ubuntuda windows ile ilgili grub sorunu

Başlatan TumGeceRock, 29 Haziran 2009 - 02:55:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TumGeceRock

Selamlar arkadaşlar. Pardustan sonra yeni ubuntuya geçtim. Ancak ubuntuya geçtiğimden beri grubla ilgili bir sorun yaşıyorum. Bilgisayarımda hem windows hemde ubuntu yüklü. Bazı programları kullanmam gerektiği için windowsu da kullanmak zorundayım. Bilgisayarımda windows ve pardus yüklü iken pardusun yerine ubuntuyu yükledim. Ancak ubuntuyu yüklediğimden beri grubta windowsu seçtiğimde windows açılmıyor. ntldr eksik hatası alıyorum. Bunun için windows cd' sini takıp onarma kısmından fixmbr komutu ile düzeltiyorum fakat bu seferde haliyle ubuntunun grubu siliniyor ve doğrudan windowsa geçiyor. Windowsla işim bitince ubuntunun grubunu yeniden yüklüyorum. Tabi windows yine gidiyor. Daha sık ubuntuyu kullandığım için windowsa her geçmem gerektiğinde cd' lerle uğraşıyorum kısacası. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.

heartsmagic

Şöylece iki başlığımız var:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,2606.0.html
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,7212.0.html

Ancak bundan önce BIOS üzerinden disk tipini LBA'ya getirmek denenebilir. Eskilerden bir durum bu fakat bir ihtimal karşımıza çıkmış olabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

TumGeceRock

Heartsmagic, cevabınız için teşekkür ederim. Uzun süredir üzerinde uğraşmama rağmen hiçbir sonuç alamadım. Yani yine aynı. Bu geçen süre zarfında bilgisayarımı toptan formatladım. Windows' u kurdum ardından ubuntuyu ama hiçbir şey değişmedi. Hatta ubuntuyu ilk kurduğumda grub yoktu doğrudan windows açılıyordu. Ben kendim grubu elle kurarak açabildim ubuntuyu. Ancak yine aynı sorunum devam ediyor. Aşağıda hard disk bilgilerimi vereceğim. Umarım başka bir çözüm yolu vardır. Şimdiden teşekkür ederim.

DEVİCE                  MOUNT POİNT

/dev/sdc5                /
/dev/sdb1               /media/disk
/dev/sdc1               /media/disk-1
/dev/sda1               /media/disk-2

Burada sdc5 olan ubuntunun olduğu hard disk. windows ise sdc1' de kurulu. Umarım bir çözüme ulaşır bu durum.

heartsmagic

Kurulu olduğu bölümle alakalı değildir sanırım bu problem.
Sen BIOS üzerinden söylediğim şeyi yapmayı denedin mi?

TumGeceRock

Evet onu yapmaya çalıştım ancak bios' ta LBA ile ilgili bir ayar göremedim. Genelde neyin altında olur acaba o ayar?

heartsmagic

Diskinle ilgili bölümün altında. Gerçi bu BIOS'a göre değişiklik arz edebilir.

localhost

Bilgisayarda 3 tane Diskmi var? sda, sdb, sdc olarak adlandirilmis! Ubuntu dan verdiginiz fdisk ciktisini tam olarak vermeniz mümkünmü. Eger tek disk varsa, bu ciktiya göre ben biryerlerde hata var derim.
Linux LPIC1 - MCSA

TumGeceRock

Bilgisayarımda toplamda fiziki olarak 3 tane disk var. Bir tanesi ikiye ayrılmış durumda. İkiye ayırdığım diskin bir kısmını windows diğer kısmını linux için kullanıyorum. Diğerleri depo diskleri. fdisk çıktımı aşağıda veriyorum. Birde lba kısmını bios' ta her yere bakmama rağmen bulamadım. Tekrar teşekkürler.

Usage: fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] device
E.g.: fdisk /dev/hda  (for the first IDE disk)
  or: fdisk /dev/sdc  (for the third SCSI disk)
  or: fdisk /dev/eda  (for the first PS/2 ESDI drive)
  or: fdisk /dev/rd/c0d0  or: fdisk /dev/ida/c0d0  (for RAID devices)

heartsmagic

İlla LBA diye bir yer olmayabilir. Disklerin olduğu bölümde AHCI , IDE gibi ayarların bulunduğu bir yer de olabilir. Gerçi ntldr eksik hatası LBA ile ilgiliydi diye hatırlıyorum.

Neyse, bunu geçelim o zaman. Bir ihtimal şu işe yarayabilir:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=5679.0

TumGeceRock

Verdiğiniz adresteki yöntemi şu şekilde denedim. Bilmiyorum doğru mu denedim.

menu.ıst dosyam önce şu şekildeydi

title      Microsoft Windows XP Professional
rootnoverify   (hd2,0)
savedefault
makeactive
map      (hd0) (hd2)
map      (hd2) (hd0)
chainloader   +1

ardından bu adresteki söylenen üzerine şu hale getirdim

title      Microsoft Windows XP Professional
rootnoverify   (hd2,0)
savedefault
makeactive
map      (hd0) (hd2)
map      (hd2) (hd0)
chainloader   (hd2,0)+1

fakat buna rağmen olmadı. Yanlış yaptıysamda nasıl yapacağımı anlatabilirseniz sevinirim. teşekkürler.

heartsmagic

Eğer Windows ikinci diskin ilk bölümündeyse ve ilk disk birincil olarak görünüyorsa BIOS üzerinde doğru gibi geldi bana.
rootnoverify/savedefault kısmını da silip denedin mi?

TumGeceRock

Dediğiniz gibi yaptım. O kısmı sildim. Bu seferde windowsu açmaya çalıştığımda error 12 hatası verdi. açılış diski doğrulanamadı dedi. bios' ta ilk açılış cd üzerinde ondan sonra işletim sistemlerinin olduğu hard diskte. Acaba onu cd yerine doğrudan hard disk yapsam düzelme şansı olur mu?

heartsmagic

O sırlama değiştirmez meseleyi. CD bulamazsa zaten diske geçer. Şu durumda benim kafam iyice karıştı ne yazık ki. Belirli bir tavsiye veremiyorum.

TumGeceRock

Sanırım benim sorunum çözülemeyecek. Tek çözüm başka bir linux dağıtımı yüklemek herhalde. Peki bu durumda ubuntu şu vakte kadar denediğim ve kullandığım dağıtımlar arasında bana en kararlı ve hızlı çalışan dağıtım olarak geldi. Daha önce pardus ve fedorayı denemiştim. Bana ubuntu gibi kararlı ve hızlı çalışan bir dağıtım önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

heartsmagic

Diğer dağıtımlarla sorunun çözülür mü bilemiyorum. Ancak son günlerde bir iki başlıkta farklı dağıtımlar konuşuldu. Dağıtım tavsiyeleri diye bakınırsan oldukça faydalı bilgilere ulaşırsın. Debian, Mandriva olabilir aynı kıvamda.

TumGeceRock

Dağıtım değişme düşüncemin sebebi pardus ve fedorada böyle bir sorun yaşamadım. Sadece ubuntuyu yükleyince oluyor. Dediğiniz gibi yapacağım. Tekrardan teşekkür ederim.