Sunucudan İstemcilerin Sürücülerine ulasmak

Başlatan e-smile, 06 Mayıs 2010 - 19:25:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

e-smile

Merhaba arkadaşlar Ubuntu'da kullanabileceğim bir program arıyorum. Diyelim ki ana sunucu bir bilgisayardan istemcilerdeki sürücüleri gormek istiyorum. Bunun için bir program arıyorum.

Ilgi ve alaka gösterirseniz cok makbule gecer.

Saygılarımla

edit: duzelttim, evet ubuntu uzerinden yapmak istiyorum.

barış

Driver derken? Sürücü herhalde... Ayrıca sorudaki "!" işaretlerine anlam veremedim.
Bunu Ubuntu üzerinden mi yapmak istiyorsunuz? Yazılım merkezine bakın.

e-smile

Yazılım Sunumları arasında benzer bir program göremedim. Acaba bildiğiniz herhangi bir program var mı ??

heartsmagic

Driver mı drive mı?
Yani disklere, bölümlere mi erişmek istiyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

e-smile

Disklere değil bilgisayarların sadece driverlarına erismek istiyorum.
Cok ihtiyacım olan bir program yardımcı olursanız cok sevinirim.

plymouth

Client olarak kastınız windows sistemleri mi, linux sistemleri mi yoksa hepsi mi?
Bir linux makinadan başka bir linux makinaya SSH ile "Authorized" bağlantı kurup bir script çalıştırmak yada elle istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Tam olarak hitap ettiğiniz sistemler ve neye ihtiyacınız olduğunu bilmediğim için daha önce kullandığım(ız) bir örnek verdim.
İhtiyaçalrınızı tam olarak belirtirseniz daha fazla yardımcı oluruz.
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

e-smile

Ilgi ve alaka gosterdiğiniz için tesekkur ederim.

Simdi Client olarak makinalar linux sistemlerine sahip.

Ana Server makinadan ( Ana Server'da linux sistemine sahip) Client'larda ki makinaların driverlarına erişmek istiyorum.

Saygılarımla

heartsmagic

Ben hâlâ "driver"dan kastın ne olduğunu anlamadım? Örneğin ses kartı, grafik kartı sürücüsü mü? Eğer buysa istediğin şey pek makul değil. Bizim tarafta zaten sürücü desteği farklı şekillerde geliyor. Mesela çekirdeğin kendisiyle. Eğer beraber gelmiyorsa dağıtım getirmeye çalışıyor. O da olmazsa kendin haricen yüklüyorsun.

Başka türlü bir şey istiyorsan da @plymouth'un önerisini dinlemelisin.

plymouth

Linux da driverlar kernel'e eklenebilen birer moduldur.  Kernel tabanlı çalışan servislerde vardır ve burada anlatılan listede onlarıda görebilirsiniz. Ancak bu konu çok derindir. Neyse çoğu generic olarak tabir edilen bir yapıdadır. Yani sadece bir tek aygıtla çalışan modul adedi çok azdır. Birden fazla aygıtla çalışırlar.  Çoğu dağıtımda /lib/modules gibi bir yerde duran driverlar aygıt sistemde faal yapıda ise;
lsmod
komutuyla listelenir.

isofs                      31620  0
vboxdrv               178152  2 vboxnetadp,vboxnetflt
binfmt_misc            8356  1
ipt_REJECT             2812  1
drm                     159584  2 radeon,ttm
agpgart                34988  3 fglrx,ttm,drm
i2c_algo_bit           5760  1 radeon
forcedeth             54152  0

Ben bir kısmını listeledim. Normalde uzun bir liste bu. Forcedeth modulu (driver) ethernet kartım için mesela. Tahmin edeceğiniz gibi radeonlar da ekran kartıma ait. Moduller birbirlerine bağımlıdır. Kolon sırasında en sağda bağımlı (child) modul adı yazılı. Orta kolon boyut, en solda da modul(modullerin) adı yazılı.
Bilinmesi gerekn önemli noktalar forumda ve internette "init" ya da "moduller" gibi kelimeleri arayarak da bulunabilir. Modulleri sistemden kaldırmak için rmmod komutu kullanılır. Çalışan bir modulu sistemden kaldırmadan önce ona ihtiyaç duyan modulleri kaldırmalısınız.
Ancak bazı servisler asla durdurulamazlar sebebi kernele bağlı olmalarıdır. Mesela iptables. Kernel çalıştıkça çalışmaya devam ederler.

Gelelim bunu uzaktan yapmaya. En makul yol olarak SSH geliyor aklıma. Makinalara root olarak SSH ile bağlanırsanız client'lar üzerinde istediğinizi yapabilirsiniz. Ancak ne yaptığınızı bilmediğiniz durumlar için fazla üstelemeyin derim zira linux için root kullanıcısı yetkileri tartışılamayacak kadar  yuksek seciyelidir dolayısıyla root kendini sil derse hiç tereddüt etmez.

İçimden bir his tüm bunları kullanmanıza gerek olmayacağını söylüyor. Ama tabi bize tam olarak ne yapmak istediğiniz anlatırsanız beraber bir çözüm bulmaya çalışırız.
It is not even in Beta.

e-smile

@plymouth

cok tesekkur ederim. Simdi denemeye baslıyorum. Istedigim net olarak belirtiildiği gibi makinaların ekran kartını veya ethernet i gbi driverlarnı gormekti.

Evet dediğiniz gibi bazı servisler durduralamıyor. Nedeni icin de saolun net de genellikle yabancı dil de cok ayrıntılı acıklamalarla anlatmışlar burda yalın dille cok rahat anladım.

Eğer bi mahsuru yoksa, bir soru daha sormak istiyorum;

Sistemde bulunan tüm disklerin taranıp gösterilmesini sağlayan ve her diske diyelim ki basit bir text dosyasını topluca yazdıran bir yazılı uygulama bulabilir miyim acaba ?

heartsmagic

Diskler ve disklere ait bölümler sisteme bağlanırlar. /mnt veya /media dizini olur bu.
sudo fdisk ile diskleri görüp, /etc/fstab dosyana işleyerek başlangıçta bağlatabilirsin. Tabii, başlangıçta bağlanması istenmiyorsa bunu betiğe de dökebilirsin. Bağlanan bölümlere örnek bir dosyanın topluca kopyalanması işten bile değil:
cp dosya /media/falanca /media/felanca

Bunların hepsi bir defada olsun diyorsan gibi bash programlamaya bakmak gerekir biraz.

plymouth

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Mayıs 2010 - 02:32:32
Diskler ve disklere ait bölümler sisteme bağlanırlar. /mnt veya /media dizini olur bu.
sudo fdisk ile diskleri görüp, /etc/fstab dosyana işleyerek başlangıçta bağlatabilirsin. Tabii, başlangıçta bağlanması istenmiyorsa bunu betiğe de dökebilirsin. Bağlanan bölümlere örnek bir dosyanın topluca kopyalanması işten bile değil:
cp dosya /media/falanca /media/felanca

Bunların hepsi bir defada olsun diyorsan gibi bash programlamaya bakmak gerekir biraz.
Sensei heartmagic'in de dediği gibi basit bir şekilde tüm ihtiyaçlarınızı çözebilirsiniz.
Bash öğrenmek zor değildir zira klavyeden girilen komutlardan oluşur.
Uzakta bir sistemde bulunan diske(ya da partition'a) bir bilgi yazmak isterseniz eğer, (bu disk/partition sisteme bağlanmış olmalı) şifrelenmiş güvenli bir bağlantı (ssh) ile çalışan scp komutu ideal bir çözüm olur.
kullanımı;
sudo scp "kopyalanacak_dosyanın_tam_yolu"  "sisteme_bağlanmaya_hakkı_olan_kullanıcı_adı"@"Hedef_bilgisayar_IP":"dosyanın_kopyalanacağı_hedef"
komut tek satıra sığmadı bu uzun haliyle ama aslında tek satır.
Kolay gelsin...
It is not even in Beta.

garafatma

@plymouth teşekkr ederim, eksik olduğum bir konuydu öğrenmiş oldum sayende :)

@hearstmagic teşekkür ederim, düşünüyorum düşünüyorum senin önerilerini okuyunca aklıma geldi :)

@e-smile

Alıntı YapSistemde bulunan tüm disklerin taranıp gösterilmesini sağlayan ve her diske diyelim ki basit bir text dosyasını topluca yazdıran bir yazılı uygulama bulabilir miyim acaba ?

Bunu anlayamadım, bir text dosyasını tüm diskleremi yazdırmak istiyorsun?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

plymouth

Alıntı yapılan: keiser_soze - 14 Mayıs 2010 - 14:12:50
Benim sizden öğrendiklerimin yanında bunun lafı bile olmaz. Yeri mi bilmem ama asıl ben size teşekkür ederim.
It is not even in Beta.

garafatma

Alıntı yapılan: plymouth - 14 Mayıs 2010 - 17:30:31
Benim sizden öğrendiklerimin yanında bunun lafı bile olmaz. Yeri mi bilmem ama asıl ben size teşekkür ederim.

Burada herkesin herkese birşeyler kattığının kanıtı :) Eğer bir katkım olduysa ne mutlu :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Yiğit Ateş

Konu ile ilgili bir bilgim yok ama başlık çok itici geldi. Ya tümü İngilizce yazılsın ya da tümü Türkçe yazılsın, böyle ortaya karışık hoş durmuyor.

e-smile

Alıntı YapSistemde bulunan tüm disklerin taranıp gösterilmesini sağlayan ve her diske diyelim ki basit bir text dosyasını topluca yazdıran bir yazılı uygulama bulabilir miyim acaba ?

Bunu anlayamadım, bir text dosyasını tüm diskleremi yazdırmak istiyorsun?

Evet, tabi mumkunse :)

Ubuntu da biraz yeniyim kusura bakmayın, rahatsızlık verdiysem affola. Yeni yeni ogreniyorum.

Bide ek olarak; topicde de bahsetmeye calıstıgım durum ile alakalı yazılım varmış.

http://www.ocsinventory-ng.org/
http://blog.famillecollet.com/pages/OCS-GLPI-en

OCS: Client bilgilerini toplayan uygulama
GLPI: Server üzerinde bilgileri saklayan uygulama