Nvidia Geforce4 mx 440 agpb8x ubuntu 9.10 çözünürlük problemi

Başlatan sosyalserdar, 01 Aralık 2009 - 12:17:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sosyalserdar

evet hocam ikisinide deneyeceğim zaten yeterki zeitgest hocam şu kodları eklesin yanlış birşey yapmak istemiyorum tekrardan

heartsmagic

Sen Envy'yi aç, eğer kurulu nvidia sürücüsü varsa kaldır ve yine yükleme yapmayı dene. Sana "recommended" seçeneği sunacaktır onu kur. Ardından sistemi yeniden başlat, çözünürlük sorunu yaşarsan:

sudo nvidia-settings ile ayar yapmayı dene. Sana problem çıkartırsa da @erginemr'in verdiği örneğe göre çözünürlük ekleyebilirsin yine.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sosyalserdar

işite hocam tam kaldırmalıyım öyle denemeyilim tamamen kurulan driveri sıfırlayıp denemem gerek bir şekilde tam kalkmıyor silinmiyor ondan oluyor  tam kaldırma kodları alayım yükledikten sonra olmassa bile o verilen kodları elle ekleyerek deneyeceğim  çünkü zeitgeist hocamın verdiği kod işe yarayacak gibi düşünüorum çünkü şuan işe yaradıda kurulu diriverden dolayı açılırke öyle sorun veriyor adam gibi kurlduğu vakit sorun olmayacak gibi bir his var içimde

heartsmagic

İşte ben de diyorum ki herhangi bir sürücü kurduysan Envy ile kalkar. Kaldıramıyorsa ne hata verdiğini bize söylemen lazım. Elle kaldıralım diyorsan da şu komutun çıktısını bize geç:

dpkg -l | grep nvidia

zeitgeist

@sosyalserdar,

@heartsmagic'in dediği gibi aslında kurduğun herhangi bir sürücü envy ile zaten kalkar ancak hem senin için rahat etsin diye hem de geride bir soru işareti kalmasın diye komutla sürücüleri kaldırmayı önerdim. Şimdi son durumun özeti doğru anladıysam şu: Ubuntu'yu ilk kurduğun zaman kullanılan "nv" sürücüleriyle istediğin çözünürlüğe xorga eklediğin değerlerle ulaşabiliyorsun fakat "low graphic" uyarısı alıyorsun. "nvidia" sürücüleri yüklediğinde ise sistem sağlıklı açılıyor ancak istediğin çözünürlüğe ulaşamıyorsun.

Şu an sisteminde nv sürücüleri kullanılıyor. Yapmamız gereken adım adım şunları uygulamak:

1-Envy ile sana önerilen  "96.43.13-0ubuntu6" sürücüsünü kurarak bilgisayarı yeniden başlat. Herhangi bir hata oluşursa buraya geç, oluşmaz ise,

2- sudo nvidia-settings komutuyla uygulamayı aç ve uygun sekmeden istediğin çözünürlük değerlerinin görünüp görünmediğine bak, varsa ne ala çözünürlüğü ayarlayıp "save x configuration" demen kafi ama istediğin çöznürlük değerleri yoksa

3- Daha önce konuştuğumuz biçimde xorga 1024*768 değerini ekle ve sistemi yeniden başlat. Tekrar nvidia-settings uygulamasını aç ve istediğin çözünürlüğü ayarla.

Herhangi bir aşamada sorun yaşanmadığı müddetçe, şu an göremediğim/iz bir aksilik yoksa ve adımları uygularken herhangi bir hata yapmazsan sistemin sağlıklı çalışması gerekir.

Yine de her şeyden önce nvidia sürücüleri kaldırıp sonra tekrar kurmak istiyorum diyorsan aşağıdaki komutu yürütebilirsin, sistemde yüklü nvidia sürücüler yoksa "paket zaten yok, kaldırılmadı" gibi bir şeyler diyecektir.

sudo apt-get remove --purge nvidia*
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

sosyalserdar

evet hocam harfiyen uyguladım hiçbir sorun çıkmadı kurulumda envyle kurduktan sonra ayarlanmadı çözünürlük eskisi gibi bende xorg.conf un içeriğine baktım xorg.conf un içeriği aynı duruyor ben yinede emin olmak için sizin belirttiğiniz ayarların aynısı yaptım xorgu kaydettim yeni başlattım durum yine aynı 600x480 den yukarı çıkmıyor xorg u ayarlamama rağmen nvidia settings den 1024x768 çözünürlüğü gözükmüyor

xorg un içeriğide bu şekil

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
        SubSection "Display"
         Depth   24
         Modes    "1024x768"
  EndSubSection
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
EndSection

bu durumda yapabileceğim şey nedir?

zeitgeist

Neden eklenen çözünürlüğü xorg dan göremiyor anlamadım. Daha önce Ubuntuforums da sendeki xorg dosyasında bulunan alttaki ibarenin compizin sağlıklı çalışması için gerektiğini okumuştum. Pek ümitli olmasam da xorg un yedeğini aldıktan sonra aşağıdaki ifadeyi xorg dan silip tekrar deneyebilir misin?

Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

@zeitgeist'in tavsiyesi işe yaramazsa Section "Screen" altına:

Option "UseDisplayDevice" "DFP" ekleyip dener misin?

Uluslararası forumda da bu kartla sorun yaşayanlar ve çözemeyenler olmuş. Ancak birisi xorg.conf dosyasına gerekli sürücü/çözünürlük ve monitör bilgisi girerek aştığını belirtmiş. Sen çözünürlük ekliyorsun, bir de montitör için bir şeyler deneyelim:

Alıntı YapSection "Monitor"
   Identifier "Monitor"
   HorizSync 30-97
   VertRefresh 50-160
EndSection

sosyalserdar

Hiç bir değişiklik olmadı sildim şuan silinmiş vaziyette bana öyle geliyorki bu driver ayarı xorg.conf dan almıyor da başka biryerden alıyormuş gibi geliyor belki böyle * bir şey mümkün olamaz ama şuan silmeme rağmen o satırı yeni başlattım yine aynı çözünürlükte açıldı 640x480
@heartsmagic Hocam dedğini deneyeceğim de şimdi uç birim bozuldu zeitgeist hocamın dedğini yaptıktan sonra eksi yedeği getireyim önce

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Aralık 2009 - 02:11:36

yine olmadı malesef :( monitörüde ekledim yine aynı

heartsmagic

Eğer bütün bunlar işe yaramazsa ortada bir sorun var demektir ve bizler üstesinden gelemiyoruz. Aramalarımız da netice vermiyor. Bu durumda -bence- nv sürücüsüne dön ve elle çözünürlük ekle. Sanırım bu şekilde olunca ufak bir problemin oluyor girişte, ancak sistem normal çözünürlüğünde çalışıyor.

erginemr

Ben de Disable "dri2" satırına gıcık oldum. Bu satırı devre dışı bırakarak da bir dener misiniz?
Alıntı Yap#   Disable   "dri2"

ATI'ye eski ekran kartlarına sürücü çıkarmıyor diye bayağı çamur attık, ama sanırım NVidia'nın eski ekran kartları da yeni X sunucu sürümleriyle sorun yaşıyor. NVidia'nın kendi sitesinde Xorg 1.7 sunucusuna destek veren yeni v.96.43.14 sürücüler yayınlanmış:
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

32 bit Ubuntu için:
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_96.43.14.html
64 bit Ubuntu için:
http://www.nvidia.com/object/linux_display_amd64_96.43.14.html

Aslında bu yolla sürücü kurulumu en zahmetlisi. Eskiden çekirdek güncellemeleri sonrasında her seferinde sürücüyü yeniden yüklemek gerekiyordu. Aksi takdirde masaüstü açılmıyordu. Ama yayınladıkları sürücüye en son gelen DKMS otomatik yeniden derleme sistemini entegre etmişlerse, buna artık gerek olmayabilir.

Her şeyden önce, Envy'nin kendi sisteminize kurduğu sürücüler v.96.43.14 mü yoksa v.96.43.13 mü, ona bakmak lazım:
dpkg -l | grep nvidia-glx*

Eğer sürücüler eski ise ve Google'daki gibi "kendinizi şanslı hissediyorsanız"  ;D NVidia sürücüsünü elle kurmayı deneyebilirsiniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic=6633.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=7601.0

sosyalserdar

envy de ki v.96.43.13 evet o nvidiadaki sürüm  v.96.43.14 oda dikkatimi çekti benim

erle kurulumu deneyeceğim birde bakalım ne olacak

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Aralık 2009 - 15:09:30

buda olmadı kurdum şimdide ubuntu açılırken tam şifre sorma ekranına geliyor ekran kapkara bir şekilde oluyor bu durumdan nasıl kurulabilirm hiçbir şekilde şifre sorma ekranı ve kod yazmak için ekran gelmiyor sanki açılıyorda ekran gözükmüyor kapkara halde gibi

sanırım nv ile devam edeceğim açılırken low grafik hatası verecek onada katlanacağız artık ne yapalım

sanfirat

Aynı sorunu ben de yaşadım problem ubuntu 9.10 monitörünü tanımıyor. Exper  1755 monitörümde bu problemi yaşarken başka philips in 17 inc monitörünü takıp  restart yapınca problem kendiliğinden halloldu. Ama bu çözüm değil tabii ki ben daha sonra şu linkte  anlatıldığı şekilde problemimi giderdim. http://www.linuxreaders.com/tag/increase-ubuntu-9-10-resolution/

heartsmagic

@sanfirat, güzel bir kaynakmış bu. En azından xrandr ile daha fazla neler yapılabileceğini öğrenmiş oluyoruz, teşekkürler.