İki bilgisayar arasında veri senkronizasyonu

Başlatan canosayan, 23 Eylül 2010 - 14:37:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

canosayan

Kişisel olarak sürekli en az iki bilgisayar kullanıyorum. Hatta arada 3 bilgisayarı senkronize kullanmam gerekebiliyor.
Çoğu zamanda bir bilgisayarı diğerine yedek alarak verilerimi korumam gerekebiliyor. Yapmış olanlar bilir bu işi herhangi bir medya ile yapmak yorucudur. Dosyaları kopyala yapıştır ile uğraşmak sinir edebilir.

Eğer iki bilgisayar arasında bir ağ varsa bunu yapmanın kolay bir yolu var. İki bilgisayar arasında ağ olduğu müddetçe kolayca dosyalarımızı senkronize edebiliyoruz. İşleri ööyle yapacağız.

Bunun için öncelikle luckybackup uygulamasını sistemimize kuruyoruz.Uygulama benim kullandığım mint depolarında vardı. Ama yoksa http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=21138.0 ve http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Luckybackup_Yedek_Alma_Uygulamas%C4%B1 adreslerinden faydalanabilirsiniz.

Tabi program varsayılan olarak ağınızı kullanarak eşitleme yapamıyor. Hani yazının gerisini boşver okuma dediyseniz kendinize üzgünüm biraz daha var. Zaten ağ ile uzun süreli uğraşırsanız nautilus'un bile ağ yetenekleri sıkıcı gelebilir. Benim deneyimlerde çoğu zaman karşı tarafın dosyalarını okuması uzun sürüyor. İşte hem programı bu işte kullanabilmek, hem de bu işlemleri basitleştirmek için sambanın bazı yeteneklerini kullanacağız.

Programı kuralım
ilk önce programı kurmayıp çalıştıracağımız bilgisayarı seçmeliyiz. Ben bunun için psikolojik olarak daha güçlü olduğunu düşündüğüm bilgisayarı seçtim. bu bilgisayara samba kurulmuş olmalı. Artık bu bilgisayara bilgisayar1 diyelim.

Bilgisayar1 e eğer yoksa smbfs paketini kuruyoruz. Eğer samba sisteminizde yoksa zaten muhtemelen bu süreçte kurulacak. Olmazsa herhangi bir klasöre paylaşım ayarlamaya çalışın. Hizmet yüklenecektir.)
sudo apt-get install smbfs

smbfs paketi benim bilgilerime göre eski bir paket. Yeni adı cifs olarak geçiyor bazı yerlerde. Kabaca uzaktaki bir dizini sistemimizin dizini olarak bağlamamızı sağlıyor.

Paylaşım Ayarlayalım
LuckyBackup paketi kurarken bir yandan da bilgisayar2 deki dosyalara paylaşım seçeneği ekleyebiliriz.
Bunun için klasöre sağ tıklayıp paylaşım seçeneklerinden paylaşımımızı ayarlayabiliriz. Sağ tıkladığınızda paylaşım seçenekleri yoksa nautilus-share paketini sistemimize kurabiliriz.
sudo apt-get install nautilus-share

Bu paylaşımı diğer kullanıcılar dosya ekleyebilsin şeklinde ayarlamalıyız. Çünkü program bu dizinde işlem yapmalı. Verdiğimiz paylaşım adınıda unutmamamız önemli. Unutursanız tekrar bakmanız gerekir gerçi. Ama zaman kaybetmeyin.

Bilgisayarlarlar arası bir disk bağlayalım
Şimdi bilgisayar2 nin ip adresini öğrenmemiz lazım. Ip adresi dediysem sanmayın ki internet üzerinden eşitleyeceğiz. Bize iç ağ ip adresi gerekli. Bu adresi bağlantı uygulamacığından (panelde olan) öğrenebiliriz. Sağ tıklayıp bağlantı bilgisine tıkladığınızda ip adresi karşınızda yazar. Bu ip adresinden emin değilseniz yada ağın varlığından şüpheli iseniz diğer bilgisayardan ping atabilirsiniz.(ping yerine yankı desek).
Ping için şu komutu kullanabilirsiniz. 5 kere pin atar.
ping bilgisayar2_ip_adresi -c 5

Şimdi işin en heyecanlı yerine geldik. İlk önce bilgisayar1'e bir bağlanma noktası ayarlayalım.
sudo mkdir /media/tercih_ettiginiz_disk_adi
Daha sonrasında smbfs ile disk bağlıyoruz.
sudo  mount -t cifs //bilgisayar2_ip_adresi/bilgisayar2_paylasim_adi /media/tercih_ettiginiz_disk_adi -o iocharset=utf8,file_mode=0777,dir_mode=0777

Bu işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğinizde bilgisayar2 de ayarladığınız paylaşımın, bilgisayar1 için bir disk olarak bağlandığını göreceksiniz. Artık LuckyBackup'ı kullanarak rahatlıkla işlem yapabilirsiniz.

Tabi bu işlemi başka ağ üzerinden kullanamadığınız uygulamalarda da kullanmanız mümkün.

Tabi her şeyden sonra bağlan bağlantıyı ayırabilirsiniz.

Sonuç olarak
Çok ufak bir şeyi çok fazla cümle ile anlatmış olabilirim. Ama ben linuxa ilk geçtiğimde bu işlem cidden ihtiyacım olan bir şeydi.




Chmod bizim işimiz.

hitokiri

#1
Alıntı Yapİki bilgisayar arasında veri senkronizasyonu
Anlatım için teşekkürler :)