Ynt: Harici Sabit Diske Ubuntu Kurmak

Başlatan xxx02, 03 Eylül 2009 - 02:59:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xxx02

Anlatımın için teşekkürler.

Bir sorunum var.

Asus x51r notebook(Anakartı USB Destekli) ve WESTERN DIGITAL ELEMENTS DESKTOP 1TB USB2.0 Taşınabilir Harici Harddiskim var.
Harici Diskimi 12gb(ext3), 2gb(swap) ve geri kalanı veriler için ntfs olarak biçimlendirdim. 12gb'lık kısma Ubuntu 9.04 Jaunty kurdum ve Grub önyükleyicisinide harici harddiskin başına <(hd1) olarak girmiştim> kurdum. Kurulum sorunsuz bitti. Yeniden başlattım ve bios ekranının sonunda çıkan boot penceresinden başlangıç için harici harddiskimi seçtim. (Sanırım buraya kadar herşeyi eksiksiz yaptım.)

Ancak grub 1.5 loading ekranında error21 hatası veriyor ve kalıyor bilgisayar sistemi açamadan. CTRL+ALT+Delete ile bilgisayarı tekrar başlatmak zorunda kalıyorum.

Denediğim çözümler:

-Ubuntuyu tekrar kurmak ve grubu listede bulunan (sdb) ye kurmak. Sonuç aynı.

-Bilgisayarı bilgisayarın kendi harddiskinde kurulu olan Ubuntu 8.04 Hardy ile açarak (hd1,0) root gösterip (hd1) e setup yaparak grub u yeniden kurmak. Sonuç olumsuz....

Bu sorunu nasıl aşabilirim?? Önerilerinizi bekliyorum.

bytan

Alıntı Yap21 : Selected disk does not exist
    This error is returned if the device part of a device- or full file name refers to a disk or BIOS device that is not present or not recognized by the BIOS in the system.

Seçilen bölümün olmadığına dair bir hata. Sisteme ait çıktıyı verebilirseniz neyin nerede olduğunu daha iyi görebiliriz:

sudo fdisk -l

Diğer bir yöntem olarak, makinada kurulu olan 8.04 grub içerisine harici diskteki ubuntu'nun girdisini ekleyerek de kullanabilirsiniz. Bunun için harici diskteki ubuntu'nun menu.lst dosyasını açıp içindeki ilgili girdiyi, 8.04'ün menu.lst dosyasına eklemeniz gerekiyor.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

xxx02

sudo fdisk -l çıktısı:

xxx02@laptop:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 120.0 GB, 120034123776 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xbbc58b91

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        3916    31455238+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            8274       14593    50765400    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3            3917        7832    31455270   83  Linux
/dev/sda4            7833        8273     3542332+  82  Linux takas / Solaris

Disk bölümleme tablosu girdileri diskteki sırasında değil

Disk /dev/sdb: 1000.2 GB, 1000204886016 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xe8900690

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1   *           1        1494    12000523+  83  Linux
/dev/sdb2            1495      121601   964759477+   5  Ek
/dev/sdb5            1495        1743     2000061   82  Linux takas / Solaris
/dev/sdb6            1744      121601   962759353+   7  HPFS/NTFS
xxx02@laptop:~$

Diğer yöntem aklıma geldi ama denemedim. Harici HDD ile ubuntuyu başka bilgisayarlarda da çalıştırmak istiyorum çünkü.

bytan

grub> find /boot/grub/stage1

Çıktısı ne oluyor?

root (hd1,0) ve setup (hd1) değerleriyle işlem yaparken ki çıktılar ne oluyor?

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

xxx02

Pardus 2009 denedim ve sonuç aynı.error21 ::)

grub> find /boot/grub/stage1
(hd0,2)
(hd1,0)
grub>

diğerlerine gelince

grub> root (hd1,0)

grub> setup (hd1)
Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes
Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes
Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes
Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd1)"...  17 sectors are embedded.
succeeded
Running "install /boot/grub/stage1 (hd1) (hd1)1+17 p (hd1,0)/boot/grub/stage2
/boot/grub/menu.lst"... succeeded
Done.

grub>

Şöyle * bir şey yaptım ve çözüme büyük ölçüde yaklaştığımı düşünüyorum:

Harddiski çıkardım. PC ye taktım. PC nin sabit diskini iptal ettim (power kablosunu çıkartarak).
Anakart USB destekli ama nedense benim HDD de takılıp kaldı bios bende bilgisayarı direk ubuntu CD den boot ettim. Kurulumun birinci adımında Harici Hdd yi taktım. Disk tanımlama bölümünde gördü HDD yi bende gerekli biçimlendirmeleri yapıp kurdum ubuntuyu. Grubu yine en başa kurdum <(sda) seçip>

Kurulum tamamlanınca PC den başlamadığı için gittim laptopa taktım HDD yi. Başlattım HDD den. İlk açılışta sorun yoktu gördü sistem ubuntuyu. Sistem yüklemeye başlatınca hata verdi. Başlamadı ubuntu. Yeniden başlattığımda ekrandaki görüntü:

error21 ::)

umurcan

xxx02 deki hatanın aynısı bende de vuku buldu. Ama bi şekilde onu hallettim ben ama bende de başlangıçta "F10 for Boot Devices" veya "Esc for Boot Options" gibi bir seçenek çıkmadı. Nasıl girerim ben şimdi pardusa ?

bytan

@umurcan, tek bir başlıktan devam edersek daha sağlıklı olur.

PF @ ST

umurcan

@bytan Error 21 olayını atlattığım için pardus sorununu bu tarafa yazdım zaten :D Diğer başlıklarda sorunun bittiğini açıklayıp kaynağa geri döndüm

bytan

Pardusa girebilmen ya harici diskin üzerinde bir açılış yöneticisi olacak ve makinana bu cihazı her taktığında bios ayarlarından usb diski öncelikli boot cihazı olarak göstereceksin ya da makinanda kurulu olan grub menüsüne pardus girdisi ekleyerek açmaya çalışacaksın.

Bios ayarlarına girebilmek için esc, f2, del gibi tuşlara basman gerekebilir. Senin makinanda hangisi geçerli sen daha iyi bilirsin. :)

PF @ ST

umurcan

Bios ayarlarına girdim ve boot sıralamasını CDokuyucu>external disc>internal hdd olarak değiştirdim(son ikisinin yeri değişti). Olay şu ki bilgisayarı external bağlıyken açınca bir siyah ekranda yanıp sönen (_) gösterip orada kalıyor (aynı sıralamada external tekılı değilken normal gruba gidiyor). Anlatımdaki gibi bir philips veya toshiba gibi seçenek gelmedi. Şimdi bunun başka bi yolu mu var yoksa gruba ekleme kısmına mı girmem gerek ?