Intel Corporation 82845G/GL sorun...

Başlatan izmirlee, 27 Temmuz 2011 - 13:38:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

izmirlee

Öncelikle  yeni ubuntu kullanıcısıyım   kuralı ve kullanmaya başlayalı topu topu 3 gün oldu işyerimizdeki  p4 makinamızı internetten fiyat bakmak ve msn den sipariş almak için kullanıyoruz fakat işgüzar  arkadaşlar sayesinde  virüslerin  kurbanı olup her 1-2 ayda bir format atmaktan canımız çıktı, bir arkadaşım bu ubuntu işletim sisteminin daha güvenli ve daha stabil çalıştığını denemem gerektiğini  tavsiye etti ve bende windowsun yanına kurdum.
Kurdugumda  çözünürlügün  800 x600  da sabit ekran seçeneklerinde
bilinmeyen yazmakta olup başka hicbir seçenek cıkmıyordu forumunuzda braz araştırma yapıp driverların  nasıl kuruldugunu ögrendim kurdum,yine çözünürlük aynıydı biraz daha araştırma yaptıgımda xorg.conf  dosyasıyla  oynayıp çözünürlüğü  ayarlayabileceğimi  öğrendim ama içini açtıgımda boş dosyaydı  , onboard ekran kartımın  xorg.con dosyası varmı diye  aradım fakat bulamadım bende  xorg.con yapılandırmalarını inceleyek kendi kafamdan  içini doldurdum  ve başardım 1024 x 768  olarak  çalışıyordu  pc  acıldıgında * her şey normal fakat 1-2 dakika sonra  ekran kendini acıp katıyor sanki * her şey aynı yine 1024 x 768  çözünürlükte  ama   programların menülerindeki yazılar yok oluyor ( amsn -wine gibi) ve sanki ekran driveri yarı yüklenmiş gibi kasıntılı çalışıyor  ve 15'' monitörü 14 '' görüyor..

aşşağıda isteyebileceğiniz   bilgiler  var  yardımcı olumanız dileğiyle

ekran CRT Dell E551c  15 inch
anakart :GA-8LD533

Intel 845GL chipset
Socket 478 for Intel® Pentium® 4
Chipset
Intel® 82845GL GMCH
Intel® 82801DB ICH4
Realtek ALC650 Audio AC'97 CODEC
Realtek 8101L LAN controller chip
Super I/O: ITE I/O IT8702F chip

lspci | grep VGA

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device (rev 03)

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 845G x86/MMX/SSE2

xrandr --prop
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 2048 x 2048
VGA1 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 270mm x 202mm
EDID:
00ffffffffffff0010ac00d046463030
270d0103681c15c8eabdc89e584e9724
0f484ca4480031594559010101010101
010101010101f91520f830581f202040
13000eca1000001e000000ff00363431
3830333952303046460a000000fc0044
454c4c2045353531630a2020000000fd
0032781e3607000a2020202020200012
   1024x768       60.0*+
   800x600        85.1 +   75.0 
   640x480        85.0     75.0     60.0 
   720x400        70.1 

xorg.conf  dosya içeriği
Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver          "intel"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   SubSection "Display"
       Depth   24
       Modes  "1024x768" "800x600"
   EndSubSection
EndSection

gufabe

xorg.conf  dosyası  içeriğini değiştirmekle riskli bir iş yapmışsınız. Forumdan ya da google üzerinden arama yaparak ekran kartı sürücünüzü bulana kadar geçici olarak 3. satırda bulunan Driver   ''intel'' kısmını ''vesa'' yazarak değiştirin.  Siz kurulum yapana kadar bu şekilde kalması daha doğru olacaktır. Kolay gelsin.

Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver          "intel"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   SubSection "Display"
       Depth   24
       Modes  "1024x768" "800x600"
   EndSubSection
EndSection

[/quote]

izmirlee

@gufabe  yardım etmek icin çaba harcayıp zaman ayırdığın için teşekkürler fakat  vesa olarak girdiğimde işletim sistemi hata veriyor ve hiç açılmıyor ve driverini  mesa olarak yükledi  olarak görünüyor intelin bu modeline göre  driverini yükledim  sanırım ; sanırım diyorum çünkü nekadar karıştırısam her yeni bilgi daha cok kafamı karıştırıyor  ::)

gufabe

Özür dilerim. Ben ekran kartı kurulumu yapmadan xorg.conf düzenlemesi yapıyorsunuz şeklinde anlamıştım durumu.

Ben de bir araştırayım daha sonra bir öneriyle dönerim.

Siz bu arada,

sudo fdisk -l

çıktısını verebilir misiniz?

zeitgeist

@izmirlee,

xorg dosyandaki intel satırını Mesa ibaresiyle değiştirerek aynı sorun devam ediyor mu etmiyor mu gözlemlemeni tavsiye ederim.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

@gufabe, riskli bir iş olmaz xorg.conf dosyası değişimi :) En fazla X açılmaz ki, onu da dosyayı eski haline getirerek halledebilir kullanıcılar.
mesa denemesi yapılmış zaten, mesa girilmediğinde zaten sistem onu mesa sürücüleri ile çalıştırmaya uğraş verir diye düşünüyorum.

@izmirlee, sen intel sürücülerini nasıl kurdun? Ayrıca Ubuntu'nun hangi sürümünü kullanıyorsun?

Bir de şunu deneyebilir misin:
sudo -i
echo options i915 modeset=0 > /etc/modprobe.d/i915-kms.conf

Sonra sistemi yeniden başlatıp bir kullanmayı dene.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gufabe

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Temmuz 2011 - 22:52:29
@gufabe, riskli bir iş olmaz xorg.conf dosyası değişimi :) En fazla X açılmaz ki, onu da dosyayı eski haline getirerek halledebilir kullanıcılar.
mesa denemesi yapılmış zaten, mesa girilmediğinde zaten sistem onu mesa sürücüleri ile çalıştırmaya uğraş verir diye düşünüyorum.

Evet biraz abartmışım ve haklısın en fazla X açılmaz ki, onu da, önerim sayesinde @izmirlee yaşamış zaten. :D

Mesa hakkında söylediklerine ise kendi donanımım adına yalnız bu sürüm (11.04) için katılıyorum. Nitekim daha evvel bazı ekran kartlarını tanıtamadığın ya da kuramadığın durumlarda; xorg.conf'da driver kısmına vesa yazılmayınca çözünürlük yükseltmek mümkün olmuyordu...

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=23079.0

@izmirlee kurulumda takas alanı ayırmışsındır değil mi?

izmirlee

kusuruma bakmayın cvp veremedigim için işler malum ... 
@ gufabe
  Disk /dev/sda: 40.1 GB, 40060403712 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 4870 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x44694468

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        2363    18975081+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            2363        4871    20145153    5  Ek
/dev/sda5            4742        4871     1038336   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda6            2363        4612    18067456   83  Linux
/dev/sda7            4612        4742     1038336   82  Linux takas / Solaris

@zeitgeist evet değiştirdim  ama siyah ekran vardı  sonra  eski haline getirdim

@heartsmagic    11.04  sürümü kullanıyorum  yanlış hatırlamıyorsam intelin 8xx/9xx olan driverini kurdum ama tekrar kurmak fena olmaz gibi :) . Yazdığın komutları  girdim sonra yeniden başlattım  sonra sonu  Ok  la biten ekranda buldum kendimi kurtarma kipinden  grafikleri eski haline döndür gibi bir secenek vardı sanırım  x i yeniden başlattım  ekran sanki büyümüs gibi  görüntler  kaydı monitörden ayarladım  ekran seceneklerinde  dell 14 ''   gitmiş bilinmeyen ekran  şeklinde  görünüyor  ama güzel haber kasıntılar gitmiş ve programdaki  yazı sorunuda bitmiş biraz daha  pc test ve kontrol edeyim  tekrar  cvp yazarım..(ilginiz ve yardımlarınız için tekrar teşekkürler)

Edit:su an * her şey güzel gibi  1 tek sorunum kaldı sanıyorum,animasyonlarda ve videolarda  takılma ve kasma var sanki  grafik kartı zorlanarak çalışıyormuş gibi geldi bende flash playeri yükleyeyim dedim ve forumda bulunan  1 konudan yükledim * bir şey değişmedi   sanırım driveri yanlış yada ekik yükledim ayrıca  windoswstaki gibi ekran kartını yükledigimde ayrı bir program dan ayrarları yapıyorduk öle bişey yokmu  ubuntuda yada  mesa driver oldugundan sadece driverimi yükleyebildim  yada en güzeli  tekrardan Intel Corporation 82845G/GL tekrar nasıl yüklerim acaba ?

heartsmagic

Şu an:
glxinfo | grep render ne diyor?

Bir iki şeyi açıklığa kavuşturmak lazım. Intel kullanıcısı olmadığım için net bir şey söyleyemiyorum ancak sürücüler sistemle beraber geliyordu sanırım. Çok nadiren Intel için sürücü kurulduğunu hatırlıyorum ben. Mesa ise zaten sistemde var, biz bir sürücü atamazsak veya sistem algılamazsa zaten mesa devreye giriyordur. Sende şu an ne kullanıldığı önemli.

Filmlerdeki kasıntı doğrudan disk üzerinde mi yoksa internet üzerinde mi oluyor?

izmirlee

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Software Rasterizer
    GL_EXT_vertex_array_bgra, GL_NV_conditional_render,

arkadaşın dediği bu.. internet üzerinde  denedim animasyon kullandığı için stok programı donarak yada atlayarak calışıyor, youtube  girdiğimde sorun yok  fakat başka sitelere  girdiğimde atlayarak ilerleme,donma ,sadece sesin gelmesi yada hic  acılmaması gibi sorunlar veriyor  flası yüklü javayı da kontrol ettiğimde son sürüm uyarısı veriyor

heartsmagic

Şu an mesa sürücüleri devreden çıkmış, kısacası Intel sürücüleri kullanımda değil. Mesa, yanlış bilmiyorsam Intel'i de kapsıyor.
Haliyle senin videolardan falan çok verim alman mümkün değil. Benim yaptırdığım değişiklikten sonra olduysa eğer bu /etc/modprobe.d/i915-kms.conf dosyasındaki options i915 modeset=0 satırını silebilirsin. Fakat ben ekleme yaptırdıktan sonra sen sorun yaşadığın ve sistem çözdürdüğün için muhtemelen o satır kaldırımıştır. Yine de bir denetlemekte fayda var. Ardından xorg.conf dosyanı denetle ve eskisi gibi olup olmadığına bir bak. Eskiye dönemek daha hayırlı sanırım şu an, ortada olan sorunları o şekilde araştırırız.

izmirlee

merhaba
eski haline döndürmeye verdiğin satırı  sildiğimde  ve xconf dosyasını boştu eski haline getirdiğimde siyah ekranla karşılaşıyorum ve sanki ilk format atmışımgibi acılırken kocam  yazılar cıkıyor sistem acıldığına dair bir ses geliyor ama simsiyah bir ekran karşımda  duruyor,tekrar satırı yazdım xcongfig dosyası boş hale getirdim  ve 1024x768 ekrana geri döndü  beni bayaa bir uğraştıracak gibi  bu iş :)

zeitgeist

@izmirlee,

İlk iletinde verdiğin çıktılarda İntel ekran kartın Mesa sürücüleri kullanıyordu. Fakat çözünürlük almak için oluşturduğun xorg dosyasında sürücü ibaresi olarak İntel geçiyordu. Çözünürlük sorununu bu şekilde aşabildiğine göre sistem bu xorg dosyasını açılışta okuyor olsa gerek. Tavsiye üzerine xorg dosyasında Vesa değişikliği yaptığını fakat iş görmeiğini okudum. Hal böyle olunca belki Mesa değişikliği çözüm olabilir dedim ama o da seni yarı yolda bırakmış.

@heartsmagic'in önerilerinin yanına bir de şu bağlantıları önereyim ben:

https://wiki.ubuntu.com/ReinhardTartler/X/RevertingIntelDriverTo2.4
http://intellinuxgraphics.org/documentation.html
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

gufabe

@izmirlee,

Bundan 7-8 ay önce yurtdışı kaynaklı sitelerde aşağıdaki dosyayı bulmuştum. Genel olarak mesa ekseninde yürütülen yazışmalarda (ispanyolca ya da portekizce gibi bir dilde) geçiyordu. O zamanlar kendi ekran kartı sürücümü kuramadığımdan onu denemiş; ve 800x600 çözünürlüğü 1024x768'e çıkarmıştım. Hala belgelerimin arasındaymış. Denemekten istersen budur:

Section "Device"
   Identifier        "Configured Video Device"
   Driver            "vesa"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier       "Configured Monitor"
   HorizSync        30-68
   VertRefresh     60
EndSection

Section "Screen"
   Identifier    "Default Screen"
   Monitor       "Configured Monitor"
   Device        "Configured Video Device"
   Option         "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x2233; PowerMizerDefault=0x3; PowerMizerDefaultAC=0x3"
EndSection

izmirlee

@zeitgeist  ,  @gufabe      tavsiyeleriniz için teşkkürler deneyeceğim........

gufabe

izmirlee

@gufabe @zeitgeist  yardımlarınız ve ilginiz için teşekkürler...11.04 malesef benim pc'yi sevmedi  ::)   10.04 kurdum ve herşey  çok güzel şu anda   yardımlarınız için teşekkürler

gufabe

Sorunları sağlıklı ifade edişinle, önerilere geri dönüşlerindeki özeninle, yardım almayı oldukça kolaylaştırdığın için, içten bir ''keşke çözülebilseydi'' diyorum.

Umarım sorunsuz devam edersin.

heartsmagic

Yeniden kuruluma gidildiği için etiketlemeden kapatalım. @gufabe'nin söylediği üzere keşke çözebilseydik.