[Çözüldü] Veri Kaybetmeden Disk Bölümleme?

Başlatan cdjemba, 18 Nisan 2008 - 17:05:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cdjemba

Merhaba arkadaşlar.
Ben linux konusunda son derece acemi ve bilgisayarında hem ubuntu hem de winxp'nin çalışmasını istiyen bir kullanıcıyım. Bunun için de harddiskimi bölümlemem gerekiyor doğal olarak. Sorum şu ki; acaba şu anda yüklü olan winxp'yi formatlamadan ve yedeklemeye de gerek duymadan, en önemlisi de veri kaybetmeden d'nin boş boş duran kısmından ubuntu'ya yetecek kadar (minimum 10GB civarında deniyor yanlış anlamadıysam) bir alanı ayırabilir miyim? Eğer mümkünse nasıl? Yoksa formatlama ve/veya yedekleme kaçınılmaz mı?
Teşekkür ediyorum şimdiden,sağolun...

sedefsiz_masrapa

benim bildiğim böyle birşey mümkün değil. yani senin sisteminde windows kurulu olan yerde 10 gb boş yer var ve sen oraya ubuntu kuarcaksın -disk bölümleyerek- ve veri kaybetmiyeceksin.. görmedim duymadım, bilen varsa söylesin.
yanlız şöyle birşey var. artık windowsa program kurar gibi ubuntu kurmak mümkün. bunun nasıl yapıldığını ubuntu nun patronu http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1570&tag=nl.e622 burada anlatıyor. gerçi ingilizce ama resimli falan güzel birşey hazırlamış. bence çok hoş bir yenilik. bunu deneyebilirsin..

JWSerra

Şimdi tam olarak isimleri anımsayamasam da. Geliba "Partition Magic" istediğin işlemi yapıyor. Doğru hatırlıyorsam Ubuntu kurulumu sırasında disk bölümleme kısmında ileri/advanced seçeneğine girersen orda da mevcut.

Yine de, bu işlemi yapmadan önce Windows yedeğini almanı tavsiye ederim...

Selamlar,

John

utferd

Her ne kadar denemesem de Hiren's Boot CD bu isteğinizi gerçekleştirecektir. Sitesinden .iso dosyasını bir cd ye yazıp bilgisayarınızı cd ile başlatmanız yeterlidir.
Kolay gelsin.

@sedefsiz_masrapa
verdiginiz linkteki yazan kisi ubuntu'nun patronu değil zannımca , öyle mi yoksa? İkincisi de o yazı Ubuntu'nun ubuntu Hardy Heron la gelecek bir özellik. Bu arkadasımız 1 hafta sabredebilir mi bakalım? :)
utferd.wordpress

fortran

Alıntı yapılan: cdjemba - 18 Nisan 2008 - 17:05:23
Merhaba arkadaşlar.
Ben linux konusunda son derece acemi ve bilgisayarında hem ubuntu hem de winxp'nin çalışmasını istiyen bir kullanıcıyım. Bunun için de harddiskimi bölümlemem gerekiyor doğal olarak. Sorum şu ki; acaba şu anda yüklü olan winxp'yi formatlamadan ve yedeklemeye de gerek duymadan, en önemlisi de veri kaybetmeden d'nin boş boş duran kısmından ubuntu'ya yetecek kadar (minimum 10GB civarında deniyor yanlış anlamadıysam) bir alanı ayırabilir miyim? Eğer mümkünse nasıl? Yoksa formatlama ve/veya yedekleme kaçınılmaz mı?
cdjemba, anladığım kadarıyla sabit diskin C ve D olarak iki dizine ayrılmış durumda. D dizinin boşsa sorun yok, üzerinde veriler varsa önce o verileri yedeklemeni öneririm. Sonra Partitition Magic gibi bir yazılım ile D üzerine sağ tıklayıp yeni bölüm yarat seçeneğini kullanarak belirleyeceğin boyutta yeni bir alan oluşturabilirsin. Üstelik bu alanı Ext3 formatında yapman da mümkündür. Sonra da bu bölüme Ubuntu kurabilirsin. Selamlar.
Özgür yazılım dergisi: eniXma

cdjemba

İlginize ve yardımlarınıza teşekkürler arkadaşlar.

Alıntı yapılan: sedefsiz_masrapa - 18 Nisan 2008 - 17:50:38
benim bildiğim böyle birşey mümkün değil. yani senin sisteminde windows kurulu olan yerde 10 gb boş yer var ve sen oraya ubuntu kuarcaksın -disk bölümleyerek- ve veri kaybetmiyeceksin.. görmedim duymadım, bilen varsa söylesin.
yanlız şöyle birşey var. artık windowsa program kurar gibi ubuntu kurmak mümkün. bunun nasıl yapıldığını ubuntu nun patronu http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1570&tag=nl.e622 burada anlatıyor. gerçi ingilizce ama resimli falan güzel birşey hazırlamış. bence çok hoş bir yenilik. bunu deneyebilirsin..

benim yapmak istediğim şöyle bir şey: windows C'de kurulu, ona hiç karışmak istemiyorum .D'de ise film, müzik foto vs. var. bu D diskde ayrıca 30 GB kadar da boşluk var. Bu 30 GB boşluktan [mevcut veriyi kaybetmeden] ubuntu'ya yer açıp oraya ubuntu kurmak istiyorum. D'de zaten mevcut veriyi de -keybetmeksizin- hem winxp hem de ubuntu ile ortak kullanmak istiyorum, daha doğrusu hayal ediyorum. Tabi olmazsa format yedekleme vs. ile uğraşacam mecburen ama mümkün müdür diye soruyorum.

diğer arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. önerilerinizle ilgilenip sonucu (umarım olumlu sonucu) bildiririm.
sevgiler&saygılar

fortran

Alıntı yapılan: cdjemba - 18 Nisan 2008 - 18:25:04
benim yapmak istediğim şöyle bir şey: windows C'de kurulu, ona hiç karışmak istemiyorum .D'de ise film, müzik foto vs. var. bu D diskde ayrıca 30 GB kadar da boşluk var. Bu 30 GB boşluktan [mevcut veriyi kaybetmeden] ubuntu'ya yer açıp oraya ubuntu kurmak istiyorum. D'de zaten mevcut veriyi de -keybetmeksizin- hem winxp hem de ubuntu ile ortak kullanmak istiyorum, daha doğrusu hayal ediyorum. Tabi olmazsa format yedekleme vs. ile uğraşacam mecburen ama mümkün müdür diye soruyorum.

diğer arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. önerilerinizle ilgilenip sonucu (umarım olumlu sonucu) bildiririm.
sevgiler&saygılar
cdjemba, D sürücüsünü birleştir.(Sanırım Windows sözlüğünde böyle deniyordu  ;) ) Sonra dediğim gibi Partition Magic programını kur, aç. D sürücüsüne sağ tıklayıp yeni bölüm yarat (yanlış hatırlamıyorsam seçenek bu idi) seçeneğini tercih edip boyutunu belirle. Bu biçimde verilerine zarar vermeden ilgili bölümü oluşturacaktır. Her şeye karşın verilerini yedeklemiş olman tercih edilir tabii. Kolay gelsin.
Özgür yazılım dergisi: eniXma

heartsmagic

Ufak tefek düzeltmeler yapayım yoksa veri kaybı olabilir.
Öncelikle yapılmak istenen şey mümkün. Teoride D bölümünde veri olsa bile boşluk var. Partition Magic programı ile D üzerinde yeni bölüm yaratmadan öncelikle boyutu değiştirmen lazım. Sanırım 'resize' olayı. Bu şekilde D'den geriye bir miktar biçimlenmemiş alan kalacaktır. Bu alanın ne kadar olacağı senin yeniden boyutlandırmana bağlı. Daha sonra istersen burayı ext3 ve swap alan olarak kendin biçimlendir, istersen bunu kurulumda Ubuntuya bırak.

Fakat!
Bu işlemi yapmadan önce hayati değerdeki yedeklerini al ve mümkünse 'defragmentation' ıstırabına katlan. Zira PM'nin son derece vahim neticeler verdiğini gördüm.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sedefsiz_masrapa

Alıntı Yap
@sedefsiz_masrapa
verdiginiz linkteki yazan kisi ubuntu'nun patronu değil zannımca , öyle mi yoksa?
adam ubuntu dağıtımının kurucusuymuş. gerçi önemli deil ama... ama adamın bu hamlesi linux açısından gerçekten güzel olmuş kanımca.

sedefsiz_masrapa

Alıntı Yapİkincisi de o yazı Ubuntu'nun ubuntu Hardy Heron la gelecek bir özellik. Bu arkadasımız 1 hafta sabredebilir mi bakalım? Gülümseme
valla postun başlığı "Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" beta - making life easier for Windows users" iken bu arkadaşımız bu yöntemle 1 hafta beklemeden, ubuntuyu, bilgisayarına format atmadan kullanmaya başlayabilir diye düşünüyorum, ama yanılıyor da olabilirim..

heartsmagic

En güzeli en doğalıdır. Ancak tereddüt içindekiler için bir seçenek olabilir.

Ayrıca yazarın Ubuntu ile alakası olduğunu düşünmüyorum.

munirekinci

Yazının benzeri Mark Shuttleworh'ün sitesinde de var: http://www.markshuttleworth.com/archives/143 Yazılar aynı değil, sadece aynı konulardan bahsetmişler, birde koydukları ekran görüntüleri aynı.

utferd

utferd.wordpress

ufuk_k

Ben mi yanlış anladım, yoksa farklı bir şeyden mi bahsediyoruz bilemeyeceğim ama, şu ana kadar tek partisyonlu Windows xp kurulu bir çok bilgisayara hiç Partition magic falan kullanmadan gparted programının "shrink" özelliği ile Linux kurdum ve hiç veri kaybım olmadı. Önce disk boyutunu küçültüyor, sonra yaratılan yeni boşluktan bir ext3 partisyonu çıkarıyor. Hem de o partisyona format atmadan. Ve bütün bunları yapan da kurulumda da kullandığımız gparted programı. Yanlış bilgilendirmiş olmayayım yine de, herkes verisini yedeklesin :D

potasyumsiyanur

doğru söylemektsin
ben denememiş olmama rağmen gparted in çalışma mantığını çok güzel açıklamışsın
gparted, partition magic ve türevi yazılımlara, ücretsiz alternatif bir programdır
deniz yanmaz dersin ama...
yanarsada kimse söndüremez.

heartsmagic

Ayrıca Partition Magic'in birden çok defa disklerin bölümleme tablosunu bozduğuna şahidim. Sebebi hakkında bir fikrim var tabi, ancak bende kalsın :)

Not: Bozulan bölüm tablosu benim değil peşinen belirtirim :)

matafleur

Alıntı yapılan: utferd - 18 Nisan 2008 - 18:09:36
Her ne kadar denemesem de Hiren's Boot CD bu isteğinizi gerçekleştirecektir. Sitesinden .iso dosyasını bir cd ye yazıp bilgisayarınızı cd ile başlatmanız yeterlidir.
Kolay gelsin.

Hiren's Boot Cd.İsviçre çakısı  (:

cdjemba

Alıntı yapılan: ufuk_k - 21 Nisan 2008 - 03:14:18
Ben mi yanlış anladım, yoksa farklı bir şeyden mi bahsediyoruz bilemeyeceğim ama, şu ana kadar tek partisyonlu Windows xp kurulu bir çok bilgisayara hiç Partition magic falan kullanmadan gparted programının "shrink" özelliği ile Linux kurdum ve hiç veri kaybım olmadı. Önce disk boyutunu küçültüyor, sonra yaratılan yeni boşluktan bir ext3 partisyonu çıkarıyor. Hem de o partisyona format atmadan. Ve bütün bunları yapan da kurulumda da kullandığımız gparted programı. Yanlış bilgilendirmiş olmayayım yine de, herkes verisini yedeklesin :D

Merhaba arkadaşım. biraz geç oldu ama kusura bakma:)

teşekkür ederim ilgin için. ubuntu 8.04'ü kurmaya karar verdiğim için daha birşey yapmadım ama cevabın ilgimi çekti. yani live cd'deki gparted ile önce d diskini veri kaybetmeden resize etmek, artan bölüme de ubuntu'yu kurmak mümkündür mü diyorsun? yanlış mı anladım yoksa?

teşekkürler yeniden...

ufuk_k

Ben bir kaç kez yaptım, hiç veri kaybetmedim ve sorun yaşamadım. Yani böyle bir özellik var o programda, benim yapıtğım bir şey değil aslında. Ama yine de olur da kazayla bir şey olursa diye hazırlıklı ol dedim, program sorun çıkarmaya elverişli olduğu için değil de, hiç bir şey garanti olmadığı için diyorum.

cdjemba

Alıntı yapılan: cdjemba - 18 Nisan 2008 - 17:05:23
Merhaba arkadaşlar.

Çok teşekkürler arkadaşlar.

Hiç veri kaybetmeden, yedeklemeyle falan da uğraşmadan Ubuntu'yu kurdum sisteme. Mevcut sisteme zarar vermeden önce d diskini resize ettim. artan bölüme de Ubuntu kurdum. Üstelik bunları yapabilmek için Ubuntu cd'sinden başka hiç birşeye de gerek duymadım. Şimdi yeni sorular ve sorunlarla yardımlarınızı isteyeceğim. Özellikle ufuk_k'ya teşekkürler...

Saygılar&Sevgiler...

heartsmagic