[Çözüldü] 9.10 Ses Ayar Sorunu !! (Ses var ama...)

Başlatan shafck, 13 Kasım 2009 - 00:31:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

shafck

Yaklaşık 2 saat önce indirdiğim 9.10'u yeni kurdum ve ilk sorunumu yaşadım  :).

Şimdi sorunum şu şekilde : ses çıkıyor çıkmasına fakat, aşırı yüksek çıkıyor. 9.04'e kadar paneldeki simgeye sağ tıklayıp tercihlerden istediğim düzenlemeyi yapabiliyordum.Fakat 9.10 da tercihlere girdiğimde sadece "çıkış ses seviyesi" adlı barı oynatabiliyorum, çeyreği açık olsa hoparlörü yırtarcasına ses veriyor.
 Eski sürümlerde master-hoparlör-PCM(sanırım böyleydi)-kulaklık gibi seçenekler vardı. Bu sefer bir türlü bulamadım. Ben genelde tüm sesler sonda kullanıp hoparlörümden ayarlarım.Minimum seviyede bu derece yüksek ses vermesi sinir bozucu...Karmic'te üstte bahsettiğim gibi detaylı şekilde ses ayarı yapabileceğim bir menü-bölüm vs. var mıdır?

Forumda ses ile ilgili konuları ararken, bir arkadaşımızında başka bir ses problemi yüzünden 9.04'e dönüş yaptığını okudum. Bu durumu yaşamak istemiyorum, güncel şeyleri kullanmayı hep sevmişimdir   :D Yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler...

garafatma

Konsoldan,

alsamixer komutu işinize yarayacaktır.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

shafck

Alıntı yapılan: keiser_soze - 13 Kasım 2009 - 00:33:32
Konsoldan,

alsamixer komutu işinize yarayacaktır.

Direk konsol üzerinden bu arayüze ulaşılabildiğini bilmiyordum.Bir şey daha öğrenmiş olduk, çok teşekkürler.

garafatma

Hergün yeni birşey öğreniyoruz birlikte :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

shafck

Yalnız özür dileyerek bir şey daha sormak istiyorum. Ben burdam PCM düşürdüğümde, sistem sesi yine düşüyor.Yani varsayılan ayarı Master yapma şansımız var mı? Ben çekmeceden ses ayarladığımda master azalıp-çoğalsa, PCM'yi sabitlemem gerekli.Yoksa bir farkı kalmıyor ses yine çeyreğe düşüyor.

Masaüstünden sadece master'ı kontrol edebilmem gerek.Umarım anlatabilmişimdir.
-------------------------------
Düzenleme: alsamixerde sağa doğru ilerlediğimde IEC958 Default PCM adında bir seçenekte var. Buradan olabilir mi aceba, değiştirmeye çalıştım ama ne rakam girilebiliyor ne de değiştirilebilen birşey görebildim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Kasım 2009 - 16:11:19

Sorunu biraz araştırarak İngilizce bi blogda bulduğum yazıyla çözdüm. İngilizcem pek iyi değildir ama fazla anlaşılması gereken bir şey de yok.Belki aynı dertten muzdarip olanlar olur, çözümü yazayım.

Konsola
sudo gedit /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-output.conf.common

yazıp yönetici şifremizi girerek dosyaya ulaşıyoruz. Dosyada şurayı buluyoruz :
[Element PCM]
switch = mute
volume = merge

Burada "merge" yazan yeri ignore olarak değiştiriyoruz. Sonuç böyle olmalı:
[Element PCM]
switch = mute
volume = ignore

Dosyayı kaydediyoruz.
Bu işlemi yaptıktan sonra, artık ses açıp-kıstığımızda sadece master azalıp çoğalıyor ve PCM bundan etkilenmiyor.
Konsolu açıp alsamixer yazıp ses ayarlarına ulaştıktan sonra PCM ayarını isteğimize göre ayarlıyoruz.Tavsiye edileni 0db (%47)... Bilgisayarı yeniden başlattığımızda değişiklikler geçerli oluyor.

Orjinal yazı burada :Kaynak

localhost

Nasil cözüme ulastigini anlattigin icin tesekkürler. Sorunun cözüldügüne göre konuyu kapatabiliriz.
Linux LPIC1 - MCSA