Cep Telefonuna Linux Kurma?

Başlatan kaansef, 09 Ağustos 2010 - 14:13:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kaansef

Arkadaşlar birkaç gündür kafama takıldı n73'üm var ben buna özel linux kurmak istiyorum.İnternette araştırma yaptım.Adamlar linux çekirdeğini n73'te çalıştıracak program yazmışlar.Benimde aklıma şöyle bi fikir geldi.N73 ve diğer telefonlar için linux çekirdeğini düzenleyip Mesela telefon N73; N73 için klavye sürücüsü yazılsa çekirdekten normal driverler silinip bu tuşların driverleri bluetooth,kızılötesi ve gsm driveri yazılıp çekirdeğe gömülse birçok telefon açık kaynaklı olur.Acaba böyle birşey mümkünmüdür?Birde gnome'un mobil versiyonu var.Onuda çekirdeğe dahil edip full linux kullanan bir telefon yapmak mümkün olurmu?

Şimdiden teşekkürler...
# 28065

barış

telefonlar sadece driver ile bitmiyor. SMS var MMS var, rehber var, sim kartı ile birlikte senkronize edilerek calıstırması var, sinyal ayarı, batarya durum gösterici... Bunlar sadece benim aklıma gelenler. Bir telefona farklı bir işletim sistemi yazıp o telefonu normal kullanmak çok zor bir durum. Bazılarına kuruluyor ancak sadece bir sistem olarak kuruluyor. Benim bildiğim, SMS MMS atılamıyor linux üzerinden. SMS ve MMS atılacağı zaman normal telefon sistemine geçiş yapılıyor.
Ancak Nokia bir telefon çıkartacaktı fuarda görmüştüm N97'nin bir kaç üst modeli sanırsam. N serisinden gene. İçinde Debian kurulu gelecekmiş.

aybars

@kaansef Android var.
@barışubuntu dediğin model n900 fakat Türkiye'de satışı sunulmadı ve sunulmayacak.İşletim sistemi de debian tabanlı maemo

Contempt

Nokia N serisi akıllı telefonlar  için artık meego yu kullanacak. Artık Linux lu telefonlar çok uzak değil. Zaten Android de aldı başını gidiyor.
Herşeye Rağmen...

aybars

Evet nokia maemo'nun yeni versiyonu olan meego'yu kullanacakmış.Fakat bütün modellerinde değilmiş.Android ise gerçekten çok iyi modelleriyle piyasada iyi bir konuma sahip bence.Günde 200.000 adet sattığı söyleniyor.Keşke Türkiye'de de bu modeller olsa.

krwlng

Android linux tabanlı akıllı telefonlarda çığır açmış bir sistem bence. Özellikle küçük bir yama ile root haklarına sahip olduğunuz düşünülürse, sınırsız özgürlük için androidi tek geçerim.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

aybars

@krwlng haklısın.Bence de şuanda Android'in üstüne yok.Hele birde şu modellere bakınca daha iyi anlaşılıyor.http://www.droiddoes.com/

mcan

Merhabalar,

Samsung Omnia PDA / Cep telefonum var. Ona aşağıdaki adresten ubuntu kurdum (arayüz olarak gnome mobil kurulu).

http://sourceforge.net/projects/linuxomnia/

Iphone içinde bu tarz çalışmalar gördüm.

Ayrıca piyasadaki birçok telefona linux çekirdeği gömülebilir. Yapman gereken çekirdeği telefonun içerisindeki işlemciye göre derliyebilmek. Bu işlemi yaptıkdan sonra gerisi çerez gelir zaten. Kısacası mümkün :)
aquila non captat muscas!

nomercy

Zamanında şöyle * bir şey izlemiştim

http://www.youtube.com/watch?v=QyVJgw-H5l8

SE p990 üzerinde ubuntu kurmuşlar ama ne kadar verimlidir bilmiyorum

kaansef

Ben zaten N900'den gördüm telefonda linux işini.Çok beğendim.Nerdeyse yazın başından beri araştırıyorum bu telefonu.Para olmadığı içinde alamıyorum.Bu arada N900'ün işletim sisteminin adı "MAEMO" son versiyonuda 5.Araştırmak isteyen googleye maemo yazsın.Bende buna benzer * bir şey yapmak istiyodum ama olmuyomuş.Hepinize çok teşekkür ederim.İyi akşamlar...

EDİT:@mcan mesajını görmedim.Bende işlemcime uygun çekirdeği nasıl derleyeceğimi araştırdım.Zannedersem N73 ile N900'ün kullandığı işlemci markası aynı.Acaba n900'ün firmwaresi ile oynayıp N73'e ayarlayabilirmiyiz?

Şimdiden teşekkürler...
# 28065

Contempt

Ben şahsen kısa zamanda olda kullanma imkanım olmuştu n900 ve maemo sistem  üzerine debian masaüstünü kurmuştum. Bir Linux masaüstünü düşünün hiçbir farkı takii synaptice kadar :)
Herşeye Rağmen...

maydin95

Android açık kaynaklı dağıtılıyorsa ve telefonlarda SMS gönderme falan işlerini, de yapılıyabiliyorsa telefonlar niye derlenmesin. Dokunmatik olmasına gerek yok. Motorola'Nın bir telefonu dokunmatik değildi ama Androad vardı.

Hatta Chip'te gördüm iPhone'da linux çekirdeğini çalıştırmayı başarmışlar ama görüntü falan yok düz çekirdek.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

stef_q

Alıntı yapılan: maydin95 - 13 Ağustos 2010 - 21:32:21
Android açık kaynaklı dağıtılıyorsa ve telefonlarda SMS gönderme falan işlerini, de yapılıyabiliyorsa telefonlar niye derlenmesin. Dokunmatik olmasına gerek yok. Motorola'Nın bir telefonu dokunmatik değildi ama Androad vardı.

Hatta Chip'te gördüm iPhone'da linux çekirdeğini çalıştırmayı başarmışlar ama görüntü falan yok düz çekirdek.

Linux gömülü sistemlerde dahi çalışıyor. Çalışmadığı yer yok :) hafıza ve cpu yu gördüğü yerde çalışıyor :D yeterki donanımı tanıt...

maydin95

Sanal olarak kurabilme şansımız var mı Android'i

Telefona kurabilsem tanıtırız da işte o zor. Bende SE W580 var. Şu telefonlara farklı sistem kurulabilse süper olacak.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Ağustos 2010 - 12:40:48

Android'i nasıl kuracağım ya bilgisayara veya öykünücü (emülatör) ile. Sitesinde SDK ve Download var. İkisinde de İşletim sistemini seçiyorsun ne ki bu.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.