ubuntu 12.04 lts kurulu dizüstü bilgisayarımda pil ömrü göstergesi yok

Başlatan dogon, 30 Aralık 2012 - 18:49:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dogon

En sonunda büyük uğraşlar sonucu ubuntu 12.04.1 lts'yi kurmayı başardım.
Başlangıç parametrelerini de kalıcı yapmyı başardım .

Ancak daha önce hiç dikkat etmediğim bu bilgisayarın bir pili var ve bu işletim sistemi neden bunun ne kadar kaldığını bana göstermiyor? Diğer bilgisayarım da gösteriyor. Demekki bu bir sorun yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

salix

İnsan olma şerefine nail oldu ama muktedir olamadı.

dogon

dogon@dogon-Napa:~$ sudo acpi -V
[sudo] password for dogon:
sudo: acpi: command not found
dogon@dogon-Napa:~$

İşte bu çıktı. Yanlız ben daha önce ubuntu'nun açılması için acpi=off ve noapic parametrelerini girdim ve kaydettim Grub'a başka türlü başlamıyor malesef.

salix

acpi=off u kaldırın ve onları yazdığınız yere noapic nolapic nomodeset nodmraid edd=on yazarak kaydedin. Eğer düzelmez ise sudo apt-get install acpi bunu yükleyin ve tekrar komutu dönderip sudo acpi -V deneyin.

dogon

dogon@dogon-Napa:~$ sudo acpi -V
No support for device type: power_supply
No support for device type: power_supply
No support for device type: thermal
No support for device type: thermal

Acpi yi kurduktan sonra dediğiniz komut bu cevabı verdi.

Başlangıç parametrelerine gelince ben daha önce onlarla çok uğraştığım için hepsini denemiştim tek - tek beraber çifterli çifterli ama yine deniyeyim ...

Denedim Acpi=off'u sildim diğerlerini girdim. Ancak maalesef ubuntu başlamadı. Bende mecburen yine acpi=off parametresini girerek bu ortama gelebildim. Bunun bir çaresi yokmudur acaba. Bilgisayarın işlemcisiyle mi alakalı yoksa anakartla mı?
Forumda bir çok konu buldum bununla ilgili ama hiç biri bir işime yaramadı.
Zaten diğerlerinin anakart ve işlemci markaları benimkinden farklı idi.

salix

acpi_listen -v komutu ne dönderiyor ? Birde https://help.ubuntu.com/community/ACPIBattery şu dökümanı inceleyin isterseniz. Kurduğunuz acpi paketinide kaldırablirsiniz isterseniz.

dogon

dogon@dogon-Napa:~$ acpi_listen -v
acpid-2.0.10

Sonuç budur. O gönderdiğiniz dökümanı da deniyeceğim.

HTTP isteği gönderildi, cevap bekleniyor... 404 Not Found
2013-01-01 17:40:04 HATA 404: Not Found.

dogon@dogon-Napa:~/acpi$ gzip -d DSDT.asl.gz
gzip: DSDT.asl.gz: No such file or directory
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ tar zxf acpica-unix-20050624.tar.gz
tar (child): acpica-unix-20050624.tar.gz: open olanaksız: Böyle bir dosya ya da dizin yok
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ cd acpica-unix-20050624/compiler
bash: cd: acpica-unix-20050624/compiler: Böyle bir dosya ya da dizin yok
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ make
make: *** Hedefler belirtilmediğinden make dosyası yok. Durdu.
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ cp iasl ../..
cp: `iasl' durumlanamadı: Böyle bir dosya ya da dizin yok
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ cd ../..mkdir acpi
bash: cd: ../..mkdir: Böyle bir dosya ya da dizin yok
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ cd acpi
bash: cd: acpi: Böyle bir dosya ya da dizin yok
dogon@dogon-Napa:~/acpi$ wget http://acpi.sourceforge.net/dsdt/tables/Manufacturer/Model/DSDT.asl.gz
--2013-01-01 17:41:02--  http://acpi.sourceforge.net/dsdt/tables/Manufacturer/Model/DSDT.asl.gz
acpi.sourceforge.net (acpi.sourceforge.net) çözümleniyor... 216.34.181.96
acpi.sourceforge.net (acpi.sourceforge.net)[216.34.181.96]:80 bağlanılıyor... bağlantı kuruldu.
HTTP isteği gönderildi, cevap bekleniyor... 404 Not Found
2013-01-01 17:41:03 HATA 404: Not Found.

dogon@dogon-Napa:~/acpi$ gzip -d DSDT.asl.gz
gzip: DSDT.asl.gz: No such file or directory
dogon@dogon-Napa:~/acpi$

Maalesef o döküman bu hatayı verdi :( Umutsuzluğa kapılmaya başladım. Neredeyse benim kadar inatçı biri bile bu bilgisayarda ubuntu çalıştırma fikrinden vaz geçecek :(

if

@dogon, DSDT tablosu oluşturmayı şimdilik bir kenara bırakalım bence. acpi=off parametresi kullanılırsa - güç yönetimini devre dışı bıraktığını düşünürsek - pil ömrü gösterilemez elbette. acpi=off yerine acpi=noirq ya da acpi=rsdt kullanınca pil gözüküyor mu?

dogon

acpi=off yerine acpi=noirq ve acpi=rsdt ' i kullandım ama ikisinde de ubuntu başlamadı. ( Noapic parametresi sabit tabiki ) çünkü Acpi=off yalnız başına ubuntuyu başlatmaya yetmiyor maalesef

if

@dogon, Ubuntu nasıl belgesindeki adımları tek tek yapınız. Sorun çıkan adımda durunuz. Çıktılarını da buraya geçiniz.

dogon

@if Daha açık anlatırmısınız? " Ubuntu Nasıl" Belgesi mi demek istediniz ? Böyle bir belgemi var ? Yoksa Forumda mı aratıp bulacağım. Tam olarak neden bahsettiğinizi anlatınız lütfen. Çünkü "Ubuntu nasıl" diye yazıp arattığımda karşıma bi dünya konu başlığı çıkıyor hangisinden bahsediyorsunuz?

if

dogon

Tamam anladım teşekkürler. Ancak ben bilgisayarımdan ubuntu'yu kaldırdım  :( Ama maalesef umutsuzluğa kapıldım. Çünkü bir bilgisayarın ubuntu'ya uyumsuz olmasını kabullenemedim. O bilgisayar da, ancak, ubuntuyla çalışabilecek bir sistem... intel t1300 işlemci 512 mb ram vesa 82945gm ekrankartı 64 mb paylaşımlı. Bunun ekran kartı bile yüklü gözüküyor ancak ekran tam çözünürlüğünü karşılamıyor. :'( unity 3d çalıştırmıyor. Oysaki çalıştırması gerekli. Ubuntu'yu düzgün bir şekilde açılacağı ve bilgisayarın bütün özelliklerinin full çalışacağı günlerin hayalini kuruyorum acaba gerçek olacak mı ?  :'( Son olarak Ubuntu'yu tekrar kurup "O" verdiğiniz linkteki bütün adımları tek tek uygulayacağım son kez onu deneyeceğim.

dogon

Aslında sizden rica etsem bana bu sorunun "işlemci" den mi yoksa "Ana kart" dan mı kaynaklandığını söyleseniz bende aydınlansam. Bu kernel sorunu değil mi uyumsuzluk yani. Bütün Linux dağıtımlarıda mı aynı sorunu verir bütün versiyonlar. O yüzden belki işlemciyi belki de Anakartı değiştirince bu sorun ortadan kalkacaktır. Çünkü ben O PC'yi Ubuntu ile kullanmak istiyorum. Lütfen bana yardım edin

if

dogon

hmm. Anladım. O zaman biosu mu değiştirmem gerekiyor. Ama öyle bir durum var ki. Bu bios insyde hd 51 ve çok zor bulunuyor. Belki eski versiyonunu kursam düzelebilir bu sorun...

if

@dogon, BIOS'u değiştirince düzeleceğini de söyleyemem. Yeni çekirdekler denenebilir.

dogon

Artık söylemekten korkuyorum ama, benim biosum taa 2008 tarihli insydeH20 51dh ve hiç bir yerde bulamıyorum. Bunun yanı sıra farklı çekirdeklerden acaba kastınız nedir? Çünkü bütün çekirdek seçeneklerini denediğimi sanıyordum. Başkalarıda mı var? Yani ubuntu'yu bütün özellikleriyle çalıştırabilecek. Çünkü Acpi=off dediğimde Acpi çalışmıyor. Doğal olarakta pil göstergesi ve bunların yanısıra enerji tasarrufu özellikleri çalışmıyor. Pil anında bitiyor. Diğer seçeneklerde zaten tek başına hiçbir işe yaramıyor. Eğer böyle bir seçenek varsa yine denemeye hazırım :)

heartsmagic

BIOS'u değiştirmek değil de, güncellemekten mi bahsediyoruz burada? Eğer öyleyse anakart üreticisi neyse sitesinde senin kartın için güncelleme var mı diye bakabilirsin.
Üst seriden bir çekirdek denemek için şuradan kendi mimarine göre üç paketi indirmen gerekiyor:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.4-precise/

Meselâ sistemin 32bit ise:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.4-precise/linux-headers-3.4.0-030400-generic_3.4.0-030400.201205210521_i386.deb
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.4-precise/linux-headers-3.4.0-030400_3.4.0-030400.201205210521_all.deb
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.4-precise/linux-image-3.4.0-030400-generic_3.4.0-030400.201205210521_i386.deb

Bunları bir dizine koyup, o dizinde:

sudo dpkg -i *.deb

demen yeterli. Daha sonra sistemi yeniden başlatıp Grub'da görünen yeni çekirdekle giriş yapacaksın. Tabi üst sürüm bir çekirdekte sistemdeki sürücülerle sorun yaşanabilir, fakat geçici olur. Bir önceki sürümü açtığında sıkıntı çıkartmaması lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dogon

bu yöntemi deniyeceğim diğer denemelerden daha iyi bir sonuç verecekmiş gibi görünüyor. Öte yandan benim biosumu güncellemem yada eskiye döndürmem maalesef mümkün değil. Çünkü intelin 945gm anakartın h20 51 dh biosu kesinlikle hiçbir yerden bulunmuyor. Şimdi o bilgisayarı bir arkadıma verdim ama geri aldığımda ilk onu deneyeceğim:)