[Çözüldü] Ubuntu Boot Hatası

Başlatan Kirk Lee, 19 Temmuz 2009 - 22:10:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kirk Lee

*Bugune kadar forumunuzu takip edip eski 10gb'lık harddiskime ubuntu kurmaya karar verdim...
*ama HD biraz arızalı olduğu için çalışan HD'mi pc'den çıkardıktan sonra bozuk olanı primary master yapıp Samsungun Sutil programı ile Low level  format attım.
*Format başarısız oldu ama ben de eskisi gibi bozuk olan bölümü kullanım dışı bıraktım.
*Daha sonra bozuk HD'me Ubuntu 9.04 yükledim bir süre kullandım güncelleştirmeler indi yüklendi v.s...
*Daha sonra kasayı kapatmaya karar verdiğimde çalışan 40gb HD'nin takılı olmadığını gördüm...
*iki HD'mi PC'me bağladım ve 40GB'lık Windows kurulu HD'yi Pirimary Master, 10GB'lık Ubuntu kurulu HD'mi Primary Slave olarak atadım.
*Sonuç olarak 40'lık HD'mi biostan atayınca Windows düzgün bir şekilde açıldı; Ama 10'lık HD'mi atayınca Ubuntu açılmadı.

*Grub yükleme hatası verdi; "Error 17" idi heralden...

Evet arkadaşlar tekrardan ubuntu yüklemeyle uğraşmadan bu sorunu nasıl çözebilirim?

Acaba: Bağlantılar IDE'dir. bir ide kablosunda 2HD primary master ve slave olarak atalı, diğer ide kablosunda 2optik sürücü de secondary master ve slave olarak atalı durumda. Optik sürücü ile HD arasında ide kabloları yetişmiyor ama yetişse ve 10'luk HD'yi secondary master olarak atayıp sorunu çözebilirmiyim?

Disklerin durumu:

utdmr

Bilmiyorum denediniz mi ancak, şu linkteki anlatım ile grub u baştan yapılandırabilirsiniz. Büyük ihtimalle siz 2. hd'yi taktıktan sonra grub'un kfası karışmış Ubuntu'nun nerede olduğu hakkında.

Edit: Kırmızı ile belirttiğiniz kısım ile ilgili, sadece bir düşünce, bir ihtimalle bunlar grub'un hd0, hd1 gibi görmesini ayarlıyordur. Ubuntu'yu kurduğunuz sırada master olan diski, tekrar master haline getirirseniz belki çalışma şansı doğabilir. Ancak sadece bir düşünce.

İyi çalışmalar.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

ebubekirs

Grub'u yeniden kurmanız gerekecek, zira açılış diskine grub kurulmamış oldu.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,192.0.html
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

Kirk Lee

evet arkadaşlar sanırım HD'mi tekrar Master yapıp Grub ayarlarından hd1 atamam lazım...

sanırım komutlar sırasıyla şöyle olmalı: (yanlışım varsa düzeltin lütfen)
1.sudo grub
2.grub> find /boot/grub/stage1
3.grub> root (hd1,4)
4.grub> setup (hd1)
5.grub> quit

yeni olduğum için mantıken böyle olacağını düşünüyorum... tecrübeli arkadaşlar bakarsa sevinirim....

utdmr

"root (hdx,y)" komutunu bir önceki "find /boot/grub/stage1" komutunun çıktısına göre veriyorsunuz değil mi? 4 sabit değildir, root (ubuntunun kurulduğu hd,bölüm) şeklindedir, bir önceki komut size bu bilgileri verir.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

Kirk Lee

Alıntı yapılan: utdemir - 19 Temmuz 2009 - 22:44:40
"root (hdx,y)" komutunu bir önceki "find /boot/grub/stage1" komutunun çıktısına göre veriyorsunuz değil mi? 4 sabit değildir, root (ubuntunun kurulduğu hd,bölüm) şeklindedir, bir önceki komut size bu bilgileri verir.

hayır şu an denemedim, ubuntuya girmek için kasayı açıp 10luk HD'yi master yapmam lazım.... sadece teorik olarak bu şekilde mi olacak onu merak ediyorum... yanlış kayıt yaparsam hiç açılmayabilir ubuntu... kurulum cd'si ile uğraşmam gerekir....

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2009 - 23:56:11

HD olayıyla uğraşmamak için ubuntuyu CD'den başlattım ve aşşağıdaki kodları sırasıyla girip olayı hallettim:

1.sudo grub

2.grub> find /boot/grub/stage1

yazınca çıkan sonuç (hd1,2)

3.grub> root (hd1,2)

4.grub> setup (hd1)

5.grub> quit

Demekki linuxta çareler tükenmezmiş :D
terminali kullanırken aklıma çocukken aldığım MS-DOS sertifikası geldi... windows 98 piyasaya çıkınca ms-dos format atmaktan başka bi işe yaramaz hale gelmişti... ki xp deki dos ile o da yapılamıyor :D

Herneyse sorun çözülmüş oldu... bir de açılışta hangi işletim sistemi seçenekleri çıkmasını sağlarsam daha güzel olacak... onu da araştıralım bakalım... yoksa işletim sistemi değiştirmek için hep biosa girmem gerekecek...