[Çözüldü] C programlarını kullanmakla ilgili

Başlatan bekir, 27 Temmuz 2009 - 17:07:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bekir

terminalde output u isim olan bir program yazdım ekrana yazdığım isim geliyor
peki basit anlamda bir toplama işlemi programı yazacak olsam, dilediğim zaman bunu nasıl kullanırım?
sistemin dayattıkları çöpe...
yeni ülke, yeni işletim sistemi.

utdmr

Tam olarak anlayamadım ne demek istediğinizi, programı sadece o klasörde değil de, her yerde komutla mı kullanmak istiyorsunuz, yoksa toplama işlemini nasıl yaptıracağınızı mı?
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

bekir

programın nasıl yazılacağını sormadım! http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,4949.0.html sayfasındaki yanıt 7 yi uyguladığında terminalde ne yazarsan o çıkıyor tamam sorun yok
peki ben işe yarar bir program yazarsam basit olsun diye toplama dedim yada çarpma farketmez bunu istediğim zaman nasıl kullanabilirim?

utdmr

Alıntı yapılan: bekir - 27 Temmuz 2009 - 21:10:42
programın nasıl yazılacağını sormadım! http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,4949.0.html sayfasındaki yanıt 7 yi uyguladığında terminalde ne yazarsan o çıkıyor tamam sorun yok
peki ben işe yarar bir program yazarsam basit olsun diye toplama dedim yada çarpma farketmez bunu istediğim zaman nasıl kullanabilirim?

Programının çalıştırılabilir halini doğrudan veya sembolik link oluşturarak /usr/bin altına atarsan, her yerden programın adıyla bir komut olarak kullanabilirsin.
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

bekir

anlamadım ama sorun bende, ben şimdi bir toplama programı yazıp sana gösteririm uygulamalı yaparız hem ne dediğimi daha iyi anlarsın

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Temmuz 2009 - 22:10:11

bekir@bekir-laptop:~$ gedit deneme.c
bekir@bekir-laptop:~$ gcc -o deneme deneme.c
bekir@bekir-laptop:~$ ./deneme
enter two number2 3
5bekir@bekir-laptop:~$

şimdi bu programı masaüstüne koyup çift tıklayıp dilediğimde açmak istiyorum ne yapmalıyım

yvz

Ubuntu'da kısayol oluştururken programı konsoldan çalıştır gibi bir seçenek olduğuna eminim(kısayol dediğim Uygulamalar kısmına program ekleme işi bu arada). Kısayola programı çalıştıran konsol komutunu verirseniz, size konsoldan açıp çalıştıracaktır. Şu an Ubuntu üzerinde olmadığımdan tam tarif yapamıyorum deneyebilen arkadaşlar yardımcı olabilir.

esrama

Alıntı yapılan: yvz - 28 Temmuz 2009 - 00:03:39
Ubuntu'da kısayol oluştururken programı konsoldan çalıştır gibi bir seçenek olduğuna eminim(kısayol dediğim Uygulamalar kısmına program ekleme işi bu arada). Kısayola programı çalıştıran konsol komutunu verirseniz, size konsoldan açıp çalıştıracaktır. Şu an Ubuntu üzerinde olmadığımdan tam tarif yapamıyorum deneyebilen arkadaşlar yardımcı olabilir.
Script dosyaları gibi mi? Bildiğim kadarıyla script dosyaları çalışırıldığında içriği komutları sırasıyla uyguluyor ( ubucleaner gibi). C derleme komutlarını içerecek bir script dosyası hazırlanırsa olacak sanırım. Bu script dosyası her çalıştırğında program otomatik çalışacaktır.

bekir

script dosyası nasıl oluşturulur bilinmiyor galiba :'(

yvz

Alıntı yapılan: esrama - 28 Temmuz 2009 - 08:56:29
Alıntı yapılan: yvz - 28 Temmuz 2009 - 00:03:39
Script dosyaları gibi mi? Bildiğim kadarıyla script dosyaları çalışırıldığında içriği komutları sırasıyla uyguluyor ( ubucleaner gibi). C derleme komutlarını içerecek bir script dosyası hazırlanırsa olacak sanırım. Bu script dosyası her çalıştırğında program otomatik çalışacaktır.

Ben scriptle uğraşmasın diye demiştim ama aynen o şekilde de halledebilir.

@bekir ben hiç Ubuntu üzerinde o tür script kullanmadım genelde uçbirim üzerinden çalışan sh uzantılı scriptler kullanıyorum. Kde için yardımcı olabilirim gerekirse ama Ubuntu için Google'de biraz aranırsan faydalı şeyler bulursun eminim.

Ayrıca c üzerinden uçbirime erişmek için system("") fonksiyonunu kullanabilirsin.

utdmr

Şu şekilde kullanılabilir. Toplama yapacağınız dosyanın "/home/bekir/topla" dosyası olduğunu düşünelim. Eğer siz bu dosyayı terminalden "/home/bekir/./topla" yoluyla açabiliyorsanız, istediğiniz yerde, örneğin "topla.sh" adında bir metin belgesi açıp içine "/home/bekir/./topla" kodunu yazarsanız topla.sh'ı çalıştırdığınızda programınız çalışacaktır. Eğer programın bir terminal penceresinde çalışmasını istiyorsanız "gnome-terminal -e /home/bekir/./topla" şeklinde kodu kullanabilirsiniz.
--

emin_as

Masaüstünde kısayol oluşturmak için şunları yapabilirsin:
* Masa üstünde sağ düğmeyi tıklayıp, açılan menuden başlatıcı oluşturu seçebilirsin.
Tür: için uygulama, uçbirim içinde uygulama veya konum verebilirsin.
Ad: Bu masaüstündeki kısayolun adı olacak.
Komut: Program dosyasını gözat ile seçmeli veya elinle program dosyasının yolunu ve adını yazmalısın /home/adim/deneme/toplama   gibi
Açıklama: Bilgi için yazacagın açıklama.

Programı dogrudan çalıştırmak için alt-f2 ye basabilirsin. Açılan pencereye dosyanın yerini yazman yeterli olur.

Scriptlerle de yapabilirsin, ama scriptler yeni başlayanlara karışık geldiği için yukarıdaki yöntemler daha kolaydır.

bekir

topla.sh yi çalıştır ne demek, bu metin belgesi değil mi?

utdmr

Alıntı yapılan: bekir - 28 Temmuz 2009 - 13:07:56
topla.sh yi çalıştır ne demek, bu metin belgesi değil mi?
O aslında çok küçük bir betik. Topla.sh'ın üzerine tıkladığında, Gnome sana bunu çalıştırayım mı, yoksa göstereyim mi diye soracak.
--

bekir

evet demekki bir denemek gerekiyormuş:)
sağol