Ubuntu 10.04 donma sorunu

Başlatan Lady, 14 Ağustos 2010 - 10:39:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lady

merhaba arkadaşlar bugün itibariyle ubuntu 10.04 'ü bilgisayarıma kurmuş bulunuyorum ama çok fazla donuyor, yani normal bir bilgisayar donması değil, kesik kesik böyle aralıklarla. bu neden olabilir acaba ? buaktim biraz göz attımda ext4 diyor acaba 3 mü olması gerekiyordu ? 32 bit bu sistem 512 mb ram 512 mb ekran kartı pentium4 ,.0 işlemci normalde bu şartlarda bildigim kadarıyla donmaması lazım.

(düzenleme : bide sanırım başlığı yanlış yere açmışsım özür dilerimmm)

bytan

Ekran kartı sürücünü kurdun mu? Ya da compiz açık mı? Kapalıyken de aynı donma sorunu yaşanıyor mu? Kurulumda takas alanı ayarlamış mıydın? Alttakilerin çıktısı nedir?

free -m
dmesg | tail
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Lady

otomatik kurulum yaptım, yani diskin tamamını kur dedim kendisi kurdu elle yapılandır vardı ama onu yapmadım takas alanı ayırdımı ayırmadımı ne yaptı artık bilmiyorum. ekran kartımın sürücüsünü kurmadım sanırım kendisi otomatik olarak tanıdı mesa sürücüsü filan kendisi otomatik tanıyormuş duyduğuma göre, compiz filan kurulu değil ya daha sistemi yeni kurdu hiç bişey yüklü değil nasıl kurduysa o hiç dokunmadım (ekran kartım ati radeon xpress 1650) bide frkettimde yani ubuntu 10.04 ü bilgisayara yüklerkende çok uzun sürdü sanki ordada donuyor gibiydi acaba donanım kaynaklımı olabilir mi.

haa bide ubuntu 8.04 kullanıyordum öncesinde, ubuntu resmi sitesinden 10.04.iso yu indirdim CD'ye çektim sonra onu kurmak istediğimde sorunlar yaşadım %53 de filan hata verdi o sanki biraz donuyordu kurulumda farkeder gibi oldum, sonra yeniden bir iso indirdim onuda cd ye çektim ve kurdum sistemi ama sanki bu cd de daha cok donuyor gibi yani acaba bu cd e yazarkenmi bir sorun oluyor aklım biraz orayada kaçtı.

aysemutlu@aysemutlu:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           497        394        103          0         31        206
-/+ buffers/cache:        155        341
Swap:         1454          0       1454
aysemutlu@aysemutlu:~$ dmesg | tail
[   21.979274] type=1505 audit(1041379353.087:12):  operation="profile_load" pid=758 name="/usr/lib/cups/backend/cups-pdf"
[   21.979893] type=1505 audit(1041379353.087:13):  operation="profile_load" pid=758 name="/usr/sbin/cupsd"
[   21.999925] type=1505 audit(1041379353.107:14):  operation="profile_load" pid=762 name="/usr/sbin/tcpdump"
[   22.825876] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   22.825937] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   24.476104] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   24.476162] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   32.320015] eth0: no IPv6 routers present
[   48.248244] end_request: I/O error, dev fd0, sector 0
[   60.405083] end_request: I/O error, dev fd0, sector 0
aysemutlu@aysemutlu:~$

ekleme : bu arada bişey farkettim bi bi font yüklemek için sistem dosyalarına giricektim uçbirimden sudo nautilus diyerek açmak için komutu verdim. pencere açıldığında soldaki listede dosya sistemi simgesinin altında floopy0 diye bi simge daha oldugunu gördüm ona tıklayınca da dosya sistemindeki gibi sistem dosyaları çıktı acaba bu ne anlamına geliyor acaba 2 deamı yüklemişim yoksa bilgisayara ubuntuyu anlayamadım.

hitokiri

sudo fdisk -l
çıkıtsından başka ubuntu varsa anlıyabilirz sanırım,
flopy0 hatırladığım kadarıyla disketti ama
donma dan bahsetmiştim tam olarak nasıl oluyor bu donma sistem mi kasılıyor yoksa  oturum mu kapanıyor ?
glxinfo|grep render
çıktısından mesa görünücektir
compizde kurulu geldiğine göre
gnome-appearance-properties
görsel efektler kısmında ekstaryı seçince farkedilebilir olur sanırım,

Lady

aysemutlu@aysemutlu:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for aysemutlu:

Disk /dev/sda: 82.0 GB, 81964302336 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9964 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000c1226

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        9780    78551040   83  Linux
/dev/sda2            9780        9965     1489921    5  Ek
/dev/sda5            9780        9965     1489920   82  Linux takas / Solaris

bu sudo fdisk -l nin çıktısı

buda

glxinfo|grep render 'in çıktısı

aysemutlu@aysemutlu:~$ glxinfo|grep render
'glxinfo' programı şu anda kurulu değil.  Yüklemek için şunu yazabilirsiniz:
sudo apt-get install mesa-utils

demiş olduğunuza bağlı olarak - masaüstü arkaplanını değiştir - görsel efektler - hiç biri yaptım ve şuan donma kesildi. donma yok ama bu seferde çok katı ve kaba oluyor. bu donmayı engelleyerek tekrar grafiklerimi nasıl kullanılabilir hale getirebilirim ?

bytan

Bios'tan disket sürücüyü kapatıp kullanımdan çıkarttığında sorunun devam ediyor mu?

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

hitokiri

sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri mesa-utils
şu komutu uygulayıp sistemi yeniden başlat yeterli olucaktır :)

Lady

floopyi devre dışı bıraktım simdi

dediğiniz gibi yaptım ancak, sorun düzelmedi maalesef masaüstü arkaplanını değiştir - görsel efektler - hiç biri yapıp kapattıktan sonra donma kesiliyor ama, açtığım zaman çok kötü donuyor ve kasılıyor pencereleri bile yerinden zor hareket ettiriyorum.

sanırım sorun grafik sürücüleri yüzünden kaynaklanıyor forumda bi arkadaşın verdiği sürücü linki vardı ati sürücüsü için http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Legacy/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.12&lang=English bu link vardı 8.04 'de kurup sorunsuz kullanmıştım acaba 10.04 'dede kursam çalışır mı ? yine beyaz ekran gelip sistemi tekrar kurmak zorunda kalmıyayım da

düzeltme :  o linkteki driveride kurmaya çalıştığımda ;

==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:i686:lib::none:2.6.32-21-generic; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.MPPjB6

hatası aldım.

heartsmagic

Ne yazık ki 10.04 üzerinde ATI'nin dağıttığı kendi sürücülerini kullanamazsın. Bunun da nedeni ATI'nin 10.04 üzerindeki X yapısına göre sürücülerini güncellememesi, bir anlamda X serisi kartları geri plana atması ve desteğini çekmesidir. Ne yazık ki eğer çok sık donma yaşıyorsan görsel efektleri kapatarak yola devam etmelisin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hitokiri

Alıntı YapNe yazık ki 10.04 üzerinde ATI'nin dağıttığı kendi sürücülerini kullanamazsın. Bunun da nedeni ATI'nin 10.04 üzerindeki X yapısına göre sürücülerini güncellememesi, bir anlamda X serisi kartları geri plana atması ve desteğini çekmesidir. Ne yazık ki eğer çok sık donma yaşıyorsan görsel efektleri kapatarak yola devam etmelisin.
Evet sanırım şans tutmadı 10.4 te de
Alıntı YapX. Org 6,7, 6,8, 6,9, 7,0, 7,1, 7,2, 7,3 veya 7,4 için
acaba bu xorg sürümlerinin elle kurulması mümkünmüdür veya bu kurulum olursa driver kurulup düzgün çalışır mı ? diyede düşünüyorum ama sanırım mümkün olsa anlatılırdı gibi yapacak pek bi şey yok gibi malesef  :-\

heartsmagic

Elle eski bir Xorg sürümü denemek sanırım imânsız gibi bir şeydir :) Birçok şey Xorg'un yeni sürümüne bağlı olacağı için mızmızlanacaklardır, sistem allak bullak hale gelecektir. O mızmızlananların da eski sürümlerinin bulunup kurulması gerekecektir, onlara bağlı olan başka şeyler mızmızlanacaktır :) Bu gide gide 8.04'e kadar gider :) Haliyle ya 8.04 kullanılacak bu kart ile ve sürücü desteği alınacak ya da bu şekilde idare edilecek diye düşünüyorum. ATI sağ olsun.

Lady

ati gebersin, linux sagolsun grafiksiz yola devam : ) grafiksiz olarak bu photoshop resim editleme vs. gibi programları kullanabilirmiyim ? sanırım film video vb. izleyemem ama hiç olmazsa photoshopu kullanabilsem bari ?

bide yeni bi ekran kartı alsam hangi tavsiyede bulunursunuz ati almayacağım kesin o isimden bile nefret eder oldum artık. nvidia alıcam sanırım ama hangisini onlarında hangisi iyi bilmiyorum.

bytan

Photoshop ve video durumun ekran kartından bağımsız. Bu haliyle de video izleyebilirsin. Photoshop wine ile bir seviyeye kadar çalışır, ancak windows performansı alamazsın.

İhtiyaçlarına göre ekran kartı modeli de değişir.

PF @ ST

kalkan1973

Arkadaşımızın TEMEL SORUNU RAM.Ram bellek çok düşük. UBUNTU nun dügün çalışabilmesi için ( kendi defalarca test ettiğim kadarıyla ) 1 GB en az RAM bellek olması lazım. Tabi bunun yanında EKRAN KARTIYLA ilgili sürücü sorunu da yaşıyor. İNTEL ya da NVİDİA gibi yeni bir ekran kartı alırsa sanırım sorunu düzelecektir.
Evde İşte her yerde Linux

Lady

peki compizi kaldırıp görsel efektleri açsam. yine donma devam edermi acaba ?

heartsmagic

Compiz'i kaldırıp görsel efektleri açamazsın, zira görsel efekt dediğin şey zaten Compiz'in kendisidir.