GRUB kullanmadan Dual Boot nasıl yapılır?[Açıklamalı Anlatım]

Başlatan numberpi, 27 Haziran 2008 - 22:51:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

numberpi

Herkese mutlu, sorunsuz linuxlar...(her nekadar son günlerde linux sorunlarımdan başımı kaldıramasamda! :D)
Forumda dikkatimi çekti linuxu kullanmak için değil denemek için kuran çoğu kişi vakti gelipte kaldırdığında windowsunu da açılmaz hale getiriyor...GRUB hataları ile karşılaşıyor.bu hatalar xp kullanan kullanıcılarda çeşitli uğraşlar sonucu düzeltilebiliyor ama vista kullanan kullanıcılar için biraz daha karmaşık daha doğrusu ben böyle bir yol bulamadım daha önce mecbur format...
Bende ubuntumu kurmadan önce bu sorunu yaşamamak, windowsu kaybetmemek için (daha önce farklı dağıtımlarda yaşamış olduğum için) biraz araştırma ve uğraş sonucu bir iki şey öğrendim ve bunu sizlerlede paylaşmak istiyorum.
Ubuntu ya da başka bir dağıtımı kurarken windowsla dual boot yapabilmek için GRUB ya da diğer önyükleme aracılarını kuruyoruz.Ve bunu tüm hard diskin başına kuruyoruz.daha sonra linuxun olduğu partitionu kaldırınca açılışta grub karşımıza çıkıyor ve hata veriyor çünkü windowsun boot dosyası linux kurarken bozuldu, linuxu silince GRUB unkide bozuldu...
Çözüm:
Her dağıtımın kurulumunda GRUB u nereye kurayım diye sorar burada varsayılan olarak tüm diskin başına seçilidir bunu değiştirerek linuxun kurulacağı partitiona ayarlıyoruz.
bu seçenek ubuntu 8.04 kurulumunda 7/7. adımda gelişmiş butonu altında duruyor.
daha sonra kurulum tamamlanıyor ve bilgisayar yeniden başlıyor doğruca linux kurmadan önceki işletim sistemini açıyor...vista ya da xp yi...
windows işletim sistemi açılınca http://neosmart.net/downloads/software/EasyBCD/EasyBCD%201.7.2.exe adresinden easybcd programını indiriyoruz, kuruyoruz ve ardından çalıştırıp soldan "add/remove etries" e girip aşağıda linuxu seçip type'a "GRUB" name'e "Ubuntu"(* ya da dağıtım hangisiyse onun adı" drive'a da linuxu kurduğumuz partitionu seçiyoruz(linux native adı altında geçer genelde) ve add entry deyip ayarları save edip çıkıyoruz.
şimdi bilgisayarı yeniden başlattığımızda tıpkı xp vista arasındaki dual boot gibi bir seçim ekranı çıkacak burada ubuntuyu seçtiğimizde grub açılacak ve ubuntuyu başlatacağız...
Dual boot bu şekilde yapıldığında windowsun boot ayarı bozulmamış olacağından linux olan partitionu biçimlendirerek sildiğimizde beraberinde GRUB ta gidecek ve geriye sadece easybcd ye girip yine add/remove etries ten ubuntu bölümünü seçip remove demek kalacak.tabi ardından "save"
sonuç:linuxu hiçbir sıkıntı yaşamadan kaldırmış olduk...(her nekadar kaldırmak en son isteğimiz olsada beraberinden windowsuda götürmesini istemeyiz...)
Kolay gelsin...

heartsmagic

Alternatif olarak bulunur, teşekkürler.

Not: Daha uygun bir kategoriye taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DeFacto

Peki ya çift HDD var ise :) YALI çok hata yaratmıştı bende. Ama GRUB'un maaşallahı var :)

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: DeSPeRaDo - 27 Haziran 2008 - 22:58:45
Peki ya çift HDD var ise :) YALI çok hata yaratmıştı bende. Ama GRUB'un maaşallahı var :)

Çift hdd varsa bios ta "first boot" hangi diskse o disk boot edilir ve mbr si okunur.

DeFacto

Hmm yani jumper hangisine master olarak takılı ise o mu olur MBR'nin yazıldığı disk ?

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: DeSPeRaDo - 28 Haziran 2008 - 09:47:36
Hmm yani jumper hangisine master olarak takılı ise o mu olur MBR'nin yazıldığı disk ?

Biri ide diğeri sata ya da ikisi de sata olan diskler de jumper olayı yok.

Eski disklerde jumper vardı.

Sata lar noktadan noktaya teknoloji kullanır. Sata ların üzerinde ki jumper sata1 mi yoksa sata2 mi olacağını belirler.

Sonuç iki tane ide kullanmıyor, ikiside sata veya biri ide diğeri sata ise bios ta boot cihazların önceliğinin belirlendiği bir bölüm var.
Çoğu anakart ın munusü benzerdir zaten hangi diski "hükmeden" olarak belirlemek istediğini belirleyebilirsin.

Ama bu iş biraz karışık bunu benim anlattığım gibi yapman için iki diskte de mbr olması lazım. Ayrı ayrı kurulmuş...

Bir diğer yol iki diskinde bir mbr kullanmasını da sağlayabilirsin.
O zaman sadece mbr olan diski boot seçersin ve isteğin işletim sistemini açarsın.

Baya karışık olduğunun farkındayım.  :D