[Çözüldü] klasör ve dosya izinleri

Başlatan Ozmo, 29 Mayıs 2010 - 02:24:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ozmo

şu ana kadar pc ben tek başıma kullanıyordum ama kardeşimde kullanacak bir sınırlı kullanıcı oluşturup /dev/sda4 deki dosyaları sadece okuyacak bunu nasıl yaparım tüm dosya ve klasörlere tek tek grubu okuyabilir mi yapacağım yada bir kod var mı ?

hitokiri

Alıntı Yapşu ana kadar pc ben tek başıma kullanıyordum ama kardeşimde kullanacak bir sınırlı kullanıcı oluşturup /dev/sda4 deki dosyaları sadece okuyacak bunu nasıl yaparım tüm dosya ve klasörlere tek tek grubu okuyabilir mi yapacağım yada bir kod var mı ?
Kullanıcılar ve gruplardan yeni bir kullanıcı ekle gelişmiş ayarlar kısmında sistemi yönetme hakkı vermezsen paket kaldırma kurma gibi işlemleri yani sistem genelinde değişiklikleri yapamaz .)
Senin istediğin tam olarak ne ?

Ozmo

o bölümde filmler filan var oluşturduğum sınırlı kullanıcı bölüme giremiyor ben sadece belirlediğim klasörlere girecek o kadar chown ile yapılıyordu sanırım geri kalanını unuttum :)

hitokiri

Alıntı Yapo bölümde filmler filan var oluşturduğum sınırlı kullanıcı bölüme giremiyor ben sadece belirlediğim klasörlere girecek o kadar chown ile yapılıyordu sanırım geri kalanını unuttum :)
root hakkı ver o klasörlere o erişemesin sende sudo yla eriş
sudo chmod -R 441 /klasör
yani benimde aklıma gelmedi şimdi chown nasıldı :D

Ozmo

pardon yanlış hatırlama chmod olacaktı :) uyumam lazım :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Mayıs 2010 - 03:10:06

@hitokiri teşekkür ederim chmod -R 740 /klasör işimi gördü :)

bytan

Chown da aslında doğru yere ulaştırıyor. Dosyanın sahipliği üzerinde değilse, chown ile üzerine alırsan; grubundaki kullanıcılarla diğer kullanıcılara 4 vermen yeterli olur. 740 ve 744 bu bakımdan aynı işlevi görür.

Sorun çözüldğü için etiketleyerek kapatıyorum.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST