Niye bu kadar çok kod var?

Başlatan ubuntupardus, 19 Ağustos 2010 - 01:32:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntupardus

Herkese iyi geceler....

Linux' a yeni başladım fakat ilk gözlemlerim olarak şu soruyu sormak istiyorum

Niye çok sorunlar ve işler genellikle kodlar ile yapılıyor?

Aslında benim için sorun yok ben seviyorum zaten bilgisayar okuyorum. Benim için eğlenceli.

Fakat sebebini öğrenmek isyorum. Windows gibi daha az koda ihtiyaç duysa herşey grafiksel arayüzler ile sağlansa. Son kullanıcılar için daha kullanışlı bir sistem olmaz mı?
Öyle düşünüyorum ki bunun sonucunda linux dağıtımları daha da popüler olur.

Böyle bir durumda niçin kodlar ile bu kadar uğraşılıyor?

omergex

aynı mantıktayım, yavaş yavaş o da olacak
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

ubuntupardus

Peki niye böyle. Linux sürümleri işi geriden mi takip ediyor?

Daha bu yapılamıyor mu? Yapılabileceğini zannediyorum

eribol

Wİndows'ta bir hata raporundan ne anlam çıkarabiliyorsunuz? Ben şahsen hiç anlayamıyorum. Linux'ta komut satırı ile birşey yaptığımız zaman bize cevabı da verir o anda. Mesela firefox çöktü. Eğer komutu satırından çalıştırmış isek bize çökme ile ilgili bilgi verir ve bunlar windows'taki gibi anlamsız olmaz. O yüzden herşey grafikleşsin diye düşünmek yanlış. Halihazırda grafikselde yapılabilir ama komut satırı hem daha işlevsel hem daha çabuk iş görür. Yani herşey grafiksel yapılmıyor diye birşey yok. Ama komut satırı sorunların çözümünde çok daha iyi.

ubuntupardus

Ama bu Linux işletim sistemleri için bir dez avantaj değil mi?

Windowstan linux'a geçme konusunda.

omergex

komut satırı da kalsın, isteyenler grafik, isteyenler komut. ki zaten böyle bişi var: çok da kodla uğrasmak gerekmiyor. artık neredeyse her şey grafiksel. çok büyük bir sorun deil yani. ubuntu var arch var yani :)

ubuntupardus

Genellikle internette falan komutla gösteriliyor. Sanırım daha kolay olduğu için. En basit bir program yükleme bile kod ile gösterildiği için böyle bir konu açma gereği duydum.

eribol

Bu konular aslında çokça konuşuldu. Ama yine de cevaplamak gerekirse.

1. * her şey komut ile yapılacak diye * bir şey yok. Birkaç önemli(ve uzmanlık isteyen) durum dışında her iş görsel olarakta yapılabiliyor.
2. Komut satırı(terminal) bazen işi çok daha çabuk çözüme götüren bir alternatif sadece.

omergex

evet evet onun etkisi var, kodla yazarlar genelde, ama isteyen gitsin yükleme merkezinden kursun hesabı

hitokiri

Alıntı YapDaha bu yapılamıyor mu? Yapılabileceğini zannediyorum
,Komut satırı zaten grafiksel :)
arama çubuğuna internet adresini yazmak gibi bi şey bu ,
simsiyah bi konsoldan yapılmıyor zaten işlemler
paket kur kaldır bozuk süzgecini denetle bozuk paketleri düzelt gibi
geleneksel işler içinse hali hazırda synaptic ve yazılım merkezi gibi iki tane uygulama mevcut,
Alıntı YapAma bu Linux işletim sistemleri için bir dez avantaj değil mi?

Windowstan linux'a geçme konusunda.
bana kalırsa değil hatta linux bu konuda tamamen özgür windows ise işlemler için barajlar ve setler oluşturmuş :)
Nacizane görüşüm :)

krwlng

Bence linux'taki bu yapı dezavantaj değil aksine bir avantaj. Siz windowsta hata raporu aldığınız kaç uygulamayı birkaç çözüm yolu denemeden çalıştırabildiniz, hata raporunun ne söylediğini anladım diyen varsa yalan söyler çünkü hepsi birbirinin aynıdır ve ne anlattığı belli değildir. dotnetfx hatası, Direct x hatası, meşhur explorer hataları falan filan. Bu kadar hatalarla dolu bir sistemde çözümleme işinin bu kadar kapalı kalması çok büyük bir dezavantajdır. Linux'ta bir uygulama hata verdiği zaman terminal aracılığı ile uygulamanın nerede ne zaman hangi etkenden ötürü hata verdiği ayrıntılı şekilde görülebilir. Program kurma olaylarını aşalı zaten bayağı zaman geçti, yazılım merkezi veya synaptic ile herşey tıkır tıkır işliyor, ha bana sorarsanız uygulama merkezini kaç kez açtın diye belki hiç, çünkü orada bir sürü tıkla yapacağım işi terminalden tek satır ile hallediyorum. Daha sayılabilecek bir sürü sebep var.Tamamen son kullanıcıya hitap eden bir sistem dahi olsa kesinlikle terminal olmalı, yoksa kullanabileceğimi hiç düşünmüyorum.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

ubuntupardus

Windows un verdiği hata raporunu anlamak imkansız Kesinlikle.
Zaten windows 7 de iken Appcrash Apphangb1 Bex hataları alıp duruyordum.

Bir çözüm bulamadım. Windowsu bırakma sebeplerimden bir de bu.

Ubuntuyu 3-4 gündür kullanıyorum. 4 gün öncesine kadar sadece işletim sistemini duymuştum bir bilgim yoktu.
Fakat karşılaştığım hatalrıın çözümünü çok rahat bulabildim. Bu yüzden Ubuntu'nun yanında Windows sönük kalır.

risperdal

Grafikle yapılan herşey komutla yapılır. Ama komutla yapılan herşeyin grafik arayüzü olmayabilir.

Zaten grafikle yapılamayıp da kodla yapılan bir şey daha uzmanlık gerektiren mevzular oluyor genelde.

Ayrıca komutla yaptığınız herşeyde , attığınız her adımı bilirsiniz. Yaptığınız şeye siz hakim olursunuz.

heartsmagic

Alıntı yapılan: ubuntupardus - 19 Ağustos 2010 - 01:32:31
Niye çok sorunlar ve işler genellikle kodlar ile yapılıyor?

Aslında yapılmıyor. Acemiler bölümünde neden burada bu kadar çok komut kullandığımızı söylüyoruz :)
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,2487.0.html
Gerçi kısa ve öz bir açıklama bu ancak işin temelini anlatıyor. Tekrar belirteyim kod değil komut :)

Şart değil komut kullanmak ancak şöyle kısa bir örnek üzerinden neden komutlarla çalıştığımızı aktarayım forumda. Mesela senden grafik kartının çipsetini, modelini, markasını isteyeceğiz. Şu şu menüden, şu şu uygulamadaki, şu şu bölümden şu şu bilgiyi ver demek yerine:
lspci | grep VGA diyerek tek hamlede işimizi görüyoruz. Bir başka örnek de disk bölümleme yapısı olabilir. Disk uygulamasını açıp ekran görüntüsü alıp buraya aktar demek yerine:
sudo fdisk -l daha rahat bir çıktı alıyoruz. Meselenin özü budur yani.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

umutubuntu

Windows'ta sadece ilgili programın sitesine bağlanarak indirdiğiniz ya da bir CD'den masaüstüne kopyaladığınız .exe dosyasına çift tıklayarak program kurulumu yapılıyor.
Linux'ta Yazılım Merkezinden,  Synaptic'ten, programın kendi web sitesinden indirdiğiniz .deb dosyası ya da Uç birimden program yüklemeniz mümkün.
Hatta Uçbirim üzerinden aynı anda birden çok program yükleyebilirsiniz.
Şöyle bir örnek verirsek
sudo apt-get install gimp vlc amsn thunderbird
Yukarıda arkadaşların belirttiği gibi hatanın ne olduğunu anlama konusunda windows size kalıp halinde bir etiket gösteriyor ve siz bunun ne olduğunu anlayamıyorsunuz
ama Linux tarafında çalışmayan bir programın adını Uçbirime yazdığınızda size hatanın ne olduğunu detaylarıyla veriyor.
Bir çok insan konsolu karanlık eskimiş bir sistem gibi görebilir ama işletim sistemlerinin arayüzünü kaldırdığınızda temelinde bunun olduğunu göreceksiniz.

Ozmo

dosya oluşturma dizin silme program kurma (*.run ve *.bin vb gibi uygulamalar hariç) hepsini grafik ara yüzünde yapa biliyorum kodlara gelince mantığını kavra gerisi kendisi gelir ayrıca windowsda program çöktüğü zaman nasıl çöktüğünü bilemiyorsun bunu linux'da çok güzel yapa biliyoruz programı sadece konsoldan çalıştırmamız yeterli :)

canosayan

konsolun en önemli faydası resimli anlatıma ihtiyaç duymamız.

sonra next e tıkla, sonra resimdeki sekmeye geç. zor bunlar.
Chmod bizim işimiz.

kalkan1973

Evet tek komutla konsoldan bir çok iş yapabilmek harika. Artı WİNDOWS da program kurarken çoğu yerde ne yaptığını dahi göremiyoruz. Fakat LİNUX da ne indiriyor ne çıkarıyor ne kopyalıyor ne yapıyor hepsi ortada...
Evde İşte her yerde Linux

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ubuntupardus

bytan

Sorunların çok olduğuna katılmıyorum demek istemiştim. :)

Onun dışında uçbirimin gui'den daha kullanışlı ve daha fazla kullanıldığı doğru.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

utdmr

Tesadüf, tam şunu okuduğum sırada omgubuntu'da konsol kullanımı ile ilgili bir program paylaşılmış, ben de paylaşayım dedim :):

http://www.omgubuntu.co.uk/2010/08/clicompanion-makes-getting-comfortable.html
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

ebubekirs

Bir de şu açıdan bakalım;
Komut satırında her biri farklı işleve sahip olan parametreleri (-s, -l, -f, -i, -b vs.) kullanarak tek satırda yaptığımız işi arayüzde yapabilmek için onlarca menü ve ayar sekmesine girmemiz gerekecekti.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

ubuntupardus

Alıntı yapılan: Dexter - 19 Ağustos 2010 - 19:12:42
Sorunların çok olduğuna katılmıyorum demek istemiştim. :)

Onun dışında uçbirimin gui'den daha kullanışlı ve daha fazla kullanıldığı doğru.

Yanlış bir cümle kurmuşum yanlış anlaşılması doğal :)