Linux/Windows C++ Kodları Uyumluluğu?

Başlatan CodErode, 08 Haziran 2010 - 13:12:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CodErode

Merhaba arkadaşlar;

Elimde c++ öğrenim kitabı var. Kitap microsoft'a göre öğretime gidiyor. Benim bildiğim c++ platform bagımsız bir dil? Ufak tefek değişiklikle sanırım uyumluluk sağlanabiliyor?

Bu konuda tma bir bilgiye sahip değilim, bu konuda beni bilğilendirebilirseniz sevinirim. C++'da linuxda yazılıp win.de çalışmayan ya da win.de yazılıp linuxda çalışmayan fonk., kütüphane vs adları nelerdir? Ortak olan bir yol yok mu?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

utdmr

Eğer platform bağımsız kütüphaneler kullanırsanız sorun yaşamazsınız(Özellikle GUI kütüphaneleri). Dediğiniz gibi, platform bağımsız bir dil C++.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

eribol

Farklılık derleyici de devreye giriyor. Windowsta derleyici olarak genelde TurboC(++) kullanılıyor ama linux'ta gcc(g++). Doğal olarak sahip oldukları kütüphaneler de farklı.

CodErode

Kütüphane farklılıklarını görebileceğim birl liste varmı?

Umarım fazla değişdir kütüphanelerdeki farklılık...

empax

بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

CodErode

Verdiğiniz linki daha önce okudum ama istediğim şey yok. Daha çok ide'den bahsedilmiş.

eribol

Aradaki farkları kullandıkça anlayabilirsiniz.

sem

CodErode, bu sizin nereye kadar geleceğinizle ya da ne yapmak istediğinizle de bağıntılı. Sistem ile ilgili bir şeyler yazacaksanız değişiklik gösterir. Aksi takdirde, C++ programlama dili standartlarında olması zorunlu olan şeyler sistemden sisteme  fark etmez. Yani eğer ki sistem fonksiyonu kullanmazsanız hiç bir değişiklik yapmadan da aynı kodu Windows'ta da Linux'ta da derleyebilirsiniz.

Yani standart C++ fonksiyonlarını kullanarak istediğiniz programı, sistemden sisteme taşınabilir yapabilirsiniz. Fakat bir yerden sonra standartlar yetersiz kalırsa sistem fonkisonlarını kullanmaya başlarsanız o zaman üzerinde çalıştığınız sistemin fonksiyonlarını bilmeniz ya da üzerinde çalıştığınız sistem için oluşturulmuş kütüphanelerin kullanımını bilmeniz gerekir.

En basit olarak, ekran temizlek için bir sistemin konsol komutu "clear" diğerinin ki "cls". Birisinde bunlardan birine göre program yazıp diğer sistemde çalıştırırsanız olmaz. Komut bulunamadı hatası alırsınız. Ya da konsol komutları dışında, sisteme göre yazılmış kütüphaneler ya da standart kütüphanelere sistem için eklenmiş ayrı fonksiyonlar olabilir. mesela getch, gcc kütüphanelerinde çalışmıyordu. Fakat bunun yerine tamamen atarak örnek veriyorum _getch şeklinde `işlev` olabiliyor. Yani siz elinizdeki kitapdan öğrenmeye devam etseniz bile Linux üzerinde program derleyecekseniz, bulamadığınız fonksiyon olmaz... Benim C öğrendiğim kitapta da hiç Linux örneği yoktu fakat getch gibi ufak şeyler dışında sorun yaşamadım...

Son olarak sistem programlamaya girmediğiniz takdirde, sizi uğraştıracak bir sorun ile karşılaşmazsınız. Karşılaştığınız bütün sorunlar bir goole aramasına bakar...   

Diye düşünüyorum...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

CodErode

Teşekkür ederim, yani pek o kadar da can sıkacak bir durum değilmiş. :)

sem

Aynen dediğiniz gibi... Çünkü sonuçta bir dilin standartları olmak zorunda... Bu standartlar da sistemden sisteme fark etmiyor... Kolay gelsin @CodErode...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?