Arch Linux Kurulum Sonrası Pacman Problemi

Başlatan g0kh4n, 22 Eylül 2011 - 22:54:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

g0kh4n

Virtualbox üzerinden arch wiki yardımıyla elimden geldiğince doğru bir şekilde arch kurmaya çalıştım. Kurulum sonrası root ile login olduktan sonra "pacman -Syu" komutunu çalıştırmayı denediğimde "failed to init transaction" şeklinde bir hata veriyor ve altında da "you can remove /var/lib/pacman/db.lck" şeklinde bir uyarı görünüyor. Forumlardan araştırdım aynen bu şekilde yapılınca düzeldiği söyleniyor fakat ben yapmaya çalıştığımda da "cannot remove, no such file or directory" şeklinde bir hata veriyor.

Ayrıca sistem açılırken bazı servislerin yanında fail yazıyor. Tüm fail yazan işlemlerin altında "read-only file system" yazıyor. Sorunun bundan kaynaklandığını düşünüyorum fakat nasıl düzeltebilirim bilmiyorum.

if

@g0kh4n, öncelikle bir kullanıcı oluşturup öyle işlem yapınız. Süper kullanıcı ile kullanmayınız.

Güncelleme sorununu gidermek için /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasını güncelleyiniz.

Hangi servisler hata veriyor?

g0kh4n

Alıntı yapılan: if - 23 Eylül 2011 - 01:07:58
@g0kh4n, öncelikle bir kullanıcı oluşturup öyle işlem yapınız. Süper kullanıcı ile kullanmayınız.

Güncelleme sorununu gidermek için /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasını güncelleyiniz.

Hangi servisler hata veriyor?

Öncelikle teşekkürler. Çok hızlı bir şekilde aktığı için takip edemiyorum ve virtualbox ile ekran görüntüsü alamadığım için emin olamıyorum. Fakat "remounting read and write" dikkatimi çekenlerden.

/etc/pacman.d/mirrorlist denediğimde permission denied. Wiki'deki adımları birebir uyguladım fakat dosya sistemi nasıl salt okunur oluyor bu neden kaynaklanıyor olabilir bir türlü anlayamıyorum. Bu arada 18gb sistem için 2gb da swap için ayırmıştım.

if

@g0kh4n, Arch üzerinde ALT+F2>gksu gedit /etc/pacman.d/mirrorlist komutunu girip dosyayı temizleyin, http://www.archlinux.org/mirrorlist/all/ bağlantısındaki her şeyi içine kopyalayın. Tabi bir iki yansıyı açmanız gerek. Kaydedip çıktıktan sonra güncelleştirme yapınız.

Virtualbox üzerinde işler nasıl yürüyor bilmiyorum, o yüzden "read-only file system" hatası Arch'tan mı yoksa Virtualbox'tan mı kaynaklanıyor yoksa daha da başka bir şeyden mi şu an cevap veremeyeceğim. Eğer kurulum sırasında kimi yerde normal kullanıcı yerine root ile işlem yaptıysanız da öyle bir hata alabilirsiniz. Aklıma geldi, bir de misafir oturumu için bir şey kuruşuyordu Virtualbox'a. O eksik olduğundan olabilir.

heartsmagic

/etc/fstab dosyasında Arch'ın kullandığı kök sistem nasıl bağlanmış durumda?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

rm /var/lib/pacman/db.lck
yeterli olmaz mı

if

Alıntı yapılan: eribol - 23 Eylül 2011 - 10:21:40
rm /var/lib/pacman/db.lck
yeterli olmaz mı

Olmuyor maalesef. Onu silsen bile yine mızmızlanıyor. Ancak yansıyı değiştirmekle gideriliyor.

umityakup

g0kh4n
nano /etc/rc.local
dosyanın sonuna
read KEY
yazıp kaydedin,yeniden başlatın.Hata veren servisleri böylece açılışta görebilirsiniz.

g0kh4n

Açılışta:

pacman -Syu dediğimde:

rm /var/lib/pacman/db.lck girdiğimde:

if

@g0kh4n, db.lck hatası için https://wiki.archlinux.org/index.php/Mirrors bağlantısında bulunan 'List by speed' başlığı altındaki anlatılanları uygulayınız. Biraz süre alacaktır yansıların sıralanması, bekleyiniz. İşlem bitince güncelleme yaparsınız.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Eylül 2011 - 02:29:25

g0kh4n

Alıntı yapılan: if - 23 Eylül 2011 - 15:15:43
@g0kh4n, db.lck hatası için https://wiki.archlinux.org/index.php/Mirrors bağlantısında bulunan 'List by speed' başlığı altındaki anlatılanları uygulayınız. Biraz süre alacaktır yansıların sıralanması, bekleyiniz. İşlem bitince güncelleme yaparsınız.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Eylül 2011 - 02:29:25

if

@g0kh4n, istediğimiz çıktıları fotoğraf yerine kod etiketi içerisinde vermen işimizi kolaylaştırı.

/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,nodiratime 0 1 şeklinde yeniden düzenle satırı.

g0kh4n

Alıntı yapılan: if - 23 Eylül 2011 - 16:15:40
@g0kh4n, istediğimiz çıktıları fotoğraf yerine kod etiketi içerisinde vermen işimizi kolaylaştırı.

/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,nodiratime 0 1 şeklinde yeniden düzenle satırı.

Düzenlememe izin vermiyor, aslında sorun pacman'in güncellenmesi olmaktan çıktı. read-only file system hatasını her yerde alıyorum. Ama benim anlayamadığım neden salt okunur bu dosya sistemi? Bu arada vmware ile deniyorum.

if

Alıntı yapılan: g0kh4n - 23 Eylül 2011 - 16:22:43

Düzenlememe izin vermiyor, aslında sorun pacman'in güncellenmesi olmaktan çıktı. read-only file system hatasını her yerde alıyorum. Ama benim anlayamadığım neden salt okunur bu dosya sistemi? Bu arada vmware ile deniyorum.

O zaman bu başka bir sorun. sudo mount -o remount / komutunu verinde düzenleme yapabiliyor musun?

g0kh4n

Alıntı yapılan: if - 23 Eylül 2011 - 16:34:56
Alıntı yapılan: g0kh4n - 23 Eylül 2011 - 16:22:43

O zaman bu başka bir sorun. sudo mount -o remount / komutunu verinde düzenleme yapabiliyor musun?

/etc/fstab is bad şeklinde bir hata verdi.

if

@g0kh4n, Ubuntu'dan Arch'ın fstab dosyasına ulaşarak /dev/sda1 / ext4 defaults,user,noatime,nodiratime 0 1 şeklinde düzenler misin?

g0kh4n

Alıntı yapılan: if - 23 Eylül 2011 - 19:47:55
@g0kh4n, Ubuntu'dan Arch'ın fstab dosyasına ulaşarak /dev/sda1 / ext4 defaults,user,noatime,nodiratime 0 1 şeklinde düzenler misin?

Arch sanal makine üzerinde.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Eylül 2011 - 03:50:48

Sanal makine üzerinde neden sorun çıkardığını bilmiyorum fakat fiziksel harddiskime kurmayı denediğimde herhangi bir problemle karşılaşmadım. Eksiksiz bir şekilde kurulum gerçekleşti fakat size garip gelecek ama dili gördüğüm kadarıyla Türkçe, ben İngilizce kullanmak istiyordum kaldı ki Türkçe karakterlerden dolayı konsolda yazılar okunaklı olmuyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?

Edit: Arkadaşlar dili de ayarladım, gerek kalmadı.

if

Sorun Arch'tan öte sanal makinayla çekirdek sorunu olabilir. Son verdiğim komut bunu teyit etmeye yönelikti.

Yeniden kuruluma gidildiği için konuyu etiketlemeden kilitliyorum.