Ubuntu 10.10; 2. HDD'mi Bilgisayarım'da göremiyorum...

Başlatan thedeparted, 26 Temmuz 2011 - 11:25:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

thedeparted

Selamlar herkese;

İşyerimdeki, üzerimde sadece Ubuntu 10.10 kurulu olan laptopumda yine bir sorunla karşı karşıyayım. Şöyle ki;

* Ubuntu 10.10'u kurduğum PC'nin 40 GB'lık HDD'i var ve kurulum sırasında 20 GB ext4, 2 GB swap olarak belirledim. Kalan 18 GB'ı ise depo olarak kullanmayı planladım ve olur da windows kurmam gerekirse diye FAT32  olarak seçtim.

* Yine kurulum sırasında FAT32  olarak seçtiğim kısmı belirlerken bana bağlanma noktası sordu ve boş bırakmama izin vermedi. Bağlanma noktası olarakta 2 seçenek verdi: "/windows" ve "/dos". Ben de "/windows"u seçtim.

* Şu an "Bilgisayar"a tıkladığımda 3 disk görünüyor; "CD/DVD", "Disket Sürücüsü" ve "Dosya Sistemi". Yani HDD 2 parça değil.

* Ayrıca kök dizinde "windows" diye bir klasör var ki, sanırım bu da "/windows"a bağladığım HDD'min 2. bölümü.

* "Yönetim" - "Disk Aracı"ndan HDD'mi 2 bölüm olarak görüyorum ancak 18 GB olarak ayırdığım 2. bölüm için; "Bağı Kaldır" ya da "Biçimlendir" dediğimde "disk kullanımda" gibi bir hata veriyor ve işlemleri yapmıyor.

BENİM İSTEDİĞİM ise;

* sadece ve sadece "Bilgisayar"a tıkladığımda 2 HDD'mi de görebilmek ve kullanabilmek.

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler...
SİSTEM:

Emektar Dizüstü: Intel Pentium M (1.6 GHz) - 1 GB Ram - Intel 855GM
Ubuntu 10.10: Maverick Meerkat - i386

serkanburda

Sistem - Yönetim - Disk aracından bakın bir de. Oradan disk bağlayıp ayırmak ve de biçimlendirmek mümkün diye biliyorum. En kötü çalışan cd ile açıp sistemi gparted yardımıyla fat32 olan bölümü biçimlendirebilirsiniz.

Ayrıca sonradan Windows kurmak için fat32 biçiminde niye formatladınız ki? Bence yanlışınız orada. Eğer ntfs olsaydı sisteme bağlamanız daha kolay olurdu. Kaldı ki Windows kurulum sırasında zaten her şekilde o diski görürdü ve ext4 bile olsa en kötü Windows ile o bölümü formatlayabilirdiniz. :)

ebubekirs

sudo fdisk -l

ve

mount

komutlarının çıktılarını alabilir miyiz ?
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

thedeparted

1- fdisk -l

Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40007761920 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 4864 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0xfeb4feb4

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        2432    19530752   83  Linux
/dev/sda2            2432        4864    19536897    5  Ek
/dev/sda5            2432        2675     1951744   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda6            2675        4864    17584128    b  W95 FAT32

2- mount
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro,commit=0)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
none on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
none on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
none on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
none on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
/dev/sda6 on /windows type vfat (rw,utf8,umask=007,gid=46)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/anatomi/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=anatomi)
SİSTEM:

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

thedeparted

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Temmuz 2011 - 02:07:02
/etc/fstab dosyanı da görebilir miyiz?

Tabiki, buyurun;

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
/dev/sda1       /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /windows was on /dev/sda6 during installation
UUID=7FCA-54B0  /windows        vfat    utf8,umask=007,gid=46 0       1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=d3dd9b2e-c386-4f60-b407-26f9bf43e77e none            swap    sw              0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0
SİSTEM:

heartsmagic

1. Bu bölüm dolu mu?
2. Bilgisayarımdan değil de, ev dizini yolundan gidince bu bölüm sağlıklı bir biçimde açılıyor mu?

6ng4n

hatırladığım kadarıyla ubuntu kısyollara /media altında bağlanmayanları eklemiyordu.. çünkü aynı şekilde /windowsa kurmuştum gözükmüyordu bir de ilk ubuntu kurduğumda eski linuxumdan alışkanlık /mnt altında fstab eklemiştim gene kısayollarda yoktu ama dizinde dosylarım ve bölüm gözüküyordu bence sorun bu.

thedeparted

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Temmuz 2011 - 23:20:32
1. Bu bölüm dolu mu?
2. Bilgisayarımdan değil de, ev dizini yolundan gidince bu bölüm sağlıklı bir biçimde açılıyor mu?

1. Hayır, 2. HDD bölümü dolu değil. Yani aslında biçimlendirirsem hiçbir şey kaybetmem.
2. Ne dediğini tam olarak anlayamadım ancak Ev dizinini açtığımda; bildiğiniz "Belgeler, Genel, İndirilenler, Masaüstü, Müzik, Resimler, Şablonlar, Videolar, Örnekler" klasörleri görünüyor.
SİSTEM:

kalkan1973

Biçimlendirdiğiniz Dosya Sistemiyle de alakalı olabilir.

NTFS
EXT4
XFS
HPFS

gibi...Synaptic ten biçimlendirdiğiniz dosya sistemine ait araçları yüklemeyi deneyin... Bir çözüm yolu önerisi :)
Evde İşte her yerde Linux

zeitgeist

@thedeparted

Wiki deki kurulum belgelerine bakınsaydın daha önce keşke. Örneğin şu bağlantıda disk bölümlerini nasıl bağlayacağınla ilgili bilgi var:

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Ubuntu_Kurulumunda_Disk_Yapılandırma

Disk bölümünü /Windows dizinine bağladığın için Bilgisayar>Dosya sistemi yolundaki /Windows dizini bahsettiğin disk bölümüne karşılık geliyor. Eğer sisteminde Windows işletim sistemiyle birlikte kullanmayacaksan bu şekilde bağlamış olman bir sorun oluşturmaz aslında. Sadece masaüsütüne bir kısayol atarsın bu dizine ait. Yok eğer bu bölümü Windows'la kullanmak istiyorum diyorsan bazı değişiklikler yapman gerek. Tam olarak ne yapman gerektiğini bilemiyorum ama kabaca fstab girdilerinde değişiklik yapmak ve /media altına mount etmek bağlaman gerektiğini az çok tahmin ediyorum. Ayrıca 18 gb lık bölüme Windows kurmak istiyorsan hiçbir değişiklik yapmadan kuruluma geçebilmen gerekir, neticede diskin bir bölümü var ve kurulum bunu görecektir. Belki sonrasında Ubuntu /Windows bölümü bağlanamıyor der ama o vakit fstab girdisindeki /Windows bölümünü silersin olur biter.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

mcyegen

hard diske tıklamadan önce onunla ilgili kısayollar görülmüyor ubuntunun bu özelliğini sevmiyorum. bilgisayar açılınca otomatik bağlansın işte  diger hard disklere ne var yani  :( düzeltilebiliyordur belki ama araştırmadım. sürekli sorun çıkarıyor ubuntu, gerçi esnek olmasının dezavantajı bu, ama avantajlarını küçümsemiyorum. windowsta mümkün olmayan çok özellik ubuntuda çok basit birşey ama keşke boyle bazı küçük seyleri çözmek için program bilgisi gerekmese
Hello World!

heartsmagic

Program bilgisi gerekmiyor zaten, kaldı ki esnek olduğu için sürekli sorun çıkartıyor da diyemeyiz. Bende çıkartıyor diyenlere, ben de bende çıkartmıyor derim.

Sorunun çözümü için şunu deneyeceksin.

sudo mkdir /media/windows

Ardından:
gksudo gedit /etc/fstab
satırı şu şekilde değiştir:
UUID=7FCA-54B0  /media/windows        vfat    utf8,umask=007,gid=46 0       1

Ardından:
sudo mount -a

mcyegen

işte bu program bilgisi :) ben de programlama yapıyorum uzun süredir, linux komut sistemine pek yakın değilim web dilleriyle uğraştım bu zamana kadar hep, ama bu komutları bilmem için ayrı, farklı bir sistemi öğrenmem gerek. bundan bahsetmiştim. cevabınız için teşekkürler deniyorum hemen :)
Hello World!

heartsmagic

http://tr.wikipedia.org/wiki/Yaz%C4%B1l%C4%B1m_%28program%29
http://tr.wikipedia.org/wiki/Programlama
http://en.wikipedia.org/wiki/Command_%28computing%29

Sonuncuyu kasten İngilizce verdim, zira bizdeki "komut" maddesinin tümünü içermiyordu, sadece biri vardı. Sen ikinci maddeyi kast ediyorsun, biz sonuncu maddeyi. Kısacası programlama bilmeyen birisi rahatlıkla ls komutunu öğrenebilir. Gerisi ise sistemi tanımaktan geçiyor, bu da kullandıkça olur. Linux bir işletim sistemidir, kullanmak programlama bilgisi gerektirmez. Windows gibi kısacası. Uygulamalar nerededir, nasıl kurulur, bilmem hangi dosya ne işe yarar, nasıl düzenlenir gibi meseleleri Windows'ta nasıl öğreniyorsak Linux'ta da o süreçten geçmeliyiz. Geçmeyeceğimiz süreç ise programlama öğrenmektir.

mcyegen

evet terim olarak yanlış kullandım haklısınız ama şu var, örnek vereyim siz "sudo apt-get install" komutunu adınızdan daha iyi biliyorsunuz belki, ubuntuyla çok iç içesiniz. ama mahalledeki ömer amcanın bilgisayardan anladığı bazı yerlere tıklamak sadece, klasör nedir onu bile bilmez belki :) ve küçümsenecek birşey olsa da türkiyede bu şekildeki bilgisayar kullanıcılarının sayısı çok fazla. bilgisayarın her yanını kurcalayıp da hayatında ms-dos nedir bilmeyen çok arkadaşım var. ben de yabancıydım linux a.

programlama nedir ki hem? :) bi dil seçip o dile göre bazı kurgular yaratırız sonra bunları makine diline çevirip uygulatırız. biz ubuntuda terminale her komut girdiğimizde bunlar makine diline çevrilip işleniyor, tek farkı bunların tek adımda uygulanmaması. mantık olarak basit birkaç ms-dos işleminin dosya.bat olarak kaydedilmesi de programcılıktır veya index.html adlı dosyanın hazırlanıp tıklanması. bunun ubuntu terminalinden tek farkı ortada bir kompozisyon yok, uygulanan adımlar aynı zorluk derecesinde, aynı şekilde öğrenme kabiliyeti istiyor. ben ömer amcanın gözünden konuşarak terminale girilen komutlar programcılık diyorum :D terim olarak tanıma uymayabilir ama işlem yapmak için kullandığınız komutlar kendi içinde uyumlu ayrı bir sistem, tıpkı php asp c# gibi :)
Hello World!

heartsmagic

Daha önce forumda defalarca konuştuğumuz üzere, forumda istediğimiz komut çıktılarının, kullandığımız komutların hemen hiçbiri günlük hayatta Ömer amcaya lazım olmayabilir, daha doğrusu gerekmeyebilir. Bizler burada sorun çözme adına komut satırını kullanıyor ve çıktı istiyoruz, aksi takdirde sorun çözemeyiz. Linux kullanmak için komut satırına bizler kadar hakim olmaya da gerek yok, zaten olmayıp da kullanan onlarca üyemiz var forumda.

Komut satırında kullandığımız komutları programlama gibi görmek bir yere kadar makul olsa da adına programlama demek cidden büyük bir olay olur.

mcyegen

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Ağustos 2011 - 04:20:39
Daha önce forumda defalarca konuştuğumuz üzere, forumda istediğimiz komut çıktılarının, kullandığımız komutların hemen hiçbiri günlük hayatta Ömer amcaya lazım olmayabilir, daha doğrusu gerekmeyebilir. Bizler burada sorun çözme adına komut satırını kullanıyor ve çıktı istiyoruz, aksi takdirde sorun çözemeyiz. Linux kullanmak için komut satırına bizler kadar hakim olmaya da gerek yok, zaten olmayıp da kullanan onlarca üyemiz var forumda.

Komut satırında kullandığımız komutları programlama gibi görmek bir yere kadar makul olsa da adına programlama demek cidden büyük bir olay olur.
katılıyorum :)
Hello World!

heartsmagic

mcyegen

açılan satır şu şekilde:
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=973381e6-589c-4238-9e74-99147c0315af /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=9e80466d-c794-4656-ab37-6ec71822f043 none            swap    sw              0       0

burada söylediğiniz satırı aynen degişecek miyim? cunku hex şeklindeki kısım hdd ye özel id olabilir, bir de dosya sistemine bakarak swap olan 1tb hard diskim sanırım? cunku 160gb lıkta ubuntu var, diğerinde işletim sistemi yüklü degil
Hello World!

heartsmagic

Ben soru soranları karıştırmışım. Başlığın sahibi @thedeparted'mış. Onun meselesi /media altına bağlatarak denencek.

@mcyegen, senin sorunun disklerin başlangıçta bağlanması sanırım? Forumda bu konu hakkında biraz araştırma yaparsan istediğini kolaylıkla yapabilirsin. Olmazsa yine yardımcı olmaya çalışırız. Bağlanacak bölüm biçimine göre bağlama işlemi değişecektir. NTFS ise buna göre, ext4 ise buna göre bağlayacaksın.

mcyegen

Hello World!

heartsmagic

Daha kolay bir yol söyleyeyim. Depolardan pysdm uygulamasını kur, ardından açıp istediğin bölümü istediğin gibi bağlat. Gayet kolay bir uygulama sanırım kendisi.