VSFTPD ve Shoutcast Kurulumu

Başlatan solg, 04 Ekim 2009 - 14:04:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

solg

Arkadaşlar merhaba!

Dedicated Server alacağım. Windows sürümleri inanılmaz pahalı. Ubuntu Desktop işletim sistemi seçeceğim. Ftp için VSFTPD ve internet radyo yayını yapmak için bir program kuracağım. Makineme Ubuntu Desktop kurdum. Deneme maksadıyla. amma velakin, 1 haftadır daha vsftpd yi çalıştıramadım. Denemediğim kaynak kalmadı. Programı kurduysam bile kullanıcı ve klasör ayarlarını yapamadım. Forumlarda hatta youtube da gösterilen verilen komutları giriyorum ve cevabını bulamadığım hatalar alıyorum.

Ftp olayını halletsem bile daha önümde shoutcast sorunu var. Daha ne kuracağımı bile bilmiyorum. İzmir'de gidebileceğim bir kurs yada bana yardım edebilecek birini arıyorum. Forumda Pm yollayamadığım için bu başlığı açtım.. Kusuruma bakmayın yanlış yere açtıysam.

Şimdiden teşekkür ederim...

heartsmagic

Sunucular tarafına taşıyalım konuyu.
Bu gibi konularda (sunucu) ne yazık ki fazla Türkçe kaynak yok. Bu sıkıntı bizim platformumuzda da baş gösteriyor. Sanırım İngilizce'n var. Hangi kaynağı takip ettiğini, hangi adımda ne gibi bir sorun yaşadığını aktarırsan ilgili başlıklara tecrübesi olan arkadaşlar elinden gelen yardımı sağlamaya çalışacaklardır. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

solg

İngilizcem çok mükemmel olmamakla birlikte var. hangi kaynak dersen o kadar fazla baktım ki. Misal program klasörü içerisinde ki, INSTALL dosyası:

/etc/vsftpd.conf derken

başka bir forum:

/etc/vsfptd/vsftpd.conf komutunu veriyor ama ben iki komutu da yazdığımda ya no such file (yada directory) yada dont have permission hatası alıyorum.

Komut başına sudo yazarak denedim ama belirttiğim üzere garip hatalar alıyorum. Hatta sudo apt-get install vsftpd komutu ile kurduğum zaman vsftpd.conf dosyasını bile bulamıyorum ki ayarları yapayım.

Bir haftadan beri çıldırmak üzereyim. Hadi onu geçtim, şu anda linux başında olmadığım için tam komutları ve hataları yazamıyorum ama, Kullanıcı ve klasör eklemek için komut yazmış INSTALL dosyasında, ben bu komutları girdiğimde hiç birşey olmuyor. Tek başarabildiğim FTP Server: Start|Stop|Restart komutları.  :D

Aslında istediğim bu Linux'u İzmir'de bana öğretebilecek, yada server için yardımcı olabilecek birileri. Misal bana server içinde yardım edebilecek, bana hatalarımı gösterecek vs.. Bunun için ücret ödemeye bile razıyım.

heartsmagic

Bu konuda uzman zaten az, bir de kendi bölgende bulman daha da zorlaşır. Kaldı ki emin ol en iyi öğrenme yolu bu işlerle uğraşıp, sıkıntı çekmektir. Aynen şu an senin yaptığın gibi.

Bak hataları yavaş yavaş yazdığında ortaya ufak tefek şeyler çıkıyor.

Ben bu işlerden fazlaca anlamam ancak sen böyle yazdıkça fikir üreten çıkacaktır. Linux'un başına geçince istersen temiz olarak sıfırdan başla her şeye.

Yetki meselelerini sudo ile aşarız. İlgili dosyayı bulamıyorsan emin ol onu da buluruz. Çalıştırdığın komutların hata çıktılarını aktarırsan onlara da bakarız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

solg

Çok teşekkür ederim size İnanın beni rahatlattınız. Benim izmir den kastım kurstu bu arada. Yardım isterken misal mesajlaşma programları vs. ile yardım talep ediyorum. Hatta serverda bana teknik destek yardımı edebilecek. Umarım bu daha açıklayıcı olmuştur. Şimdi diğer makinayı açıp, kurduğum programı kaldırıp tekrar kuracağım ve karşılaştığım hataları yazarım..

heartsmagic

Kurs İstanbul gibi yerlerde bile çok azdı yanlış hatırlamıyorsam, biraz da masraflı oluyordu açıkçası. Ancak sana ücret karşılığı destek verebilecek birileri olursa sanırım bu başlıkta dile getirecek veya seninle iletişime geçecektir.

Eğer bu işten para kazanmak istiyorsan veya planların ciddiyse elbette kurs aramaya devam etmelisin. Ancak kişisel tavsiyem bu kursları İstanbul gibi bir şehirde araman. Haftanın belli günlerinde gelip gider, en azından bu konuda uzmanlık kazanırsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

solg

#6
http://www.cyberciti.biz/faq/ubuntu-vsftpd-ftp-service-server/

Ve kaydet ve çık yapmam gerek. Bunu nasıl yapıyorum.

Kaydet'e bastığımda:
Alıntı YapDosyayı kaydetmek için gerekli izniniz yok. Konumu doğru yazdığınızdna emin olup tekrar deneyin.
mesajı alıyorum..


Planlarında ciddiyim. Biraz masraflı olacak ama umarım masraflarımı karşılayabilirim. Aslında kafam iyi çalışır, bilgisayar başında kötü değilim ama insan hiç bilmediği bir ortamda bulununca afallamaması mümkün değil. Hiç bilmediğim bir sistem. Umarım yardım olabilecek birisi çıkar da şu beladan kurtulurum. :D

Ayrıca İstanbul olayı zor hafta içi çalışıyorum. Tek şansım İzmir veya diğer insanlar..

heartsmagic

Öncelikle pardon İzmir yerine İzmit okumuşum :) İzmir'de eğitim veren yerler olabilir elbette.

Soruna gelince, eğer sudo kullanıyorsan kayıt edebiliyor olman lazım. Şu şekilde dene:

sudo gedit /etc/vsftpd.conf
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

garafatma

Sunucu işine gireceksen küçük bir bilgi vereyim. Genelde programların .conf dosyaları etc altında veya etc altında kendi isimli dizinlerin altındadır. Ben yardımcı olmaya çalışayım diyecektim başlığı yeni gördüm, @heartsmagic zaten gerekli önerileri vermiş. Unutma /etc gibi sistem dizinlerinde işlem yaparken yetkili kullanıcı kipinde olman gerekir. Bunu bildiğin gibi komutun başına "sudo" ekleyerek yapman gerekiyor. Ben gerekli kursu aldım, ama inan denemeden, yüklemeden, uğarşmadan öğrenemiyorsun.

Bu yüzden kursa gideceksen bir kere daha düşün. Çünkü çoğu kurs teorik anlatır, pratik yaparız derlerse de inanma, ayak üstü anlatımlar oluyor genelde. En iyisi uğraşıp konu hakkında canının sıkılması.

Nerelerde ne gibi hatalar aldığını yazarsan çok daha rahat yardımcı olabilir.

Kolay Gelsin.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Ertan ERBEK

 Merhabalar, Aslında Linux sistemlerinde Sunucu kurulumu oldukca kolaydır :) .conf dosyalrının içinde her satıra karşılık satırın ne yaptığını anlatan, anlatımlar bulabilirsin. Ama temel anlamda ilk öğrenilmesi gereken klasör yapısı olabilir ki bu ne yazık ki dağıtımlarda ilk değişiklik yapılan sistem oluyor.

Debian temelli dağıtımlarda /etc dizini yüklü programlara istinaden tutulan ayar dosyalarının bulunduğu kısımdır ve herşeyin ayarları burada yapılır. Dosyalar sisteme entegre ise ilgili dizin ayrı bir program ise kendi dizini içinde bulunur bazı programların dosyalar tek olduğu için direk olarak /etc dizini altınada atılabilir bazı programların ayar dosyaları kendi klasöründe olduğu gibi /etc/default dizini altınada sistemle olan ilgisine ait ayar dosyalarıda atılabilir.

Sunucu sistemlerinde /etc/init.d dizini dolcuka büyük önem taşımaktadır. Bu dizin içeriğinde başlangıçta başlayan ve süreklilik arz eden programların başlangıç scripleri bulunurki conf dosyasında yaptığın bir değişikliğin sonucunu görmek için ayar sonrası ile olarak bu dizinde ilgili scribi yeniden başlatmalısın.

Bir ftp sunucu kurmak için bazı temel kavramları öğrenmelisin bu temel kavramlar /home dizini nedir ? chown ve chmod nedir ne iş görür, dosya ve dizin hakları nedir ne için kullanılır sorularının kesin cevaplerını bimelisin.

Elbet bir gün bende Linux cuyum diyeceğim.

Başkalarının bilmediği bilgi, bilgi değildir. Bilgini paylaşmak için SUDO ya katkılarını bekliyoruz.

solg

Dosya sistemini iyi kötü öğrendim diyebilirim. Ayrıca conf dosyalarınında ne işe yaradığını ayar yapmayı vs. kavradım sayılır. :) Ftp dizinleri ve dizin haklarını da ftp kullanmışlığım olduğu için biliyorum. Ama tabii ki linux üzerinde farklı :D FTP sunucumu yükledim ve çalıştırmayı başardım. Ama ulaşım sağlanmıyor. Conf dosyasındaki ayarları kontrol edeceğim hatta bir text hazırladım neler yaptığım ve karşılaştığım hatalar ile ilgili. Şimdi yapmam gereken sunuxumu ulaşılır hale getirmek ve yeni kullanıcılar atamak,ayrıca yeni dizin ve dizin hakları eklemek.

2 ün booyunca vsftpd kurulumu yaptığımı düşününce bunlar hayal şimdilik ama keiser_soze ve heartsmagic'in belirttiği üzere boza-yapa öğreneceğim. İnsallah tamamiyle bu VSFTPD konusunda muktedir olduğumda, Burada benden sonraki arkadaşlar için bir Anlatım yapmayı kafaya koydum. En azından kurulum :P

Kaldı geriye Shoutcast olayı birde yayınları hangi programla yapabileceğimi ve program hakkında eğitsel bulabilsem Tadından yenmez. :D

Şuan da Ubuntu başında olmadığım ve vakit problemim olduğundan sadece araştırma yapıyorum. İnsallah 1-2 güne denemeler devam edecek.

Bu arada Wine diye bir programa denk geldim. Bu programla; VSFTPD ve diğer programları windowstaki gibi kurabilir miyim? anladığım kadarıyla kurulum yapmaya yarıyor.Yani açıkçası işleri kolaylaştırabilir mi Wine???

heartsmagic

Linux sunucular üzerinde çalışacaksan Wine uygulamasına hiç bulaşma. Kendisi bir çeşit emülatördür benzeri programdır ve Windows programlarını çalıştırabilir. Hepsini çalıştıramaz, çalıştırdıklarından bazılarında da sorunlar olabilir. Fakat sunucu üzerine aklından bile geçirme bence :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

solg

hmm anladım ben de işin kolayını buldum diye sevinmiştim  :P