[Nasıl] VirtualBox ile Sanal Makine Oluşturma Rehberi

Başlatan EsatYuce, 20 Mart 2008 - 21:49:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

EsatYuce

1. Taktim
innotek VirtualBox bilgisayarlar, server ve programlama sistemlerinde masaüstü  ürünleri üreten bir  sanal  makine ailesidir. Birimsel mimari yapısından dolayı sanallaşmış x86 sistemlerinde gelişmiştir. ("x86"  demekle AMD'nin 32-bitlik işlemcilerini ve diğer üreticilerin 32-bitlik ve 64-bitlik modülleri kasdedilmiş oluyor)
  VirtualBox 1.4'e Linux 64-bit ve Mac OS X desdekleri eklendi. 1.5 versiyona ise 64-bit Windows desdeği ( Desdeklenen işletim sistemleri bölümüne bakınız), seamless windows ve virtual seri portlar eklendi. Güncellemeler
listesinde
bölümünde detaylı bilgi bulacaksınız.

1.1 Temel bilgiler
  VirtualBox ile daha önceden yüklenilen,  bütün yazılımları barındıran ve "Sanal makine" olarak adlandırılan özel bir makinede mevcut işletim sistemiyle birlikte çalışabilen bir işletim sistemi kurabilirsin. Bilgisayar genellikle "host" ve makine ise "misafir" olarak adlandırılır.
  Aşağıdaki şekil Linux işletim sistemi altında VirtualBox'ın sanal bir makinede Windows Vista'yı nasıl bir misafir işletim sistemi yaptığını gösteriyor. (aşağıdaki resimde host gözüküyor)
(Resim nerede yaw :P)


  VirtualBox misafir şifresini doğrudan ana bilgisayarda değiştirmeye imkan tanır ve misafir sistemini gerçek makinede çalışıyormuş gibi düşünür. Bununla birlikte VirtualBox hosttaki diğer programların misafirin işlemleriyle   karışmaması için onları arka planda tutar.  
VirtualBox'ın bazı teknikleri şunlardır:

İşletim sistemi desdeği. VirtualBox ile bilgisayarı yeniden başlatmaya gerek kalmadan bir
sistemden diğerine program yüklenebilir ve çalıştırılabilir  (örneğin, Linux'da Windows yazılımı gibi)
Hatta eğer bilgisayar desdekleyebiliyorsa sanal bir makinede DOS ve OS/2 gibi eski bir işletim sistemi bile kurulabilir.
Altyapı işlemleri.  Donanım yükünü ve elektrik maliyetini düşürebilir. Bugünkü şartlarda tam performans çok az enerjiye bağlı kalarak sağlanabilir Bu yüzden birçok bilgisayar kullanma yerine sadece tek bir bölüm tercih edilir.
Hatta VirtualBox ile basit bir server bile kurulabilir. VirtualBox Uzak Masaüstü Protokolü (VRDP),  USB'si ile diğer kullanıcılara dağıtım bile yapılabilir.
Test ve Çökme sorunu giderme. Bir sefer yüklenen virtualBox ve sanal hard disk, keyfi olarak durdurulmuş, uyandırılmış, beklemeye alınmış ve hostlar arasında taşınmış bir  "kutu"yu göz önünde bulundurabilir. Daha da fazlası VirtualBox'ın "snapshots" olarak adlandırılan özelliğiyle bir kullanıcı bir sanal makineyi özel bir duruma getirebilir ve eğer isterse geri de alabilir.  Bu yolu her kullanıcı bir bilgisayar donanımıyla serbestçe deneyebilir. Birşeyler eğer yanlış giderse (örn,  zararlı bir yazılım yüklendikten sonra veya bir virüs bulaşması sonucunda), kullanıcı kolayca bir önceki snapshot pozisyonuna makineyi geri alabilir ve sık sık yedekleyip düzenleyebilir.

Host işletim sistemi (host OS): VirtualBox'ın çalıştığı işletim sistemdir. Ayrıca host işletim sistemi VirtualBox'ın hangi versiyonunun kullanılacağına karar verebilir: Windows için VirtualBox, Linux için VirtualBox veya Mac için VirtulaBox  gibi (detaylı bilgi için Desdeklenen host işletim sistemleri bölümüne bakın).
Not: VirtualBox'ın çeşitli versiyonları bile bu belge ile birlikte uyumludur. Fakat bazı özel farklılıklar olabilir.
Misafir işletim sistemi (misafir OS): sanal makinenin içinde misafir olarak çalışır Teorik olarak, VirtualBox bütün x86 işletim sistemlerinde (DOS, Windows, OS/2, FreeBSD, OpenBSD)  çalışabilir. Fakat makinede misafir modunda gerçeğe yakın performansta çalışabilmek için işletim sisteminde bazı özel değişiklikler yapmak gereklidir. Böylece mevcut işletim sistemin bir misafir olarak çalışabilir, Ayrıntılı bilgi için Desdeklenen misafir işletim sistemleri bölümüne bakın.
Sanal makine (SM). Kendi misafir işletin sistemini SM'de kurabilirsin. Normalde bir SM bilgisayarın masaüstünü bir pencere gibi gösterebilir, fakat hangisinin üst pencere (aktif) olarak kullanılacağını belirlemelisin. Ayrıca tam ekran veya Uzak Masaüstü Protokolünü  (RDP) kullanarak uzaktan da erişebilirsin.
Misafir Ekleme   ile özel yazılım paketlerine  başvurulur. Bunlar VirtualBox'da bulunmaz.

1.2 Görünüm Özellikleri: Burada VirtualBox!ın ana özellikleri anlatılıyor:
Güvenlik yapısı; ilk modül. VirtualBox iyi tanımlanmış bir iç program arayüzüne sağlam müşteri ve server modunun bağımsı işleyişe sahiptir. Bu özellik onu birkaç arayüzü kontrol etmek için daha kolay yapar: örneğin,
SM'yi basitçe bir butona tıklayarak başlatabilirsin. VirtualBox grafik arayüzü ve makine kontrolü komut satırıyla (Terminal veya Hazır komut menüsüyle) veya uzaktan  başaltılabilir. Daha fazla bilgi için  Alternafif ön uçlar; uzak sanal makineler  bölümüne bakınız.
Kolay erişebilirlik. VirtualBox Windows 2000, Windows XP ve Windows 2003'de çalıştığı gibi bininen Linux dağıtımları olan Red Hat, Novell ve diğerlerinde de çalışabilir. VirtualBox 1.4 sürümü 64-bit Linux ve Mac OS X hostlarını desdekler. Ek olarak geliştiriçiler için μkernel sistemleri ayrıca geliştirildi.
Donanım desdeği. VirtuBox'ın desdekledikleri:
  -Tam ACPI desdeği. virtualBox tarafından tam desdeklenir. Bu VirtualBox'daki gerçek veya üçüncü parti sanal makinelerden PC imajının kolayca klonlanmasını sağlar. Onun tek güç kontrol portu sayesinde bile VirtualBox, misafir işletim sisteminin kullandığı güç host durum portunda gözükür.

1.3 Desdeklenen İşletim sistemleri
1.3.1 Desdeklenen Host işletim sistemleri:

Windows için:
• Windows 2000, servis paket 3 ve yukarısı
• Windows XP, bütün servis paketleri (32 bitlik)
• Windows Server 2003 (32 bitlik)
• Windows Vista (32 bitlik ve 64 bitlik1)
• Windows 7 (32 bitlik ve 64 bitlik)

Mac OS X için:2
• 10.5 (Leopard, 32 bitlik)
•10.6 (Snow Leopard, 32 bitlik ve 64 bitlik)

Linux için:(32 bitlik ve 64 bitlik3)
• Debian GNU/Linux 3.1 ("sarge") ve 4.0 ("etch") ve 5.0 ("lenny")
• Fedora Core 4 to 11
• Gentoo Linux
• Redhat Enterprise Linux 4 ve 5
• SUSE Linux 9 ve 10, openSUSE 10.3, 11.0 ve 11.1
• Ubuntu 5.10 ("Breezy Badger"), 6.06 ("Dapper Drake"), 6.10 ("Edgy Eft"), 7.04
("Feisty Fawn"), 7.10 ("Gutsy Gibbon"), 8.04 ("Hardy Heron"), 8.10 ("Intrepid Ibex"), 9.04 ("Jaunty Jackalope").
• Mandriva 2007.1, 2008.0 ve 2009.1
Linux kernel 2.4  veya 2.6 tabanlı çoğu sistemlerle de elle kurulum yapılabilir. Linux Hosta yükleme bölümüne bakın.

1 64 bitlik Windows desteği VirtualBox 1.5 ile eklendi.
2 İlk Mac OS X desteği VirtualBox 1.4 ile eklendi. 1.6 ile tam destek Mac OS X 10.4 (Tiger) desteği VirtualBox 3.1 ile kaldırıldı.
3 64 bitlik Linux desteği VirtualBox 1.4 ile eklendi.


1.3.2 Desdeklenen misafir işletim sistemler       
Linux 2.4: Sınırlı desdek.
Linux 2.6: Bütün versiyonlar/editionlar ve servis paketleri tam olarak desdeklenmiştir.  (aşağıdaki açıklamalara bakın). Misafir eklemeler kullanılabilir.
FreeBSD: Sınırlı desdek.Misafie eklemeler henüz desdeklenmiyor.
OpenBSD: 3.7 ve 3.8 Versiyonları desdeklenir. Misafir eklemeler henüz desdeklenmiyor.
OS/2 Warp 4.5:  VT-x donanım desdeğinin kullanılabilir olması halinde desdeklenir. Resmi desdeksadece MCP2 içindir; diğer OS/2 versiyonlar çalışır veya çalışmaz. Misafir eklemeler sınırlı ayarla desdeklenir.
Açıklamalar:
1. Windows NT 4.0 ile, eski servis paketlerinde bazı sorunlar vardır. Servis paket 6a'nın yüklenmesi tavsiye olunur.
2. Linux 2.6 ile,  daha iyi performans için 2.6.13 veya daha üst versiyonların kullanılması aşırı derecede tavsiye edilir. Bununla birlikte 2.6.18 versiyonu (ve bazı 2.6.17 versiyonları) bazı şartlarda VirtualBox'da sistem çökmesine neden olabilir. Bü yüzden 2.6.17 veya  daha üst versiyonlarını kullanmalısın. Fakat 2.6.19 veya daha üstü tavsiye edilir.

2.Yükleme
VirtualBox'ın yüklenmesi işletim sistemine bağlıdır. Burada Linux ve Windows altında iki ayrı bölümde anlatılacaktır.

2.1 Windows host ile yükleme
2.1.1 Önkoşullar
Yüklemeye başlamadan önce Desdeklenen host işletim sistemleri bölümünü dikkate alın.
2.1.2 Yükleme işlemi:
VirtualBox yüklemesi şu şekillerde yapılabilir.
• Microsoft Yükleme arşiv dosyasına (MSI dosyası) çift tıklamakla
• veya Windows komut satırına
msiexec /i VirtualBox.msi
komutunu yazmakla
Her iki yolla da yükleme penceresi ekrana gelecektir. Hangi bileşenleri yükleyeceğini seç. Daha sonra aşağıdaki bileşenler karşına çıkacak:

USB desdeği, Bu paket Windows host için özel sürücüler içeriyor. Çünkü VirtualBox, USB aygıtlarını tam desdekler.
Ağ, Bu paket Host Arayüz Ağı'nı (SM'ni sanal ağ kartlarını fiziksel ağındaki diğer makinelerden erişilebilmesi için düzenleme) desdeklemesi için VirtualBox'ın Windows sistemin için ihtiyaç duyduğu özel sürücüler içeriyor.
Windows ayarlarına bağlı olarak "işaretsiz sürücü"  vb. şeklinde uyarılar görebilirsin. Bu uyarılarda  "Devam"  seçin. Fakat VirtualBox yüklemeden sonra bunu çalıştırmayacaktır.
Yükleyici "Başlat" altında "Programlar"  sekmesinde veya buna benzer bir yerde "VirtualBox" adında bir grub oluşturacaktır.
Standart ayarlarla, VirtualBox yerel sistemdeki bütün kullanıcılar için yüklenecektir. Bu istenilmediği taktirde, yüklemek için şu komutu kullanmalısın:
msiexec /i VirtualBox.msi ALLUSERS=2
Bu sadece mevcut kullanıcı için VirtualBox'ı yükleyecektir.

2.1.3 Geri yükleme (Kaldırma)
Microsoft Yükleyici ile VirtualBox'ı da güvenli bir şekilde geri yükleyebilirsin. Ya da "Denetim Masası"ndan "Program Ekle/Kaldır" seçeneğiyle.
2.1.4 Yapılmamış yüklemeler
Yapılmamış yüklemeler için standart MSI desdeği kullanılabilir

2.2 Linux host ile yükleme
2.2.1 Ön koşullar
Linux'in her bir versiyonunu program host işletim sistemi desdekler. Desdeklenen host işletim sistemleri bölümüne bakın.
Her ne olursa olsun aşağıdaki paketlerin Linux sistemine yüklenmesi gerekir:
• Qt 3.3.5 veya yukarısı;
• SDL 1.2.7 veya yukarısı (bu grafik arayüzü normalde libsdl vb şekilde adlandırılır).
Not: Bu paketler sadece eğer VirtualBox grafik ara yüzünü kurmak istiyorsan gereklidir. Özellikle, VirtualBox için temel grafiksel kullanıcı ara yüzleri Qt ve SDL'nin her ikisinin de yüklenmesi gerektirir; VBoxSDL, basitleştirilmiş GUI sadece SDL gerektirir. Diğer taraftan eğer sadece, VirtualBox ile gelen başlıksız VRDP server yüklenmek isteniyorsa,  o zaman ya Qt ya da SDL gerekir.

2.2.3 Yükleme işlemi
VirtualBox Debian paket  (gerçekte, Ubuntu
6.10 "Edgy", Ubuntu 6.06 "Dapper" ve Debian 4.0 "Etch" için paketlerde mevcuttur) veya alternatif yükleyiciler (.run) çoğu Linux sistemlerinde çalışır.
2.2.3.1  Debian/Ubuntu paketinden VirtualBox'u yükleme
İlk önce, dağıtımlardan uygun paketi indirin. Aşağıdaki örneklerde bir Ubuntu Edgy sistemiyle kurulduğunu var sayalım. Debian paketi yüklemek için dpkg komutunu kullan
sudo dpkg -i VirtualBox_1.5.6_Ubuntu_edgy.deb
VirtualBox Kişisel Kullanım ve Sözleşme Lisansı nı kabul etmen istenecek. Buna 'evet' diyerek kabul et.
Yükleme esnasında vboxusers grupları oluşturulacak. Bir kullanıcı olabilmek için bu gruba VirtualBox'ı kurmalısın Giriş çıkış için aktif bir kullanıcı eklenmelidir. Bu işlem başarılı bir yüklemeden sonra elle yapılır.
Yükleyici elverişli VirtualBox kernel modülünü senin kernel için arayacak. Paket ön-derlenmiş modüller için çoğu temel  kernel konut ayarlarını barındırır. Eğer elverişli uygun kernel modül bulunmamışsa yükleme scripti kendi kendine bir modül kurar. Eğer yükleme işleri başarılı olamazsa bir uyarı görülecek ve paket yükleme işlemi iptal edilecek. Yüklemenin niçin iptal edildiğini öğrenmek için  /var/log/vbox-install.log dosyasına bakabilirsiniz. Bu yüzden uygun yüklemeyi yapmalısın. Başarılı bir yükleme yapabilmek için ikinci bir deneme:
sudo /etc/init.d/vboxdrv setup
komutunu çalıştırın.
  Eğer pakette uygun kernel modülü bulunursa veya başarılı yükleme gerçekleşirse, yükleme scripti (yükleme için gerekli komut) modülü yüklemeyi deneyecek. Eğer bu hatalı olursa daha fazla bilgi için  Linux kernel modül  yükleme hatası bölümüne bakın.
  İlk kez başarılı yükleme gerçekleşirse VirtualBox'ı "Yüklemeler" menüsünden veya terminalden (Konsol) başlatabilirsin.

2.2.3.2 Alternatif yükleyici kullanmak
Alternatif yükleme işlemi için aşağıdaki adınlar izlenir:

•Uygulama dosyalarını seçilen bir hedef dizinine açılır. Normalde şu dizin kullanılacak:
/opt/VirtualBox-1.5.6
• VirtualBox kernel modulünü kurar (vboxdrv) ve onu yükler.
• VirtualBox kernel modülüne başlamak için  bir birim scriptini  /etc/init.d/vboxdrv şeklinde oluşturur.
vboxusers adında yeni sistem grubu oluşturur.
• /usr/bin dizininde VirtualBox, VBoxSDL, VBoxVRDP, VBoxHeadless
ve VBoxManage  için sembolik bir link (bağ) oluşturur.
udev için bir açıklama dosyasını eğer o anda vboxusers grubundaki birine ulaşılabililiyorsa   /etc/udev/60-vboxdrv.rules dizinini oluşturur.
• Yükleme dizinini  /etc/vbox/vbox.cfg şeklinde yazar.
Yükleyici  her bir yükleme veya geri alma işlemlerinde bir yönetici parametrede  olmalıdır. Eğer yükleyicinin sana lisans sözleşmesinin sormasını istemiyorsan   (örneğin, yapılmamış yüklemeleri gerçekleştirmek için) şu parametreyi ekleyebilirsin: license_accepted_unconditionally. Sonuçta, eğer bir dizin kullanmak istiyorsan diğer mevcut yükleme dizini şu şekilde bir parametre ekleyebilirsin.
sudo ./VirtualBox.run install /opt/innotek/VirtualBox
veya  "sudo"  şeklinde kullanabileceğin bir komut yoksa aşağıdakini bir dizin olarak kur:
./VirtualBox.run install /opt/innotek/VirtualBox
eğer sistemdeki VirtualBox misafirlerinin her bir kullanıcısı, USB aygıtlarına host olarak erişmek istiyorsa, onları da USB kullanabilmeleri için senin kullanıcı grubuna kabul edebilirsin, örneğin usb  veya usbkullanıcıları şeklinde.

2.2.3.3 Elle yükleme yapma
Eğer herhangi bir sebepten dolayı evvelki yükleyici tanımlı scripti kullanamıyorsan,  elle yükleme yapabilirsin. Yükleme şöyle yapılır:
./VirtualBox.run --keep --noexec
Bu yükleme için gerekli olan dizindeki bütün dosyaları mevcut dizinin içine açacaktır. VirtualBox'ın uygulama dosyalarını (VirtualBox.tar.bz2)  içerir ve sistemini kullanarak  bu dosyaları herhangi bir dizine açabilirsin. Örneğin:
sudo mkdir /opt/VirtualBox
sudo tar jxf ./install/VirtualBox.tar.bz2 -C /opt/VirtualBox

veya kök ( root) olarak:
mkdir /opt/VirtualBox
tar jxf ./install/VirtualBox.tar.bz2 -C /opt/VirtualBox

VirtualBox'ın kernel modülü için dosyalar /src dizininde bulunur. Modülü kurmak için, dizini değiştir ve şu kodu yaz:
make
eğer her şey doğru olarak yüklenmişse, modülü uygun dizine yüklemek için aşağıdaki komutu kullan:
sudo make install
Herhangi bir sebeple "sudo" parametresi yoksa kullanıcı kökdeki hesabını değiştir ve şu komutu gerçekleştir:
make install
VirtualBox kernel modülü işlemek için bir aygıt düğümüne ihtiyaç duyar. Yukarıdaki komutu kullandığında aygıt düğümünü nasıl yapacağını Linux sistemine bağlı olarak sana söyleyecektir,
Bir /dev dizininde yöntem klasik Linux yükleme işleminden için birazcık farklıdır. Şimdiki sistemler devfs ve modern Linux sistemmindeki udev komutuyla farklıdır.
Kurulan sistemdeki problemlerin sebeplerini analiz ederek hata uyarılarını tanılayacaksın. Yükleme işlemi için doğru Linux kernel kaynaklarını kullandığından emin ol.
VirtualBox için gerekli olan yazma ve okuma gereçlerinin kurulumu için kullanıcı  /dev/vboxdrv dizinideki VirtualBox kernel aygıt düğümünü kur. Ayrıca bir vboxuser grup oluşturmak için şu komutları kullanabilirsin
groupadd vboxusers
chgrp vboxusers /dev/vboxdrv
chmod 660 /dev/vboxdrv

veya, alternatif olarak basitçe bütün kullanıcı isteklerini almak için (güvensizdir, tavsiye edilmez!)
chmod 666 /dev/vboxdrv
Her bir kullanıcı için ayrıca Kullanabilmesi için host USB  aygıtlarını VirtualBox kullanıcıları içine tahsis edebilirsin.  Bu grup genellikle usb veya usbkullanıcıları olarak adlandırılır.
Sonrasında, kernel modülü için sistem hazırlama  scripti olan şunu yüklemelisin:
cp /opt/VirtualBox/vboxdrv.sh /etc/init.d/vboxdrv(VirtualBox'ın  /opt/VirtualBox dizininde olduğunu kabul edelim) ve dağıtımın için doğru metodu kullanarak hazırlamalısın . VirtualBox biçin dosyası oluşturmalısın:
mkdir /etc/vbox
echo INSTALL_DIR=/opt/VirtualBox > /etc/vbox/vbox.cfg

ve, uygunluk için, aşağıdaki sembolik linkleri oluştur:
ln -sf /opt/VirtualBox/VBox.sh /usr/bin/VirtualBox
ln -sf /opt/VirtualBox/VBox.sh /usr/bin/VBoxSVC
ln -sf /opt/VirtualBox/VBox.sh /usr/bin/VBoxManage


2.2.3.4 VirtualBox güncellemesi ve geri yüklemesi
VirtualBox'ı güncellemeden vaya geri yüklemeden (kaldırmadan) önce, her bir sanal makine için halen çalışmakta olan bir terminal belirlenmeli ve VirtualBox  veya VBoxSVC uygulamalarından çıkılmalıdır. VirtualBox'ı güncellemek için, güncelleme versiyonu çalıştır. VirtualBox'ı geri yükleme için, yükleyiciyi şu komutla çalıştır
sudo ./VirtualBox.run uninstall
veya kök olarak
./VirtualBox.run uninstall
VirtualBox' elle geri yüklemek için, basitçe elle yüklemedeki geri adımları izleyerek yapabilirsin.

2.2.3.5 Debian paketlerinin otomatik olarak yüklenmesi
Debian paketleri ilk kez yüklendiklerinde bazı kullanıcı geri bildirimleri isteyecek.
debconf sistem bu görevle gerçekleştirilirdi. Yükleme esnasında her bir kullanıcı etkileşimini engellemek için var olan değerler tanımlanmalıdır . Bir  vboxconf dosyası aşağıdaki debconf ayarlarını içerebilir:
virtualbox virtualbox/module-compilation-allowed boolean true
virtualbox virtualbox/delete-old-modules boolean true

Eğer mevcut kernel için modül bulunamamışsa ilk satır vboxdrv kernel modülünün derlenmesine izin verir. İkinci satır VirtualBox Debiane paketleri tarafından eskiden yüklenmiş olan her bir eksi vboxdrv kernel modülü için  var olan yüklemeleri silmeyi sağlar.
Bu mevcut ayarlar şu komutla uygulanabilir
debconf-set-selections vboxconf

2.2.3.6  .rpm paketlerinin otomatik yüklenmesi
.rpm formatı defconf sistemine karşılaştırılabilir bir sistem biçimini sağlamaz. Bizim .rpm paketlerinin yükleme işlemini gerçekleştirebilmek için
/etc/default/virtualbox derleyici bir dosyadır. Udev işleminin otomatik jenerasyonu aşağıdaki ayarla engellenebilir:
INSTALL_NO_UDEV=1
Vboxusers grubunu oluşturma işlemi,
INSTALL_NO_GROUP=1
Tarafından engellenebilir
Eğer satır,
INSTALL_NO_VBOXDRV=1
İse yükleme paketlerinin mevcut kernelin modülle uyuşmayan bir işlem olan vboxusers kernel modülünü kurmaya çalışmayacağı anlamına gelir.

3. VirtualBox ile Başlama
VirtualBox kendi sanal işletim sisteminde her bir misafir işletim sistemini kurmana izin verir. Misafir sistem gerçek bir bilgisayarda sanal makine gibi yüklüymüş gibi çalışacak onun için oluşturduğun sanal sistemin parametre ayarları. Misafir sistemdeki bütün bütün yazılımlar çalışacak. Böylecegerçek bir makine gibi olacak.
  Misafir için ne yapılmak isteniyorsa büyük ölçüde yerine getirebileceksin. Sanal makine host veya diğer misafir sistemlerle bağlantı kurmak için kullanılabilir. Örneğin, eğer VirtualBox'a imkan verirsen bir ISO dosyasıyla imaj CDROM oluşturulabilir ve bu imajı misafir sistemde fiziksel CD-ROM'muş gibi gösterebilir. Benzer şekilde, bir misafir sisteme sanal ağ kartıyla gerçek ağ için onay verebilirsin
  VirtualBox ilerde açıklanacağı gibi birçok gelişmiş arayüzlere sahiptir. Bunlar:

• VBoxManage kaynağı,  komut satırından nasıl kullanılacak, oluşturulacak, düzenlenecek ve kontrol edileceği hakkında bilgi verecek.
• VBoxSDL,basitleşirilmiş SM ekran, tekli sanal makinenin yüzüne indirgenmiş şekliyle nasıl kurulacağını açıklıyor.
• VBoxVRDP, başlıksız VRDP server, uzaktan sanal makinenin nasıl kurulacağını gösteriyor.
Aşağıdaki bölümler VirtualBox'ın grafiksel ara yüzünün en basit şekilde kullanımını açıklıyor.

3.1 Grafiksel kullanıcı arayüzüyle başlama
2. Yükleme bölümünde açıklandığı gibi VirtualBox'ı Windows'a yükledikten sonra grafiksel kullanıcı ara yüzünü "Programlar" menüsü altında "VirtualBox" şeklinde bulabilirsin; Linux'de ise komut satırına VirtualBox yazarak.
Daha sonra aşağıdaki gibi bir pencere belirecektir:



  Yukarda görülen pencerenin sol bölümünde daha önceden oluşturduğun bütün sanal makineler listelenmiştir
(örneğin yukarıda SanalUbuntu adında bir tane var). Onun yukarısındaki buton dizisiyle yeni SM'ler oluşturabilir ve var olan SM'leri çalıştırabilirsin. Pencerenin sağ bölümünde ise seçilen sanal makine ile ilgili özellikler görülüyor (eğer sanal makine varsa * tabi ki).
  İlk kez VirtualBox'ı çalıştırdığında, henüz hiçbir sanal makine yoktur, her şey boş olacaktır.

3.2 Sanal disk oluşturmak
Kullanıcı ara yüzünde "Yeni" butonuna tıklayarak yeni sanal makine oluşturman için sana rehberlik yapacaktır. Bir rehber aşağıda gösteriliyor:



Sonraki sayfalarda, basitçe bir SM oluşturman için birkaç soru soracaktır:
1. Sanal makinen için bir isim, ve yüklemek istediğin işletim sisteminin (OS) türü.
  VirtualBox penceresinde daha sonra verdiğin isim ve ayarların neyin altında depolanacağın görülecektir.  İlk önce oluşturduğun bazı SM'lerin isimleri eğer "Benim SM" şeklinde isi bu pek kullanılabilir bir isim değildir. Muhtemelen şu  isim daha kullanışlıdır:  "Windows XP SP2".
  "Operating System Type" için, daha sonra yüklemek isteyeceğin işletim sistemini seç. Bu ayar şimdilik son rutuşa   sahip değildir, VirtualBox bu ayarı işletim sistemini gösterecek şekilde kullanacak.

2. Hafıza (RAM) miktarı   sanal makinenin ihtiyaç duyduğu miktardır. Her zaman bir sanal makine başlatılır, VirtualBox bu fazla hafızayı senin host makinenden ayıracaktır ve onu misafir işletim sistemine nakledecek bu miktarı sanal makinenin RAM miktarı olarak gösterecektir
Not: Bu ayarı dikkatlice yapınız! SM verdiğin hafıza SM çalıştığı zaman boyunca senin host OS tarafından kullanılamayacaktır. Bu yüzden yedekleyeceğinden daha fazla yapmayın. Örneğin, eğer host makinenin 1 GB'lık RAM  miktarı varsa çalışan SM için 512 MB 'lık RAM miktarı girin. Böylece senin host sistemdeki programlar içim kullanılabilecek RAM miktarı sadece 512 MB kalacaktır. Eğer aynı anda iki tane SM çalıştıracaksan, ikicisi için daha fazla hafıza ayrılacaktır (eğer hafıza kullanılamıyorsa makine başlatılamayacaktır). Diğer değişle, misafirin OS 'e ve uygulamalarının doğru şekilde çalışması için ihtiyaç duyacak şekilde belirle.

  Bir Windows XP misafiri doğru çalışabilmesi için  en az birkaç yüz MB'lık RAM'e ihtiyaç duyacaktır. Windows Vista'nın yüklenebilmesi için 512 MB'dan daha az miktarı kabul etmeyecektir bile. Elbette ki eğer SM'de grafiksel ağırlıklı bir uygulama çalıştırmak istiyorsan  daha fazla RAM'e ihtiyacın olacaktır.
  Böylece host bilgisayarda yaklaşık olarak eğer 1 GB veya fazla RAM'e ihtiyaç vardır, Genel olarak her bir SM için 512 MB tahsis etmek gerekir. Fakat her ne sebeple olursa olsun host işletim sistemi için en azından 256 veya 512 MB RAM'e ihtiyaç duyacaktır.
  SM oluşturduktan sonra diğer ayarlarla bu ayarı değiştirebilirsin.

  3. Sonra, SM için bir sanal hard disk belirlemelisin.  Bir SM için VirtualBox ile birkaç şekilde hard disk deposu temin edilebilir. En temel yöntem gerçek hard disk içinde VirtualBox'ında bulunduğu  hard diskte büyük bir imaj dosyası kullanmaktır.

Sypro

1- alıntı mı size mi ait? bir de cümlenin ortasında alt satıra geçme durumları var, kontrol ederseniz iyi olur.
2- bu kadar zahmete girmeye gerek var mı? offical sitesinden inecek .deb uzantılı pakete çift tıklayıp çok rahat bir kurulum gerçekleştirilebilir.
3- Dapper ya da Edgy kullanan kaldı mı?
4- hadi ff ya da gibbon a geçmedi diyelim, ısrarla kernel'ı da mı yükseltmedi bu birey?

yine de belki de benim hatam vardır..

çok teşekkürler, alternatif olması açısından.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

EsatYuce

Orjinali VirtualBox'ın resmi sitesinden alındı. Bu programı öğrenmek için onu tercüme etmeye çalıştım. Hazır bu işi yaparken bari başkalarına da faydam olsun istedim. Bu yüzden aynen sitedeki kılavuzu tercüme ettim. Belki kılavuz çok eski sürüm olmuş olabilir.
  Bir de bilgisayardan resim nasıl ekleyebilirim bu yazıya? Kolay gelsin.

heartsmagic

Az güncellenmesi gerekiyor. Söylendiği gibi Gutsy veya Hardy paketleri mevcutsa onların tarifi yapılabilir. Depodan kurulabileceği de belirtilebilir. Rötuş yapıldıktan sonra güzel bir belge olacaktır.

Teşekkürler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erenali

VirtualBox ile, Sanal Makine oluşturmak biraz sıkıntılı.
Ücretsiz olması gayet güzel fakat, Lin OS'ların birçoğunu desteklemiyor.
İlerleyen zamanlarda aktif şekilde kullanılabilecek bir yazılımdır.

EsatYuce

Değerli arkadaşlar!!
VirtualBox programıyla bir haftadan beri uğraşıyorum. Kullanım kılavuzunun birçok bölümüne okuduğum halde hala sanal sistemi yükleyemedim. Sanal makinemi (işletim sistemini) (Linux 2.6 ile) belirtildiği şekilde oluşturdum. Önyükleyici olarak ta ISO seçtim. VirtualBox ana penceresinden "Başlat" butonuna tıkladığımda ilk kurulum ekranı (Ubuntu'yu Başlat, ubuntuyu grafik kipinde başlat, Sürücü güncelleme CD'siyle kur vs...seneneklerinin olduğu ekran) karşıma çıkıyor. Fakat "Ubuntu'yu Başlat" veya her hangi bir seçeneği seçtiğimde ekran kararmaya başlıyor ve hiçbir şey olmuyor.
Ne yapmalıyım???

heartsmagic

Ben pek sorun yaşamamıştım. Tıkır tıkır kurdum 2 dağıtım kullandım. Ayarlarına falan hiç göz attın mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

EsatYuce

Evet yapılması gerekenleri yaptım. Kitapçığı nerdeyse ezberledim. Fakat biryerlerde hata olmalı. Fakat bilemiyorum. Vista kullanıyorum şu an VirtualBox'ı ona yükledim. Ubuntu dağıtımını  sabit dike kopyaladın ISO dosyası olarak önyükleme olarak onun bulunduğu dizine de seçtim.

Sypro

iso üzerinden açmak yerine iso'yu cd'ye yazmak ve cd'den boot etmek daha kesin sonuç veriyor, zira sanal makinelerin geneli ile ilgili bir sorun bu iso'yu tam anlamı ile açamaması.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

heartsmagic

Demek sistemden sisteme, Virtualbox sürümünden sürümüne değişiyor bu. Benim denediğim iki dağıtım da ISO üzerindendi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sypro

VMware ile de benzer bir sorun yaşamışlığım var.
aynı iso dosyasını, yerini bile değiştirmeden cd'ye yaktığımda sorunsuz çalışan distrolar iso üzerinden deneyince çalışmayabiliyor :)

belki beni sevmiyorlardır bilemiyorum :)


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

heartsmagic

Çözüm için her şey mubahtır. Denemekten zarar çıkmaz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Ongan

http://forum.ubuntu-tr.net/konu-disi/(nasil)foruma-resim-eklemek/

Foruma resim eklemek için şu konuyu inceleyebilirsiniz.

silent_control

virtualbox wmware'e göre biraz daha zorluyor gibi görünüyor ama,1-2 hafta süründürdükten sonra sorunlar çözülüyor.mesela hala bütün nerdeyse yönlendirme dökümanları  ingilizce.türkçeye çevirilmeye kalktığında daha da zorluyor,bi de bilgisayar terimleri devreye giriyor.ama esat arkadaşın dediği sorunlar deneme yanılma  ile çözülüyor,çözülmezse görüntülü bir anlatım koyup,sorun çözülmüş olur.

btermeli

Virtualbox ile xp kurmustum, ubuntunun acilis hizi yavaslamisti. sormak istedigim, bu verdigimiz sanal ram ve hd kisimlari virtualbox calismasa bile bloke mi oluyor yoksa sadece virtualbox calistigi anda ona ayrilan kisim mi oluyor?
Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

tasy

çalıştığı anda kullanıyor. İstersen sistem izleyiciyi açıp vbox'ı açınca ram kullanımını gözleyebilirsin... Zira vbox olaylarına ilk girdiğimde ben öyle yapmıştım :)

btermeli

Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

ceer

Alıntı yapılan: erenali - 21 Mart 2008 - 11:52:34
VirtualBox ile, Sanal Makine oluşturmak biraz sıkıntılı.
Ücretsiz olması gayet güzel fakat, Lin OS'ların birçoğunu desteklemiyor.
İlerleyen zamanlarda aktif şekilde kullanılabilecek bir yazılımdır.


Vwmare Workstation ücretli ama Vmware Player ücretsiz . Vmware Player'da sanal makine oluşturamıyorsun ama mevcut bir sanal makinayı kullanabiliyorsun. Virtual Box hiç denemedim ama sıkıntılı olan tarafı nedir biraz açabilirmisiniz? Performansı nasıl ?

firatnemis

arkadaslar ag ayarlarini nasil yapicagim virtual box uzerinde 10.0.0.x li bir ip almakta ?

tasy

Alıntı yapılan: firatnemis - 06 Ocak 2009 - 09:57:40
arkadaslar ag ayarlarini nasil yapicagim virtual box uzerinde 10.0.0.x li bir ip almakta ?

bi ayar yapmana gerek yok. ubuntu yada ne kullanıyorsan o işletim sistemi internette olduğu sürece  sanal makinede internete girmesi lazım. tabi vboxın ayarlarından ağ ayarını aktif yapman gerekirki buda default olarak aktiftir...

freeman

Yeni bir başlık açmak istemedim, buraya yazayım dedim.
Arkadaşlar, Virtual Box 'un oluşturduğu sanal disklere nasıl ulaşabilirim?

Yani yeni bir sanal disk oluştururken, VDI, VMDK, VHD, HDD, QED, QCOW şeklinde disk tipini soruyorya, işte bunlardan herhangi birini seçti diyelim. VBox dışından nasıl ulaşabilirim bu sanal disklerin içeriğine ve hangisine?
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

gecegezen

Ev dizinin içinde "VirtualBox VMs" adlı klasör içinde oluşturduğun her sistem için bir klasör daha oluşturur onun içinde tutuluyor.
yani kısaca ~/
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

freeman

@gecegezen;
Hocam sormak istediğim, .vdi uzantılı sanal diskleri nasıl değiştiririmdi.:D :D
GÜnlerdir arıyordum ama buldum sonunda. :)
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.