Partitionlar Uçtu[GPARTED]

Başlatan pwl, 23 Mayıs 2010 - 01:38:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pwl

arkadaşlar, bir anlık dikkatsizliğimin mağduruyum.
GPARTED programını kullanıyordum, create partition derken "cancel" ve "apply" tuşları arasından yanlışlıkla apply'a bastım.
diğer disk için apply demem gerekirken yanlış diske apply dedim cancel yerine.

makine notebook olup, bir tane 200GB'lık hard diski var. HDD'ler şu şekilde biçimlendirilmişti.
ubuntu 10.04  >> 40GB   EXT4
BACKUP DISK >> 100GB NTFS
RECOVERY      >> 7GB     NTFS

http://www.imagebam.com/image/e70d1c81631976
http://www.imagebam.com/image/301ae081632062

yaptığım hatadan önce diskin dosyalama sistemleri bu şekildeydi.
MSDOS seçerek şu anda tüm bu diskteki dosya sistemlerini sildi ve disk şu anda GPARTED diski "UNALLOCATED" olarak gözüküyor.
ubuntu altında diski nasıl kurtarabilirim. UNALLOCATED olduğu için, tekrar bir işlem yapmadığım sürece bilgilerimi geri getirme şansımın olduğunu biliyorum.
ubuntuya ve ubuntu da bunu yapabileceğim programlara hakim değilim.
yardımlarınızı bekliyorum. şu anda biraz araştırma yapıyorum, ubunut altında kullanabileceğim recovery programları hakkında, wikipedia'da photorec adlı bir program buldum bakalım inşallah işimize yarar, yoksa diski söküp windows ortamında halletmem gerekicek :(
teşekkürler ;)

if

pwl

teşekkür ederim bende şimdi aynı konuya bakıyordum, photorec adlı programı indirdim, ancak nereye kuruldu bir türlü bulup çalıştırmadım:(

heartsmagic

Photorec'e değil, Testdisk'e bakmalısın. Silinen şey bölümler değil, muhtemelen bölüm tablosu. Testdisk ile forumda bölüm tablosunu geri yazabilen birden fazla kullanıcı hatırlıyorum ben. Tabii sen tüm bölümleri sil dediysen bilemem.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pwl

evet muhtemelen bölümler silinmedi hala unallocated olarak duruyor disk, daha öncede windows'da 500GB'lık bir diskte başıma gelmişti bu olayın farklı bir versionu.
teorik olarak unallocate bölüm üstünde dosya sistemi yaratılmadığı sürece veriler orda duruyor, erişmek önemli olan.
@heartsmagic, öneriniz için teşekkür ederim, hemen bakıyorum dediğiniz programa.
dediğiniz programı kurmuşum ancak nereye yüklendi baktım bulamadım, dolayısıyla çalıştıramadım.

sem

@pwl, geçmiş olsun, SUDO 15. sayıyı incelersen, testdisk kullanımı ile ilgili bilgiler bulabilirsin... Tekrardan geçmiş olsun...

Bu yazıda Testdisk ile, bölümleme
tablosu bozulmuş bir dahili diskin
nasıl eski haline getirileceğine
bakacağız.

Olarak başlıyor =) Belki işine yarar, hatta doğrudan seninle alakalı gibi duruyor =)
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

pwl

@sem0900 öneri için teşekkürler, şu anda sudo 15.sayıyı indirdim.
unallocated altında silinen dosya sistemlerini görebildim. bir ekran görüntüsü koyuyuorum  ve işlemlere devam ediyorum.

http://www.imagebam.com/image/d4ca8981635326
bu arada terminalden testdisk komutunu girdiğimiz anda çalışıyormuş program bunu da belirteyimde benim gibi acemi ubuntucu arkadaşlara yardımcı olur belki.

sem

DNS değişikliği yapmayan ya da vekil sunucu kullanmayanlar verdiğin linki açamıyor @pwl haberin olsun... //Kendimden biliyorum
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

pwl

oh be tamamdır verilere eriştim, benim gibi dikkatsiz arkadaşların kulağına küpe olsun, eğer diski yanlışlıkla unallocated biçime sokarsanız, ya da herhangi bir nedenden ötürü disk(ler) unreadable(okunamaz,erişilemez) olarak kalırsa,bırakın öyle kalsın sakın tekrar biçimlendirmeyin, biçimlendirirseniz de verileri kurtarabilirsiniz ama, unallocated ve unreadable konumda da iken kurtarma oranınız ve veri bütünlüğüne ulaşma oranınız daha fazladır.
yardımcı olan herkese teşekkür ederim ;)

heartsmagic

Bir özet rica edelim @pwl. SUDO'daki yazıyı takip ederek bölüm tablosu oluşturdun ve sorunun çözüldü mü?

pwl

tabii ki üstad, ne ricası boynumuzun borcudur bunu anlatmak. yok hayır bölüm tablosu oluşturmadım daha.
bilgileri copyledikten sonra oluşturacağım. riske girmeye gerek yok.

Sudo'da anlatılan şekilde terminale gittim, testdisk yazdım ve program açıldı.
daha sonra
1- create'den yeni bir log dosyası yarattım.2
2- daha sonra önüme disklerin bilgilendiği bir alan geldi, oradan ilgili diski seçtim zaten bende tek disk vardı.
3- sonra gelen ekrandan intel'i seçtim,
4- analyse seçtim ve 2.maddede seçtiğim disk üzerinde analiz işlemi yaparak o diskin bilgisine ulaştım.
5- analyse işleminin akabinde quick search var oraya bastım o yeterli olmadığında devreye windows vista altında yaratılan partitionları da aratıyım mı diye otomatik bir yazı çıkıyor, Y ve N var Yes dedim ve daha önce vista ve windows7 altında yarattığım NTFS partitionları tarattım, sonunda GPARTED faciasından sonra unallocated olan diskin içindeki dosya sistemlerine ulaştım ve şu anda kurtarma işlemini yapıyorum.
herkese teşekkür ederim ;)

heartsmagic

Tamam o zaman, sen verilerini kurtar. Ardından bölüm tablosu oluşturmaya çalış. Eğer o da sorunsuzca biterse başlığımızı kapatabiliriz. Senden geri bildirim alalım ancak önce.

pwl

tabii ki, hatta işler bitince müsait olduğum bir zamanda sudo dergisi için yaptığım işlemi ekran görüntüleriyle detaylı bir anlatım yapabilirim, kullanıcılarımızın işine yarayacaktır.

aslında bu kadar zahmete katlanmaya da gerek yok tek başına live cd si de unallocated olan diskleri görmeye yeterli oluyor :)
bilgisayarı yeniden başlatınca ubuntu'nun açılmayacağını tahmin ediyordum çünkü ilk mesajımda yazmayı unuttuğum bir bölüm daha vardı orası da GPARTED faciasından sonra gitmişti(ubuntu'nun boot edildiği bölüm MBR alanı yani)
en kötü ihtimal baştan ubuntu kurucam :)