[ÇÖZÜLDÜ]Kullanıcıların yalnızca onlar için izin verilen dizinleri görmesini ..?

Başlatan ardes, 31 Ekim 2010 - 18:44:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ardes

xubuntumdaki kullanıcıların yalnızca onlar için izin verilen dizinleri görmesini ve açmasını istiyorum (hem bilgisayar başında hemde ssh ile uzak bilgisayardan bağlandığında), mesela bilgisayar da 4 kullanıcı var  fatma,ayşe,gül ve murat.  Fatmını yalnıca /home/fatma klasörünü görmesini veya girmesini istiorum ama diğer kullanıcıların dizinlerine girmesini istemiyorum bunu nasıl sağlayabilirim.chmod ile yapabilirimiyim yoksa ek bir program mı kurmam gerek. Bunu istememin sebebi uzaktan ssh ile erişimde kişilerin birbirlerinin dosyalarını görmesini engellemek.

garafatma

Standart olarak görmemesi gerekiyor zaten kullanıcılar birbirlerinin "home" dizinlerini. Başka bir dizinde olacaksa bu "chmod" ve "chown" komutlarının man sayfalarına bakabilirsin.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ardes

daha şimdi bilgisayarın başına oturdum :) sorun çözüldüğünde çöldü şeklinde etiketlerim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Kasım 2010 - 19:06:22

chmod ayarlarını yaptıkdan sonra kullanıcılar birbirlerinin dosya larını göremiyolar ama uzak bilgisayardan (ssh ile) yeni oluşturduğum kullanıcılar ile bağlantı kuramıyorum sanırım kullanıcıların group ayarları ile ilgili. Uzaktan erişim için kullanıcıları hangi group a eklemem gerektiğini bulamıdım (tabi group problemi ise :) )

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Kasım 2010 - 22:21:29

sorun çözüldü /etc/ssh/sshd_config dosyasının içindeki AllowUsers satırında kullanıcılara yetki vermek gerekiyomuş :)

sem

Konunun kilitlenmemesinden faydalanıp ek:

Uzaktan bağlantıda nasıl oluyor bilmiyorum, kullanıcılar doğrudan komutları kullanabiliyor ise eğer "sudoers"  dosyasını da düzenlemeniz gerekebilir. Çünkü normalde erilişemeyen dosyalara kişiler "sudo" komutu ile erişebilecektir.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?