Küba'da Özgür Yazılım Festivali

Başlatan raspacı, 25 Nisan 2010 - 17:00:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

raspacı

Küba'da açık kaynaklı yazılım taraftarları Cumartesi günü Havana'da ve başka Küba şehirlerinde buluşarak Latin Amerika Özgür Yazılım Kurulum Festivali'ni (FLISOL) kutladılar.

FLISOL ulusal koordinatörü Eduardo Estevez, toplantıların amacının bu programları ülkede yaygınlaştırmanın yollarını bulmak olduğunu söyledi.

Forum Havana'nın yanısıra Pinar del Rio, Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Granma, Camaguey ve Holguin illerinde yapıldı.

Havana'da gerçekleşen forum sırasında Bilişim Üniversitesi, Küba'nın da desteklediği NOVA'nın 2.0 sürümünü tanıtacak.

Estevez, Küba'nın özgür teknolojilere geçiş konusunda bilgi toplayacak bir ulusal internet sitesi başlatacağını, bunun Bilişim ve İletişim Bakanlığı'nın (MIC) projelerinden biri olduğunu söyledi.

2006'dan beri düzenlenen forumu MIC'in yanısıra Bilgisayar Kulüpleri ve Küba Özgür Yazılım Kullanıcı Grubu destekliyor.
http://www.plturkce.org/index.php?yazi_id=4345

Not: Haberi Lütfen Küba'nın siyasi yöneliminden bağımsız değerlendirelim. Olumlu yada olumsuz bu minvalde bir tartışma olmaması dileğiyle. 
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

ırmak

"Küba'nın özgür teknolojilere geçiş konusunda bilgi toplayacak bir ulusal internet sitesi başlatacağını" şu cümle bile alkışları hak ediyor tek başına.

umurcan

Yanlış hatırlamıyosam adamlarda bilgisayar satışı 2 yıl önce başladı :D geldikleri yere bak :D :D

raspacı

Alıntı yapılan: umurcan - 25 Nisan 2010 - 17:24:08
Yanlış hatırlamıyosam adamlarda bilgisayar satışı 2 yıl önce başladı :D geldikleri yere bak :D :D
Baştaki uyarım bu tarz tartışmalara girmemek içindi ama yine de bu konuda Küba Türkiye büyükelçisinin sözlerine yer vereyim:
Alıntı YapBir de bilgisayar ve internet kullanımı var. Bilgisayar  satışı herkese açık değildi. En çok ihtiyacı olan insanlara öncelik vererek bilgisayar temin ediliyordu. Düşünsel  faaliyetlerle uğraşan akademisyen, yazar, gazeteciler gibi kişilerle işyerleri ve okullar gibi alanlar öncelikliydi. Her okulda mutlaka bir bilgisayar bulunuyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde rastlanan bir durum değil. Çocuklar ilkokuldan itibaren bilgisayar eğitimi almaya başlıyor. Son  kararla ekonomik durumumuzdaki iyileşme neticesinde bilgisayar ithalatına izin verildi.

Internet bağlantısı sıkıntılı. Çünkü geniş bant bağlantıya erişimimiz yok. Internet kullanımı yasak diyorlar, bu bir yalan. Geniş banta erişimimiz olmadığı için kullanamıyoruz. Tam Küba sahillerinin önünden geniş bant kabloları geçiyor ama bunlar ABD`ye ait ve onlar yasakladığı için yararlanamıyoruz. Biz de bağlantıyı uydu aracılığıyla yapmak zorundayız, hem kapasitesi düşük oluyor hem de daha pahalı. Şimdi Venezuela ile yürütmekte olduğumuz bir çalışma neticesinde geniş banta erişebileceğiz.

Haberlerden birinde Küba`da televizyon satışları serbest bırakıldı deniyordu. Sanki Küba`da daha önce televizyon yokmuş gibi. Oysa ki Küba`da her evde televizyon vardı, en dağlık yerlerde bile. Tabii ki serbest bırakılan televizyon ithalatı. Çok elektrik harcayan elektrikli eşyaların kullanımı sınırlandırılmıştı. Bir dönem enerji sıkıntısı vardı biliyorsunuz. 
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

XRumer

Küba, ABD ambargosundan dolayı Windows'u kullanamıyor ya da korsan kullanıyordu. Buna bulunabilecek çözüm özgür yazılımdı, öyle de oldu. Rusya'yla ilişkileri iyice gelişen Küba, Rusya'dan bir Linux dağıtımı hazırlamasını istedi ve böylece Nova Linux doğdu. Herhalde Türkiye'nin de Pardus'u resmen benimsemesi için ABD'nin Türkiye'ye ambargo uygulaması gerekiyor. :D

Bu da Nova Linux'un simgesi:

Fidel

Kübalı'lar ambargo yerine abluka kelimesini tercih ediyorlar aslında. Ambargo hafif kalıyor.
Konu ile ilgili çarpıcı bir örnek de google chrome'da hata abulanlara verileceği duyurulan 500-1337 dolar arasındaki ödülün Küba'nın da içinde oldu bazı ülkelerin vatandaşları için geçerli olmaması.

Haberveriyorum.net

sabian

Daha önce de NOVA Linux hakkında bazı konuşmalar yapmıştık forumda, bu haber beni epey sevindirdi :) O zaman da söylemiştim şimdi de, neresinden bakarsanız bakın (Konuyu açan arkadaşın çekindiği sebepler kastediliyor) Küba benim her alanda favorimdir, eğitim sistemi, sağlık ve ulaşım sistemi ve daha birçok alanda bu durum böyle. Şimdi bunlara bir de NOVA eklenecek sanırım. Türkçe destek sağlanacağı vakit gözümü kırpmadan bu sistemi kullanmaya başlayacağım. 1. Ubuntu 2. NOVA olacak benim için, ama daha çok yol var tabi :P:D Bu da videosu, aslında çekici duruyor.
http://www.youtube.com/watch?v=uTXIzaxfox4
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

Yiğit Ateş

sabian

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 26 Nisan 2010 - 14:14:28
Konu yine siyasete kaymaya başladı.

Nerden baktığına bağlı, belki de kaymamıştır. Ama bu yorumundan itibaren kesinlikle kaymıştır. :)
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: dewrim2 - 26 Nisan 2010 - 14:50:28

Nerden baktığına bağlı, belki de kaymamıştır. Ama bu yorumundan itibaren kesinlikle kaymıştır. :)
Bana sitem etmenize gerek yok, önceki iletiniz siyasi konularla ilgili. Bununla ilgili şikayetiniz varsa öneri ve istekler bölümünde konu açarsınız, değerlendirilir. Şu andaki forum kurallarına göre bu tür konulara girilmemesi gerekiyor.

sabian

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 26 Nisan 2010 - 15:05:39

Bana sitem etmenize gerek yok, önceki iletiniz siyasi konularla ilgili. Bununla ilgili şikayetiniz varsa öneri ve istekler bölümünde konu açarsınız, değerlendirilir. Şu andaki forum kurallarına göre bu tür konulara girilmemesi gerekiyor.

Ortalığı neden karıştırıyorsun, işin yok ya da canın mı sıkılıyor anlamadım. Mesajımda herhangi bir siyasi içerik yok, ayrıca hayatın ayrılmaz bir parçası olan siyaseti soyutlayarak da anlamsız kılmak yerine onunla yaşanması bana daha uygun gelir. Bu durum da ne sizi ne de bir başkasını ilgilendirmez. KÜBA'ya her alanda hayrandım buna yeni bir alan daha eklendi dedim, halen de aynı düşüncedeyim. Dediğim gibi bu durum sizi veya bir başkasını ilgilendirmez.

Debian Sosyal Sözleşme

Fidel

Bu başlıkta gerilime neden olacak bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Hepimize daha fazla karşılıklı anlayış diliyorum.

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: dewrim2 - 26 Nisan 2010 - 15:14:18
Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 26 Nisan 2010 - 15:05:39

Ortalığı neden karıştırıyorsun, işin yok ya da canın mı sıkılıyor anlamadım. Mesajımda herhangi bir siyasi içerik yok, ayrıca hayatın ayrılmaz bir parçası olan siyaseti soyutlayarak da anlamsız kılmak yerine onunla yaşanması bana daha uygun gelir. Bu durum da ne sizi ne de bir başkasını ilgilendirmez. KÜBA'ya her alanda hayrandım buna yeni bir alan daha eklendi dedim, halen de aynı düşüncedeyim. Dediğim gibi bu durum sizi veya bir başkasını ilgilendirmez.
Forumda bu aralar ciddi bir iletişimsizlik sorunu var. Ben sizle saygılı ve kibar bir dille konuşuyorum ve karşılığında hakaret işitiyorum.
Bu aralar cidden bu tür saygısızca ifadeler karşısında yoruldum ve artık yanıt vermek istemiyorum. Aynı şeylerin tekrar yaşanması durumunda gereken yerlerde hakkımı arayacağıma emin olabilirsiniz.

sabian

Alıntı YapForumda bu aralar ciddi bir iletişimsizlik sorunu var. Ben sizle saygılı ve kibar bir dille konuşuyorum ve karşılığında hakaret işitiyorum.
Bu aralar cidden bu tür saygısızca ifadeler karşısında yoruldum ve artık yanıt vermek istemiyorum. Aynı şeylerin tekrar yaşanması durumunda gereken yerlerde hakkımı arayacağıma emin olabilirsiniz.
Elbette sana karşı yapılan bir saygısızlık varsa arayacaksın hakkını, dediğim birşey yok. Sana karşı bir saygısızlık ettiğimi zannetmiyorum. Ama farkında olmadan olayı siyasileştiriyorsun ya da provake ediyorsun ve ben de kızıyorum haklı olarak. Alınacak birşey yok kusura bakma. Dediğim gibi bunları farkında olmadan yaptığın için de kendine yapılan bir hakaret var zannediyorsun.

Debian Sosyal Sözleşme

badhero

Değişim süreci yaşayan Küba'nın bilgisayar gibi büyük paraların döndüğü bir sektörde yavaş ama emin adımlar atması ülkenin geleceğindeki nesiller için de oldukça sevindirici bir haber. Birçok Avrupa ülkesi de artık özgür yazılım konusunda adım atmaktadır. Sadece gelişmekte(!) olan ülkelerde bu tarz projelerin kararlılıkla sürdürülmediğini görüyoruz. Bunlar da kendini tamamen sermayeye teslim etmiş -bilişim sektöründe*- ülkelerdir. Örneğin; Türkiye.

*Zorunlu bir açıklama olsa gerek. :)

Fidel

İletişimsizliğe katılıyorum. Arada böyle uçurumlar yokken varmış gibi sonuçlar çıkabiliyor. Aynı amaca katkı yapanların birbirlerini daha kolay anlayabilecekleri bir iletişimin kısa sürede geri döneceğinden kuşkum yok.

Ben yzana kadar iki ayrı ileti geldi bile. bethiro'ya da katılıyorum.

melank0lia

Okuma-yazma oranının tek %100 olduğu ülkenin Küba olduğunu biliyor muydunuz? Ve Küba'da millet vekilleri maaş almazlar,Küba halkına hizmet etmenin onurunu yaşarlar.Küba'nın başarılı olması çok önemli özgür yazılım konusunda.Windows'tan tamamen kopuşun mümkün olduğunu gösteriyor aslında bizlere.
Software is like sex: it's better when it's free / Linus Torvalds

badhero

Norveç'te de okuma-yazma oranı %100. melank0lia öyle konuya giriyorsun ki herkesin söyleyecek birçok sözü var. Bence sapmayalım konudan. :D

melank0lia

Olabilir,incelediğim veriler biraz eskiydi aslında.Evet sapmayalım ((:
Software is like sex: it's better when it's free / Linus Torvalds

heartsmagic

Arkadaşlar lütfen ama lütfen konuları belirli noktalara çekmeyelim. Sarf edilen sözlerden sonra da "siz çekiyorsunuz" demeyelim. Eğer Küba bu başlıkta konuşulacaksa sadece ve sadece başlıktaki bilgileri doğrultusunda veya çıkarttığı Linux dağıtımı konusunda konuşulsun. Diğer kısımları burayı ilgilendirmiyor.

Siyaset hayatın bir parçası ama bu forumun değil. Başka forumların olabilir, ona da bizler karışmayız.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.