gücünle ayakta durmalı, iradenle yaşamalı, duygunla sevmeli, düşüncenle ayırt etmelisin. Dünyanın tamamı güvenilmez olsa da kimse senin kılına bile dokunamaz kardeşim.

eribol

Xorg.conf dosyasını nasıl oluşturdunuz? Konsola düştükten sonra startxkomutunu verip çıktıları aktarır mısınız?

Ayrıca sürücüyü etkinleştirmeniz yeterli. Eğer sorun yoksa xorg.conf'un olup olmaması bir zarar vermiyor.

xrhymer

xorg.conf'u: sudo nvidia-xconfig ile oluşturdum. Ayrıca startx komutunu verince X açılmıyor. Hem startx komutunun çıktısını buraya nasıl aktarabilirim?
Dostlarım, dost yoktur. Kendi gücünle ayakta durmalı, iradenle yaşamalı, duygunla sevmeli, düşüncenle ayırt etmelisin. Dünyanın tamamı güvenilmez olsa da kimse senin kılına bile dokunamaz kardeşim.

eribol

Startx hata verirse sonlarda [EE] şeklinde geçen hata satırlarını ekrana basar. Onları eklemeniz yeterli olur.

xrhymer

Hımm.. X'i IgnoreABI ile başlatmayı denedim ama nafile.

Bu arada startx için çıkan [EE]ler:

Failed to load/usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia-drv.so
Failed to load module "nvidia" (lopader failed, 7)
No drivers avaible

Bir de;

Fatal server Errors:
No screen found.

Düzeltme: Nvidia-96xx serisi henüz Xorg-Server 1.9 için uyumlu sürücü çıkarmadı. Bende Ubuntu'nun XServer 1.9 ile geleceğini tahmin etmemiştim. :) (Hatta synaptic den bakıp 1.7 sürümünü gördmüştüm az önce tekrar kontrol ettim 1.9'muş.) IgnoreABI'de yemiyor maalesef. Nvidia X-Server 1.9 için sürücü çıkarana kadar geçici olarak Nouveau kullanmak gerekiyor sanırım.

eribol

Donanım sürücülerinden etkinleştirebilir misiniz? Geçici olarak vesa kullanarak grafik ekrana geçip nvidia'yı etkinleştirmeyi deneyin bir de. Bu işlemden sonra da olmaz nvidia-xconfig tekrar işletilebilir.

xrhymer

İlk mesajımda yanlışlıkla şöyle demişim:  Ayrıca sürücünün kurulu lakin etkin olmadığını öğrendim. (Sistem»Ek Sürücüler)
Doğrusu: Sürücü etkjinleştirilmiş fakat kullanımda değil olacaktı.

@m.eribol: dediklerinizi de *her ihtimale* karşı denememe rağmen sonuç alamadım. :) Dediğim gibi Nvidia kaynaklı bir sorun ve şimdilik en mantıklısı Noveau sürücüsünü kullanmak.

Ayrıca: (bkz. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg-server/+bug/626974)

xrhymer

xorg-server 1.9 için sürücü çıkmıştır. Başlığı kapatabiliriz.

*