grub sorunu

Başlatan numeric2002, 25 Ağustos 2010 - 13:30:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

numeric2002

arkadaşlar merhaba, ubuntu 10.04 de güncelleme yaptıktan sonra grub'la ilgili bir soru penceresi geldi. "grub bulunamıyor devam etmek istiyor musunuz" gibi bir şey... buna evet cevabı verildikten sonra işlemi bitti. fakat makinayı yeniden açtığımda siyah ekranda:

error:file notfound
grub rescue>
çıkıyor.

yani bilgisayar açılmıyor. ne yapmalıyım?

eribol

Grubu sağlıklı kurmamışsınız. Livecd ile açıp Yeniden Grub2 Kurulum başlığında belirtilen adımları uygularsanız sorun çözülür diye düşünüyorum.

numeric2002

grub'u sağlıklı kurmak diye bir şey sözkonusu değil. çünkü yeni kurulum yapmadım. 10.04 zaten kurulu ve çalışır durumdaydı. ben sadece güncelleme yaptım sonrasında yeniden açılış yaptığımda grub hatası verdi.

http://dorukdestan.wordpress.com/tag/grub-kurtarma/ şu adresteki yönlendirmeyi denedim.  fakat olmadı. neden olmadı çünkü oradaki komutların çıktılarının hiç biri uymuyor. anladığım kadarıyla grub'ı yüklemem lazım. ama yapamıyorum. pratik bir yol yok mu?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ağustos 2010 - 17:05:30

10.04 kurulum flash'ını açarak, 'Kurtarma kipi'nden çalıştırdım. disk bölümlemeyi 'elle' yap'ı seçtim ve ardından şu bölümleri açtı:

/dev/sda1
/dev/sda2
/dev/sda3
/dev/sda5
/dev/sdb1
/dev/mapper/sda5_crypt
/dev/amon/root
/dev/amon/swap
Do not use a root file system

bunlardan sadece /dev/amon/root olana giebiliyorum. onda da verdiği şunlar oluyor: (çıkan tabloyu aynen yazıyorum)

Kurtarma işlemleri

/dev/amon/root aygıtında bir kabuk çalıştır
Kurulum ortamnında bir kabuk çalıştır
Başka bir kök dosya sistemi seçin
Sistemi yeniden başlatın

ben buradan ilkini seçip çıkan ekranın en altına
apy-get install grub dedim ve yeniden başlattım. masaüstüne root'tan girdim ve 'amon' kullanıcısının hom dizinini gördüm. bu aşamadan sonra dataları her ihtimale karşın yedeklemeye çalıştım ama flash diski tanımadı. net bağlantısı da yoktu. konsoldan ise işlem yaptırtmadı. ee ben de başa döndüm.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ağustos 2010 - 18:06:50

bir cevap arıyorum arkadaşlar??

bytan

Yapacağın şey Yeniden Grub2 Kurulumu başlığına gidip yazılanları uygulamak. verdiğin komutu ve aldığın çıktıyı buraya birebir aktarırsan sistem daha rahat yardımcı olmaya çalışabiliriz.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

numeric2002

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,13415.0/wap2.html  şuraya göre yaptıklarımı aktarayım:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 100.0 GB, 100030242816 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 12161 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xe8dee8de

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1        3824    30716248+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2   *        3825        3946      975872   83  Linux
/dev/sda3            3946       12162    65991681    5  Extended
/dev/sda5            3946       12162    65991680   83  Linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda5 /mnt
mount: unknown filesystem type 'crypto_LUKS'

bunu dediği için sda2 ile denedim birde...

ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda2 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount --bind /dev /mnt/dev
mount: mount point /mnt/dev does not exist

ondan da böyle bir sonuç çıktı. :( ne yapmam gerekir şimdi?

bytan

Alttaki komutu ver ve mount --bind komutundan devam et:

sudo mkdir /mnt/dev

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

numeric2002

Alıntı yapılan: bytan - 25 Ağustos 2010 - 21:24:10
Alttaki komutu ver ve mount --bind komutundan devam et:

sudo mkdir /mnt/dev

dedim ve devam ettim

sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo chroot /mnt

ardından aşağıdakini aldım.

$ chroot: cannot run command '/bin/bash': No such file or directory

???

bytan

Kurulu sistemin kaç bitti? Sda2'de kurulu olduğuna emin misin? Alttaki ile baktığında gerçekten kurulu sistem görünüyor mu?

nautilus /mnt

Eğer görünüyorsa mount ile bağladıklarını umount ile ayır ve o bölüme fsck yürüt:

sudo umount /mnt
sudo fsck /dev/sda2

Umount işleminde başarısız olursan makinayı aç ve tekrar canlı cd ile açıp doğrudan fsck komutunu yürüt.

PF @ ST