Ubuntu hakkında bir kaç soru

Başlatan asukaki, 23 Mayıs 2008 - 10:05:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

asukaki

merhaba arkadaşlar uzun süredir pardus kullanıyordum. dün gece ubuntu ya geçmek istedim ki iyikide geçmişim çok güzel masaüstü dekorasyon felan hızlı ve sorunsuz. bütün donanımları tanıdı. kablosuz bağlantıda bile hiç sorun vermedi. fakat biras sorunlarım var yabancılık çekiyorum 

mozillada  flash eklentisi yüklenmesi gerekiyordu eklentileri kur dedim ama hata verdi kurmadı ve mozilla ingilizce tükçe nasıl yapabilirz onu ?

1- php5 mysql phpmyadmin apache yüklemesini yaptım ama hala daha php çalıştıramadım. daha doğrusu www klasörünün içine nasıl dosya kopyalayacağım.(pardusta dosya yöneticisi ile yapıyoduk onun gibi bir şey yok mu.) local host yazdığımda try gibi koca bi yazı yazıyor  :)

2-40 gb hdd yi 10gb ubuntu 25 gb kişisel dosyalar 5 gb yide boş bıraktıkm ne olur olmaz diye. ama ubuntuyu actığımda şaştım kaldım  25 gb bulamadım nerede olduğunu takas alanı yap demiştim kurulumda ama bulamdım. disk bölümlemeden baktım 2 tane 6gb bi tane 5 gb lik gözüküyor. kurulumdami hata yaptım :S

3-pardusta mplayer sorunsuz bütün videoları çalıştırıyordu ubuntuyada kurdum ama bir sürü hata verdi ve video açmadı ubuntunun video izleme aracında açtığımda ise ekran simsiyah oluyor ve bilgisayar kitleniyor.

4-paket programında bir kaç sey sectim yükleyemedim  sectim add mi öle bişi vardı ona tıkladım bi iki bişi yaptı sonra durdu ama paketler yüklenmedi. bende konsoldan direk yaptım daha kolay geldi

5-bir çok yer ingilizce.

6-python programlamak için her hangi bişi yüklemek gerekiyormu yani pardus ilk çıktığında bir iki pythonla ilgili bişi yüklüyoduk sonra python programı yazıp calıştra bilioduk.

sorunlarım bunlar arkadaşlar. bunları nasıl düzeltebilirim. şuanda tekrardan yükleyeceğim ubuntuyu ve bişi yapmayacağım akşam cevap gelmişse ona göre yapacağım her şeyi. şimdiden teşekkürler hepinize.

bide unutmadan  super tux bitmişti pingusu duydum onu yükledim ubuntuya ama küçük bi siyah ekran açılıyor sonra kapanıyor. niye yapıyor anlamadım.
Linux'la Her Şey Mümkün!

izzetguntalaz

2. soruna cevap vereyin.
Yanılmıyosam 25gb ı /home olarak bağladın.
Ubuntu ve diğer linux lar bunu sana bir disk gibi gösternez.
/ kök dizini altında bir klasör gibi gösterir. Senin bunu anlayamaman windows a çok alışmış olmandan geliyo. /home dizini senin 25gb lık alnını temsil ediyo.

4. Paket yöneticisinde paketin üzerine sağ tıklayıp mark with install ı seçmeli ve yukarıdan da apply gibi (şuan ubuntu da değilim) bir onay butonuna basarsan mark ettiğin tüm kurulumlar yapılacaktır.

Birde 5. sorunu cevaplandırayım. Ubuntu standart kurulumda pardus kadar türkçe değil.
Ama yanılmıyosam depolardan türkçe baketlerini çekip bunu aşabilirsin. Şahsen ben Us-En olarak kullanıyorum. Birazda ingilizcem gelişiyo.

erginemr

6. Python Ubuntu'da önyüklü olarak geliyor. Ancak gizli ise, ana menü üzerine sağ tuşla tıklayarak menü editörü, programlama bölümünden etkinleştirebilirsiniz. Python'u bu şekilde ya da konsoldan çalıştırabilirsiniz. Dilerseniz, fazladan yardımcı program geliştirme ortamı olarak IDLE veya Geany paketlerini de kurulabilirsiniz.

erginemr

3. Video sorunu, eksik kodeklerden kaynaklanıyor olabilir:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,952.0.html

asukaki

Alıntı yapılan: erginemr - 23 Mayıs 2008 - 12:31:46
3. Video sorunu, eksik kodeklerden kaynaklanıyor olabilir:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,952.0.html

Yardımlarınınz için teşekkürler yukarıda denilenleri yapmıştım ama olmadı bir daha deneyeceğim kurmayı.

paketleri yüklerken paket yükleyicisinden hata vermiyor. paketleri seçiyorum make gibi birşey yazıyor ona tıklıyorum download diyor yüklendiğini gösteriyor ama yüklenen hiç bir şey gösterilmiyor. Yeniden başlattım yine göremedim. ama konsoldan apt-get ile kurduğumda ne kurmuşsam gözüküyor menülerde. benimki baya bir İngilizce masa üstünde sağ tıkladığımda gelen menü bile ingilizce Türkçe çok az. Tekrar deneyeceğim yardımlarnız için teşekkürler hepinize.
Linux'la Her Şey Mümkün!

maxspacemax

Ubuntuda bu kadar problem yaşaman garip doğrusu. Hangi ubuntu sürümünü kurdun ?

Eren

Alıntı yapılan: maxspacemax - 23 Mayıs 2008 - 13:02:56

Aynı soruyu ben size soracaktım. Ayrıca Pardus'un kolaylığına alıştıysanız Linux Mint'i de denemenizi öneriyorum.

Ayrıca Linux Mint'in resmi olarak desteklediği 6 dil var. Bu diller sırasıyla Türkçe, İngilizce, Fransızca, Yunanca, İsveççe. Kısacası tüm araçları bu 6 dile çevriliyor. Türkçe'ye çevrilmesi gereken kısımları da bizim ekip (başta Serkan) çeviriyor.

ufuk_k

1. soruya cevap, sudo chmod 777 /var/www ile dizine yazma haklarını verin ve sudo /etc/init.d/apache2 restart
ile apacheyi yeniden başlatın. Firefox cache temizleyin ve tekrar deneyin. https://help.ubuntu.com/community/Drupal burası da işe yarar.

2. Bunun için ve diğer tüm sorular için forumu araştırın derim. Birçok başlık var. Kurulum öncesi ve sonrası ile Program yükleme belgelerini okursanız iyi bir başlangıç olur.

erginemr

Alıntı yapılan: asukaki - 23 Mayıs 2008 - 12:52:40
...
benimki bayağı bi ingilizce masa üstünde sağ tıkladığımda gelen menü bile ingilizce türkçe çok az tekrar deneyeceğim yardımlarnınz için teşekkürler hepinize
Gnome masaüstünde tam Türkçe desteği için kurulumdan sonra "Menü -> Sistem -> Yönetim -> Dil Desteği" aracından Türkçe'yi seçin.

Video problemi ekran kartı sürücüsüyle ilgili olabilir. Kurulumdan sonra sorun devam ediyorsa, önce Compiz açık ve kapalıyken deneyin, sonra ekran kartınızın markası ve modeli hakkında bilgi verin. Şu komut ekran kartınızın modelini verecektir:
lspci | grep -i vga

maxspacemax

Alıntı yapılan: Eren - 23 Mayıs 2008 - 13:09:31
Alıntı yapılan: maxspacemax - 23 Mayıs 2008 - 13:02:56

Aynı soruyu ben size soracaktım. Ayrıca Pardus'un kolaylığına alıştıysanız Linux Mint'i de denemenizi öneriyorum.

Ayrıca Linux Mint'in resmi olarak desteklediği 6 dil var. Bu diller sırasıyla Türkçe, İngilizce, Fransızca, Yunanca, İsveççe. Kısacası tüm araçları bu 6 dile çevriliyor. Türkçe'ye çevrilmesi gereken kısımları da bizim ekip (başta Serkan) çeviriyor.

Söylemek gerekirse Debian hastasıyım ama evdekiler için Ubuntu kullanıyorum. Seviyorlar ubuntuyu itiraf edeyim ben de seviyorum.

Ubuntu Hardy Heron'u problemsiz olarak kullanmaktayım. Pardus mu ? hiç denemedim. Ubuntudan memnunum  Şimdiye kadar kullandığım ve tüm ihtiyaçlarıma cevap veren sistemler ubuntu debian tinyme ( pclos türevi ama çok hızlı denemenizi şiddetle tavsiye ederim ) Mandriva ve PC-BSD

asukaki

ubuntu 8.04 ü kullanıyorum herhangi bi donanınımı tanımamazlık yapmadı öyle gösteriyor. yarın tekrar baştan kuracağım
Linux'la Her Şey Mümkün!

ufuk_k

Donanımları tanıdıysa diğer sorunlar doğru ayarlamalarla ve codec/paket yüklemeleriyle çözülebilir. Baştan kurmaya gerek yok bence.