[Çözüldü] X'i başlatamıyorum

Başlatan izzystradlin, 27 Ağustos 2010 - 01:29:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

izzystradlin

selamlar,

arkadaşlar 5-6 aydır ubuntu kullanıyorum şimdiye kadar karşılaştığım problemleri google ile araştırarak çözebilmiştim. ancak bu seferki sorun biraz dişli çıktı. halledemedim, yardıma ihtiyacım var.

öncelikle şunu belirteyim, bu hata normal çalışan sistemde birden meydana geldi, yalnız quake 3 ses sorununu halledebilmek için alsa ve opensound la filan oynuyordum, ve alsayı tamamen kaldırıp tekrar kurmanın sorunu çözebileceğini düşündüm. tamamen kaldırıp, restart attığımdan bu yana bilgisayarı açamıyorum.

açtığım zaman önce bi dialog çıkıyor,
Ubuntu is running in low-graphics mode başlıklı, altında bazı seçenekler var. bu seçenklerden error loglarını gösterenler dışındaki tamamı çalışmıyor, yanı tıkladığım halde hiç bişey olmuyor ve konsola yani terminale düşürüyor. bu hatayı ve terminalde aldığım hataları tarattım google'da ancak, bi noktadan sonra dökümanların içinde kayboldum ve yardım istemeye karar verdim.

konsola düştükten sonra startx komutunu çalıştırdığımda upuzuuun bi yazı geliyor, arasında hata olarak en göze batan cümleler şunlar;
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found

orda konsolda olduğum için kopyalayamıyorum, ancak şuan live cd ile açtım bilgisayarı ve /var/log/Xorg.1.log dosyasını açıp şuraya yapıştırdım.
http://paste-it.net/public/j153bf4/

bu arada xorg wikisinde, şöyle * bir şey yazmışlar ama bir kelime bile anlamadım tam olarak ne yapmamızı istiyorlar.
http://www.x.org/wiki/FAQErrorMessages#Message.3A.22Screen.28s.29found.2Cbutnonehaveausableconfiguration.

ubuntudan başka işletim sistemi kurulu değil bilgisayarımda, ve sıfırdan bir kurulum yapmak istemiyorum. bu sistemi kurtarmam lazım yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.

heartsmagic

Grafik kartın nedir? Şu an /etc/X11/xorg.conf dosyanın içeriği nasıldır?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

izzystradlin

selamlar tekrardan,

lspci çıktısı;

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
        Subsystem: Device 1a46:1405
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 2297
        Memory at 90000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
        Memory at 80000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        I/O ports at 5110 [size=8]
        Capabilities: <access denied>

00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
        Subsystem: Device 1a46:1405
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0
        Memory at 93500000 (64-bit, non-prefetchable) [size=1M]
        Capabilities: <access denied>

Bu arada, az önce bişeylerle yine uğraşırken, o konsoldayken xorg u tamamen kaldırıp kurarsam belki işe yarayabilir diye düşündüm
sudo apt-get remove xserver-xorg

ama daha sonra şu komut bana bi ton hatayla geri döndü neden?
sudo apt-get install xserver-xorg

nedeni basit aslında internet bağlantım yokken böyle bişeyi bi bilgisayardan beklemek abartıydı :p ve ben bunu düşünemedim o kadar acemiyim anlayın. yani xorg sildim sanırım, ama tekrar kuramadım şimdi öylede bi problemim var, yani startx artık hiç çalışmıyor. şimdi o sisteme xorg u nasıl tekrar kurabileceğimi bilmiyorum, live cd deki terminalden, asıl sistemimdeki terminale bağlanabiliyor muyum? belki öyle kurabilirim. yani şuan ubuntu@ubuntu altındayım live cd de terminal açınca, bunda kullanıcıadım@kullanıcıadım 'a düşebilmem lazım sanırım. yoksa ya da ne? öf formata gidiyor bu işin sonu. :z

X11 altında şuan xorg.conf yok, ama sizi temin edebilirim az önce xorgu sistemden kaldırmadan öncede orda xorg.conf adında bi dosya yoktu. live cd nin çalışma süreside oldukça yavaş ve zahmetli olduğu için sürekli sisteme geçip tekrar tekrar deneme yapmakta inanılmaz zahmetli oluyor. sanırım bilgisayarı parçalıycam.

heartsmagic

xorg.conf olmayabilir, bu normal olanı zaten. Nvidia, ATI gibi bir kartın yoksa zaten şu an xorg.conf oluşmuyor. İnternet'e neden bağlanamıyorsun? Canlı CD üzerinden de kurulum yapabilirsin. Mantıken şöyle olacak, diyelim ki Ubuntu kurulu bölüm sda1.

sudo mkdir /media/ubuntu
sudo mount /dev/sda1 /media/ubuntu
sudo mount -t proc none /media/ubuntu/proc
sudo mount -o bind /dev /media/ubuntu/dev
sudo chroot /media/ubuntu
apt-get install install xserver-xorg

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

izzystradlin

Selamlar tekrardan, live cd altında root@ubuntu diye bir kullanıcıya bağlanabildim, dediğiniz kodlar çok yardımcı olucak. lakin xorg u yinede kuramıyorum. çıktı aşağıda.
şu anda indirilicek her dosyanın yanında "Something wicked happened resolving" yazıyor, asıl kurulumun konsolundayken "cannot resolve host" yazıyordu, ben onu internete x başlamadan bağlı olmuyorum heralde diye düşünerek çalışmadığını sanmıştım. ama live cd altında neden kuramadığımı anlamadım şuan.

http://paste-it.net/public/b8d285c/

bu arada xorg.conf yoksa, nasıl düzelticez ki bu sorunu, ben sanki xorg u tekrar kurduktan sonra(kurabilirsek eğer) yine x i başlatamıyacağım gibi görünüyor.

eribol

Şu an netten paketleri çekemediği için kuramıyor. İlginçtir ben de mandriva ile chroot ile ubuntu bölümünü açıyorum ping ile ip adreslerinden cevap alıyorum ama bir türlü paket kuramıyorum.

Alıntı Yapbu arada xorg.conf yoksa, nasıl düzelticez ki bu sorunu, ben sanki xorg u tekrar kurduktan sonra(kurabilirsek eğer) yine x i başlatamıyacağım gibi görünüyor.
Gerekirse elle oluşturulabilir.

izzystradlin

Hm, peki bu sorunun kendi kendine çözülmesini mi bekleyeceğim? internetten çekmek dışında xorg kurabileceğim bir yöntem yok mu, cd'de sonuçta gerekli dosyalar bulunuyor. formatsız bir çözümü yok mu, ya da bekliycem bir süre daha bu şekilde live live takılıcaz :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Ağustos 2010 - 22:02:35

Alıntı yapılan: eribol - 27 Ağustos 2010 - 18:51:01
Şu an netten paketleri çekemediği için kuramıyor. İlginçtir ben de mandriva ile chroot ile ubuntu bölümünü açıyorum ping ile ip adreslerinden cevap alıyorum ama bir türlü paket kuramıyorum.

Alıntı Yapbu arada xorg.conf yoksa, nasıl düzelticez ki bu sorunu, ben sanki xorg u tekrar kurduktan sonra(kurabilirsek eğer) yine x i başlatamıyacağım gibi görünüyor.
Gerekirse elle oluşturulabilir.

hm hm, tr serverlarında bi problem var heralde. /etc/apt/sources.list dosyasındaki kaynakların tamamındaki adreslerden tr. ön bilgisini çıkarttım şu an apt get ile istediğim herşeyi kuruyor. yani şöyle yaptım tüm kaynakları
http://tr.archive.ubuntu.com/ > http://archive.ubuntu.com/

şu anda problemim en başa dönmüş durumda.

http://www.x.org/wiki/FAQErrorMessages#Message.3A.22Screen.28s.29found.2Cbutnonehaveausableconfiguration.
şurdaki hatayı alıyorum. ama çözemedim ne yapmam gerektiğini bir türlü.

düzenleme: direk bağlantı olmuyormuş şimdi tıklayınca tüm hata mesajlarının olduğu sayfaya götürdü. aldığım hata şu;
"Screen(s) found, but none have a usable configuration.

ayrıca yukarıdaki hataya ek olarak altta birde şu satırlar var;

giving up:
xinit: no such file or directory (errno 2): unable to connect to X server
xinit: no such process (errno 3): server error.
xauth: error in locking authority  file /home/kullanici/.Xauthority

:s

eribol

Xorg eksik kurulmuş olabilir.sudo apt-get install ubuntu-desktopile masaüstü için gereken tüm bileşenleri kurabilirsin. Eğer yine de grafik ekran açılmazsa terminalde kullanıcı ile giriş yapıp startx komutunu uygularsın. startx bize daha net hata verecektir.

izzystradlin

Alıntı yapılan: eribol - 27 Ağustos 2010 - 22:58:49
Xorg eksik kurulmuş olabilir.sudo apt-get install ubuntu-desktopile masaüstü için gereken tüm bileşenleri kurabilirsin. Eğer yine de grafik ekran açılmazsa terminalde kullanıcı ile giriş yapıp startx komutunu uygularsın. startx bize daha net hata verecektir.

sonunda! 
şu an büyük bir keyifle ubuntum altından yazmaktayım, bu şekilde halloldu sorun. ama bazı paketlerimi tamamen silmiş sistemden, şimdilik gözüme çarpan aMSN ve chrome yok. niye oldu bilmiyorum, neyse tekrar kurarız.

çok teşekkürler :)